Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medicul Simin Aysel Florescu, despre vaccinul împotriva Covid: „Este foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include practic nicio porțiune de virus”

Simin Florescu

„V-ați vaccina împotriva Covid? V-ați vaccina copilul?”, a fost întrebată Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. A răspuns fără ezitare: „Bineînțeles!” Medicul, care a trecut printr-o formă ușoară a bolii are în prezent imunitate în fața Sars Cov-2, însă în cazul în care nivelul anticorpilor ar scădea, ar apela fără îndoială la vaccin.

Așa cum crede că ar trebui să o facă toți cei care vor avea acces la imunizare, în ciuda faptului că au temeri din cauza faptului că vaccinul li se pare „prea nou”.

„N-au timp să aștepte să se învechească. Vor trebui să îl facă acum. este un vaccin foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include practic nicio porțiune de germene ca atare. Nu este un vaccin care să conțină fracțiuni de virus sau virus întreg omorât sau virus atenuat, după cum erau toate vaccinurile. Este un vaccin care conține rețeta genetică a antigenului, pe care organismul nostru o va produce apoi, ca antigen, și împotriva căruia tot organismul nostru va produce anticorpi. În momentul în care corpul vine în contact cu virusul, anticorpii sunt gata preparați”, a explicat medicul.

Această tehnologie scade foarte mult riscul efectelor adverse, spune directorul medical, care subliniază că „vaccinul este absolut recomandat”. În prezent, „două dintre vaccinurile care au atins acum nivelul de administrare generală, deci au aviz, sunt preparate după același stil”, a adăugat Simin Florescu.

Serurile vor trebui transportate și stocate în condiții speciale. „Temperaturi de minus multe grade pentru unul și de minus mai puține grade pentru celălalt, dar, în orice caz. pentru amândouă trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros. Pentru că singurul punct slab este că nu este suficient de stabil la temperaturi normale”, a afirmat ea.

Pentru a împiedica boala să circule în rândul populației, este nevoie ca 95% dintre cetățeni să fie imunizați. Ce le-ar transmite celor care se tem de substanțele pe care le include serul?

„Cred că tot timpul suntem în contact cu tot felul de substanțe. Cred că mai multe substanțe de genul ăsta sunt într-un spray cu care te dai zilnic, decât într-un vaccin.

Aceste vaccinuri sunt extrem de bine studiate, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testați în cadrul testelor clinice.

Niciodată un vaccin nu este dat pe piață, până când profilul de siguranță, de tolerabilitate și eficiență nu este sigur.

Dau un exemplu: Dacă în cursul trialurilor clinice cu un medicament, cu un vaccin, un pacient pățește ceva, un lucru care clar n-are legătură cu respectiva substanță, spre exemplu, dacă dă o mașină peste el pe trecerea de pietoni, în timp ce era în acest trial clinic, este considerat efect advers sever al trialului. Se gândesc: „A dat mașina peste el, pentru că era amețit din cauza substanței respective?”. Până când nu se clarifică acest lucru, se stopează trialul. Lucrurile sunt luate foarte serios. Niciodată nimic nu este lăsat în voia sorții și, în plus, după ce un vaccin este dat pe piață pentru utilizare, este urmărit în continuare încă câțiva ani, pentru a preîntâmpina eventuale alte lucruri care nu au fost observate în timp util. Dar lucrul ăsta se întâmplă extrem de rar, să mai apară încă ceva”, a mai adăugat Simin Aysel Florescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Una din legile termodinamicii zice ca 2 substante cu temperaturi diferite puse impreuna vor ajunge la o temperatura de echilbru in functie de masele fiecareia. Daca vaccinul e instabil la temperaturi normale ce ne face sa credem ca, odata introdus in corp, isi va face treaba? Voi presupune ca temperatura lui va urca de la -20 la 36,5 cat are corpul uman.
  2 pt a l pastra lichid (pp ca e ser) la temperaturile alea ar trebui ca contina niste aditivi care sa l impiedice sa inghete. Eu stiu ca motorina ingheata cu tot cu aditivi la -30/35 de grade. Si aditivii din motorina cu siguranta nu i as lua cu lingurita. Ideea ca NaCl ar putea fi folosita pt a l tine lichid nu cred ca sta n picioare: anii trecuti marea neagra a inghetat la mal la -25 de grade (cu o salinitate de 8/1000).
  3 nu prea mi vine sa am incredere in niste baieti care acum 70 de ani produceau glorios pt al 3 lea reich substanta de deparazitat evreii - zyklonx. Si atitudinea obraznica a ceo ului lor la procesul de la nuremberg nu poate fi scuzata: “eu raspund doar in fata boardului meu de actionari”. Cam acelasi discurs l a avut ceasca cand urma sa fie lichidat. Diferenta e ca el a fost lichidat iar ceo ul a murit de batranete
  4 50.000 de subiecti nu e chiar uau. Ultimul vaccin testat ca la carte a fost prin ‘75. Testele le a facut OMS ul pe 750.000 de subiecti monitorizati 4 ani. Iar concluziile testului au fost “nici prea alba da nici neagra hai sa l dam totusi”.
  • Like 0
 • as lasa pe altii sa se vaccineze primii, cei cu risc crescut: cadrele medicale, politicienii, obezii si diabeticii etc.
  In ultimii ani s-au retras mai multe vaccinuri de pe piata, asa de perfecte si performante ce au fost: vaccinul oral contra poliomielitei, polidin (nu definit vaccin dar continea streptococi si coli si Klebsiella), Hexavac , vaccinul danez contra tuberculozei, vaccinul contra hepatita B genhevac, vaccinul contra boala dengue de la Pasteur etc. - si fiecare dupa cativa ani de folosintza.
  • Like 2
 • dan check icon
  Ok
  • Like 0
 • Uite de aia nu folosesc niciodata sprayuri ca sa nu ma expun benevol la substante de genul acesta. Nu de alta dar aici poti juca la doua capete avand ca pret sanatatea personala. Ori ingerezi zilnic otrava puternica in doze neletale crescand permanent doza pana la obisnuinta organismului sau te lasi expus frecvent la doze mici dintr-o otrava puternica care in final iti va provoca moartea. Sfatul unora dintre medici se incadreaza cu brio "in between".
  • Like 1
 • Dan intraba ca Dan:care vaccin?
  • Like 0
 • Dan check icon
  Despre ce vaccin este vorba?
  • Like 1
  • @ Dan
   Există în faza finală de testare două vaccinuri - unul produs de Pfizer, celălalt de Moderna (SUA). Primul ar a vea o eficacitate de 95%, cel de-al doilea de 90%. Primul trebuie păstrat la o temperatură de cel puțin -70 gr. Celsius, celălalt - la cel puțin -20 gr. Celsius. Acestea nu sunt însă singurele îngrijorări privind conservarea și administarea lor. Ele nu sunt niște vaccinuri propriu-zise, clasice - adică virusuri atenuate care introduse în organism stimulează producerea de anticorpi de către organism și de aici unele îngrijorări privind efectele lor pe termen lung, întrucât ele sunt obținute prin - în general spus - inginerie genetică, ceea ce pentru necunoscători și în special pentru antivacciniști - înseamnă manipulare genetică, iar de aici și până la, în final, instaurarea NOM care înseamnă guvern mondial cu reducerea numărului de indivizi pe planetă și cu cei rămași ajunși sclavii unei elite mondiale puțin numeroase (v. Bill Gates, George Sorros, Deep State, Oculta mondială etc..), nu este decât un singur pas. Pe de altă parte, această doamnă doctor, deși specialist specialist în boli infecțioase face în acest interviu o afirmație total neadevărată - recte ”omorârea” virusului etc. - ceea ce induce ideea total greșită că virusul SARS-Cov. 2 ar fi o... vietate!
   Cum Dumnezeu atunci să nu fie lumea bulversată?
   • Like 4
  • @ Dan
   Filbert check icon
   Te-au dezghetat acum 5 minute?!
   • Like 2
 • „Este un vaccin care conține REȚETA GENETICĂ a antigenului, pe care organismul nostru o va produce apoi, ca antigen”.
  Următoarele întrebări care se pot pune pe baza celor spuse mai sus sunt legitime ?
  1. Oare asta nu înseamnă manipulare genetică, nu asta înseamnă că se acționează cu informație genetică asupra genomului uman pentru a fi obligat să producă un efect dorit și considerat benefic ?
  2. Oare ce efecte poate determina acest lucru în afara celui benefic ?
  3. Erorile de păstrare, transport, depozitare. manipulare și administrare ce efecte nedorite pot produce ?
  4. Autoritatea statului român care va aproba folosirea acestui vaccin nu ar trebui să-și asume siguranța vaccinării ?
  5. Pe timpul campaniei de conștientizarea a necesității și siguranței vaccinării nu ar trebui promovat sloganul „VACCINUL NU PROVOACĂ EFECTE ADVERSE GRAVE ȘI NICI MODIFICĂRI GENETICE” în loc de ridiculizarea celor care se tem de vaccin ?
  • Like 2


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult