Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dispare examenul de intrare în clasa a V-a la colegiile fără învățământ primar. Sorin Cîmpeanu: „Sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene”

Colegiul Gh. Lazăr

Foto: Inquam Photos

Noul proiect de lege a educației aflat în dezbatere publică prevede că admiterea în clasa a V-a în unitățile de învățământ care nu au clase primare se va face fără examen. 

Va trebui să înțelegem cu toții, și cei care suntem profesioniști în științele educației, și cei care învățăm de la profesioniștii în științele educației că sub vârsta de 12 ani este total contraindicat să supui copii unor astfel de examene. Examenele de intrare în clasa a V-a de foarte multe ori sunt extrem de dificile. Sunt copii de clasa a V-a care doar printr-un noroc sau printr-o pregătire specifică pot promova acele examene. Copiii de clasa a V-a sunt copii de 10-11 ani, nu este deloc în regulă. Nu ne dorim să reglementări de la centru, ne dorim să avem directori profesioniști care să înțeleagă că trebuie să-și adapteze oferta educațională, clasa a V-a fără să ai învățământ primar, de exemplu, la cererea anticipată, corelat cu infrastructura existentă. Să înțeleagă că trebuie să-și facă socoteala dacă pot organiza clasa a V-a pentru un număr estimat de cereri fără a mai supune copiii unui examen, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cum se va putea face acest lucru în condițiile în care la astfel de licee și colegii este o concurență de 5-6 copii pe loc la admiterea în clasa a V-a?

„Nu a zis nimeni că este ușor, a zis însă că toate școlile trebuie să aspire la statutul de școală bună. Aspirând la statutul de școală bună, multe dintre ele vor obține acest lucru. Asta înseamnă o diminuare a presiunii și va însemna că vor avea doar 1-2 cereri. Dacă-și pot extinde infrastructura și au suficiente cadre didactice, atunci să organizeze învățământ gimnazial. dacă nu, să ia decizia corectă de a nu organiza”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă ar putea exista un sistem de tipul primul venit, primul servit, ministrul a spus că nu știe dacă e cea mai corectă variantă și că mai multe lămuriri vor veni odată cu publicarea normelor metodologice. „Ministerul va  veghea atât cât are în competență la un sistem echitabil și corect. Poate fi, dar nu știu dacă este cea mai corectă variantă primul venit, primul servit”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult