Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dintr-o mare suferință, Andrei Ionuț Radu, căpitanul de 22 de ani al Naționalei, a găsit puterea să se ridice: de unde vine forța cu care le vorbește colegilor înainte de meci

Ionut Radu - FRF

Andrei Ionuț Radu, căpitanul în vârstă de 22 de ani, al echipei de fotbal de tineret a României, face parte din „lotul” celor 500.000 de copii și adolescenți care, în ultimul deceniu, locuiesc, trăiesc, învață, muncesc peste hotare. Plecat de adolescent în Italia, Andrei Ionuț Radu, portar la Genoa, s-a întors acum să apere poarta Naționalei de tineret. Felul în care a făcut-o în meciul cu Anglia i-a cucerit pe toți - și pe cei rămași acasă, și pe cei plecați, iubitori de fotbal sau nu deopotrivă. 

Ca el sunt mulți în echipă, plecați să-și îndeplinească visul peste hotare. Însă povestea căpitanului trebuie spusă, pentru că ea vorbește despre dezrădăcinare, suferință, ambiție și regenerare. Este povestea unui tânăr care poate să vorbească acum în felul în care o face în vestiar, în fața colegilor, cu o maturitate și o forță impresionante. De unde vine această putere? Ce i-a călit mentalitatea aceasta de învingător, parcă „neromânească”?

Poate că unii au fost surprinși să vadă, la finalul meciului, că Ionuț Radu a dedicat victoria din meciul cu Anglia, scor 4-2, memoriei Alexandrei, sora sa, care a murit la vârsta de 14 ani. Ionuț avea atunci 9 ani. În imaginile de la finalul partidei de vineri seara, Ionuț apare în lacrimi, în timp ce le arată suporterilor tricoul imprimat cu chipul celei pe care o consideră „îngerul” său, alături de mesajul „Îți datorez tot! Te iubesc, Ema”. 

„Tricoul cu Ema îl am de când sunt în Italia. E un tricou pe care l-am făcut eu, ca o dedicație pentru ea. Îl iau mereu în poartă cu mine. Când eram mici, i-am promis că o voi duce pe toate stadioanele mari din lume”,  a povestit Ionuț anul trecut pentru Tuttosport, potrivit Digisport.

Despre drama familiei a vorbit și mama lui Ionuț, acum câțiva ani.

„Andrei simte că Ema este îngerul lui păzitor. Se roagă mereu pentru ea, iar pe sub echipamentul de joc poartă întotdeauna un tricou imprimat cu poza ei”, spunea pentru GSP, în 2012, mama lui Ionuț Radu.

„Îi vedeam foarte rar pe cei dragi, iar asta e destul de dificil...”

La 14 ani Ionuț Radu era considerat un adevărat fenomen. Specialiştii vorbeau de el ca despre viitorul portar al Naţionalei. „E cel mai bun din ţară la vârsta lui, poate chiar în primii trei din Europa", declarau antrenorii federali de la lotul U15.

De la clubul Viitorul Bucureşti, Ionuţ Andrei Radu a ajuns în 2009 la Academia Stelei. După trei ani, Ionuț a plecat pentru un sezon la Dinamo 2, iar apoi a jucat la echipe din Italia.

Întrebat într-un interviu la ce a fost nevoit să renunțe ca să devină fotbalist, Andrei Ionuț a mărturisit: „La tot! La prieteni, la cunoștințe, la distracții. Pentru că pe vremea aia îmi stătea gândul și la asta. Dar în primul rând am renunțat la familie. Îi vedeam foarte rar pe cei dragi, iar asta e destul de dificil pentru cineva care a crescut doar cu familia”.

În sezonul 2017–2018 a început să fie convocat la naționala de tineret a României, pentru care a jucat în toate cele șase meciuri din campania de calificare pentru Campionatul European din 2019.

Din sezonul 2018-2019, Radu a fost împrumutat în Serie A, la Genoa.

„În seara asta o singură opțiune avem, să ieșim câștigători!”

Și poate că și drama familiei sale i-a dat putere și determinare în munca sa. Încearcă să le transmită și echipei. Înainte de partida cu Anglia, Ionuț Radu a ținut în vestiar un discurs motivațional. Ideea discursurilor motivaționale a devenit deja o obișnuință. Spune că așa a simțit să facă, de la începutul calificărilor: „Nu știu dacă a avut vreun efect, îmi place să cred că am contribuit și eu la asta”.

„În meciul ăsta noi o să murim pe teren, mie nu mi-e frică. Pentru că vă am pe voi în fața mea. Am o țară întreagă în spatele meu, în spatele nostru, care ne susține, băieți. Trebuie să intrăm pe teren să îi călcăm pe cap. A venit momentul să le arătăm ce înseamnă să fim români, ce înseamnă să fim români cu adevărat. Ieșim pe teren, dăm tot pe teren, dau tot pentru voi, voi dați totul pentru mine și pentru România și pentru voi. În seara asta o singură opțiune avem, să ieșim câștigători. Pentru că noi ne-am născut câștigători și în seara asta o să fim câștigători”, le-a spus coechipierilor săi Ionuț Andrei Radu, înainte de meciul cu Anglia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sport, ca de altfel si-n viata, atitudinea e cea mai importanta. Degeaba ai valoare, degeaba ai talent daca n-ai si atitudine, Imi place mult baiatul asta si-l vreau portarul titular si al echipei nationale.
    • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult