Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Dispare examenul de intrare în clasa a V-a la colegiile fără învățământ primar. Sorin Cîmpeanu: „Sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene”

Colegiul Gh. Lazăr

Foto: Inquam Photos

Noul proiect de lege a educației aflat în dezbatere publică prevede că admiterea în clasa a V-a în unitățile de învățământ care nu au clase primare se va face fără examen. 

Va trebui să înțelegem cu toții, și cei care suntem profesioniști în științele educației, și cei care învățăm de la profesioniștii în științele educației că sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene. Examenele de intrare în clasa a V-a de foarte multe ori sunt extrem de dificile. Sunt copii de clasa a V-a care doar printr-un noroc sau printr-o pregătire specifică pot promova acele examene. Copiii de clasa a V-a sunt copii de 10-11 ani, nu este deloc în regulă. Nu ne dorim să reglementări de la centru, ne dorim să avem directori profesioniști care să înțeleagă că trebuie să-și adapteze oferta educațională, clasa a V-a fără să ai învățământ primar, de exemplu, la cererea anticipată, corelat cu infrastructura existentă. Să înțeleagă că trebuie să-și facă socoteala dacă pot organiza clasa a V-a pentru un număr estimat de cereri fără a mai supune copiii unui examen, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cum se va putea face acest lucru în condițiile în care la astfel de licee și colegii este o concurență de 5-6 copii pe loc la admiterea în clasa a V-a?

„Nu a zis nimeni că este ușor, a zis însă că toate școlile trebuie să aspire la statutul de școală bună. Aspirând la statutul de școală bună, multe dintre ele vor obține acest lucru. Asta înseamnă o diminuare a presiunii și va însemna că vor avea doar 1-2 cereri. Dacă-și pot extinde infrastructura și au suficiente cadre didactice, atunci să organizeze învățământ gimnazial. dacă nu, să ia decizia corectă de a nu organiza”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă ar putea exista un sistem de tipul primul venit, primul servit, ministrul a spus că nu știe dacă e cea mai corectă variantă și că mai multe lămuriri vor veni odată cu publicarea normelor metodologice. „Ministerul va  veghea atât cât are în competență la un sistem echitabil și corect. Poate fi, dar nu știu dacă este cea mai corectă variantă primul venit, primul servit”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult