Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tandemul Weber-Dorneanu lucrează bine. Deosebirea dintre Berceni și Chitila. Pentru cine a fost făcută Sfânta Împărtășanie?

● Întrebam aseară, la Digi24, în emisiunea Cap Limpede, câte amenzi de 20.000 lei, câte de 15.000, 10.000 sau 2.000 au dat polițiștii pe baza ordonanțelor militare? Ca să vedem cum s-au comportat în mod real în legătură cu „temerea” avocatei Poporului și a CCR, în cap cu nedormitul de grijă Dorneanu, că polițiștii au abuzat populația având la dispoziție intervalul de amenzi 2.000-20.000 lei.

Răspunsul e absolut grăitor. Media amenzilor la începutul lunii mai, deci după zilele „fierbinți” 1 și 2 mai, a fost circa 1.800 lei, adică sub 2.000 lei! Sub amenda minimă! Oamenii legii nu numai că nu s-au „aruncat” la sume mari, au înlocuit în multe cazuri amenda cu avertismentul.

În loc să vadă aceste cifre, avocata Poporului, tot atât a poporului cât e Casa Poporului a poporului, a sesizat curtea lui Dorneanu, care a executat la fel de orbește, fără să țină seama de realitate.

● Rezultatul? De pe 6 mai, data deciziei CCR care anulează toate amenzile, până pe 9 mai, numărul de amenzi a scăzut de 7 ori, de la 3.592 la 444. De ce? Pentru că polițiștii se simt desconsiderați și descurajați, nesimțiții și inconștienții, al căror număr nu va scădea niciodată, prind curaj. Tandemul Weber-Dorneanu a lucrat bine.

● Weber, avocata Moscovei și a lui Viktor Orban, a atacat cu grăbire la CCR starea de alertă, care nici măcar nu a fost instituită încă. În cazul în care curtea lui Dorneanu își face treaba pe 13 mai și o declară neconstituțională, cam cum vor mai putea fi sancționate abaterile de la regulile de protecție ale vieții și sănătății oamenilor? Căci numărul infectaților și cel al morților nu vor să scadă cu de-afurisenie...

● Nu înțeleg la ce bun pomelnicul de „permisii” la interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu. Practic, lista excepțiilor acoperă toate scopurile pentru care ar ieși cineva. Și tot practic, unele derogări, de pildă „pentru evenimente familiale restrânse”, sunt neverificabile de către autorități, deci pot fi folosite fără jenă de toată lumea.

● Apoi, dacă eu vreau să merg pe jos, fără declarație, din Bucureștii Noi până în Berceni, adică aproape 20 km, am șanse să mă infectez sau să infectez cu mult mai mari decât dacă mă duc în Chitila, la doi pași de București. Și totuși, trebuie să bifez o declarație cât o zi de post pentru Chitila; pentru Berceni, nu.

Restricțiile privind călătoria în afara localității, cu mașina personală, cu autobuzul sau cu trenul, vor fi aceleași ca în cazul mijloacelor de transport din localitate. Pericolul de contaminare nu are cum să crească între localități sau în alte localități – firește, cu excepția celor declarate în carantină.

Prin urmare, logic și de bun-simț este ca, dacă se renunță la declarația pe proprie răspundere în interiorul localității, să se renunțe la ea și pentru părăsirea localității.

● Patriarhia își rezervă dreptul de a hotărî în legătură cu împărtășania. Adică, să continue, eventual, credincioșii să bea vin din același „potir” și să bage în gură aceeași linguriță. Căci, cum zicea purtătorul de vorbe al BOR, „în 2000 de ani, Sfânta Împărtășanie n-a infectat pe nimeni”.

● Bun așa. Dar atunci, măsurile de distanțare fizică în biserică, 8 m² între creștinii practicanți, masca, dezinfecția la intrarea în sfântul lăcaș, devin un soi de comedie mută. Ce sens mai au când credincioșii se împărtășesc salivă din salivă? Și pe urmă ies din biserică și se duc în lume... Același șpicher BOR zice că împărtășania nu poate fi o piatră de poticnire. Corect, căci e mai degrabă o piatră de mormânt. Dar, întrucât discursul laic nu are „a imixta” în decizia bisericii, apud dl. Bănescu, o să vorbesc înaltelor fețe pre limba lor: 

● Și pe când mergea El într-o sâmbătă prin holde, ucenicii Săi, pe cale, au început să smulgă spice. Și fariseii Îi ziceau: „Vezi, de ce fac ei sâmbăta ce nu se cuvine?”. Și Iisus le-a răspuns: „Oare niciodată n`ați citit ce-a făcut David când a fost în lipsă și a flămânzit, el și cei ce erau cu el? cum a intrat în casa lui Dumnezeu, în zilele lui Abiatar arhiereul și a mâncat pâinile punerii-înainte, pe care nu se cuvenea să le mănânce decât preoții, și a dat și celor ce erau cu el?”. Și le zicea: „Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sămbătă; așa că Fiul Omului este Domn și al Sâmbetei”. (Marcu, 2,23-28)

● Și plecând de acolo, a venit în sinagoga lor. Și iată un om care avea o mână uscată. Și L-au întrebat, zicând: „Este oare îngăduit să vindeci în zi de sâmbătă?”... Ca să-L învinuiască. Iar El le-a răspuns: „Cine va fi între voi omul care va avea o oaie și, de va cădea ea sâmbăta în groapă, nu o va apuca și o va scoate afară?”. Cu cât mai prețios decât oaia este omul! Așa că îngăduit este să faci bine sâmbăta”. Atunci i-a zis omului: „Întinde-ți mâna!”. El a întins-o și mâna și-a revenit, sănătoasă ca și cealaltă. Iar fariseii, ieșind din sinagogă, au făcut sfat împotrivă-I, ca să-L piardă”. (Matei, 12,9-14)

Adevăr vă zic, deci, vouă, preasfinților, luând pilda Mântuitorului, împărtășania a fost făcută pentru om, nu omul pentru împărtășanie. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • domnule popescu , ar fi de apreciat , in calitatea dumneavostra de om ( nu spun de crestin pentru ca nu stiu carei confesiuni apartineti ) , ca va aplecati catre studiul Sfintei Scripturi , daca scopul pe care il urmariti ar fi dobandirea pacii si iubirii propovaduite de Domnul nostru Iisus Hristos , a carui lauda sa fie in veci ! Din pacate insa , Duhul Lui Dumnezeu , din citatele copy-paste inserate in articol , nu se regasesc in spiritul viclean , veninos , pe care il inspirati-expirati . Credeti-ma , este mai rau decat noul covid. ! Va redau cateva din expresiile pe care le folositi , prin utilizarea unor tehnici mefistofelice de manipulare a cuvintelor :
  CTP : „ credinciosii se impartasesc saliva din saliva „ - prin care deturnati peiorativ expresia din Crezul crestin : „Lumina din Lumina , Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat...”
  CTP : „...impartasania ... e mai degraba o piatra de mormant..” - vs ceea ce spune Mantuitorul : „ acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. „ ( Ev. Matei : 26 , 28 )
  domnule popescu , Adevarul este numai Unul , cel care se afla pe Calea spre Viata , nu mai folositi expresia „adevar va spun voua ...„ in nici o situatie , pentru ca nu va este dat sa-L cunoasteti. Luati aminte la sufletul dvoastra „ Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa.” ( Ev . Marcu 8 , 35 ). Sa nu va temeti de moartea de covid ci de cea vesnica sau macar , din spirit de conservare , macar de cea pamanteasca ; sa nu fie rusinoasa ca aceea a lui Mussolini , stiti istorie , nu l-a traznit cand a cerut-o. Dumnezeu este rabdator , ne asteapta sa ne intoarcem dintru rautate intru nerautate , ca sa ne daruiasca viata vesnica , aceea la care sunt convins ca am nazuit toti , copii fiind , cand nu citeam din Sfanta Scriptura ci din „Tinerete fara batranete si Viata fara de moarte „ . Nu este nici o rautate in mesajul meu ci dragoste pentru indreptare.
  • Like 0
 • Same1 check icon
  pt a nu mai fi redundant si suparator, m-am oprit la timp cred. Asta pt ca mi-am adus aminte de o alta "perla" fata de care as vrea sa ma pronunt intr-un episod imediat urmator. Indiciu? Hai sa ne amuzam anticipat ..., despre "obligativitatea-asumarii" ce ar sta inaintea efectuarii unui vaccin, un alt oximoron de coma din recuzita proprie, desigur de data asta total involuntar si nevinovat, pe care l-ati produs in urma unei argumentatii, evident, de tip sofistic .. Nu, nu inventez! Rabdare, revin. Vorbim!
  • Like 0
 • Same1 check icon
  Naah, aici n-ati nimerit-o dle Popescu. Chiar nu. In sfarsit, nu stiu cand ati nimerit-o cu reinterpretari si parafrazari ale Sfintei Scripturi.. Dar ne oprim aici. Pai sa vedem. Impartasania a fost facuta... Hm....! Pai cum ce, de ce? Aha, inteleg, ma leg de nimicuri, de mici conventii de exprimare care aici ar putea fi trecute cu vederea... intelegand eu ce ati spus dvs pana la urma.. Bun, ok, de inteles inteleg, dar tocmai aici e baiul, ca nu-i tot aia. Si aici e toata cheia faptului de a fi pe langa..., da, dvs! Autorul articolului, sau a "pildei" din final. Pai tocmai aici, v-am spus, e baiul, caci nu e tot aia a spune ca a fost "facuta" cu a fost "instituita", spre exemplu. Pai da, nota bene. Asadar, daca ar fi fost facuta, euharistia e un lucru? Pai ce e, deci? Evident, ba! Ei, si iata ca aici se dezleaga totul pana la urma, se intelege lesne... Chestiune ontologică, mon cher, cred ca le-ati fumat demult p'astea .. Mai e nevoie sa explic? Plecand chiar si de la un simplu verb, aplicat corect deci .. . Asadar, sfanta euharistie nu este un ce .., ceva, lucru, facut ..., este un cine, persoana. Ba chiar: Cine, Persoana! Sa mai continuu? Si nu "este", prin urmare, facut ..., El este! Pur si simplu. Asadar cuminecare: nu lucru, nu binecuvantare, nu har, nici macar Viata!! Ci IZVORUL Vietii! Sa mai continuu?? Aa, cum era deci intrebarea? Sfanta euharistie sta inaintea omului, sau omul inaintea euharistiei? (ontologic vorbind. Cer scuze ca am facut explicita si precizarea asta) Sau, sa o mai adresez in termenii de gâgă, ai relatiei Creator-creatura? Va rog mult mon cher ..., peace be with you!
  • Like 0
  • @ Same1
   Leo check icon
   Este o bucată de pâine înmuiată în vin și hrănită cu o linguriță.
   Restu-s povești.
   • Like 0
  • @ Leo
   Same1 check icon
   caraghioslesti si tu ca CTP. Ba, pardon. Nu! Aici CTP nici macar nu spune si el asta, precum spui tu, despre sfanta euharistie. Omul e atent, il duce mintea! A se vedea despre ce experienta a avut el in Ierusalim, intr-un interviu despre Bucuresti. Daca a avut un cuvant critic despre crestini, Biserica acesta s-a indreptat numai catre aceste doua directii. Niciodata catre Iisus Hristos! L-a respectat intotdeauna, nu ca nu a jignit cu ceva, dar nu a avut niciodata vreo vorba critica asupra Lui. Nici nu avea cum, omul simte unde-i adevarul, si il respecta si se respecta pe sine. Ca nu se impaca el cu perspectiva "vietii de Apoi" asupra careia are o intelegere dezastruoasa si defectuoasa, asta-i alta treaba, ii voi scrie pe scurt candva cateva cuvinte, se poate recupera .. . Dar stie ca ce a grait si a facut Iisus Hristos este adevar!
   • Like 0
 • CCR sant adevaratii criminali din Ro. Au dat atatea hotarari strambe ca le-am uitat numarul. Mare noroc au ca nu sant arme in Ro ca in USA, altfel dormeau cu pestii de mult, si ei si PSD ul.
  • Like 0
  • @ Marius Matei
   Ați făcut 2 afirmații, în răspunsul dat lui Leo și în această postare, iată-le:
   1) ”Un astfel de limbaj, lipsit de respect e o dovada de proasta crestere. Poti sa nu fii de acord cu o idee, si eu adesea nu sant de acord cu tot ce spune CTP, insa gasesc un limbaj civilizat de exprimare. Atac ideea, nu persoana , cum faci matale. Rusine!”
   2) ”CCR sant adevaratii criminali din Ro......Mare noroc au ca nu sant arme in Ro ca in USA, altfel dormeau cu pestii de mult, si ei si PSD ul.”
   Nu mă refer la fond, ci la formă. Ați zice că sunt emise de aceeași persoană? Doar dacă ar fi Dr. Jekyll și Mr. Hyde :) :) :)
   Cum s-ar zice: civilizați, civilizați, dar cu ai noștri. Cu ceilalți.....e permisă orice golănie.
   • Like 0
 • Sunt de acord cu dvs. Oarba ispită în care poate poate cădea Justiția este să-și slăbească frâul, odată stabilit. Ispita și mai oarbă și neagră în care cade în România, este că devine instrument al politicului. Superman, Batman și Liga Dreptății nu sunt filmele noastre, sunt filme extraterestre aici.
  • Like 0
 • Leo check icon
  Dragă C(araghios)TP, una e amenda și alta e avertismentul; d-aia e caraghios să spui că media e 1800 când minimul e 2000. În condițiile în care nicio lege (LEGE) din România nu a restrâns vreun drept, inclusiv polițiștii care au data avertismente au abuzat de populație.

  S-a supărat purtătorul de chipiu, pentru că i-a fost luată „jucăria”? și chiar crezi că-i pasă oricărei persoane care a fost ținută în casă în mod abuziv?! hai să fim serioși, d-le C(araghios).

  Cine-i oprește, stimate C(araghios) pe guvernanții pnl să adopte măsuri cu respectarea legii? Moscova sau propria lor prostie sau ticăloșie?

  Dacă eu mă sui în mașină (parcată în curte) și mă duc direct la birou, de ce am avut nevoie de declarație? Dar dacă frizerul meu poartă mască, dacă ospătarul meu mă servește pe terasă, dacă magazinul de pantofi permite accesul simultan a A/4 persoane, ele de ce au stat închise?

  Aveți un răspuns, stimate C(araghios)?
  • Like 2
  • @ Leo
   Intre tine si CTP cine crezi ca arata mai caraghios ? Te-ai prins ce am vrut sa zic ? Un astfel de limbaj , lipsit de respect e o dovada de proasta crestere. Poti sa nu fii de acord cu o idee, si eu adesea nu sant de acord cu tot ce spune CTP, insa gasesc un limbaj civilizat de exprimare. Atac ideea, nu persoana , cum faci matale. Rusine!
   • Like 0
  • @ Marius Matei
   Leo check icon
   Prietene, când cineva afirmă caraghioslâcuri în mod susținut (așa cum a făcut dl. CTP în toată această perioadă) cei care suntem informați foarte bine suntem îndreptățiți să-l numim caraghios.

   Dovadă de proastă creștere este să fii consecvent în a scrie articole caraghioase, precum cel de față și altele pe care le-am semnalat în ultimele zile, nu să semnalezi caraghioslâcurile.
   • Like 0
 • Domnilor in Romania oratorica sau responsabilitatea oficialilor nici nu se adreseaza ( coreleaza ) in baza functiei cum nici macar domnul CTP care-i gazetar cu state vechi nu o face in baza meseriei cea de jurnalist....pai de unde domnilor legi cristal lucide sau ne-dublicitare care pot fi respectate stricto-sensu ?.de unde ?.pai nu trebuie sa traiasca si avocatii ca sa le speculeze pe mai multe sensuri si interpretari ?. mda un discurs de politician responsabil pe la o televiziune : " improvizam ceva,,," si era vorba de LEGE....intrebat de un altul ce inseamna "a improviza" cel dintai turuia ca o moara stricata poezia care-o avea de la partid. ( peisaj de sec.21 #nocomment )
  • Like 0
 • Institutii nenorocite, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala.
  Traiesc din bani de ls buget si in loc sa fie recunoscatoare presedintelui si guvernului sau se apuca sa caute greseli in legi.
  Pai cum sa conduci o tara daca sunt unii care te trag mereu de maneca atunci cand decizi ceva sub pretexte penibile (Constitutie, claritatea legilor, trecere prin Parlament, etc) ?
  Mizerii, in loc sa dai mana libera guvernului sa decida cand vrea el si.cum vrea el.
  Regim de mana forte ne trebuie, nu anarhisti care sa aiba altceva mai bun de facut decat sa ne spuna cand o luam pe aratura.
  • Like 3
  • @ Rasvan Roceanu
   Paul check icon
   In ciuda a ceea ce s-a dat pe post la antene, discursul critic e centrat pe persoane și nu pe atribuțiile instituțiilor respective, așa ca lasă figurile. Cât depre virulenta discursului public anti pesedist, tinând cont de tot ce au făcut astia după Februarie 2017, asta nu mai mira decât... alde pesedistii - și asta numai atunci când vor sa se dea victime și sa câștige astfel simpatia celor care sunt gata sa marșeze pe așa ceva. Pesede delenda est!
   • Like 2
 • Lipsa de cultură, lipsa de civilizație, lipsa de logică, lipsa de aurgumente, lipsa de înțelegerea a unor norme minime de dialog și lipsa de judecată cu propria minte au devenit virtuți și pe această platformă de discuții care se presupune că este la alt nivel decât FB.
  Nu vorbesc aici despre cenzură sau autocenzură, vorbesc despre calitatea comentariilor care sunt pline de imprecații și catalogări care frizează mârlănia la adresa postărilor celorlați. Cred că o primă măsură ar fi dezactivarea butonului „Răspunde” care ar mai tempera vărsarea nădufului și a veninului gratuit asupra părerilor și ideilor altora, care sunt considerate de către unii de neacceptat.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Categoric de acord. Comentariul cititorului ar trebui adresat autorului si rezumat la subiectul articolului, fara sa vizeze “apostrofarea” si ofensarea tertilor in legatura cu opiniile personale (mai ales cele argumentate).
   • Like 1
 • Tandemul Weber - Valerica ne arata , daca mai este nevoie , ce am vazut in ultimii 30 de ani , o politica cinica si iresponsabila facuta de niste oameni mici , care-si revarsa naduful nemerniciei lor asupra oamenilor nevinovati .
  Fara sa ne gaindim la repercusiuni , tot ce alegem este smecheria si oportunitatea de moment. De asta de 30 de ani , mergem dintr-o bordura in alta.
  Iarasi , acum nu este nevoie nici de geniu nici de creativitate sa trecem rezonabil prin aceasta perioada. Sunt numeroase exemple de asa da si asa nu. Nu trebuie decat sa facem ce au facut altii ( Taiwan , Coreea de Sud , Japonia , Australia...) si sa nu facem ce au facut altii ( US , Italia , Franta , UK , Suedia...) . Toate in cheia capacitatii sistemului nostru sanitar.
  Din motive personale urmaresc cu atentie anumite zone din lume si este de ajuns sa intelegi , ca ori relaxare se poate face numai ca in Coreea de Sud sau Taiwan , adica cu reguli EXTREM de stricte si o infrastructura capabila sa le implementeze ori mai bine o tinem ca acum , caci altfel o sa fie mult mai rau.
  In Naples , Florida poate cel mai spalat loc din provincie cu o primarita de origine germana , cu o media de varsta pe la 60 de ani si cu o retea medicala cum nu cred ca vezi in multe locuri din America, s-au deschis plajele saptamana trecuta , astazi s-au inchis la loc...deci nu merge fara reguli extrem de stricte .
  Relaxarea nu va fi deloc relaxare ci va fi capabilitate de miscare cu niste reguli foarte stricte.
  In rest toate prostiile astea cu BOR nu cred ca mai merita discutate , am vreo 3-4 preoti rude si sunt toti nedemni de a purta cuvantul lui Dumnezeu pentru simplul motiv ca nu-l inteleg. Nu sunt toti la fel , dar BOR este oglinda nivelului crestinilor ortodocsi practicanti. Sa ma scuze exceptiile.
  • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Dar despre modelul Suedia ce părere aveți ? Contrazice argumentația dumneavoastră
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   decat niste farisei, acest cuplu: weber-dorneanu.
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Modelul suedez o va lua in freza in curand. Statistica este o stiinta precisa insa care ia timp. Ia sa imi zici cati morti va avea Suedia peste 6 luni incepand de azi, bine ? Si pe urma mai vorbim.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult