Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

DOCUMENT. Spitale Covid, monitorizate prin mecanismul de prevenire a torturii. Tătaru: „Nu e normal”. Arafat: „Înseamnă că medicul este considerat potențial torționar”. Precizările Avocatului Poporului

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului vrea să se asigure că pacienții internați în spitalele Covid-19 nu au fost „torturați”. Prin Mecanismul național de prevenire a torturii, instituția condusă de Renate Weber, în cadrul Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, a anunțat managerii mai multor spitale că unitățile sunt monitorizate. 

Scopul monitorizării: „consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane sau degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale”.

Astfel, în decurs de zece zile, spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport trebuie să trimită la Avocatul Poporului o documentație stufoasă - nu mai puțin de 60 de situații, liste de pacienți, proceduri și registre. Între acestea se numără „copie meniu în săptămâna 25 mai-6 iunie”, situația concedierilor în aprilie și mai, accesul/restricții ale pacienților în exteriorul salonului și copii anonimizate ale foilor de observații ale pacienților. 

Captura din documentul transmis de Avocatul Poporului managerilor de spitale Covid-19

Persoanele care au fost sau sunt internate în spitale Covid-19 precum și familiile acestora au la dispoziție un chestionar care poate fi accesat și completat direct pe site-ul Instituției Avocatului Poporului, la secțiunea MNP, rubrica „Chestionare”. Chestionarul cuprinde 53 de întrebări, în care sunt solicitate, printre altele, detalii legate de testarea SARS-Cov-2, internare, transportul cu izoleta, tratamente, consiliere psihologică, calitatea mâncării și modul de distribuire al acesteia. 

De asemenea, spitalele vor trebui să afișeze în locuri vizibile pliante pentru informarea pacienților, dar și a angajaților din care reiese că unitățile sunt monitorizate prin mecanismul național „anti-tortură”.

Captura din Nota pentru informarea pacienților și aparținătorilor

Ministrul Nelu Tătaru: Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut

Invitat la Digi24, unde a fost prezentată mai întâi informația privind decizia Avocatului Poporului, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se va informa „dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum”.

„Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

„Nu este normal ca după o perioadă grea vine cineva să îți pună un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. Asta am înțeles. Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut”, a declarat Nelu Tătaru. 

Ministrul Sănătății a adăugat că în spitale nu a văzut condiții de rele tratamente, „în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură".

Arafat, despre verificarea „torturii” în spitale: Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi 24 că verificarea „torturii" în spitale putea fi evitată. „Există drepturile pacienților. (...) Putea să se meargă pe drepturile pacientului și dacă ele sunt respectate. Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale", a spus secretarul de stat.

Arafat spune că folosirea termenului de „tortură” înseamnă că „un spital este considerat că a fost un loc de detenție, înseamnă că medicul este considerat potențial torționar”. „Acest lucru s-a înțeles de către colegii noștri", a declarat șeful DSU. 

CITIȚI MAI JOS DOCUMENTUL TRIMIS MANAGERILOR DE SPITALE DE CATRE INSTITUȚIA AVOCATULUI POPORULUI:

Adjunctul Avocatului Poporului: Termenul de „tortură” este dur, dar așa se cheamă domeniul pe care îl coordonez

Raluca Alexandru, adjunctul Avocatului Poporului, a explicat miercuri seara la Digi24 de ce pe afișele de informare a pacienților din spitale și aparținătorilor acestora este folosit termenul de „tortură”.

„Cred că s-a înțeles greșit sensul acestor adrese având în vedere mandatul pe care îl exercit, acela de coordonator al mecanismului de prevenire al torturilor în locurile de detenție. Într-adevăr, aici sunt niște cuvinte dure prin sensul pe care îl avem noi uzual. Trebuie să avem în vedere faptul că prin definițiile date de actele normative naționale și internaționale discutăm de loc de detenție – primul termen care cred că s-a înțeles eronat. Aici discutăm de locul de detenție așa cum este el definit de legislația națională și internațională și nu de sensul lui uzual”, a spus Raluca Alexandru.

Avocatul Poporului: Orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voință proprie, este considerat loc de detenție

Avocatul Poporului insistă și azi a revenit, pe site-ul instituției, cu noi precizări legate de „Mecanismul Național de Prevenire”. Amintim că în documentul transmis managerilor de spitale denumirea completă era „Mecanismul național de prevenire a torturii”.

„În accepțiunea legislației internaționale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voință proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri (sublinierea Avocatului Poporului -n.n.)”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.


Captura din Precizările Avocatului Poporului

Avocatul Poporului amintește că „în anii 2014 și 2016 în România au avut loc misiuni de evaluare ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, respectiv ale Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, în cadrul cărora au fost vizate, între altele, spitale, centre de plasament etc”. 

„Evident, nici centrele de plasament pentru copii, nici căminele de bătrâni, nici chiar penitenciarele nu sunt locuri de tortură, dar legislația europeană care se aplică categoric tuturor statelor europene se referă la prevenirea torturii și tratamentelor inumane sau degradante în acele locuri în care persoanele sunt lipsite de libertate, în sensul în care nu pot părăsi acele locuri prin voința proprie. În mod similar, legislația elaborată în cadrul ONU are aceleași cerințe. Transparența administrării acestor locuri este esențială pentru a ne asigura că persoanelor aflate acolo li se respectă drepturile și demnitatea umană”, se mai arată în precizările Avocatului Poporului. 

CITIȚI MAI JOS PRECIZĂRILE AVOCATULUI POPORULUI:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MD check icon
    Da, asa este, suspiciunea este intemeiata. Din mai multe motive:. 1. prin faptul ca depinzi de el cu viata si sanatatea, medicul poate face abuz de acest statut de dependenta al pacientului. 2. Medicii par indoctrinati sa se creada superiori, prin numarul de ani de studii efectuati, si de la impresia de superioritate la tiranie si abuz e doar un pas. 3. Absenta martorilor care sa ia apararea pacientilor. Personalul medical este solidar si e obligat sa fie asa chiar de codul etic al profesiei (care are statut de lege). 4. Spitalul COVID este o instiutie inchisa, unde accesul si iesirea sunt restrictionate si totul este departe de ochiul public.

    Foarte bine ca s-a facut ancheta. Nu inteleg supararile. Daca nu ai nimic de ascuns, de ce te temi???
    • Like 0
  • Pai un fel de tortura ar fi. De exemplu cand il ia in izoleta pe potential bolnav de covid.
    Pai un fel de tortura imi pare cand fara a avea rezultatul analizelor il bagi pe impricinat si pe cei cu care s-a aflat in preajma, la izolare timp de doua saptamani si daca nu a cazut bolnav la pat este bine si eliberat din detentia izolarii.
    Un fel de tortura psihologica ar fi si internarea unui presubus bolnav de covid in spitale destinate special covidistilor. Pur si simplu te imbolnavesti de teroarea ca te vei imbolnavi.
    Si noi astia, plebea de peste 65 de ani, obligati sa circulam doar intre orele 11-13 la inceput, apoi intre 07 si 13 si 19 pana la 22.
    Sau umblii cu masca pe fata de parca te-ar apara. Ce microbul se sperie de o masca ? S-a vorbit de spitale intregi in care toate cadrele medicale aveau covid. Si purtasera masti de masti nu ca ale noastre de doi lei.
    O teroare, o tortura psihica sa traiesti cu teama ca poti gresi si sa ai nesansa sa primesti 10.000 de lei amenda sau 20.000 sau sa faci si inchisoare daca nu ai bani sa platesti. Asta nu-i tortura ?
    Tare mi-e ca multi pacienti au fost torturati psihic si au suportat nervii unor cadre medicale, nervi zic eu justificati de nebunia asta cu covidul Ii inteleg, probabil ca tortura psihica mai mult pe ei a cazut.
    Ciudata mi se pare insa ca o pandemie sa fie gestionata de MAI in loc de MS. Numai cand vedeam patrula de politie si masinile lor cu girofaruri ma treceau fiori pe sira spinarii, desi eram in regula dpdv legal. Dar groaza era groaza.
    Ma gandesc la germanii aia constiinciosi si corecti, mult mai constiinciosi ca noi, cum au fost abrutizati, stresati si terorizati de bestia odioasa hitleristra de n-au miscat in front la teroarea nazista.
    Dupa aceasta pandemie, este probabil imposibil sa nu ramaie in mintea oamenilor niste secvente paranoice cu distantarea intre persoane, cu atingerea barelor de sprijin din milloacele de transport, etc.
    PS-1. Doamna Renate Weber o fi fost informata de niste situatii de a actionat astfel.
    PS-2. Nu sunt pesedist sau johannist. Sunt roman si nu-mi place sa fiu manipulat si dus cu zaharelul.
    • Like 0
  • De comentat au comentat alții mai pricepuți decât mine. Aș dori, însă, să o întreb pe
    distinsa doamnă ce ar face în cazul în care s-ar îmbolnăvi. Ar sta acasă să-și aștepte sfârșitul sau ar alerga la spital, ar intra de bunăvoie în acest loc de detenție și i-ar implora pe medicii-torționari să o tortureze cu tratamente care să-i redea sănătatea? Iar dacă aceștia ar încerca să o trimită acasă, ar reclama că are dreptul la tratament. Acum, serios, ce obraz de rinocer trebuie să ai ca după o astfel de ispravă să mai ai tupeul să dai ochi cu vre-un medic? Dar de la d-na Weber ne putem aștepta la orice! De când am aflat că există, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, nu-mi amintesc să fi fost altfel ca acum: gata pentru orice ticăloșie. Iar de când e Avocatul Poporului tot ce face e împotriva poporului. Vorba d-lui CTP: e avocatul poporului în aceeași măsură în care Casa Poporului e a poporului și în aceeași măsură în care bunurile țării erau ale poporului pe vremea Decedatului.
    • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      MD check icon
      Nu cred ca un medic, cat de razbunator ar fi, ar indrazni sa se puna cu o persoana cu putere. Da, or crede ei (eroii in halate de toate culorile) ca tin in maini viata oricui, dar au si ei simtul masurii !
      • Like 0
  • Ciorbea era afurisit, dar măcar avea devlă. Asta e și a dracului, și proastă, pezdistă pur-sînge!
    • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nu-i frumos sa comentezi astfel despre o femeie, indiferent de context. Parerea mea.
      • Like 1
    • @ Cristescu P. Radu
      Am o problema cu "in orice context".
      Să înțeleg că Ana Pauker era și ea o "Doamna"?
      Ori avem egalitate de gen ori nu mai avem.
      • Like 0
  • pentru comentariile acide pe care le faca...politia a intrat peste mine in casa m au batut cu bocancii m au calcat efectiv in picioare rupt 4 coaste dupe care m au luat pe sus in duba si acolo alta bataie m au dus la un spital acolo alte torturi legat de pat schingiuit d epolitie si de cei de acolo supus in pieles goala la toate umilintele posibile de catre asazisii cei care ne apara..spitalul e pregatit cu camere individuale pe care le folosesc ca sa tortureze pacientii..legati de paturi elongati cu fringjii de incheieturi pe care ti le zdrobesc ..bataia e la moda acolo ca si tortura..asa procedeaza politicul impotriva celor care ii comenteaza pe retelele de socializare mai rau ca si comunistii..astea s au intimplat in luna mai AC..si acum am inca coastele rupte..incheieturile dislocate cucuiele si vinataile s au dus ..nu mai pot demonstra la medicolegal nimic ptr ca te tine internat pina te vindeci ..timp in care esti inchis cu lacate si lanturi de pat....astea se petrec in asazisa democratie pe care altii si au dat viata sa o capete ..libertatea de exprimare...da sunt nevoit cind ma voi face bine ptr ca sunt persoana cu handicap locomotor ...sa plec din tara asta nenorocita..oriunde ...dar aici nu e democratie e un comunism tirziu OBSCEN...CU DURERE MI A MURIT PATRIOTISMUL DIN MINE
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult