Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Doar cu ajutorul AUR o să rămână PSD-ul puternic. Atenție la anul electoral care stă să vină

Ciolacu și Simion

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Aproape întreaga lumea civilizată este împărțită astăzi în două mari triburi: fanii lui Biden și cei ai lui Trump/Putin sau „Noua Stângă” și „Noua Dreaptă” sau progresiști și conservatori/populiști. Clivajul este susținut în ultimii ani de discriminare: cea rasială, religioasă și cea a orientării sexuale. Majoritatea dezbaterilor se învârt în jurul discriminării și în acest război, dus în mare parte în spațiul virtual, Rusia este acum principalul promotor al extremei drepte. Locul în care în urmă cu 100 de ani s-a născut totalitarismul de stânga și ai cărui cetățeni s-au luptat cu cel de dreapta a schimbat capătul poziționării sale politice. 

Modul în care este folosit discursul naționalist de către Rusia și Trump este unul al dezbinării, „uniți suntem puternici”, dar nu uniți cu alte nații ci între noi, în interiorul micuțului nostru trib. Ziduri imaginare – ideologice – sunt ridicate peste tot, iar alții dărâmă ziduri. Unii urăsc diversitatea și alții nu știu cum s-o gestioneze; „diavolul” se află la ambele capete.

Pare tot mai greu, pentru tot mai mulți să facă un pas în spate și să privească cum cele două capete se extremizează tot mai mult reciproc. De curând și România a văzut cum în interiorul aceleiași familii pot să apară manifestări ale celor două ideologii care se luptă pentru atenția și voturile noastre: mama discriminează și promovează ura față de alegerile personale ale unor oameni și fiica plânge știind bine că asta poate să-i afecteze numărul de următori pe instagram, implorându-i pe cei din propriul trib să creadă că ea n-are nicio legătură cu ura mamei. Făcând un pas în spate, nu vezi doar ura mamei ci și secera și ciocanul din descrierea profilului de instagram din contul fiicei.

Este extrem de greu de trecut peste o prăpastie atât de mare, pornind de la relația particulară de mai sus și extinzând discuția la un cadru general, pentru că în exemplul dat există posibilitatea existenței unor nuanțe necunoscute. În caracterizarea generației `27 autoarea Marta Petru spunea că tinerii intelectuali români din perioada interbelică erau fascinați de una dintre cele două extreme și chiar au trecut de la una la alta - desigur că existau și câțiva care promovau valorile democratice. Dar de ce, aproape după 100 de ani, ne aflăm aproape în aceeași situație?

Campania electorală din 2020 din SUA m-a făcut să cred că politicienii din majoritatea țărilor vor alege una dintre cele două direcții, inclusiv România. Am văzut însă în ultimele luni tot mai clar cum „diavolul” a ajuns și la mijloc. Dar nu în mijlocul clasic, cel lucid și educat cum ar trebui, ci într-unul șters, pervers, care pare să fie mereu adaptat la vremurile pe care le trăiește și le folosește în avantajul său. 

În ceea ce privește relația AUR-Biserică există un detaliu care unora le scapă: și-n BOR sunt reprezentate, oarecum, cele două triburi. Există hoarde de habotnici pentru care simbioza dintre credință, AUR și Biserică este totală, care nu înțeleg nimic din „Vestea cea Bună”, dar sunt capabili de violența verbală, scrisă și chiar fizică în numele unor interpretări politice ale creștinismului. Sunt ierarhi, preoți și teologi care susțin AUR, unii direct, prin afișări publice și alții sub plapumă, dar nu doar cu poza lui Simion sau Șoșoacă pe telefon ci și cu a lui Lavric și Târziu, aceștia din urmă fiind cei cu adevărați periculoși. Pentru că e ușor, ca ultras din galerie să înțelegi bâlbăielile lui Simion, dar e mult mai greu să înțelegi mesajele lui Lavric și dacă le înțelegi și crezi în ele atunci ești mult mai periculos, pentru că înseamnă că ai avut parte de educație, dar te folosești de aceasta într-un mod negativ.

Mai există o tabăra și-n BOR, există câțiva, puțini, foarte puțini, care înțeleg ce înseamnă educația, care încearcă să explice de ce e periculos naționalismul sau existența propagandei ruse. Acești oameni sunt atât de terfeliți din interior, de către cei alături de care se înghesuie prin Biserică încât nici nu mai au nevoie de dușmani din afară. Cei mai mari dușmani ai lui Vasile Bănescu & Co. sunt auriștii, nu progresiștii anti-clericali. Un progresist poate să aibă o discuție liniștită cu purtătorul de cuvânt al Patriarhului Daniel (Bănescu n-ar putea să zică ceva vreodată fără aprobarea Patriarhului, așa funcționează instituția), dar un votant AUR s-ar putea să-l scuipe și înjure, așa cum o fac pe site-urile de propagandă rusă. Românii îl critică pe PF Daniel, dar nu sunt deloc conștienți de cine ar putea să vină în locul lui. E foarte posibil ca Daniel să fie cea mai bună variantă dintre cele posibile. Ca să înțelegem mai bine, trebuie să ne întrebăm cum treceam prin pandemie cu unul ca Teodosie Patriarh.

Avem extrema dreapta în România, în forma ei putinisto-trumpistă, nu prea avem nimic spre capătul stâng, însă, avem un „centru” care se adaptează, care își creează mereu condițiile necesare rămânerii la putere. Mă uit la PSD și la mesajele multor oameni și văd cum monstrul acesta care a frânt aripile și destinele a milioane de oameni a renăscut, e puternic, se pregătește să ia peste 30% din voturi în 2024 la toate alegerile și să conducă în continuare. Tot ei...mereu ei, de 34 de ani și încă cel puțin 4. 

Generația care a făcut revoluția din `89 a fost învinsă de FSN, iar acum generația care a ieșit în stradă în iarna din 2017 și din care a fost gata să se nască un partid politic, a pierdut lupta, fiind gata să primească lovitura finală peste mai puțin de un an. Totul este posibil cu ajutorul AUR. AUR-ul ne-a luat mințile tuturor, nu doar celor care iubesc această formațiune populisto-naționalistă ci și dușmanilor declarați. Mulți suntem speriați de AUR, iar la umbra acestei frici PSD-ul crește.

Cristian Tudor Popescu, asociat cu tabăra progresistă (de către cei care-l critică), a declarat de curând că o să voteze pe oricine ne ține în UE și NATO, adică oricine în afară de AUR. De cealaltă parte, Adrian Papahagi asociat cu tabăra conservatoare a declar că USR-ul și AUR reprezintă răul și putem să ne orientăm doar către PSD și PNL. Văzând aceste două declarații îmi dau seama că prosopul a fost aruncat și lupta abandonată. Am pierdut, PSD-ul și fratele său mai mic: PNL au câștigat lupta.

Apariția AUR a fost nu doar cel mai bun, ci unicul lucru care putea să aducă din nou PSD-ul pe un cal alb la putere. În timpul ce toată lumea e ocupată să se lupte cu orcii cei răi și agresivi, Gandalf vine, exact cum a promis, în a patra zi la răsăritul soarelui cu o armata să ne salveze - așa se prezintă PSD-ul acum.

Când eram student la teologie, am fost în urmă cu câțiva ani victima propagandei. După studiile de științe politice și de filosofie, am încercat, pe cât posibil, să mă lupt cu propaganda și conspiraționismul, dar văzând tot acest tablou desfășurat clar în fața ochilor, mi-a încolțit în minte o conspirație. Dacă apariția AUR era cel mai bun care se putea întâmpla pentru PSD, cineva, poate că nu neapărat cei care sunt membrii ai partidului, au ajutat partidul extremist să crească ca Făt-Frumos.

Pe George Simion îl urmăream cu vreo doi ani înainte să se formeze AUR-ul. După ce am urmărit mai multe interviuri cu el am înțeles că e doar genul de băiat cuminte de la țară, care n-a putut, din punct de vedere intelectual, să meargă mai departe de ce zice popa și domn` profesor de istorie de la școală. Înțeleg bine acest lucru pentru că și eu am fost la fel, doar că undeva pe drum m-am hotărât că aș vrea să știu mai multe și să înțeleg mai bine imaginea de ansamblu.

Mulți nu știu că la creșterea AUR au ajutat inclusiv Șișu, Puya și Cedry2k, care gândesc la fel ca președintele AUR. Diferența dintre Simion și adevărații oameni politici din PSD este că acesta chiar crede în ceea ce spune. Tânărul George a fost impresionat de ce i-au povestit câțiva preoți, după ce a avut câteva probleme și a mers pe la ei, îndemnat fiind de mama sa care e credincioasă. Apoi, a fost impresionat (până la lacrimi probabil) de poveștile despre „Sfinții închisorilor”. Iar românii așteptau pe cineva care să dea vina, din nou, pe străini pentru eșecurile lor și care să le spună că am avut un trecut glorios și o țară frumoasă care e furată, așa cum a făcut Vadim și de curând Dragnea. Golul lăsat de dispariția discursului fostului președinte PSD a fost umplut de un băiat simplu, lipsit de cultură, dar cu o „inimă mare” cum le place românilor să spună.

George Simion nu are anvergură de spion, până și privirea și modul de exprimare îi trădează lipsa de inteligență. Dar oameni cu adevărat inteligenți profită de el, unii în mod vizibil – Lavric și Târziu – iar alții într-un mod despre care noi nu știm prea multe. Dacă ar sta puțin de vorbă sincer cu el însuși probabil că Simion s-ar întreba: „cum dracu am ajuns eu aici?”. Diferența între el și Ciolacu sau Buzatu este că aceștia doi ar avea un răspuns la aceeași întrebare. Ciolacu știe că a fost fidel partidului, că a adus voturi, că a fost modest când trebuia, el crede, probabil, în sinea lui că muncit pentru ce are acum și că merită să fie acolo. Năstase, Ponta și Dragnea emanau aroganță când erau în locul lui Ciolacu, care pare să fie mai periculos pentru că știe când să fie modest, când și cum să se folosească de alții - naivul Ciucă, de exemplu. Simion nu e periculos, e doar o păpușă pe care o manipulează alții, unii despre care nici măcar el nu știe că există.

Pe undeva niște minți au știut că doar cu ajutorul AUR o să rămână PSD-ul puternic. Vina cea mare a societății civile din România nu este că se luptă acum doar cu AUR-ul, ci și că n-a reușit să vină cu o alternativă, că n-a apărut nimeni.

Alegerile din 2024 o să fie la fel ca cele din 2000, e clar acest lucru, trebuie să votăm pe cineva ca să scăpăm de AUR, așa cum am scăpat de Vadim. Există o șansă, foarte mică, să se întâmple ceva diferit, de data aceasta poate că „noii Stolojan, Isărescu, Roman și Meleșcanu” o să încerce să se alieze și să candideze împreună. Am văzut în urmă cu câteva zile că unul dintre aceștia a făcut „un apel la unitatea dreptei”... ce-o mai însemna și asta?            

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-a apărut nimeni pentru că nu vrei să vezi... Reperși Cioloș sunt o soluție care a arătat constant onestitate și competență, dar un zgomot de fond, în mare parte orientat de structurile ce ne-au impus numai conducărori agreați de vechea securitate și urmașii acesteia, ne împiedică cu succes să vedem limpede în aceste ape tulburi....
  • Like 3
  • @ Lucian Constantinescu
   Țin aproape de REPER, de când s-au înființat, îmi scriu lucrarea de licență cu d-l prof. Mihali, și cel mai probabil pe ei o să-i votez. Concluzia articolului este că d-l Cioloș a făcut un apel la unitatea Dreptei, dar mă îndoiesc că e posibil acest lucru pentru că nu are cu cine. REPER-ul nu este deloc vizibil în acest moment, aproape că nu contează pe scena politică, din păcate...
   • Like 0
 • Corina check icon
  Deși Ciolacu pare cea mai bună variantă de lider PSD de până acum, PSD-ul în sine alături de fratele geamăn PNL (ca să nu mai vorbim de AUR) sunt o uriașă forță retrogradă, sunt chiar ceaușismul printre noi, în noi, alive and kickin', cum se spune. E imperios necesar să apară niște lideri serioși de centru-dreapta. Lideri noi, ca să fie clar. Chiar dacă nu intră la guvernare, să intre măcar în parlament și să aibă răbdarea de a lucra pentru țară și de a crește. Cei care nu sunt cu AUR sau PSD și nici simpatizanți hotărâți USR au dreptul la reprezentare.
  • Like 4
 • Avem unele asemanari?
  „Prin propagandă, naziștii transmiteau adesea mesajul "nedreptății" comise de Tratatul de la Versailles, iar evreii germani erau făcuți țapi ispășitori pentru economia care se prăbușea în Germania.

  Naziștii prezentau celelalte partide ca fiind corupte, în timp ce Hitler era descris drept salvatorul națiunii și singurul care ar putea să stabilească ordinea în haosul politic și social din societatea germană.

  Datoria mare pe care trebuia să o plătească Germania a fost unul dintre motivele pentru care țara a suferit, în 1923, de hiperinflație, adică de faptul că banii și-au pierdut valoarea. În același timp, prețurile au crescut și a existat un deficit de bunuri. Germania a încercat să rezolve această problemă imprimând mai mulți bani, dar acest lucru a dus doar la falimentul băncilor și la pierderea tuturor economiilor oamenilor.

  Deși Germania a devenit o democrație după primul război mondial, criza politică ce a apărut după izbucnirea Marii Depresii, a făcut ca mulți dintre locuitorii țării să-și piardă încrederea atât în politicienii aflați la conducere, cât și în procesul democratic. Diverse mișcări și partide extremiste au încercat să exploateze această situație. Unul dintre acestea a fost NSDAP, Partidul Muncitoresc German Național-Socialist (sau Nazist), cu Adolf Hitler la conducerea sa.” - https://www.eternalechoes.org/ro/for-the-classroom/exercises/3-1-the-nazis-come-to-power

  Tot ceea ce promoveaza idei nedemocratice, extremiste duce la dictatura. Pe Simion il vad exact ca in descrierea din articolul dvs.: baiatul simplu, neinstruit, tupeist si ajuns mai sus dintr-un concurs de imprejurari, propulsat de alti baieti descurcareti si tupeisti, cu un cm mai destepti ca el. O micuta marioneta. Poate ca marioneta va prinde viata, poate va fi votata, cred ca la asta nu s-au gandit „strategii” PSD-ului. Cum nici Geppetto nu credea ca Pinocchio va prinde viata si ii va intoarce spatele fugind in lume.

  La fel ca Hitler (pastrand proportiile) din baiatul marginalizat, putin analfabet, poate ajunge sa imparta niste felii de cozonac. Ascensiunea lui Simion nu o sa aiba nimic comun cu ascensiunea lui Hitler si nici nu va marca destinul Romaniei asa cum a facut Hitler cu Germania, dar va fi suficient (daca va fi votat) sa aduca prejudicii, sa produca mari probleme si sa zdruncine nitel statul roman scufundat in mediocritate, coruptie, nepotism, lene. Sa-l zdruncine nu intr-un mod pozitiv, ci sa-l faca sa alunece si de pe bruma de democratie pe care sta. Suficient cat sa-i produca avarii si mai complicate decat cele din prezent.

  Simion, Sosoaca si ceilalti pot sa ne ingroape nitel, pot sa ne intoarca in trecutul comunist prin discurs, idei. Pot sa modifice in rau, prin legi, o stare si asa precara a economiei, a drepturilor si a libertatilor fundamentale. Simion nu este un egal al lui Meloni spre exemplu. Simion este baiatul ala modest intelectual, care ajuns unde nu trebuie poate produce multe daune.

  Nu cred ca AUR ar putea castiga alegerile, dar sunt din ce in ce mai convinsa ca ar putea sa aiba suficiente voturi pentru a fi in carti la facut si desfacut de guverne, aliante si alte alea.

  Nicu si Marcel stand la coada la usa lui Simion pentru o alianta, ceva. De PSD nu am ce zice. A fost tot ce putea fi mai rau in politica romaneasca. Raul facu de PSD in acesti 34 de ani nu poate fi cuantificat. De PNL imi pare rau. A fost ultimul partid care putea sa faca ceva pentru Romania. S-a lasat tocat, injosit si desfiintat de catre PSD doar pentru ca si-a dorit puterea, ciolanul, osul la care sa roada si membri sai. S-a complacut, a inchis ochii si a facut jocurile si interesele PSD-ului.

  PNT,PSDR au fost destructurate rapid. In vanzoleala post-revolutionara, tovarasii au stiut exact cum sa minta, sa manipuleze si sa distruga orice urma de apropiere intre electorat si democratie. Toate defectele, carentele inerente intr-o astfel de perioada agitata, au fost exploatate si intoarse catre public cu multa maiestrie, profesionalism si ingeniozitate. Publicul roman, neexperimentat a fost usor de mintit si infricosat si a cazut usor in plasa noului comunism cu fata umana.

  Nu avem politica si nu avem politicieni. USR-ul e ceva pe care nu te poti baza: neserios, nearticulat ideologic, fara puncte de vedere clare si puternice. In cazul lor, nici nu stii cu cine votezi.

  Situatia e confuza in momentul asta si la nivel global. E greu sa cerni si sa discerni printre atatea voci, idei, pareri mai ales cand sunt facute cu rea intentie, cand se transmit stiri false, cand se minte si se manipuleaza. Eu vad situatia noastra mai complicata pentru ca nu avem oameni de calitate de niciun fel: nici extremisti, nici moderati, nici de stanga, nici de dreapta, nici de centru. Nimic. Amatorismul, ignoranta, coruptia, prostia ii caracterizeaza pe toti din politica romaneasca. Meloni, ca tot am dat-o de exemplu, are crezul ei. Activeaza inca din liceu in zona extremei drepte. Are o cariera, are studii, intelege lumea dincolo de ideile-lozinca. Simion ce are? Inchinarea la Rusia, obscuritatea ideilor, obtuzitatea din abordarile problemelor internationale. Simion la Florenta era ca bata in balta. O Meloni nu ar servi Italia pe masa Rusiei, dar un Simion ar face-o imediat pentru ca e o chestiune de educatie si de cultura.

  Pe Romania nu o iubeste nimeni cu adevarat.

  • Like 4
 • Mihai check icon
  AUR este o creatie a PSD pentru a contabiliza voturile unor astfel de personaje fara a avea un discurs criticabil la Bruxelles. Cand va veni momentul, se va vedea cum AUR va sprijini PSD. Cat despe celelalte partide parlamentare nu sunt multe de spus. PNL nu poate fi de dreapta sub conducerea bugetarilor Iohannis si Ciuca, ultimul special si doctor in plagiat iar in cazul USR trebuie doar popcorn pentru a urmarii cum isi dau singuri autogoluri si se umplu de ridicol. Nu ca nu ar fi de asteptat din moment ce partidul are o conducere de dreapta si o baza de militanti progresisti. In concluzie cam toate partidele lucreaza intr-un fel sau altul pentru PSD.
  • Like 3
 • Nu numai societatea românească este într-o situație paradoxală, dar și societatea occidentală și cea americană. Cred că într-o mare măsură este rezultatul unei educații precare, a unui învățământ problematic, a unei culturi generale mediocre. Un paradox. Se profită din plin de faptul că aparții Uniunii Europene - poți munci oriunde în Europa, poți călătorii, etc. dar în același timp aduci la putere - prin vot - partide și oameni politici care militează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Cel puțin în țările excomuniste, social vorbind, propaganda comunistă, se adeverește, a dat roade pe termen lung. Curios este că își însușesc multe dintre aberațiile ideologiei comuniste și ale totalitarismului mulți tineri. Politicieni de tipul Șoșoacă și mulți alții nu ar fi putut să-și exprime aberațiile într-un sata totalitar. Da, unul ca Marcel era pe calapodul „personalităților” comuniste. Cred că ne vor aștepta vremuri din ce în ce mai paradoxale.
  • Like 3
  • @ Ion Podocea
   RazvanP check icon
   Faptul că nu puteți ieși din legenda "educației precare" spune multe despre propriile prejudecăți...
   Pe nimeni nu pare să intereseze aflarea CAUZELOR apetenței unei părți din electorat pentru oferta electorală a AUR, ci doar reafirmarea propriilor idei preconcepute.
   "Nu există dom'le, sunt prea proști să vază lumina, carevasăzică!"
   • Like 1
 • RazvanP check icon
  Eh, să nu neglijăm rolul opoziției în apariția și dezvoltarea AUR!
  Mai știți tonele de invective pe care le-au turnat peste capetele celor care aveau "îndrăzneala* să nu vadă" lumina europeană" înainte de referendum?
  Au ales o minoritate, au rămas în minoritate! Iar pe fondul frustrărilor stârnite atunci au prins glas Jorjică și ai săi. Adăugați în mix și povestea cu "refugiații", ceva vaccinuri cumpărate în exces și povestea cu Schengen și aveți rețeta perfectă. AUR ajută PSD-ul, corect, dar sunt atât de mulți cei care au pus umărul la apariția acestui "ajutor" încât bietul Marcel nu știe cui să mulțumească mai întâi!
  • Like 1
 • Mhai Nai check icon
  Doar cu ajutorul PSD o sa ramana AUR puternic.
  • Like 4
  • @ Mhai Nai
   RazvanP check icon
   Ehm, nu chiar. Cu ajutorul unui Karl, cu ajutorul unei Ursule, cu ajutorul unei opoziții prost inspirate...
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult