Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Doamna Socoteală

Premierul Dăncilă și-a început discursul din Parlamentul European prin a spune, cât a putut de răspicat, că n-a venit acolo „să dea socoteală”.

Corect, așa a și fost. Doamna Dăncilă a venit acolo să ceară socoteală, nu să dea!

Discursul d-sale a fost aproape perfect, doar un singur lucru a lipsit: doamna Dăncilă nu și-a înfipt mâinile în șolduri. Și n-ar fi fost rău nici câte-un discret „Ardi-v-ar focu!” sau „Fir-ați ai dreacu!...”.

În mod straniu, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, nu s-a îngălbenit la față, nu și-a smuls barba în semn de căință, nu s-a prăbușit tremurând cu capul pe masă, cum ar fi fost de bun-simț în fața rățoielilor doamnei Socoteală. Dimpotrivă, cu aceeași fermitate nu lipsită de amenințare, a avertizat guvernul României că va trebui să răspundă întrebărilor detaliate pe care i le va adresa în legătură cu legile justiției și statul de drept. Și că, dacă marșarierul continuă, Executivul român poate fi adus în fața Justiției europene. Iar președintele de ședință precum și majoritatea celorlalți parlamentari păreau mai degrabă iritați și plictisiți de mahalageala reprezentanților României.

Cerând socoteală cine sunt oficialii europeni care au redactat Raportul MCV despre România, dna Dăncilă a atins o culme imbecilă a tupeului – se crede probabil Dragnea când îi „ievaluează” pe judecătorii care îl judecă.

De fapt, întreg discursul mult-iubitei doamne premier nu era nicidecum pentru Uniunea Europeană, ci pentru cetățenii mai puținei la minte de acasă. Bruxellesul, Strasbourgul știu foarte exact ce îi poate pielea coaliției PSD-ALDE și ce se întâmplă în realitate în România, bombasmele despre mii de magistrați șantajați și milioane de cetățeni interceptați nu mișcă pe nimeni. Tot ce pot să spere doamna Socoteală și cei care i-au scris discursul pe cât de bățos, pe atât de mincinos, este ca romaniacii iubitori de „țărișoară” până la viol să-i iubească și mai tare pentru ce au făcut.

Au făcut rahatul praf. Oricât de romaniac disprețuitor de Occident ai fi, este greu să nu înțelegi un lucru simplu: nu suntem în poziția să „facem schimb de opinii cu domnul Timmermans”, cum zice Dragnea, UE poate să ne sancționeze, să ne amendeze, să ne taie din fonduri, să ne ia dreptul de vot pentru că nu-i respectăm regulile; noi nu putem. Singura noastră armă este să ne cerem afară din Europa, ceea ce unii o și fac. Pe 18 ianuarie 2017, atrăgeam atenția la Televiziunea Română asupra intenției nedeclarate a Partidului Dragnea de a scoate România din Uniunea Europeană. Numeam atunci asta ROMEXIT. Acum, iacătă că iese la vedere sub numele de ROEXIT.

Nu știu dacă ne putem da seama, stimați Republicani, de toate consecințele înspăimântătoare ale unei asemenea autoeliminări. Nu o enunț decât pe cea mai evidentă.

În 1999, guvernele postrevoluționare reușiseră să aducă România în pragul incapacității de plată, al falimentului de țară. Catastrofa economică a fost evitată datorită guvernatorului BNR Mugur Isărescu și permisului pentru migrarea forței de muncă românești în Vest, ceea ce a dus la scăderea șomajului și a adus un flux de miliarde de euro în țară. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă toți cei care muncesc în Occident ar fi siliți să se întoarcă acasă sub guvernarea Dragnea-Dăncilă, în vreme ce mandatul lui Mugur Isărescu se încheie...

Abia atunci România ar deveni stat paralel. Paralel cu Europa. Paralel cu civilizația, democrația și libertatea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Snap Snap check icon
  Domnule CTP, puteti sa o provocati pe doamna prim-ministru sa poarte o discutie cu un reporter in direct pe o tema pe care o stapaneste. Cred ca am avea o audienta maxima la acea emisiune. Ca cetatean cotizant la buget, am dreptul sa vad clar cine este asministratorul avutiei noastre. Multumesc!
  • Like 0
 • cred ca dupa comportamentul actualei guvernari (ingamfare,lipsa de responsabilitate ,de rusine si respect) ,vom fi prima tara care va fi DATA AFARA DIN uniune. (ROAUT ,nu roexit)
  • Like 2
 • Sa comentam este tot ce putem face fata de un partid legitim ales .Nu cred ca exista cale de a stopa legi care distrug toate speranțele noastre de a fi și la noi ca in tarile in care ne cautam bunăstarea atata timp cat magistrați se pun în slujba răului. Slugarnicia este o trăsătură a poporului român si de aceea vom avea parte numai de dictatori fata de care ne luam doar libertatea de a râde.
  • Like 0
 • nici nu e nevoie sa facem vreun exit...daca guvernul continua cu actiunile de copil tampit, ue ne va taia accesul la bani gratis...vom continua sa platim cotizatia, dar nu vom primi nimik...va fi mai rau chiar comparativ cu versiunea in care am iesi din ue
  • Like 0
 • ROEXIT? Cum să ieșim de unde practic nu am intrat?
  • Like 1
 • Sa nu dramatizam cu acest patetism ieftin. Nu va fi nici un Exit.
  • Like 1
  • @ Sergiu F.
   Sunteti optimist.
   • Like 1
 • Ăsta e statul paralel, gata!
  Mugur Isărescu.
  Bine că iese, în sfârșit, la pensii, carevasăzică.
  • Like 0
 • Râdeţi voi, dar să ştiţi că peste veacuri urmaşii urmaşilor noştri vor dăltui în marmură cuvintele priministresei de la Brucsel, mândri de faptul că veorica noastră a dat o lovitură de moarte imperialiştilot ioropeni, multinaţionalelor care nu ne lasă să facem autostrăzi şi statului paralelogramic
  • Like 5
 • Dar lor nu le pasa pentru ca ei vor ROEXIT ! De ce ? Foarte simplu , sunt fermecati de modelul oligarhilor rusi , care sunt toti prin Monte Carlo , Londra si alte locuri unde nu le pute a mujic , in timp ce banii se fac in Rusia pe tot felul de scheme. Cei ce o sa sufere din ROEXIT, sunt chiar imbecilii astia de-i tot voteaza in mod iresponsabil.
  - Ei o sa stea la coada la vize
  - Ei o sa cotizeze ca sa poata fura smecherii ( ca de la UE n-o sa mai fie)
  - Ei o sa-si roada unghiile ca nu mai pot merge afara sa munceasca
  - Ei o sa fie calcati in picioare de un stat mafiot si o sa li se pise in cap toate toapele si analfabetii pusi pe reguli de partid in functii publice.
  Si pot spune un singur lucru , si-o merita pe deplin , au gonit din tara aproape toti oamenii capabili .
  Ceea ce este de-a dreptul revoltator este ca totusi majoritatea cu "discernamint" crede ca lui Dragnea o sa i se infunde ...
  Ca in decursul intregii noastre istorii de cacao , asteptam sa ne salveze altii .
  • Like 9
  • @ Radu Bogdan
   Mr.Oh check icon
   100% de acoord
   • Like 2
 • Stati linistiti la locurile voastre, n-o sa fie nici un exit.
  • Like 2
  • @ Magotu Enigmatic
   Mr.Oh check icon
   Sigur ca nu. Nici BREXIT nu exista.
   • Like 3
  • @ Magotu Enigmatic
   cornel check icon
   daca o sa treaca referendumul o sa fie lgbtexit, o sa va lasam aici cu popii vostri
   • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult