Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tricolorii mici nu au apărut peste noapte. Au în spate o „corporație”

Tricolori U21

Foto: Guliver Getty Images

N-am făcut-o nici până acum, iar astăzi cu atât mai puțin mă ascund că lucrez pentru Departamentul de Comunicare al FRF. Acum însă pot spune unele lucruri pentru care altfel eram rapid amendat ca subiectiv, ca slujbaș al FRF.

Îmi aduc aminte de începuturile mele ca manager de comunicare, în 2016, și de încercările de a convinge presa, publicul că se schimbă lucruri în fotbal, la nivel de federație. Transmiteam formal și informal pe unde puteam că se aduc noi mentalități la loturile mici, că antrenorii sunt angajați prin selecție, nu pe cumetrii, că avem asistență psihologică și nutriționiști la toate echipele naționale și în centrele de pregătire. Toți se uitau chiorâș. 

A venit apoi scandalul cu medicamentele și tratamentul prin tot felul de clinici de familie. S-a restructurat total Departamentul medical, s-a trecut la dotarea profesionistă a cabinetelor de tratament și recuperare. S-au încheiat parteneriate cu cele mai bune rețele medicale de pe piață. Medicamentele au început să se cumpere prin proces de licitație. Greu de „împins” la public și această realitate, greu de trecut peste „foștii” care acuzau gălăgios FRF de acte de vendetă.

S-au aplicat principii de management la organizarea loturilor. Au fost școliți oameni din FRF pentru management sportiv, au fost numiți Operations Manageri și Team Manageri la toate loturile, luând ca model școala Occidentală. Aceleași fețe lungi s-au arătat la aflarea noutăților. „Niște corporatiști! Cu mingea știți ceva?”.

A început achiziția de softuri de monitorizare și analiză a performanței. Au apărut laptopurile, analiștii video, scouterii (căutătorii de talente) în țară și în străinătate. „Bani aruncați pe fereastră”, „Mită electorală”.

A venit apoi „Regula Under 21” aplicată de FRF, care consta în obligativitatea echipelor de Liga I să joace cu un jucător, și mai apoi cu doi jucători, cu vârsta sub 21 de ani. „Dictatură”, „Băgați mâna în buzunarul cluburilor!”, „Aveți interese”, „Traficați jucători!” – astea au fost răspunsurile mai-marilor cluburilor românești. Liga Profesionistă însăși a acuzat scăderea valorii fotbalului cu această regulă. FRF a fost reclamată și la Consiliul Discriminării că face discriminare pe criterii de vârstă... Din fericire, „Regula U21” a mers mai departe, în ciuda aproape a tuturor. Și tinerii fotbaliști au progresat prin promovare artificială.

De ce a trebuit să se întâmple toate astea? Pentru că... România – Croația 4-1 și România – Anglia 4-2 la EURO pentru jucători U21.

În spatele unei performanțe care ne duce cu gândul la o finală europeană și la Jocurile Olimpice stă, așadar, un sistem, un proiect de fotbal. Desigur, nu ar fi suficient fără nebunia unui Gheorghe Hagi de a-și pune banii la bătaie pentru o academie de talente, dar asta e o poveste pentru altădată. Este un proiect care funcționează împreună cu Hagi, nu împotriva lui.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hagi a putut sa-i ''creasca'' pe acesti copii, deoarece nu a avut peste el un patron de club (cu nivel de educatie real situat intre 4 si 7 clase primare) care sa-i ceara rezultate peste noapte, sau sa-i vanda talentele pe ''te miri ce si mai nimic'' prin tarile arabe, China, Uzbekistan, etc. Hagi a avut marele avantaj de a fi si patron si antrenor la academia sa, precum si la FC Viitorul. Nicaieri in lume, marile echipe de club / nationale nu se formeaza in 2-3 luni. Sunt cateva etape care necesita timp, si peste care nu poti sa sari. In general, se poate observa ca sunt necesari 2-3 ani pentru constructia si formarea unei echipe, urmeaza 4-5 ani mentinerea in top (daca e cazul), 2-3 ani panta descendenta datorata schimbului de generatii. Dupa care ciclurile se reiau (daca exista antrenor si jucatori de valoare). In fotbalul romanesc, multi patroni de club, doresc eliminarea primei etape. Ei se bat cu pumnul in piept ca baga bani in jucatori, si vor rezultate (si implicit profit) incepand de-a doua zi, daca se poate.
  • Like 0
 • Fără Hagi rezultatele erau nule, mai aveam doar niște posturi de ,, corporatiști " prin federație.
  • Like 3
  • @ Adrian Ionescu
   Mulțumesc, Voi adăuga spusele dvs. la citatele date de exemplu în articol.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult