Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medicul Simin Aysel Florescu, despre vaccinul împotriva Covid: „Este foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include practic nicio porțiune de virus”

Simin Florescu

„V-ați vaccina împotriva Covid? V-ați vaccina copilul?”, a fost întrebată Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. A răspuns fără ezitare: „Bineînțeles!” Medicul, care a trecut printr-o formă ușoară a bolii are în prezent imunitate în fața Sars Cov-2, însă în cazul în care nivelul anticorpilor ar scădea, ar apela fără îndoială la vaccin.

Așa cum crede că ar trebui să o facă toți cei care vor avea acces la imunizare, în ciuda faptului că au temeri din cauza faptului că vaccinul li se pare „prea nou”.

„N-au timp să aștepte să se învechească. Vor trebui să îl facă acum. este un vaccin foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include practic nicio porțiune de germene ca atare. Nu este un vaccin care să conțină fracțiuni de virus sau virus întreg omorât sau virus atenuat, după cum erau toate vaccinurile. Este un vaccin care conține rețeta genetică a antigenului, pe care organismul nostru o va produce apoi, ca antigen, și împotriva căruia tot organismul nostru va produce anticorpi. În momentul în care corpul vine în contact cu virusul, anticorpii sunt gata preparați”, a explicat medicul.

Această tehnologie scade foarte mult riscul efectelor adverse, spune directorul medical, care subliniază că „vaccinul este absolut recomandat”. În prezent, „două dintre vaccinurile care au atins acum nivelul de administrare generală, deci au aviz, sunt preparate după același stil”, a adăugat Simin Florescu.

Serurile vor trebui transportate și stocate în condiții speciale. „Temperaturi de minus multe grade pentru unul și de minus mai puține grade pentru celălalt, dar, în orice caz. pentru amândouă trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros. Pentru că singurul punct slab este că nu este suficient de stabil la temperaturi normale”, a afirmat ea.

Pentru a împiedica boala să circule în rândul populației, este nevoie ca 95% dintre cetățeni să fie imunizați. Ce le-ar transmite celor care se tem de substanțele pe care le include serul?

„Cred că tot timpul suntem în contact cu tot felul de substanțe. Cred că mai multe substanțe de genul ăsta sunt într-un spray cu care te dai zilnic, decât într-un vaccin.

Aceste vaccinuri sunt extrem de bine studiate, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testați în cadrul testelor clinice.

Niciodată un vaccin nu este dat pe piață, până când profilul de siguranță, de tolerabilitate și eficiență nu este sigur.

Dau un exemplu: Dacă în cursul trialurilor clinice cu un medicament, cu un vaccin, un pacient pățește ceva, un lucru care clar n-are legătură cu respectiva substanță, spre exemplu, dacă dă o mașină peste el pe trecerea de pietoni, în timp ce era în acest trial clinic, este considerat efect advers sever al trialului. Se gândesc: „A dat mașina peste el, pentru că era amețit din cauza substanței respective?”. Până când nu se clarifică acest lucru, se stopează trialul. Lucrurile sunt luate foarte serios. Niciodată nimic nu este lăsat în voia sorții și, în plus, după ce un vaccin este dat pe piață pentru utilizare, este urmărit în continuare încă câțiva ani, pentru a preîntâmpina eventuale alte lucruri care nu au fost observate în timp util. Dar lucrul ăsta se întâmplă extrem de rar, să mai apară încă ceva”, a mai adăugat Simin Aysel Florescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leonard check icon
    Ulitimele cercetari spun ca ARNm circula bidirectional ,adica din nucleu in citoplasma si invers,intrebarea e ce se intampla cu telomerii? Se vor scurta? Daca da cu cat?
    • Like 1
  • Una din legile termodinamicii zice ca 2 substante cu temperaturi diferite puse impreuna vor ajunge la o temperatura de echilbru in functie de masele fiecareia. Daca vaccinul e instabil la temperaturi normale ce ne face sa credem ca, odata introdus in corp, isi va face treaba? Voi presupune ca temperatura lui va urca de la -20 la 36,5 cat are corpul uman.
    2 pt a l pastra lichid (pp ca e ser) la temperaturile alea ar trebui ca contina niste aditivi care sa l impiedice sa inghete. Eu stiu ca motorina ingheata cu tot cu aditivi la -30/35 de grade. Si aditivii din motorina cu siguranta nu i as lua cu lingurita. Ideea ca NaCl ar putea fi folosita pt a l tine lichid nu cred ca sta n picioare: anii trecuti marea neagra a inghetat la mal la -25 de grade (cu o salinitate de 8/1000).
    3 nu prea mi vine sa am incredere in niste baieti care acum 70 de ani produceau glorios pt al 3 lea reich substanta de deparazitat evreii - zyklonx. Si atitudinea obraznica a ceo ului lor la procesul de la nuremberg nu poate fi scuzata: “eu raspund doar in fata boardului meu de actionari”. Cam acelasi discurs l a avut ceasca cand urma sa fie lichidat. Diferenta e ca el a fost lichidat iar ceo ul a murit de batranete
    4 50.000 de subiecti nu e chiar uau. Ultimul vaccin testat ca la carte a fost prin ‘75. Testele le a facut OMS ul pe 750.000 de subiecti monitorizati 4 ani. Iar concluziile testului au fost “nici prea alba da nici neagra hai sa l dam totusi”.
    • Like 1
  • as lasa pe altii sa se vaccineze primii, cei cu risc crescut: cadrele medicale, politicienii, obezii si diabeticii etc.
    In ultimii ani s-au retras mai multe vaccinuri de pe piata, asa de perfecte si performante ce au fost: vaccinul oral contra poliomielitei, polidin (nu definit vaccin dar continea streptococi si coli si Klebsiella), Hexavac , vaccinul danez contra tuberculozei, vaccinul contra hepatita B genhevac, vaccinul contra boala dengue de la Pasteur etc. - si fiecare dupa cativa ani de folosintza.
    • Like 3
  • dan check icon
    Ok
    • Like 0
  • Uite de aia nu folosesc niciodata sprayuri ca sa nu ma expun benevol la substante de genul acesta. Nu de alta dar aici poti juca la doua capete avand ca pret sanatatea personala. Ori ingerezi zilnic otrava puternica in doze neletale crescand permanent doza pana la obisnuinta organismului sau te lasi expus frecvent la doze mici dintr-o otrava puternica care in final iti va provoca moartea. Sfatul unora dintre medici se incadreaza cu brio "in between".
    • Like 1
  • Dan intraba ca Dan:care vaccin?
    • Like 0
  • Dan check icon
    Despre ce vaccin este vorba?
    • Like 1
    • @ Dan
      Există în faza finală de testare două vaccinuri - unul produs de Pfizer, celălalt de Moderna (SUA). Primul ar a vea o eficacitate de 95%, cel de-al doilea de 90%. Primul trebuie păstrat la o temperatură de cel puțin -70 gr. Celsius, celălalt - la cel puțin -20 gr. Celsius. Acestea nu sunt însă singurele îngrijorări privind conservarea și administarea lor. Ele nu sunt niște vaccinuri propriu-zise, clasice - adică virusuri atenuate care introduse în organism stimulează producerea de anticorpi de către organism și de aici unele îngrijorări privind efectele lor pe termen lung, întrucât ele sunt obținute prin - în general spus - inginerie genetică, ceea ce pentru necunoscători și în special pentru antivacciniști - înseamnă manipulare genetică, iar de aici și până la, în final, instaurarea NOM care înseamnă guvern mondial cu reducerea numărului de indivizi pe planetă și cu cei rămași ajunși sclavii unei elite mondiale puțin numeroase (v. Bill Gates, George Sorros, Deep State, Oculta mondială etc..), nu este decât un singur pas. Pe de altă parte, această doamnă doctor, deși specialist specialist în boli infecțioase face în acest interviu o afirmație total neadevărată - recte ”omorârea” virusului etc. - ceea ce induce ideea total greșită că virusul SARS-Cov. 2 ar fi o... vietate!
      Cum Dumnezeu atunci să nu fie lumea bulversată?
      • Like 4
    • @ Dan
      Filbert check icon
      Te-au dezghetat acum 5 minute?!
      • Like 2
    • @ Pătraşcu Marian
      Delia MC Delia MC check icon
      Nod în papură.
      Virus " omorât " înseamnă virus care nu mai produce infecție. Virus atenuat, virus care produce infecție dar inaparentă și fără urmări. Este din vocabularul de specialitate, că alt termen nu prea este. Poate sugerați dvs unul...
      • Like 1
  • „Este un vaccin care conține REȚETA GENETICĂ a antigenului, pe care organismul nostru o va produce apoi, ca antigen”.
    Următoarele întrebări care se pot pune pe baza celor spuse mai sus sunt legitime ?
    1. Oare asta nu înseamnă manipulare genetică, nu asta înseamnă că se acționează cu informație genetică asupra genomului uman pentru a fi obligat să producă un efect dorit și considerat benefic ?
    2. Oare ce efecte poate determina acest lucru în afara celui benefic ?
    3. Erorile de păstrare, transport, depozitare. manipulare și administrare ce efecte nedorite pot produce ?
    4. Autoritatea statului român care va aproba folosirea acestui vaccin nu ar trebui să-și asume siguranța vaccinării ?
    5. Pe timpul campaniei de conștientizarea a necesității și siguranței vaccinării nu ar trebui promovat sloganul „VACCINUL NU PROVOACĂ EFECTE ADVERSE GRAVE ȘI NICI MODIFICĂRI GENETICE” în loc de ridiculizarea celor care se tem de vaccin ?
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult