Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Din America până în Japonia se fac scenarii despre BREXIT

Cererea Guvernului Marii Britanii pentru retragerea din UE nu a venit încă; și nici nu va veni până la 31 decembrie a.c. Despre ieșirea formală se va vorbi, poate, anul viitor.

Pentru 2017, economiști și foruri economico-financiare proiectează tot felul de scenarii. Din America și până în Asia. Și se fac scenarii, mai cu seamă, în Regatul Unit.

Dacă BREXIT-ul va fi validat, Uniunea Europeană ar urma să piardă economia puternică a Marii Britanii. Cred că liderii UE au privit cu prea mare ușurință în viitor. Dinspre centrul Uniunii nu s-au făcut auzite prea multe chemări penetrant argumentate adresate electoratului Regatului Unit. 

Nici Guvernul Marii Britanii nu s-a bătut convingător pentru rămânerea în UE. Multe intervenții au fost de formă. Campania au dirijat-o populiștii britanici, însă după referendum au fost cei dintâi care au coborât tonul.

Pentru UE nu va fi mai bine fără Regatul Unit. Va fi mai bine, poate, pentru liderii europeni, fiindcă Marea Britanie este un partener incomod.

Marea Britanie, cu economia ei puternică, ocupă a doua poziție în Uniunea Europeană după criteriul PIB-ului nominal. A ocupat până acum câțiva ani a treia poziție, cu Franța pe locul doi. Schimbul de locuri l-au făcut cele două țări în 2014. Conservatorii britanici au câștigat atunci alegerile și pentru că au impresionat electoratul cu această repoziționare.

De fapt, a fost o revenire a economiei Regatului Unit pe locul pierdut în 2008, pe fondul recesiunii contractate de Marea Britanie din America, și nu din Europa. Atunci, Franța a profitat de conjunctura creată și s-a strecurat în coasta Germaniei. În 2009, Marea Britanie s-a afundat și mai mult în poziția a treia. A pierdut atât de mult teren încât câștigurile de PIB din 2010, 2011, 2012 și 2013, deși au apropiat-o de Franța, nu au reușit să producă și un schimb de locuri.

Rocada avea să intervină în 2014, când Marea Britanie a depășit Franța cu o diferență mai mare decât PIB-ul din acel an al Ungariei, care înregistrase 104 miliarde de euro. În 2015, diferența cu care Marea Britanie întrecea Franța urcase până deasupra nivelului PIB-ului Austriei, de 337 de miliarde de euro. În 2015, britanicii au înregistrat și cea mai mare viteză de creștere economică din UE, la clasa economii mari, întrecând Germania, Franța, Italia și Olanda.

Să fie, deci, o simplă coincidență că ideea BREXIT-ului s-a materializat pe valul ce i-a consolidat Marii Britanii cea de-a doua poziție economică din UE și prima poziție la viteza de creștere economică? Și să fi intervenit atât de repede uitarea lecției pe care i-a administrat-o criza, pentru că după turul de forță făcut între 2008 și 2015 economia britanică dă deja semne de oboseală și, asemenea unui alpinist care urcă agresiv muntele, simte nevoia unui popas? În afara Uniunii Europene, cu taxe vamale care vor scumpi mărfurile britanice și le vor face mai puțin competitive, cu inevitabile contre în Piața Unică, va fi mai greu urcușul, dacă nu imposibil cel puțin un timp.

Astăzi, în Regatul Unit, încă se discută dacă decizia Marii Britanii este una bună sau rea. Există multă neîncredere. Theresa May nu este Doamna de Fier și nu e Winston Churchill. Iar numeroși specialiști și manageri din piața financiară britanică se tem că această măsură nu va conduce țara spre viitorul așteptat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    America a subjugat mai degrabă prin cultură decât prin forţă militară. Gravitaţia în jurul unui imperiu mare se poate face şi benevol. Toţi vorbim engleza cu accent american, nu britanic. De la film la muzică America iese învingătoare pe linie. Europa unită n-are aceeaşi forţă, n-are nici măcar o limbă să o unească, după modelul statelor americane. Totuşi situaţia scârţâie puţin. Cel mai bun produs pe care americanii îl exportau - visul american - s-a demonetizat până şi pentru ei. Situaţia mi se pare ca la un joc de cărţi: cărţile au fost adunate, amestecate şi împărţite. Urmează ca fiecare jucător să vadă ce cărţi are şi cu cine să se combine.
    • Like 0
  • check icon
    trebuie sa adaugam cate ceva ca tabloul propus de domnul Adrian Vasilescu sa prinda viata. deci, daca america conduce militar lumea si implicit economia americana patrunde usor si subjuga, imperiul fara apus :), commonwealth-ul este in realitate un imperiu economic care domina lumea si in plus fata de ingenunchiatii americi si europa de adunatura, toti in imperiu vorbesc aceasi limba. nu este vorba de limba engleza, este vorba de limba economiilor de pe podium. in 300 de ani cuvintele care acum le invata estul europei : Accounting, Assets, Auctions, Cafeteria Plan, Direct Public Offering (DPO), Exit Interview, Intangible Assets, KEOGH Plans, Overhead, Rack Jobbing, Sole Proprietorship, ... Venture Capital ... se rostogolesc continuu in city. peste toate acestea, ue are 3 pietre : piatra de la ficat, tarile din est, foste comuniste, a caror realitati sunt la 300 de ani de realitatile curente ue, aproape ciroza ! a 2-a piatra la rinichi, relatia acid nationalista de dupa deciziile de la trianon din 1920 si aici odata cu "sirienii" care zgaltaie apar dureri regionale. trebuie sa recunostem ca a 3-a piatra, la vezica, adica relatia franta-germania, germania legata direct, economic si militar de statele unite este un motor economic perpetum mobile. pe cand franta al carei joc de "glezne", ba in nato, ba afara, ba nationalista, ba socialista, ba capitalista, ba ... ba ... o urca pe sarma politicilor de conjunctura. ac ultima piatra intra cumva in contra balans cu o germanie incepe sa "creasca" "filo", din nordul italiei, cu slovenia si croatia, cu vestul polonieie si cehi care se declara moravi. asa ca ue se tine de pereti cand se retrage unde si regina angliei merge singura :). nu plangeti marea britanie, lumea anglofona este in expansiune ! cati dintre chinezi, sau dintre dumneavostra intrati pe site-uri franceze sau germane ? nu intreb vorbitorii de limba de lemn, voi mucles si ochii pe kremlin :)
    • Like 0
  • avocatii celor ce au votat iesirea din UE o sa vada in urmatorii ani cat de greu o sa fie pe cont propriu. eu cred o sa fie greu si pentru UE si pentru UK. dar poate less is more. stay calm and carry on.
    • Like 0
  • Biased cum ar zice un britanic, ma refer la articol, un lucru trebuie sa intelegem inainte sa ne dam cu parerea, dictatura minoritatii trebuie sa inceteze, Brexitul a trezit elita globalist-bancara ,globalistii de serviciu si media corupta la realitate, evident, mult mai rau decat Brexit, sau cosmarul cel mai negru, va fi alegerea lui Trump la Casa Alba. De-a lungul istoriei, aceeasi globalisti progresisti au avut mereu cate un plan B sau C, sunt convins ca Brexitul (si Trump) vor fi contracarate cu planuri care sa convina elitei globaliste: o noua criza financiara, un nou razboi, the new normal. Dupa ce Hong Kong a fost retrocedat Chinei, acum 20 de ani, toata lumea, chiar si asa-zisii bancheri de la noi (pe atunci erau preocupati cu Bancorex si Banca Agricola) dadeau HK ca si iesit de pe harta marilor centre financiare, dar, ce sa vezi, dupa 20 de ani de stapanire chineza, HK are unul din cele mai inalte nivele de trai, modena e la fel de puternica si vechile obiceiuri (britanice) sunt la loc de cinste.
    • Like 0
    • @ Adrian Macovei
      Valentin check icon
      Corect, de Trump a cam uitat lumea...
      • Like 0
  • check icon
    De fapt, nu există nicio analiză minimal serioasă a Brexit. cel puțin nu una publică. Nici guvernul UK nu pare să aibă o strategie coerentă, adică pare să nu aibă nicio strategie, no strategy at all. Am senzația că se așteaptă ceva, un eveniment major, pt ca dna May să spună „aaa, stați pun pic, păi dacă e așa, nu mai ieșim, se schimbă treaba”. Ce mai spune acolo dl Vasilescu, de ex.„Cred că liderii UE au privit cu prea mare ușurință în viitor.” este așa, să fie. Păi ce să facă liderii europeni? tumbe în fața downing Street Ten? Au făcut destule concesii, i-au rugat pe engleji „fraților, nu plecați”, ei au plecat. Isterie? Da, cîtă vrei, scenarii catastrofale, că se duce de rîpă lumea fără Regatul Unit. Nu se duce, dacă se va duce lumea de rîpă, nu din cauza Brexit se va duce, eixstă crize mult mai serioase decît asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult