Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doamna primar, îndrăzniți să mergeți pe linia punctată!

La finele lui aprilie 2017 s-au împlinit cinci ani de când Sorin Oprescu a inaugurat pasajul suprateran de la intersecția Barbu Văcărescu cu Șoseaua Pipera și lărgirea la șase benzi a Șoselei Pipera. Lucrare tipic întârziată și inaugurată fără să fie gata, dar măcar utilă traficului rutier din zonă.

Una dintre lucrările rămase neterminate de atunci este trotuarul din fața Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), locul acela unde bucureștenii fac cozi cu miile ba pentru permise, ba pentru înmatriculări auto, ba chiar și pentru pașapoarte, în timp ce tăricenii ajung direct în față, cum altfel decât pe ușa din spate. Evident că în astfel de situații trotuarul din fața DRPCIV este o problemă secundară. Dar tocmai asta e problema: nerezolvarea de astfel de probleme triviale dă măsura dezinteresului și incompetenței din variile instituții ale statului român. Cu siguranță însă, Primăria Generală a Municipiului București nu a auzit de teoria ferestrelor sparte. Și dacă a auzit, nu-i pasă.

Bunăoară, realizarea trotuarului din fața DRPCIV - și prin aceasta finalizarea lucrării inaugurate acum mai bine de cinci ani - presupune un banal transfer de teren de la stat la stat, adică din proprietatea Ministerului de Interne (DRPCIV) în proprietatea publică a PMB. Astfel de transferuri au loc GRATUIT și este vorba de doar mai puțin de 800 metri pătrați pentru care trebuie făcut atât: o hârtie! Care tocmai că fiind gratuit și de la stat la stat, nu presupune nicio fărâmă de suspiciune de corupție, ca să existe măcar scuza că undeva într-un birou cuiva îi este frică să semneze transferul de teren. Mai mult, pe cei 800 metri pătrați de teren nu există nicio construcție, care să presupună cumva costuri de relocare și demolare. Nimic. Sunt 800 metri pătrați de iarbă. Trebuie doar făcut actul de transfer și construiți 110 metri de trotuar și 110 metri de gard nou al DRPCIV. O lucrare banală, care poate fi gata în mai puțin de o lună! Cam cât de mare să fie incompetența și indolența din PMB ca de cinci ani această problemă să rămână nerezolvată?

Sunt sigur că drumul dintre casă și serviciu al doamnei Primar General Firea trece ades, dacă nu chiar zilnic, prin fața DRPCIV. Cu mașina, desigur, că doar n-o fi Primarul Londrei să meargă la serviciu cu trenul și metroul. De fapt trenurile o încurcă și înțeleg că ar vrea chiar să schimbe orarul trenurilor ca să nu se mai pună bariera pe singura linie de 160 km/h din România. Și asta pentru că Primăria pe care o conduce doamna Firea este incompetentă în a realiza, așa cum este obligată de lege de altfel, un pasaj suprateran peste magistrala 800 la capătul șoselei Petricani. Că Uniunea Europeană spune că pe liniile feroviare de 160 km/h sunt interzise trecerile la nivel. De asta mă gândesc, n-ar putea cumva să lase trenurile în pace și să se ocupe de treburile care chiar sunt ale Primăriei, precum trotuarul de la DRPCIV? Plus că mă întreb, n-o zgârie zilnic pe ochi faptul că la DRPCIV nu e trotuar? Că pe mine mă zgârie grav și din fericire trec mult mai rar pe acolo.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Si Clinton daca vine primar ....tot nu rezolva lucrurile la noi. Problema este la noi, la oameni, la angajatii primariei si a altor institutii statale....astfel de probleme sunt cu sutele/miile si nu necesita fonduri, doarinitiativa si putina....minte. Dam vina mai tot timpul, functie de afinitatile noastre,pe oamenii politici, dar noi nu ne schimbam deloc......DIN PACATE.
    • Like 4
  • Vom fi nevoiti sa o votam presedinta (sic!) pe doamna Firea. Ca locuitor al orasului, nu vad alta scapare...
    • Like 1
    • @ Marius Sebastian
      Presedinta asociatiei proprietarilor din care bloc?
      • Like 2
    • @ Marius Sebastian
      PRESEDINTE! Presedinta nu exista.
      • Like 1
    • @ Adrian Rafail
      Intocmai! Doamna Firea va fi prima presedinta a Romaniei!
      Profit de ocazie pentru a propune organizarea alegerilor prezidentiale intr-un singur tur, ca la primari.
      • Like 2
    • @ Marius Sebastian
      Domnilor, mai sus am inventat cuvantul "Prezidenta".
      Dar nici acela nu-i bun. Dat fiind ca Dragnea & ALDE Taricenii de orice culoare politica vor deveni curati de pacate penale si proaspat spalati cu Perwoll termenul potrivit pentru Madam, cand va ajunge la Cotroceni este "VECHILEASA" (femininul de la "vechil" http://www.dex.ro/vechil)
      • Like 0
  • Nu sunt din Bucuresti, dar am fost luna trecuta in Capitala si m-am plimbat pe strada Pictor Stefan Luchian (aflata la mai putin de 1 km de Piata Universitatii). Am fost socat sa vad un ghetou in toata regula, cu tarabe din cartoane si tabla, cu oameni saraci (erau tigani, desi n-am nimic impotriva etniei). Stiam ca Bucurestiul este in general un oras murdar, dar nu mi-a trecut prin minte ca ar putea sa existe un ghetou in apropierea centrului Capitalei.
    Alo, doamna Firea? Sunteti pe receptie?
    • Like 1
    • @ Maja Rodriguez
      ala ghetou? sa mergi in Ferentari. Si masinile de politie merg cate doua, de frica.
      • Like 2
    • @ Maja Rodriguez
      Ionel check icon
      Voi chiar credeti ca primarul le rezolva pe toate.................
      • Like 0
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Aleea Livezilor mai exista?!
      (rog sa fiu iertat, n-am mai calcat prin Bucuresti de multi ani)
      • Like 0
  • Ce pretentii puteti avea de la un copil prost crescut,ajunsa un adult lacom si needucat,care si-a ales ciobeni inculti in gasca si care crede ca a fi primar inseamna imparateasa!Contrar legilor noi de la Protectia Copilului razgaiat,eu propun sa i se invineteasca curul cu o jordie de salcie invelita in foita de aur.Trebuie sa-i mai fi ramas ciobanului ceva foite de cand si-a facut tronul ala de foarte prost gust!Si poate i se va urca mintea la cap razgaiatei!
    • Like 6
  • era mult mai bine cu spagarul Oprescu. O mizerie ca in Bucuresti, atat de raspandita, eu n-am vazut in nici un alt oras din tara. Pana si maturatorii se fac ca matura. Colcaie de rahati de caine de la pensionari cu pechinezi si soricari supraponderali. Trotuare cu urina, voma si alte scarbosenii in descompunere. Coji de pepene, peturi de bere. Boschetari peste tot, pe orice strada. Cersetori la toate gurile de metrou importante. E asa de greu de destructurat mafia cersetorilor? Praf, caldura, trafic infernal, claxoane. Daca esti pieton sau biciclist esti blestemat. Merita salariul putin mai mare pentru o viata intr-un oras asa de trist?
    • Like 4
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Paul check icon
      Nu știu dacă tu ești bucureștean get beget, sau ești și tu emigrat de prin țara ca tzatza fii-rea. Orașul însă a devenit așa cum e datorită unei proporții seminificative din locuitorii săi care se poarta așa cum au învățat ei de acasă de când erau mici de prin străfundurile țării. Sincer sa fiu mie mi sa cam pune pata când văd tot felul de provinciali înjurând Bucureștiului pentru ca in unele locuri arată cum arată sau pentru ca traficul e așa cum e adeseori datorită altor provinciali. Așa ca înainta sa va plângeți de Bucuresti mai bine întrebați-va ce puteți face ca orașul sa devină așa cum vrem toți. Un început ar fi pentru cei cu drept de vot in Bucuresti sa nu mai voteze la alegerile locale in funcția de primar general tot felul de hoți și in general sa se ferească de provinciali parveniți de tipul lui basescu sau firea.
      • Like 3
    • @ Paul
      Nu are nici o importanta de unde vin, unde stau si unde ma duc. Traiesti cu falsa impresie ca bucurestenii "get beget" sunt civilizati, iar cei veniti din ceea ce numesti "provincie", nu. Ce o fi insemnand bucurestean get beget, doar tu stii; cate generatii e nevoie sa locuiasca in acest oras ca tu, urmas, sa fii bucurestean de-a binelea?
      Eu nu m-as mandri cu provenienta dintr-un oras decat daca ar exista un criteriu de selectie pentru a locui acolo. Care e criteriul la Bucuresti? marlania si lipsa de scrupule? Vezi cat de usor putem generaliza?
      Faptul ca Firea e din 'provincie' nu are nici o relevanta. Probabil sunt 'n' exemple de politruci Bucuresteni, de nivel similar dnei Firea.
      Un inceput ar fi ca fiecare sa-si faca treaba asa cum trebuie, in patratica lui.
      Pana atunci am dreptul sa ma plang de orice oras prin care trec.
      • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Paul check icon
      Bucureștean get beget e unul care s-a născut in Bucuresti. Firea e reprezentativa pentru calitatea multora dintre cei veniți in Bucuresti din provincie. Marlania și lipsa de scrupule a ajuns criteriu de a sta in Bucuresti in mare parte datorită unor astfel de specimene. Din punctul meu de vedre poți sa uzi si canapeaua ca nu ma interesează, eu doar ți-am spus ca m-am saturat ca tot felul de țărănoi complexați (ca termen general) sa vorbească despre Bucuresti și implicit despre bucureșteni din poziții de superioritate morala și civilizatorie atâta timp cât degradarea care le da lor posibilitatea sa facă pe superiorii e cauzată (măcar in parte) de "consătenii" lor.
      • Like 0
    • @ Paul
      Sa inteleg ca daca te nasti in Bucuresti devii automat educat si civilizat. Of of! cum or fi saracii oameni nascuti in favele din rahova, giulesti, ferentari? Pot sa inteleg frustrarea fata de nou veniti, daca acestia nu se supun regulilor.
      Sa nu crezi insa ca in afara de Bucuresti nu mai sunt orase in tara, si toti cei din 'provincie' sunt taranoi. Majoritatea oraselor din Transilvania si cateva si din Moldova sunt mult mai curate decat Bucurestiul. Nu confunda forta economica cu civilizatia.

      Nu sunt deloc de acord cu tine. Dar sa fim sanatosi!
      • Like 0
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Victor66 check icon
      Si claxoanele, praful si poluarea de unde vine? De la toti cei veniti din colturile tarii ca ”e mai bine la miticii aia”.
      • Like 0
    • @ Paul
      Sau sa luam atitudine si sa sesizezam institutiile primariei atunci cand nu-si fac treaba. Poate nu vom schimba mentalitatea functionarilor, dar le vom atrage atentia ca suntem cu ochii pe ei .
      • Like 0
  • check icon
    Adevărat, dureros și inutil: tuta satului este pe cai mari și habar nu are cum pute gunoiul Bucureștiului în zilele astea de caniculă, în care primăriile au renunțat la dreptul nostru de a ne alege furnizorul de servicii! Altfel, bine scris!
    • Like 4
  • Interesantă, și haioasă totodată, invitația adresată subtil doamnei primar de a face trotuarul.
    • Like 13
    • @ Robert Steiner
      ProBono check icon
      Dumneavoastră aveți simțul umorului și ați rezumat subtil situația semnalată în articol. Nefericirea este că genul acesta de umor, care este apreciat de public după cum se vede, este ca un paratrăznet pentru nemulțumirea de fond. Poate că unii s-au revoltat citind articolul, iar dumneavoastră le-ați arătat, poate fără să doriți, o ușă falsă prin care să iasă rapid de sub tensiunea negativă. Dacă observați cu atenție, asta fac leaderii politici în fața marasmului vieții românești de zi cu zi: o glumiță, o falsă empatie și o trimitere la opozanții lor care în substrat ar fi responsabili de problemă. Nu soluții, nu asumare, nu acțiune.
      În consecință, ramânem ca înainte, "că asta e România și toți fac la fel", dar măcar am râs. De asta unii credem că un neamț ar fi bun să rezolve sobru în loc să glumească. Nu e ceva personal, numai că mi-ați dat ocazia să remarc o problemă reală de psihologie românească. Mulțumesc.
      • Like 3
    • @ ProBono
      Aveti dreptate si ne meritam soarta si nu se va schimba nimic niciodata.
      Multi tineri valorosi au vazut asta, si de aceea, scarbiti, au plecat si pleaca. Ei stiu ca valoarea fara "pile" nu are viitor in tara asta si ca mizeria fizica si umana se va perpetua.
      • Like 1
    • @ dordetine
      ProBono check icon
      Mulțumesc pentru răspuns, însă nu la resemnare mă așteptam. Rezolvarea ar trebui să pornească de la a înțelege ce ne lipsește și de a implementa corecții. De exemplu, ar trebui să conștientizăm că "înțelepciunea" populară românească ne îndeamnă să plecăm din fața problemelor în loc să le înfruntăm și să le rezolvăm. Nu mai putem accepta asta. Există și lupta ca răspuns, nu numai fuga.
      • Like 3
    • @ ProBono
      Pe tema "resemnarii" poporului roman se poate discuta si scrie la infinit.
      Ce a spus despre România Raymond Poincaré: “Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère/ Ce vreți ne afăm aici la porțile Orientului unde nimic nu este luat foarte în serios” (citat ales și de Mateiu Caragiale drept motto pentru Craii de curte veche, e una din explicatii.
      Alta ar fi ca in scoala nu se face educatie civica, ca biserica ortodoxa care are o imensa influenta asupra poporului, nu contribuie la acesta educatie, ba din contra, biserica vrea ca poporul sa fie umil si supus.
      Unii dintre vecinii mei, educati, sotia cu doctorat adevarat se poarta ca niste mitocani perfecti atunci cand e vorba de interesul lor si lenea ce ii caracterizeaza. Comunitatea exista pentru ei numai cu drepturi si fara responsabilitati.
      Daca se vor da amenzi mari, foarte mari, poate se va mai face ceva curatenie, pe strazi, in trenuri, pe litoral, la munte.
      Daca nu, mizeria o sa colcaie in continuare. La inceput numai pedeapsa poate educa pe cei recalcitranti.
      • Like 2
    • @ Robert Steiner
      Mda... rautati misogine, era de asteptat. Mai ales ca d-na primar, cred eu, a depasit de mult varsta la care avea asemenea aspiratii...
      • Like 1
    • @ Robert Steiner
      Robert Steiner,

      cu "invitatia la trotuar", daca se numara undeva, dvs. ati comis comentariul saptamanii! Va felicit si va astept saptamana viitoare!
      • Like 0
    • @ ProBono
      Victor66 check icon
      Mai vorbim despre români?
      • Like 0
  • Trotuarul ala e Pepsi light fata de problemele pe care trebuie sa le rezolve madame Firea. E Hotelul Lido in paragina de zeci de ani, e Casa Radio, ruina antica ca piramidele egiptene, cladirea Ciclop de vizavi de Lido, Cathedral Plaza care nu va fi demolata niciodata (parerea mea) si pentru care unii care au dat autorizatia ar trebui sa raspunda, plus trotuarele lui Oprescu din centru numai dale numai beton nici un spatiu verde. Devenim tara tropicala si nimeni nu face nimic. In loc sa crestem zonele cu umbra cu vegetatie cu tasnitori sau fantani arteziene, noi le marim sau plantam treijde ceasuri ca sa nu intarziem la nimic. Nu mai zic de trafic sau transportul public ca se-ntuneca pana termin.
    • Like 5
    • @ Magotu Enigmatic
      Adaug la lista d-voastra: Piata Amzei re-modelata/ reconstruita sub Oprescu si care este de la " inaugurare" orice, numai piata nu- spatii imense nefolosite, 3-4 negustori de legume si multi florari care s-au intins cu galetile pana la intrarea la mega image, cei batrani si care nu mai vad bine fac un periculos slalom; au reaparut gherete oribile de lemn adaugate pietii noui de beton si sticla cu etaj si subsol. Cladirea din mijloc unde e evidenta populatiei, Teatrul Creanga si servicul taxe si impozite, e inconjurata de o mare de dale de beton, piatra si asfalt. Putinii copaci care au ramas se sufoca.
      • Like 0
  • Sunt 67% sanse ca autorul sa nu fi pus stampila pe linia punctata
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult