Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dispare examenul de intrare în clasa a V-a la colegiile fără învățământ primar. Sorin Cîmpeanu: „Sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene”

Colegiul Gh. Lazăr

Foto: Inquam Photos

Noul proiect de lege a educației aflat în dezbatere publică prevede că admiterea în clasa a V-a în unitățile de învățământ care nu au clase primare se va face fără examen. 

Va trebui să înțelegem cu toții, și cei care suntem profesioniști în științele educației, și cei care învățăm de la profesioniștii în științele educației că sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene. Examenele de intrare în clasa a V-a de foarte multe ori sunt extrem de dificile. Sunt copii de clasa a V-a care doar printr-un noroc sau printr-o pregătire specifică pot promova acele examene. Copiii de clasa a V-a sunt copii de 10-11 ani, nu este deloc în regulă. Nu ne dorim să reglementări de la centru, ne dorim să avem directori profesioniști care să înțeleagă că trebuie să-și adapteze oferta educațională, clasa a V-a fără să ai învățământ primar, de exemplu, la cererea anticipată, corelat cu infrastructura existentă. Să înțeleagă că trebuie să-și facă socoteala dacă pot organiza clasa a V-a pentru un număr estimat de cereri fără a mai supune copiii unui examen, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cum se va putea face acest lucru în condițiile în care la astfel de licee și colegii este o concurență de 5-6 copii pe loc la admiterea în clasa a V-a?

„Nu a zis nimeni că este ușor, a zis însă că toate școlile trebuie să aspire la statutul de școală bună. Aspirând la statutul de școală bună, multe dintre ele vor obține acest lucru. Asta înseamnă o diminuare a presiunii și va însemna că vor avea doar 1-2 cereri. Dacă-și pot extinde infrastructura și au suficiente cadre didactice, atunci să organizeze învățământ gimnazial. dacă nu, să ia decizia corectă de a nu organiza”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă ar putea exista un sistem de tipul primul venit, primul servit, ministrul a spus că nu știe dacă e cea mai corectă variantă și că mai multe lămuriri vor veni odată cu publicarea normelor metodologice. „Ministerul va  veghea atât cât are în competență la un sistem echitabil și corect. Poate fi, dar nu știu dacă este cea mai corectă variantă primul venit, primul servit”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult