Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La mall, doamna Petculescu a ales să dea banii pe cizme. New York Times prezintă creșterea economică a României pe prima pagină și pune o întrebare

NYT

„Undeva în interiorul vastului centru comercial - peste drum de un cinema IMAX și un magazin de electrocasnice - Anca Mariana Petculescu a văzut o pereche atrăgătoare de cizme din piele neagră.

Își amintea datoria de pe cardul ei de credit. Nu uitase de reparațiile costisitoare necesare la sistemul de încălzire din apartamentul ei. Apoi s-a gândit la cei 500 de lei - aproximativ 130 de dolari - pe care guvernul tocmai i-a adăugat la pensia ei lunară. A cumpărat cizmele. 

«Cumpărăturile sunt precum o terapie pentru mine » , a spus doamna Petculescu, în vârstă de 64 de ani, care s-a pensionat acum cinci ani. «Cumpăr, ca să mă simt bine »” . 

Așa începe articolului publicat joi pe prima pagină a ediției internaționale a prestigioasei publicații The New York Times, sub titlul „Will Romania's good times last?”. (Vor dura vremurile bune în România?)

În opinia autorului, dispoziția pentru cumpărături a pensionarei întâlnite în mall-ul AFI Cotroceni poate reprezenta o explicație pentru modul în care România a devenit statul cu cea mai rapidă creștere economică din Europa. 5,8 la sută în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„România este una dintre cele mai sărace țări europene, aflată încă în recuperare după excesele cleptocratice ale dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Această performanță de a fi prima economie a Uniunii Europene a venit ca o afirmare a începutului unei noi ere. Cu toate acestea, scena de la mall ilustrează și de ce mulți economiști sunt pesimiști că economia României va continua ascensiunea și de ce unii se tem că următoarea criză din Europa prinde deja contur. O mare parte din creșterea pe care a experimentat-o ​​România este finanțată de creșterile de salarii din sectorul public decise de un guvern a cărui generozitate populistă presează limitele aritmeticii”, mai scrie autorul articolului din The New York Times.

„Facem aceeași greșeală ca Grecia”

Pentru a plăti majorările salariale, guvernul a redus cheltuielile pentru investiții în autostrăzi și alte lucrări publice - „o decizie care nu este diferită de aceea a unei familii care cheltuie fondul pentru universitate al unui copil pentru construirea unei noi piscine”.

„Există temerea că majorările salariale plus reducerile de impozite au generat o explozie provizorie a economiei și vor lăsa țara îndatorată”, mai scrie NYT.

Cristian Păun, economist la Universitatea de Studii Economice din București, crede că „România face aceeași greșeală ca Grecia”.

„Continuăm să creștem datoria publică, într-o perioadă de boom economic”, spune Cristian Păun.

Datoria publică a României aproape s-a dublat în ultimele două decenii. „Acest lucru este foarte periculos. Atunci când criza va veni din nou, așa cum o va face inevitabil, suntem expuși", a avertizat Păun. 

Pe de altă parte, oficialii guvernamentali resping această ipoteză. 

Îți recomandăm

„Venitul mediu lunar al românilor reprezintă o zecime din cel din Suedia sau Austria. La țară, încă mai sunt căruțe trase de măgari. În București, lângă clădirile moderne sunt altele cu fațade dărăpănate”.

Guvernul se confruntă cu presiuni privind îmbunătățirea condițiilor de trai. Creșterea veniturilor este o modalitate prin care încearcă să facă acest lucru. „Facem multe progrese. Această creștere este durabilă", a declarat pentru NYT Andrei Pop, parlamentar, membru al Partidului Social Democrat.

Agenția Fitch Ratings a avertizat însă în urmă cu câteva luni că deficitul guvernamental al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, peste limita impusă de normele europene. 

În acest an guvernul a crescut salariul minim pentru toți lucrătorii cu aproximativ 16%, până la aproximativ 8.375 lei pe oră (aproximativ 2,18 dolari). Apoi, angajații din sistemul de sănătate au primit o creștere a veniturilor cu 25%. Întregul sector public va beneficia de o nouă creștere a veniturilor cu 25% în ianuarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mentalitate de Romania in secolul 21: sa imi fie bine MIE, ACUM. LIVE THE MOMENT! Nu prea face nimeni planuri long-term si prea putin se gandesc la consecintele unui plan inainte de al pune in aplicare.
    Capitalismul ne-a invatat sa facem datorii ca sa ne simtim bine si tot capitalismul vine si ne ia casa, masina, etc. si ramanen in fundu' gol pe strada.
    Dam bani pe a 10a preche de pantofi, dar ne plangem ca nu avem bani de mancare.
    S-a strans o data cureaua in 2008 si Romania a uitat.
    Romanii o sa se uite perplexi la a doua criza, ca sarmanii aia care admirau tsunami-ul inainte sa ii rada de pe fata pamantului.
    Guvernul nu face nimic. Pardon. Nu face nimic folositor.
    Sfat: sa punem bani la pusculita si sa ascundem neaparat pusculita, altfel vine Guvernul si ne joaca exact ca la Pilonul II de Pensii.
    Ciao. Ma duc sa imi ascund pusculita.
    • Like 0
  • check icon
    Cresterea economica datorata consumului ar fi fost benefica daca ar fi vorba de produse romanesti.Numai ca 70-80% din produsele consumate vin din import,deci altii sunt beneficiarii cresterii consumului la noi.Si multi vad ca nu inteleg acest lucru elementar,sau nu vor sa-l inteleaga...
    • Like 2
  • Nu stiu de ce eu cred ca ar trebui sa avem mai multa incredere in deciziile la nivel macro! Prin masurile luate au fost sistate temporar investitiile in infrastructura si altele dar s-a dat , prin cresterea consumului, o gura de oxigen micilor producatori! Faptul ca si acestia au fost receptivi si au avut preturi mici, a ridicat nivelul de trai al romanilor care poate si-au permis mai multe vacante dar si-au creat ei insisi conditii favorabile pentru deblocare si flux nou de productie! De asemenea, au crescut investiile in bunuri imobile ale cetateanului fara un grad prea mare de indatorare! Mie aceasta masura, pe termen scurt nu mi se pare negativa, asa cum se scrie in articol ba chiar o vad altfel (specific romanesc) ca parintele care nu a mai investit intr-un bun al familiei dar i-a dat copilului sa isi cumpere el si sa plateasca niste studii. Cheia acum ar fi ca aceasta masura sa nu fie de prea lunga durata si, sa se monitorizeze in continuare sau chiar orienteze, modul de cheltuire a banilor si rezultatele copilului! Explicatia mea poate parea puerila dar dupa cum spuneam cu o buna gestionare si implicare a tuturor factorilor nu ar putea avea decat rezultate pozitive pe termen lung!
    PS. A, ca prin cresterea pretului la combustibil unii incearca sa atraga aceasta "plusvaloare" tot catre ei, pentru ca apoi sa ne spuna: vedeti, v-am spus noi, asta e cu totul altceva. Asa ca, sa isi pastreze domnii analizele pentru ei si, cu riscul birului platit mosierului strain, noi sa mergem inainte si sa ne asumam masurile luate si sa nu plecam urechea spre o vesnica teama generalizata pe care ne-o induc unii.
    • Like 0
    • @ Maria Magda
      check icon
      Da si nu. Cresterea consumului este evident singura modalitate de amplificare a economiei, pentru ca e cea care se rasfrange in piata. Mai multi bani in buzunarul oamenilor le va permite acestora sa acceseze bunuri si servicii de care nu se atingeau pana atunci...
      Intrebarea este atunci daca aceste cresteri salariale vin pe un fond real de crestere economica, si atunci ar fi firesti si binevenite, sau dimpotriva, sunt facute in baza unei cresteri economice facuta cu pixul pe hartie... pentru ca atunci avem o problema.
      Nu trebuie sa pierdem din atentie insa si alte aspecte. Preturile de achizitie bunuri si servicii in Romania sunt egale sau pe alocuri mai mari decat in alte tari europene cu economii mai puternice. In ciuda faptului ca pentru firmele producatoare cheltuielile cu salariile sunt doar 1/10 din cele ale firmelor similare din Eropa de vest... Altfel spus, firmele romanesti produc acelasi produs cu cele din occident la un cost de productie de circa 70% din cel al firmelor europene, dar il vand pe piata la acelasi pret. Pe scurt, firmele romanesti obtin un profit mai mare pe unitate de produs decat cele din alte tari. In ciuda acestui profit mai mare pe unitatea de produs, firmele private din tara mentin salariile angajatilor extrem de mici si se lamenteaza in permanenta ce rau o duc...
      Ca atare, nu stiu daca cresterile de venituri din sectorul bugetar sunt sanatoase, ramane sa vedem, dar stiu ca avem o enorma problema cu veniturile angajatilor din sistemul privat. Lucru despre care nimeni nu are chef sa vorbeasca...
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      check icon
      Cat despre bagarea de bani publici in investitii (autostrazei etc) sunt de acord ca sunt necesare. Dar sa nu ne pacalim singuri, aceste investitii nu sunt nimic altceva decat comenzi din bani publici pentru cativa antreprenori...
      • Like 0
    • @
      Comentariu pe text: costuri anterioare mici de productie-nu pot crede cum ca nu a-ti sesizat preturi mai mici de vanzare cel putin asa "pe ultima suta de metri";
      Salarii-> prin cresterea salariului minim s-a acordat o oarecare atentie si gura de oxigen si salariatului privat
      Cresteri salarii mediu public dupa cum spuneam doar pe termen scurt
      Incertitudine de viitor: chiar si Dumnezeu a tinut cu noi si cel putin productia agricola a fost ridicata si, daca aceasta nu va intra intr-un nou proces de productie, va creste oricum exporturile (aici iar depindem de pretul impus din extern dar cu hotarare si baze de depozitare corespunzatoare am putea sa ne tinem tari pe pozitie.
      Macar sa fim mai optimisti daca nu putem scapa de vesnica carcoteala!
      • Like 0
    • @
      Ati vazut ca e de bine? Daca pana si mai marii si-au taiat "de la gura lor" prin reducerea acestor investitii, noi cum sa nu fim recunoscatori? Pe de alta parte, in situatia incertitudinii politice la nivel international, reducerea investitiei in infrastructura nu mi se pare "un capat de tara".
      • Like 1
    • @ Maria Magda
      Gabriel check icon
      V-as intreba ce pregatire aveti... Nu, nu vreau sa insinuez nimic, dar argumentatia dvs pare sa se opreasca undeva, sa fie incompleta. Pentru ca nu stiu ce studii aveti, vin si continui exemplul dvs: ok, ii dai copilului sa investeasca in ceva, pot fi de acord cu asta. si in ce investeste? articolu incearca sa sugereze ceea ce se intampla in piata (acest lucru nu poate fi contestat, asa s-a masurat cresterea), adica se investeste in bunuri, nu in studii! a investi in studii ar insemna sa fim noi mai educati, ceea ce este demonstrat de aceleasi statistici (cand avem ceva bani in buzunar il cheltuim pe lucruri foarte palpabile pe moment in loc sa investim pe termen lung), ca nu e adevarat. o foarte mica parte au o educatie minima, indiferent de faptul ca avem o facultate. in ultimii ani studiile au fost furate adica multi romani cu facultate nu sunt mai educati ci doar au titluri.
      ideea generica de a nu da cu pietre in orice incercare poate fi corecta daca exista cineva care sa argumenteze pana la capat, si sa prezinte o modalitate in care ideea respectiva sa aiba aplicabilitate. acest lucru nu se intampla. absolut nici una dintre ideile implementate de actuala guvernare nu a fost sustinuta cu argumente in mod deschis, astefl incat si cei ce inteleg mecanismele sa se lase convinsi ca e o idee buna. nici macar acolo unde ar putea exista o urma de indoiala.
      • Like 1
    • @ Maria Magda
      dalex check icon
      De acord cu faptul ca individul investeste mai bine plusul de venit din salariu sau pensie in comparatie cu statul care mai si fura.
      Totusi este evident ca autostrazile trebuie construite de stat.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Nu cumva vreti ca cineva sa isi "puna pe tava" strategiile doar ca sa inteleaga poporul si sa nu se mai revolte. Un parinte bun nu sta sa ii justifice copilului cand a luat salariu si ce a facut cu banii si nici nu ii face toate mofturile copilului. Prin urmare, un copil bun ar trebui sa isi vada de treaba lui, sa primeasca cu bucurie ce i se ofera, fara sa judece si, sa stie sa ceara frumos cand o nevoie nu ii este indeplinita! Dar noi ne comportam ca atunci cand vine matusa frumoasa si cu bani din strainatate si noi incepem sa ne plangem ce rea e mama noastra! Sau poate nu!
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      Gabriel check icon
      buna dimineata,
      Nu mi-ati raspuns la intrebarea cu pregatirea ca sa imi pot adapta raspunsul... Eu sunt director intr-o companie cu aproape 300 de oameni si da, pornind de la aceasta calitate, exact asta vreau, sa isi puna pe tava strategiile. Eu fac asta in comunictatea pe care o invluentez cu deciziile mele si asta pretind si altora, atat timp cat cei ce sunt factori decizionali imi cer sa le fiu partas, sa le sustin si sa incurajez ideile. Vremea in care o mana de oameni luau decizii a apus de mult din fericire si sper eu sa nu mai revina vreodata. Astazi avem dezbateri publice obligatorii si pusul pe tava ar trebui sa fie de facto pentru orice idee care poate influenta viitorul. Practic, prin ceea ce afirmati va contraziceti singura. A nu critica mama in fata matusei inseamna exact pusul pe tava a ideilor si a nemultumirilor, atat din partea mamei cat si din partea copilului. Inseamna dezbaterea acestor idei si luarea unor decizii ininte, astfel incat fiecare sa se impace cu varianta aleasa democratic si pentru a se evita ulterior "plangeri" in fata matusii. Dar ca idee, si in aceasta situatie e ok si cu plangerile adresate matusii. Ele nu reprezinta (intr-o societate democratica) decat solicitarea unei extra opinii ce nu inseamna automat punerea ei in aplicare ci doar inca o analiza pentru o eventuala decizie ulterioara daca analiza aduce intradevar viziuni si detalii noi. Dar nu e obligatoriu sa fiti de acord cu mine.
      • Like 1
  • Primim exact ce am votat, fie el chiar si vot prin neprezentare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult