Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avocatul Poporului, despre termoscanare: Am primit sesizări și din partea unor medici. Orice persoană care se consideră vătămată se poate adresa instanței. Eu nu am o problemă să fiu scanată

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Renate Weber, care conduce Instituția Avocatului Poporului, spune că nu vede o problemă de protecție a datelor personale la termoscanarea populației la intrarea în magazine, de exemplu, și adaugă că nu există o bază legală pentru o eventuală atacare la CCR a acestei măsuri a autorităților, care se aplică și în alte state, iar persoanele care se consideră vătămate se pot adresa instanțelor de judecată. Avocatul Poporului adaugă că a primit sesizări din partea unor medici care consideră că scanarea temperaturii e un act medical.

„Am primit inclusiv petiții de la medici care ne-au semnalat - le-am primit și eu pe WhatsApp, pe telefonul meu personal, am primit și la birou - spunând că această scanare a temperaturii e de fapt un act medical, care nu trebuie făcut fără consimțământul persoanei. Aici s-a pus de fapt problema că legea sănătății vorbește foarte clar de consimțământul persoanei”, a spus Weber.

Moderator: Poate fi un subiect de a ataca la CCR această prevedere (decizia autorităților privind termoscanarea la intrarea în magazine, instituții - n.n)?

Avocatul Poporului: Nu am bază legală pentru acest lucru.

Moderator: Ați putea sesiza CCR pe problema termoscanării?

Avocatul Poporului: Atât timp cât ea nu este prin lege sau prin OUG, competențele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o hotărâre, orice persoană interesată, care se consideră vătămată, poate să facă acest lucru în instanță.

Renate Weber, care a fost invitată la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, a atras atenția asupra consecințelor pe care le are constatarea unei anume temperaturi, în urma termoscanării. 

„S-a stabilit o limită, înțeleg că e de la OMS. Problema e că poți să ai febră din varii motive: cineva are un abces, toți am avut, e o stare febrilă. (...) Sau în cazul femeilor însărcinate. Din nou, vine vara cu temperaturi foarte ridicate. Elevii vor fi termoscanați când vor intra la examen, dar dacă toată noaptea stai și înveți, dacă de emoții îți crește temperatura? Eu la consecințe mă gândesc. Vreau să intru să cumpăr o pâine și îmi ia temperatura, mă scanează bodyguardul și nu mă lasă să îmi cumpăr pâine. Sau nu mă lasă să mă duc să îmi cumpăr din farmacie un antipiretic, dacă am un abces. Formula asta, da, suni medicul să vezi ce să faci. Dar atunci, pe moment? 

Elevii aceia, dacă nu vor fi primiți în sala de examen strict pentru că au avut în dimineața aia 37,4, o fi normal? Din punctul acesta de vedere eu cred că trebuie să ne gândim mai bine, consecințele (termoscanării - n.n.) mai ales sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și îmi dau o stare nu neapărat de bine. Altfel, eu nu am o problemă să fiu scanată. Asta se întâmplă și la mine la instituție. Înainte de a se introduce starea de alertă, din momentul în care în spatiul public comitetul de urgență anunțase deja, ce am făcut imediat a fost să comandăm termometrele necesare”, a spus Renate Weber. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta si duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mike check icon
    ''nu există o bază legală pentru o eventuală atacare la CCR a acestei măsuri a autorităților, care se aplică și în alte state'' ... zice doamna avocat al neamului.
    Dati macar un singur exemplu, doamna avocat
    • Like 0
  • Acele persoane fara studii de specialitate care considera termoscanarea un act medical care se realizeaza numai de cei cu competente medicale ar trebui sa aiba interdictie de a detine la domiciliu termometru deoarece nu sunt in masura sa ia temperatura nici lui nici familiei nefiind cadre medicale, De asemenea persoanele fara studii medicale sa fie obligate sa se prezinte la cea mai apropiata unitate spitaliceasca in caz de crestere a temeraturii.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Găina tembela ar trebui băgată la azil după gratii, nu in emisiuni la televizor. Babatania asta e un monstru de idioțenie patologica... care se ghidează in activitatea ei ca avocat al poporului după informatii primite de ea de la medici pe WhatsApp. Bine ca n-a zis ca știe de la un amic care e prieten pe Facebook cu un medic, specialist de mare valoare.
    • Like 2
  • Smecherii pesedisti au exploatat lacomia unor fosti adversari politici oferindu-le posturi,ca sa le dea si peste nas liberalilor pentru proasta apreciere a caracterului si moralei unor persoane promovate de ei!Au inceput cu "falimentarul" Ciorbea,au continuat cu Tudorel Toader si acum cu madama Weber!Cum se intampla prin anii '50 ,cand tortionarii cei mai zelosi erau fostii legionari trasformati in comunisti feroce,la fel si cei de mai sus ataca in forta tocmai partidul care i-a promovat si i-au asigurat cu venituri nemeritate!De unde se vede ca in Romania cantitatea de caracter/cap de politician tinde spre ZERO!PS refuz sa cred ca un medic ar putea emite aberatia ca luarea temperaturii corporale este un act medical,daca ar face-o ar insemna ca nu au dreptul de a protesta cand sunt chemati cu salvarea ca sa ia tempratura la domiciliu,eventual rectal, cu termometru cu Hg!
    • Like 1
  • N-avem lege sa atacam la ccr termoscanrea, asa spune dumneaei. Pai de ce nu dai un telefon la prietenii din parlament sa scoata o lege de urgenta, ca abia asteptati sa faceti harcea parcea orice in numele libertatii individului, ziceti voi.
    • Like 2
  • La iesire din supermarketuri suntem scanati! Daca ni se gasesc obiecte protejate si ne taxate, ( temperatura mai mare de 37,6 grade C) se da alarma si intervin paznicii si politia. Nimeni nu a protestat pana acuma. Aceasta scanare este in interesul supermarketului, nu vrei sa fii scanat la iesire, nu intri in magazin. Care-i problema cu verificarea temperaturii, nu scanarea intregului corp, la intrare in magazin, masura preventiva de stopare a molipsirii eventuale cu virusi de catre cei asimptomatici/purtatori de virusi? Dar la frizer ca din firele de par ni se poate determina ADN ul si toate bolile si grupa sangvina si bagati intr-o banca de date in vederea furtului de organe, hai ca este pura conspiratie dar la naivi prinde, nimeni nu zice nimic.
    • Like 0
    • @ Stefan Crintea
      Pe la ,,noi ,, termoscanarea se face la intrare intr-un super-market, ptr depistarea unor ,,potentiali clienti cu febra covid , In rest nimic deosebit ,fata de ,, povestirile SF ,,ale unor ,,Ganditorii psd-isti , ca de ex.. gadele de la Latrina 3 ,care provoaca,,musca , si instiga oamenii la nerespectarea regulilor de buna convetuire ,,Personal am intrat la Lidl ,,am fost testat , si i-am cerut acelui domn ,sa-mi arate si mie ,acel aparat ,,da ,, a fost amabil si mi-a aratat aparatul indica 33,, 5 gr, A spus ca este ok , In rest , ce provocari fac unii ganditori , care sunt mereu ,,Gica-Contra ,este treaba lor..,
      • Like 0
  • Auzim tot felul de gogomănii de la tot felul de SeD-işi ai poporului (fie ei doctori de ochi, avocaţi, parlamentari, ţuţări pro-putinişti). „Actul medical” reclamat de aceştia în uşă la supermarket e una din aceste imbecilităţile şnapanilor aceştia. Evaluarea stării termice a individului (scanarea termică, ori cum i-o mai zice) acest procedeu care se execută peste tot în lume de cel puţin zece ani NU este un act medical per se. E doar o metodă simplă de a elimina virtuale hazarduri biologice. UN act medical include în mod obligatoriu, după evaluarea unor parametrii ai subiectului, un diagnostic (cel puţin prezumtiv), o procedură de corectare a eventualei stări neconforme, indicaţii privind comportamentul recomandabil individului, programarea unor viitoare evaluări, etc..... În faţă la supermarket (ori aeroport, ori gară, ori cinematograf – vine şi asta, nu vă miraţi) , un reprezentant al administratorului spaţiului închis în care se desfăşoară activitatea respectivă face un TRIAJ grosier pentru a implementa politica proprietarului care, ca peste tot în lume, îşi permite să refuze prestarea serviciului din prăvălia sa acelor indivizi pe care nu-i consideră acceptabili (un barman nu va servi alcool unei persoane în stare evidentă de ebrietate, minorilor nu li se vând ţigări, fără cravată nu eşti acceptat la anumite întruniri simandicoase etc...). Este deci dreptul inalienabil al administratorului „prăvăliei” să refuze accesul pe orice criterii pe care le consideră aplicabile şi conforme cu legile locului. Dacă cineva se consideră discriminat, n-are decât să abordeze problema în justiţie. Nu sunteţi bineveniţi înăuntru cu păduchii voştrii. E de o abjectă imbecilitate încercarea de a „rezolva” problema prin ameninţarea amploaiatului care veghează la respectarea cerinţei administratorului. Iar acoperirea din partea celor ce par a se schimba cu uşurinţă în „hypocrite” deşi juraseră lui Hyppocrate e desigur greţoasă. Fâlfâiala aripilor voastre de lilieci soioşi produce umbre din ce în ce mai palide. Ploaia care va veni......
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Am un sentiment de deja vu, acum 2 zile abia, discutam despre cazurile în care omul are febră ori nu. Acum doamna Weber afirmă ca și femeile însărcinate au febră, ba chiar și un elev care a învățat toată noaptea. Poate, dar dacă doamna s-ar fi interesat corect, ar fi știut că aceste creșteri sunt mici, pasagere. Ar fi știut că temperatura măsurată frontal este cu vreo 0,5 grade mai mică decât temperatura centrală, cea mai fidelă e cea măsurată nu axilar ci rectal. Deci temperatura astfel măsurată e oricum mai mică decât cea reală.

    E temperatura mea, fac ce vreau cu ea!

    Cauza o văd următoarea: s-a relaxat un pic prea devreme față de curba îmbolnăvirilor ( nu prea devreme în general, carantina e insuportabilă) și pentru a compensa un pic s-a introdus măsură asta suplimentară. Mare scofală! Dar la pus de-a bățul e tare bună. Să văd eu cum ar fi gestionat dumneaei toată situația...
    • Like 3
    • @ Delia MC
      Din tribune, sau din faţa plasmei, cu berea-n mână, toată lumea dă gol.
      În teren.... este puţin mai complicat.
      • Like 2
  • In tarile civilizate nu se face asa ceva. Nu se termoscaneaza la supermarket. De ce sa fim noi iar originali? Sunt masuri exagerate si ineficiente care stirbesc demnitatea umana si formeaza o mentalitate obedienta. Nu poti avea o tara ca afara cand nu te comporti cu cetatenii tai ca afara. In Romania exista inclinatia catre abuz de putere si autoritate si e un deficit de incredere in valori democratice. Parerea mea este ca asta se trateaza cu un plus de cultura democratica practica prin lupta contra oricarui potential abuz. Traiesc pentru moment intr-o tara dezvoltata si planuiam sa ma intorc in Romania. Acum, cand vad ca in Romania se aplica altfel de masuri nu mai sunt sigur ca e o idee buna.
    • Like 0
  • temperatura personala este o informatie ce tine de domeniul privat personal ca si inregistrarea imaginii sau audio a unei persoane .... nu ai voi fara acordul acesteia sa o folosesti in interesul tau indiferent pt ce .... daca se dorea nediscriminarea pe criteriul temperaturii puteau sa puna un angajat la magazine care la solicitarea celor care nu doresc sa fie scanati sa le aduca produsele la usa omul platea ce a solicitat si dovedeam ca nu suntem o tara in care domneste dictatura doamna avocat al poporului spune ca nu are baza legala sa intervina are dar se acunde si o intoarce ca sa nu isi bata capul pt amarasteni fara teschelea mare sau pile si pozitii importante o mare mizerie atat la nivelul magazinului privat care se cred Dumnezei deasemenea interventia unor repet unor politisti care se cred alti Dumnezei si totul pe spatele sclavilor
    • Like 1
    • @ Ghimpe Codru Constantin
      Articolul 9 al Regulamentului 2016/679 privind protectia datelor cu caracter personal stipuleaza foarte clar cazurile in care este permisa prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv cele privind starea de sanatate. Alineatul 2 al articolul 9 spune in ce caz sunt permise aceste prelucrari, iar la litera i) scrie clar unul dintre aceste motive (al 9-lea din 10): "prelucrarea este necesară din motive de interes public în domeniul sănătății publice [...]". Deci se poate fara consimtamant. Ideea ca "nu ai voi fara acordul acesteia sa o folosesti in interesul tau indiferent pt ce" cade la un simplu efort intelectual (de logica). Daca persoana respectiva are o boala contagioasa, sa zicem SIDA, ce facem: ne purtam ca si cum n-ar fi niciun pericol, daca nu avem acordul persoanei in cauza?
      Eu nu inteleg de ce va bagati sa comentati aiurea chestii pe care nu le stiti? Dumneata intelegi?
      • Like 5
    • @ Ghimpe Codru Constantin
      La iesirea din magazin, aprioric esti considerat hot si esti scanat, daca ai obiecte marcate si netaxate. NU esti de acord nu intri in magazin supermarket si nu cumperi nimic, tate marile magazine fac aceasta scanare. Ce mai ziceti domnilor? Deci tot romanul este un HOT, pana la proba contrare. Asta este act politienesc. Constatarea temperaturii individuale nu este un act medical, nu iti da reteta pentru scaderea febrei, sau pentru cresterea acesteia la normal. Alte persoane de emotie fac febra, transpira...
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Prin masurarea temperaturii nu te inregistreaza, intr-o evidenta cu datele personale, deci nu este cazul sa vorbim de protectia datelor cu caracter personal. Ce ziceti ca la iesirea din supemarket suntem scanati din cap pana-n picioare, suntem pana la proba contrara considerati HOTI.
      • Like 0
    • @ Ghimpe Codru Constantin
      check icon
      "sa puna un angajat la magazine care la solicitarea celor care nu doresc sa fie scanati sa le aduca produsele la usa omul platea ce a solicitat"
      De acord, s-ar putea face și asta (totuși, ca așa ceva să funcționeze, e nevoie de mai mulți angajați implicați, nu doar unul). Dar în acest caz corect ar fi ca acest serviciu suplimentar să fie plătit! Că noi, ăștia care n-avem o problemă cu scanarea temperaturii n-avem nici chef să plătim noi pentru el!
      De exemplu, cei care apelează la așa ceva să plătească suplimentar 1 leu/articol.
      Ce ziceți, merge?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult