Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gheorghe Hagi: „O să fiu cel mai fericit bătrân. Am 300 de copii, doi legitimi. Bogăția unui om nu stă în bani, ci în profesie, să știi să faci ceva”

Gică Hagi

Cea mai bună investiție pe care a făcut-o după ce s-a lăsat de fotbal a fost în cei 300 de tineri pe care îi are la academia de fotbal, spune Gheorghe Hagi, proaspăt câştigător al campionatului intern de fotbal cu propria sa echipă, FC Viitorul. 

„Cea mai bună investiție pe care am făcut-o după ce m-am lăsat de fotbal a fost să fac această academie, să investesc în tineri. O să fiu cel mai fericit bătrân. Am 300 de copii, doi legitimi. Când vezi copii în jurul tău uiți de toate. Am făcut un lucru extraordinar cu orice risc, pentru că bogăția unui om nu stă în bani, ci în profesie, să știi să faci ceva. Când știi să faci ceva profesional, atunci nu ești sărac, întotdeauna vei găsi un serviciu, așa că n-o să mori de foame”, a declarat Gheorghe Hagi la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

Copiilor care vor să facă performanță Hagi le spune că totul depinde de ei.

„Totul în viață depinde doar de tine, noi doar te sprijinim. E lucrul pe care l-am făcut cel mai bine de când m-am lăsat de fotbal. Investiția cea mai frumoasă a mea e aceasta (...). Am investit în tineri și mereu am spus că noi nu facem fotbaliști, noi doar vă sprijinim dacă voi vreți și puteți”, a mai spus Gheorghe Hagi. 

Cât de devreme începe performanța?

Gheorghe Hagi are sute de copii la Academia Hagi. Peste 60 dintre ei stau tot anul, Academia le pune la dispoziție un hotel, masă și școală. Antrenamentul este în primul rând o formă de educație, spune Gheorghe Hagi. „Depinde de ei. Eu le creez principii și reguli - și ele sunt reguli de performanță. „Cine pedalează cum zic eu și e dispus sacrificiului și are plăcerea să facă asta” rămâne mai departe, explică fostul mare fotbalist. Tinerii fotbaliști care după al treilea avertisment continuă să nu respecte regulile și principiile pleacă. „Nu mai lucrăm împreună și nu are rost să ne certăm”.

Pentru a face Academia, Hagi spune că a venit acum 8 ani „cu bani de acasă”, dar de doi ani se autofinanțează. „Academia are un buget de 8 ori mai mare decât orice club din Romania cred...1 milion de euro pe an”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Respect Hagi ! Prin propozitia ,, Eu am 300 de copii dintre care 2 legitimi " ai aratat un caracter extraordinar. Ma bucur ca am crezut constant in tine inca de cand erai fotbalist !
  • Like 0
 • Hagi se bucura acum de momentul lui de glorie. Si toti il ridica in slavi. Sa nu uitam totusi ca pana acum a fost un antrenor mediocru peste tot, iar acesta e primul lui rezultat notabil. Ni nu mai e prea tinerel. Asa ca hai sa vedem confirmarea in anii viitori. Si, mai ales, hai sa vedem ce face viitorul in fata unor echipe de fotbal, nu de bambilici.
  • Like 0
 • OmuNegru check icon
  Ce face Hagi este absolut incredibil si total atipic pentru Romania. Si ne da la toti o lectie, sau o palma... pentru cine pricepe. Raspunsul lui la toate injuraturile pe care le-a primit. Inainte ne dadea raspunsul in teren, acum o face la un nivel mai mare.
  • Like 1
 • respect pentru regele fotbalului românesc si mult succes în continuare...!!!
  • Like 0
 • Felicitari, Hagi! Cand totul este pus pe butuci in tara noastra el e omul care a construit ceva. Nu fara efort, nu fara sacrificii, dar a aratat inca o data ca are stofa de mare campion.
  • Like 1
 • Unul dintre mult prea putinii oameni de valoare din amarata populatie a Romaniei. Gheorghe Hagi. Valoare, simplitate, profesionalism si bun simt pe deasupra. Asta din punctul meu de vedere, al unuia pe care il lasa absolut rece fotbalul.
  • Like 1
 • daca am avea in Romania o gandire de campion precum cea a lui Hagi am fi departe..
  • Like 3
 • Supavetuirea sportului romanrsc depinde in.mare parte de noi.....noi cei ce vom.sti sa educam copii nostri , numai asa vom.fi acolo unde merita ca , popor......PE PODIUM.... acesta este valoarea adevaratului sportiv profesional.....Podiumul..
  • Like 0
 • Trebuie mentionat si impactul cultural, nu numai sportiv al acestui mare campion. Eu de exemplu citez des din Hagi in viata reala: rautacisme, ai n-ai mingea tragi la poarta, sa facem [x] ca sa fie bine ca sa nu fie rau, etc. Pe langa umorul involuntar de buna calitate, spusele lui Hagi au si un substrat filozofic profund, care va fi probabil studiat peste secole in mediile universitare de catre expertii in lingvistica, semiotica si materii conexe.
  • Like 4
  • @ Eazy-TreE
   Straight out compton. Comentariu foarte bun oricum
   • Like 0
  • @ Eazy-TreE
   OmuNegru check icon
   Hagi este Yogi Berra al nostru. Unul din cei mai iubiti jucatori de baseball din SUA, Yogi a ramas renumit (si iubit) pentru umorul sau involuntar in interviuri, astazi numite yoggisme: poti sa observi multe doar privind, nu s-a terminat pina nu se termina, baseball este 90% mental - cealalta jumatate este efort, nimeni nu mai merge acolo - e prea aglomerat, viitorul nu mai este ce era odata, intodeauna sa te duci la funerariile altora - altfel ei n-au sa vina la tine, se face tirsziu devreme acolo, etc.

   Il iubesc pe Hagi pentru toate bucuriile pe care ni le-a dat ca jucator, pentru exemplul pe care ni-l da ca antrenor si antreprenor de fotbal, dar si pentru "hagismele" lui venite din inima si din dorinta de a ne spune ceva mai mult, mai bun...

   Sa ne traiesti Hagi!
   • Like 1
 • Da. Era un colţ de rai... sportul. Şi au venit vandalii jurnalişti (majoritatea tineri făcuţi specialişti pe banii lui "tasu", şi la comanda unor dinozauri desfinţaţi de imbecilitatea proprie, vin şi împroaşcă cu noroi un simbol al fotbalului GHEORGE HAGI ! Gigi Hagi, care a învăţat fotbalul imediat după ce a învăţat să mergă. Gheorghe Hagi, numit şi "Regele fotbalului românesc", sau "Maradona din Carpaţi", cum spuneam, a început fotbalul de foarte mic. La început cu o vezică de porc, ca apoi să primească de la bunicul o minge confecţionată din păr de cal... avea doar 6 ani. A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori, și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale... considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor '80 și '90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit "Comandante" (Comandantul). În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a, „pentru rezultatele obținute în perioada 1990—2000 prin participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene de fotbal și pentru întreaga activitate sportivă”giEu una am o consideraţie deosebită pentru Gheorghe Hagi. Hagi şi-a dorit să-şi facă propria Academie de fotbal (Viitorul), şi a reuşit. Acesta este cel mai mare proiect de acest gen din Europa de Est şi cuprinde nouă terenuri de fotbal, suprafeţe pentru tenis şi baschet, piscină, restaurant, hotel de cinci stele, şcoală şi sală pentru ­fitness, saună şi masaj. Hagi a explicat că s-a inspirat din modelul clubului Ajax Amsterdam atunci când a creat Academia de Fotbal: „Mi-am dorit să deschid această academie, pe care o consider o alternativă pentru copii şi juniori, segment de care trebuie să avem mare grijă. Am ales să mă implic în proiect pentru că, atunci când lucrezi cu tineri, succesul este asigurat“.

  • Like 2


Îți recomandăm

Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă - Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13. Și totuși, care a fost sensul încordării de azi? (Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult
sound-bars icon