Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Renate Weber, care conduce Instituția Avocatului Poporului, spune că nu vede o problemă de protecție a datelor personale la termoscanarea populației la intrarea în magazine, de exemplu, și adaugă că nu există o bază legală pentru o eventuală atacare la CCR a acestei măsuri a autorităților, care se aplică și în alte state, iar persoanele care se consideră vătămate se pot adresa instanțelor de judecată. Avocatul Poporului adaugă că a primit sesizări din partea unor medici care consideră că scanarea temperaturii e un act medical.
„Am primit inclusiv petiții de la medici care ne-au semnalat - le-am primit și eu pe WhatsApp, pe telefonul meu personal, am primit și la birou - spunând că această scanare a temperaturii e de fapt un act medical, care nu trebuie făcut fără consimțământul persoanei. Aici s-a pus de fapt problema că legea sănătății vorbește foarte clar de consimțământul persoanei”, a spus Weber.
Moderator: Poate fi un subiect de a ataca la CCR această prevedere (decizia autorităților privind termoscanarea la intrarea în magazine, instituții - n.n)?
Avocatul Poporului: Nu am bază legală pentru acest lucru.
Moderator: Ați putea sesiza CCR pe problema termoscanării?
Avocatul Poporului: Atât timp cât ea nu este prin lege sau prin OUG, competențele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o hotărâre, orice persoană interesată, care se consideră vătămată, poate să facă acest lucru în instanță.
Renate Weber, care a fost invitată la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, a atras atenția asupra consecințelor pe care le are constatarea unei anume temperaturi, în urma termoscanării.
„S-a stabilit o limită, înțeleg că e de la OMS. Problema e că poți să ai febră din varii motive: cineva are un abces, toți am avut, e o stare febrilă. (...) Sau în cazul femeilor însărcinate. Din nou, vine vara cu temperaturi foarte ridicate. Elevii vor fi termoscanați când vor intra la examen, dar dacă toată noaptea stai și înveți, dacă de emoții îți crește temperatura? Eu la consecințe mă gândesc. Vreau să intru să cumpăr o pâine și îmi ia temperatura, mă scanează bodyguardul și nu mă lasă să îmi cumpăr pâine. Sau nu mă lasă să mă duc să îmi cumpăr din farmacie un antipiretic, dacă am un abces. Formula asta, da, suni medicul să vezi ce să faci. Dar atunci, pe moment?
Elevii aceia, dacă nu vor fi primiți în sala de examen strict pentru că au avut în dimineața aia 37,4, o fi normal? Din punctul acesta de vedere eu cred că trebuie să ne gândim mai bine, consecințele (termoscanării - n.n.) mai ales sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și îmi dau o stare nu neapărat de bine. Altfel, eu nu am o problemă să fiu scanată. Asta se întâmplă și la mine la instituție. Înainte de a se introduce starea de alertă, din momentul în care în spatiul public comitetul de urgență anunțase deja, ce am făcut imediat a fost să comandăm termometrele necesare”, a spus Renate Weber.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta si duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dati macar un singur exemplu, doamna avocat
E temperatura mea, fac ce vreau cu ea!
Cauza o văd următoarea: s-a relaxat un pic prea devreme față de curba îmbolnăvirilor ( nu prea devreme în general, carantina e insuportabilă) și pentru a compensa un pic s-a introdus măsură asta suplimentară. Mare scofală! Dar la pus de-a bățul e tare bună. Să văd eu cum ar fi gestionat dumneaei toată situația...
În teren.... este puţin mai complicat.
Eu nu inteleg de ce va bagati sa comentati aiurea chestii pe care nu le stiti? Dumneata intelegi?
De acord, s-ar putea face și asta (totuși, ca așa ceva să funcționeze, e nevoie de mai mulți angajați implicați, nu doar unul). Dar în acest caz corect ar fi ca acest serviciu suplimentar să fie plătit! Că noi, ăștia care n-avem o problemă cu scanarea temperaturii n-avem nici chef să plătim noi pentru el!
De exemplu, cei care apelează la așa ceva să plătească suplimentar 1 leu/articol.
Ce ziceți, merge?