Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Doi adolescenți, cu iPhone-uri scumpe, înjurau la un fast-food din Therme angajații veniți din Asia. Mi-am amintit de propria neputință când, în urmă cu 20 de ani, eram înjurat de clienți în Italia pentru că eram român

fast food grătar

Foto: Profimedia

Doi copii de 15-16 ani, cu iPhone-uri scumpe în mâini și slipi „de firmă”, în fața tejghelei unui fast food din Therme, adresându-se unor angajați din Asia de Sud-Est care trebăluiau în bucătăria deschisă, pregătind comenzile clienților.

Băiat 1 (către un angajat care întorcea burgerii pe plită): 

„- Hai odată, f… dă cioară, mișcă-te că leșin de foame aici!”

Angajatul: 

„- Sorry, can you repeat please?”

Băiat 2 (ignorând complet angajatul care aștepta să i se spună ce anume doresc): 

„- Dă-i mă-n p... m.., ăștia așa-s de nație, abia se mișcă!”

***

Acum aproape 20 de ani, din cauza lipsurilor și a unui context dificil am fost nevoit „să plec la muncă” în Italia. Am ajuns într-un orășel din Sicilia, în Mazaarrone, Catania, la cules de struguri. Dar prima mea slujba acolo a fost cea de gratargiu la Sărbătoarea Strugurilor, un fel de bâlci anual. Era cam a treia zi de când ajunsesem în Italia, nu înțelegeam o boabă din ce vorbeau oamenii ăia, da’ m-am gândit că pentru a întoarce cefele și cârnații pe grătar n-am nevoie de vreun master la Sorbona. În fine, eram acolo „la platane” întorcând dedicat cârnații când de nicăieri au apărut vreo patru puști pe două scutere, învârtindu-se în jurul grătarelor și urlând la mine: „Spicciati, zingaro, spicciati c’amma manciari!”

Habar nu aveam ce ziceau, dar din felul în care mă priveau și îmi urlau acele cuvinte mi-am dat seama că e ceva urât. Și dintr-o dată am conștientizat pe deplin condiția mea acolo: imigrant, singur printre străini, plătit să fac muncile pe care italienii nu mai voiau să le facă. Sigur, era o chestie asumată, nu-mi imaginasem niciodată că mă vor pune italienii rege, și cu toate astea m-am simțit mai neputincios și mai umilit decât fusesem vreodată în viața mea de până atunci. M-au podidit lacrimile instantaneu, voiam să sar peste grătarele alea și să îi iau de guler pe copiii ăia, să arunc cât colo șorțul ăla soios cu care mă echipase „patronul”, să-l dau dracu’ cu tot cu crenvurștii lui de rahat și să plec!

Da’ unde era să mă duc? „Patronul” grătarului era și stăpânul casei pe care o închiriasem. Și aveam nevoie de bani, că d-aia plecasem de acasă, de sărăcie, nu de bine!

M-am făcut că nu-i mai văd, am continuat să întorc cârnații și fripturile alea plângând, încercând să devin invizibil și explicându-le italienilor care se apropiau de grătare (în romană) că îmi curgeau lacrimile de la fum. Am îndurat și celelalte două seri „de festă”, iar la sfârșit mi-am primit cei 150 de euro pentru care „mă angajasem”. Primii bani pe care i-am câștigat „afară”.

Nu le-am zis nimic copiilor ălora, oricum nu ar fi priceput și, oricum, nu era vina lor. M-am uitat în ochii acelui băiat, i-am văzut tristețea, indignarea și neputința, m-am văzut pe mine acum aproape 20 de ani și aș fi vrut să îi spun că proștii sunt aceiași peste tot în lume, că sunt doar niște copii fără minte și fără educație, că munca lor e importantă și că apreciem tot ceea ce fac pentru noi, da’ îmi dăduseră lacrimile deja și tot ce am mai putut bâigui a fost (în romană) „îți mulțumesc eu în numele lor”.

M-am întors la masă pregătit să mă scuz soției pentru ochii roșii: „Nu plâng, e de la fumul de la grătar!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Copiii ci telefoane scumpe de la Therme, ca si italienii pe scutere, fac parte din rasa plozilor de bani gata, cu lucruri scumpe dar fara 7 ani de acasa, fara cultura si fara empatie - ei cred ca rahaturile scumpe cu care se mandresc tin loc de omenie si respect. Exact ca si rahatul ala care, drogat fiind, a calcat cu masina niste nevinovati, iar apoi minunatii lui parinti au incercat sa il scoata basma curata, fie prin mita, fie prin intimidare. Asta e rasa si genul, iar eu personal, daca as fi pe o pozitie de forta, as incerca sa eradichez complet aceasta "rasa". Iubirea parinteasca trebuie sa fie constructiva - faci un copil, il educi sa fie om, nu un golan cu staif care sa isi bata joc de cei din jur. Se dovedeste ca nu esti in stare de asta, nu ti se mai permite sa mai ai copii.
    • Like 0
  • Crayven check icon
    "Referitor la cei mai in varsta cu tendinte xenofobe, raman la parerea ca orice comportament negativ deriva dintr-o frustrare. Asadar sa nu ne enervam, ci sa ne vedem in continuare de drumul nostru."

    Ba sane enervam. Sa ne enervam tare.
    Asa tare incat sa intram peste ei in parlament, javre ordinare. Asa ar trebui.

    Ca eu vreau ca Ion sa ma serveasca. Ion sa ia banii, Ion sa ttaiasca decent din salariul ala, Ion, care plateste taxe! Nu Abdul platit in mana fara CAS, CASS, casa sau nimic care sa il lege de tara asta.
    Asta maine pleacă!
    Cine lupta pt Romania? Abdul? Stai sa vezi!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Mda, educație mai puțin...
    • Like 1
  • Mai ales la 15 ani, comportamentele de acest fel vor fi dublate de alegeri, care conduc pe termen lung la drame personale (droguri, alcool, gambling, lipsa de profesionalism, etc).
    Partea buna este ca tocmai aceste greseli sunt cel mai profesor, cand in diverse contexte constientizezi propria degradare umana. Asadar, daca scoala sau societatea nu te invata, te va invata viata.

    Referitor la cei mai in varsta cu tendinte xenofobe, raman la parerea ca orice comportament negativ deriva dintr-o frustrare. Asadar sa nu ne enervam, ci sa ne vedem in continuare de drumul nostru.
    • Like 0
  • La acest text , scris de domnul Petronel Birjaru , care poate trezi amintiri amare multora , la acest text deci , cred ca la fel de importante sunt comentariile . Si le-am citit . Acum, s-ar putea vorbi cam doua-trei zile pe tema asta , dar eu prefer sa spun doar citeva lucruri .1) Care roman , caruia i s-a intimplat asa ceva in Italia , nu a auzit de vreun pensionar batut sau batjocorit de citiva tineri nemernici , aici , la noi , in glia stramosasca? Iar daca n-ati auzit , sa stiti ca se intimpla , altfel spus , cine anume i-a garantat celui care pleaca , faptul ca acolo , in Italia nu exista derbedei?2) Daca tu esti cel care te duci in Italia , trebuie sa stii ceva extrem de important si anume ca o faci pe propria ta raspundere si trebuie sa intelegi ca acolo exista deja oameni , legi si traditii care nu se adapteaza la tine , dar tu trebuie sa te adaptezi lor . 3) Mentalitatea asta , cum ca "doar n-ai plecat de bine din tara ta , te-ai dus la munca de nevoie " , nu are nimic de-a face cu faptul ca acum esti acolo . Acum, nimeni nu s-a intrebat cum ar fi reactionat cei doi badarani de 15 ani , daca la gratar era un american, sau un elvetian , nu ? Fiindca mai am de facut un punct aici ...Credeti ca daca in toata Italia , ar fi numai 30-40 de romani emigranti , ar fi mult mai usor pentru ei? Adica ar fi mai respectati? Pentru ca aici , mai intervine ceva ,,, intervine numele pe care si l-au facut romanii acolo , ca vor sau nu , oamenii aia au o parere despre cam cum sunt romanii , asa cum si roamnii au o parere despre cam cam ce fel de oameni sunt vietnamezii care lucreaza la noi . Si daca esti un on bun, un om harnic si corect , un tinar cinstit , ei bine , atunci inveti sa vorbesti limba lor , eventual muncesti dublu si investesti in tine o scoala cit de mica , orice fel de calificare si ai sa vezi ca peste vreo 10 ani , te simti respectat de toti . Ideea e ca tu te duci in Italia , nu vine Italia la tine .
    • Like 1
  • La o covrigarie (franciza)
    de pe Iuliu Maniu cu angajati Sri Lanka, tipul ce servea clientii vorbea foarte bine romaneste, avand un vocabulular destul de mare de cuvinte romanesti. I am urat bine venit in RO. A zambit si m a salutat. Respect ptr toti oamenii ce muncesc. Romani sau straini.
    • Like 3
  • Pentru ca autorul articolului aminteste de ochi rosii, planset, si lacrimi... Ar fi grozav pentru cei ce aleg calea bejeniei "de la rau, spre mai bine", sperand s-o puna de mamaliga "afara", sa planga bine inainte de calatorie, caci habar n-au ce compromisuri ii asteapta cu bratele deschise-n lumea larga!
    • Like 2
  • Diferența între românii care au plecat în vest și asiaticii care vin să umple golul este mare. Românii noștri sunt în marea lor majoritate harnici și calificați. Nu sunt întotdeauna apreciați pentru că sunt imigranți în acele țări. Dar sunt meseriași.
    Asiaticii care vin la noi sunt necalificați. Sunt oameni pentru care România este doar o etapă în sejurul lor prin Europa. Vin din alte culturi, unde munca este altceva decât în Europa. De aceea nu sunt de condamnat. Și trebuie să ne obișnuim cu ei, că asta ne așteaptă pentru următoarele zeci de ani.
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Dan check icon
      Pe ce argumente va bazati afirmatia ca romanii sunt "meseriasi", iar asiaticii sunt "necalificati". Deasemenea, sugerati ca spre deosebire de romani care sunt "harnici si calificati", asiaticii ar fi in opozitie.
      Cat de calificati sunt romanii care merg an de an la munci agricole in vestul Europei?
      Este mai calificat un roman care ingrijeste batranii din alte state decat un expat ce livreaza mancare in Romania?
      Scapati cumva din vedere ca "asiaticii care vin la noi" sunt reprezentati de un numar divers de popoare si culturi?
      • Like 2
    • @ Dan Filip
      Mirela check icon
      Domnule Dan Filip, pot sa va spun doar atat: n-ati inteles nimic din ce ati citit aici! Despre esenta profund umana si tragica pe care autorul o atinge nici nu mai vorbesc pt ca probabil sunteti cu totul incapabil sa o pricepeti..
      Adevarul este ca sunteti doar un rasist si un xenofob ultra limitat in gandire!! Si din pacate tara asta este plina de oameni ca dumneavoastra!
      Si eu am ochii rosii de plans cand ma gandesc la cata prostie, lipsa de educatie si rautate ne inconjoara!
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      E adevarat. In vest, autogarile sunt pline de angajatori imbracati in haine de sarbatoare, cu sapca in maini, asteptand autocarele de romani. Pentru ca romanii sunt meseriasi. Fara opt clase absolvite ei se bat de la egal la egal cu inginerii lor, sau cu medicii, pentru ca, plecati de la coada vacii romanii se pricep mai bine si la vaccinuri si la 5g, de asta a avut aur atatea voturi in diaspora, de la romanii culti. Despre harnicie... ce sa mai spunem? Iau occidentalii notite in caiete dictando de la Doreii mioritici
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      my check icon
      Nu este nici o diferenta intre oameni Domnule! Ca ai ochii plati sau rotunzi, pielea galbena, rosie, alba, sau neagra tot om esti, sau ar trebui sa fii... Ia sa vezi dumneata cum se comporta unii romani afara, iti spun sigur ca uneori nu vrei sa vorbesti romaneste langa ei cat de patriot ai fi. Care ar fi ideea sa batjocoresti un om care munceste oricine ar fi el? Cine iti da dreptul sa hotaresti ca munceste el prea incet sau nu? Daca patronul lui l-a angajat si il tine acolo inseamna ca stie el de ce. Daca esti client astepti sa fi servit, iar daca nu-ti convine poti pleca nu te tine nimeni. Iar golul despre care vorbesti dumneata este provocat tot de zgarcenie., de foame de bani. Daca romanul ar fi platit pe masura nu ar pleca sa munceasca afara, dar in Romania unii vor sa traiasca pe picior mare, sa devina bogati peste noapte folosind angajatul la sange. Asta e problema pe care intreprinzatorii romani sau majoritatea lor nu o inteleg. Trebuie sa existe o balanta, traiesti si lasi si pe altul sa traiasca. Asa ar fi normal. Dar ei vor doar sa traiasca foarte bineee! De aia sunt romanii imigranti, din cauza ipocriziei si a snobismului patronului roman!!!
      • Like 0
    • @ my
      Crayven check icon
      Asa ar trebui, boicotate toate firmele cu angajati straini.
      Dar suntem slabi.
      Oamenii sunt la fel. Problema e ca romanii au suferit ca sa fie in UE. Sa aiba acces la UE.
      Noi stim ce inseamna tara asta.
      Astia azi sunt, maine pleacă, ca nu ii vad pe multi. Cumpărând case, chestii.
      Nu, toti ne folosesc pe post de treapta de calcat peste.

      Ori daca e asa de ce sa ajunga Abdul mai fericit in vest si sa trimită bani in Bangladesh si nu Ion in Romania?

      Imi psre rau pt ei, dar Abdul poate sa stea afara. Pe mine ma intereseaza Ion al meu.
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Da, domnule, nu e vina copiilor. Vedeți ca doua articole mai încolo, în vecinătatea acestuia al dvs, aveți un articol elogios al filmului Taximetriștii. Cineva a avut răbdarea sa numere ca sunt peste 200 de înjurături. Iar cineva în comentariile acelui articol ne spune ca dacă nu ne place filmul, asta e "pudibonderie". Hotărâți-vă, dragi contributori, hotărăște-te, societate, cum vrei sa iti crești copiii. E ok ca înjura sau nu? E ok sa ii trimiti și la carte, sau numai la digitalizare și mijloace tic? E ok ca familie sa fie familie, scoala, scoala, sa ii dai dreptul sa fie autoritara, cu apel la responsabilitate? Eu zic ca NU, NU E OK, judecând după ce se promovează în media și după ce articole se scriu. Asa ca mai ușor cu lamentările ulterioare. Culegem ce semănam!
    • Like 5
    • @ Rucs
      Marta check icon
      Este vina părinților. Nu văd de ce ar trebui eu sau oricine altcineva să ne luăm la ceartă (că tot la ceartă se ajunge și dacă vorbești frumos, am primit o mulțime de "ce te bagi, ce e treaba ta?" de la muciosi de 10 ani când am văzut copii lovind copaci sau rupând opaci, aruncand gunoaie pe jos etc, m-am trezit cu bunici sau părinți revoltați că de ce mă bag eu pe cum se joaca copiii lor .) cu doi tineri evident nesimțiți? Si pe Facebook m-au surprins comentariile, toate despre ce ar fi trebuit să facă un necunoscut care observă doi tineri jenanți. Omul a semnalat nesimțire și a scris un articol emoționant și empatic, după părerea mea. Lumea a sărit pe el că de ce nu a făcut el educație unor needucați.
      Spuneați in comentariul de la articolul cu Taximetriști că ce autoritate sa mai aibă părinții să le ceară copiilor să vorbească frumos. Dar de ce credeți că le-ar cere? Nu cumva vorbesc și părinții exact așa, nu sunt și ei la fel de mitocani?
      Sincer, eu am cam obosit sa fac instrucție cu oameni necivilizați, sa mi se răspundă mie urat cand cer cuiva să strângă rahatul câinelui, când întreb de ce parchează mașină pe trecerea de pietoni și altele
      Și nici eu nu cred că e vina copiilor care vorbesc urat, care sunt agresivi, care butonează frenetic telefoane, care beau energizante etc. Părinții sunt ocupați cu cariera sau cu butonat propriile telefoane, societatea nu mai are niciun fel de valori. Da, liderii de opinie sunt vinovați pentru ce transmit mai departe, dar un oarecare de la coada la Therme sau eu sau alti oameni nu au obligația să educe niste tineri prosti crescuți cu mare, mare, mare potențial sa fie agresivi
      • Like 4
    • @ Marta
      Marta check icon
      Profesoara fiind, aveți, presupun, altă autoritate în fața copiilor, chiar și a celor prost crescuți. Dar mă surprinde când cineva (și mai jos un alt comentariu) se poartă de parcă aduce vreo urmă de schimbare dacă spui cuiva că greșește. Zi de zi asist in parcul de lângă școală la fel de fel de scene care mă fac și pe mine sa plâng. Am intervenit ani întregi, uneori împreună cu soțul, când mă lua, sincer, frica, și nici măcar o singură dată nu am văzut că persoana respectivă măcar se simțea prost, darămite să se mai si schimbe. Mi s-a intors spatele, mi s-a spus că nu e treabă mea, mi s-a spus că "părinții mei lucrează la primărie așa că rup ce copaci vreau", am fost jignită, au fost copii care au râs de fiica mea pentru că m-am "băgat în seamă" cu cineva care aruncă chiștoace pe jos unde se joacă copii. Prefer sa îmi văd de treabă. Și nu doresc nimănui să intre în colimatorul vreunui jegos, adolescent sau adult, pentru o mustruluiala sau un sfat pe care respectivul nu îl va urma vreodată
      • Like 2
  • Carmen O check icon
    Buna, si eu am întâlnit astfel de situații. Din observator m-am comutat pe schimbător de viitor. Pe bucățică mea mică, nu pretind ca pot schimba tot. Știu însă un lucru: ca ar fi bine dacă mergem la un job in alta tara sa cunoaștem limba la nivel conversațional. Ma gândesc ca ma ajuta sa am ceva autoritate in limbaj, ținuta. Când învârt grătarul parca îl învârt mai cu talent in italiana, de exemplu. Si in plus, pot lua si atitudine, in italiana, in ce-i privește pe acei puști, ca doar sunt bărbat in toată firea nu un copil neajutorat, așa singur cum sunt. Si așa printre străini cum sunt. Tot bărbat sunt, nu? Puternic, demn, roman vorbitor si de limba italiana. Poftim! Uite cate știu!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult