Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tricolorii mici nu au apărut peste noapte. Au în spate o „corporație”

Tricolori U21

Foto: Guliver Getty Images

N-am făcut-o nici până acum, iar astăzi cu atât mai puțin mă ascund că lucrez pentru Departamentul de Comunicare al FRF. Acum însă pot spune unele lucruri pentru care altfel eram rapid amendat ca subiectiv, ca slujbaș al FRF.

Îmi aduc aminte de începuturile mele ca manager de comunicare, în 2016, și de încercările de a convinge presa, publicul că se schimbă lucruri în fotbal, la nivel de federație. Transmiteam formal și informal pe unde puteam că se aduc noi mentalități la loturile mici, că antrenorii sunt angajați prin selecție, nu pe cumetrii, că avem asistență psihologică și nutriționiști la toate echipele naționale și în centrele de pregătire. Toți se uitau chiorâș. 

A venit apoi scandalul cu medicamentele și tratamentul prin tot felul de clinici de familie. S-a restructurat total Departamentul medical, s-a trecut la dotarea profesionistă a cabinetelor de tratament și recuperare. S-au încheiat parteneriate cu cele mai bune rețele medicale de pe piață. Medicamentele au început să se cumpere prin proces de licitație. Greu de „împins” la public și această realitate, greu de trecut peste „foștii” care acuzau gălăgios FRF de acte de vendetă.

S-au aplicat principii de management la organizarea loturilor. Au fost școliți oameni din FRF pentru management sportiv, au fost numiți Operations Manageri și Team Manageri la toate loturile, luând ca model școala Occidentală. Aceleași fețe lungi s-au arătat la aflarea noutăților. „Niște corporatiști! Cu mingea știți ceva?”.

A început achiziția de softuri de monitorizare și analiză a performanței. Au apărut laptopurile, analiștii video, scouterii (căutătorii de talente) în țară și în străinătate. „Bani aruncați pe fereastră”, „Mită electorală”.

A venit apoi „Regula Under 21” aplicată de FRF, care consta în obligativitatea echipelor de Liga I să joace cu un jucător, și mai apoi cu doi jucători, cu vârsta sub 21 de ani. „Dictatură”, „Băgați mâna în buzunarul cluburilor!”, „Aveți interese”, „Traficați jucători!” – astea au fost răspunsurile mai-marilor cluburilor românești. Liga Profesionistă însăși a acuzat scăderea valorii fotbalului cu această regulă. FRF a fost reclamată și la Consiliul Discriminării că face discriminare pe criterii de vârstă... Din fericire, „Regula U21” a mers mai departe, în ciuda aproape a tuturor. Și tinerii fotbaliști au progresat prin promovare artificială.

De ce a trebuit să se întâmple toate astea? Pentru că... România – Croația 4-1 și România – Anglia 4-2 la EURO pentru jucători U21.

În spatele unei performanțe care ne duce cu gândul la o finală europeană și la Jocurile Olimpice stă, așadar, un sistem, un proiect de fotbal. Desigur, nu ar fi suficient fără nebunia unui Gheorghe Hagi de a-și pune banii la bătaie pentru o academie de talente, dar asta e o poveste pentru altădată. Este un proiect care funcționează împreună cu Hagi, nu împotriva lui.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hagi a putut sa-i ''creasca'' pe acesti copii, deoarece nu a avut peste el un patron de club (cu nivel de educatie real situat intre 4 si 7 clase primare) care sa-i ceara rezultate peste noapte, sau sa-i vanda talentele pe ''te miri ce si mai nimic'' prin tarile arabe, China, Uzbekistan, etc. Hagi a avut marele avantaj de a fi si patron si antrenor la academia sa, precum si la FC Viitorul. Nicaieri in lume, marile echipe de club / nationale nu se formeaza in 2-3 luni. Sunt cateva etape care necesita timp, si peste care nu poti sa sari. In general, se poate observa ca sunt necesari 2-3 ani pentru constructia si formarea unei echipe, urmeaza 4-5 ani mentinerea in top (daca e cazul), 2-3 ani panta descendenta datorata schimbului de generatii. Dupa care ciclurile se reiau (daca exista antrenor si jucatori de valoare). In fotbalul romanesc, multi patroni de club, doresc eliminarea primei etape. Ei se bat cu pumnul in piept ca baga bani in jucatori, si vor rezultate (si implicit profit) incepand de-a doua zi, daca se poate.
  • Like 0
 • Fără Hagi rezultatele erau nule, mai aveam doar niște posturi de ,, corporatiști " prin federație.
  • Like 3
  • @ Adrian Ionescu
   Mulțumesc, Voi adăuga spusele dvs. la citatele date de exemplu în articol.
   • Like 0


Îți recomandăm