Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Directorul medical de la „Victor Babeș”: „Există o nouă tendință la pacienții cu Covid. De a-și nega propriile simptome și de a-și continua activitatea în comunitate”

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos

„Spitalul nostru este plin cu vârf de niște luni bune și în ultimele săptămâni am atins apogeul. Practic, suntem într-o agitație permanentă în a găsi locuri pentru pacienții care au necesar mare de oxigen, în a interna pacienții care vin la camerele de gardă”, a spus Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

În acest moment, atât paturile din spital, cât și cele din secția externă de la Pipera sunt ocupate. „Avem inclusiv canapelele de consultații din camerele de gardă pline de pacienți, pe care îi ținem în așteptare cui oxigenul din camera de consultații până când le găsim un loc în spital”, a povestit medicul.

În condițiile în care gravitatea bolii este atât de evidentă, nu crede că oamenii mai trebuie să aștepte îndemnuri de a se proteja și de a-i proteja pe ceilalți. Cu toate acestea, a observat un nou fenomen îngrijorător.

„Trebuie să ni se adreseze sau să adreseze medicilor de familie măcar în situația în care au bănuiala că s-au infectat și să nu neglijeze aspectul transmiterii mai departe. Pentru că aceasta este o nouă tendință: de a-și nega propriile simptome, de a zice: nu mă testez, că nu am eu sau nu vreau să cred că am și, din păcate, în loc să se izoleze fac exact invers. Continuă activitatea în comunitate chiar și fără mască și atunci neagă propria boală”, a declarat Simin Florescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult