Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Doi bătrâni, în Piață, în ultimele zile ale epocii Dragnea: „Noi nu mai apucăm prea multe zile, suntem bătrâni și bolnavi, dar vrem ca fiica noastră să se întoarcă acasă...”

Protest la Parlament, 6 decembrie

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Oricât de invincibil părea la un moment dat, zilele lui Liviu Dragnea sunt acum numărate. Numărătoarea poate fi lungă, dar a început deja. În spatele unui zâmbet încă suficient de colorat stă spaima camuflată a unui om care știe că nu mai are scăpare.

Psihologia muribundului politic este însă periculoasă. Jocul lui Liviu Dragnea nu este jocul unui politician care vrea să atingă apogeul carierei politice, pentru el așa ceva nu mai există, ci este al unui ins care vrea să își salveze cu orice preț libertatea. Politica dlui Dragnea este o politică de (supra)viețuire. De acum, întrebarea e nu dacă Liviu Dragnea are viitor politic, dacă are sau nu scăpare, ci câte victime colaterale va face în implacabila lui cădere.

Când ți-ai pus toate ambasadele occidentale în cap, când departamentul de stat al SUA trimite un avertisment cu rază lungă de acțiune, când societatea civilă e trează și pregatită de o luptă de uzură, când OLAF îți controlează buzunarele, când toate resorturile politice oneste sunt de multă vreme dinamitate, când oamenii din propriul partid te iau peste picior („Și pe Ceaușescu l-au sfătuit să facă un miting” - deputat PSD), este limpede că sfârșitul se prefigurează la orizont.

Puseurile simptomatice ale agoniei sunt povestea cu statul paralel și pierderea treptată a coerenței interne în propriul partid. PSD în forma actuală nu mai are, cu înaintemergătorul Dragnea, niciun viitor, însă nemaiavând viitor devine și mai periculos, fiind gata să demoleze totul în jur. În comparație cu Liviu Dragnea, până și Victor Ponta, cu reflexele lui neocomuniste, pare un ins aproape inocent.

PSD-ul este un partid gregar incompatibil cu orizontul valoric al unui stat de drept și totuși are încă suficienți simpatizanți și susținători pentru care onestitatea politică este o noțiune vidă.

Lecția celor doi bătrâni de la protest

Ieșind să protestez, am văzut mulți oameni de vârste diferite, cei tineri își apără viitorul, iar cei aflați la jumătatea vârstei, ori cei mai batrâni, au o miză uriașă, viitorul propriilor copii.

Într-una din serile de protest, lângă mine erau doi oameni bătrâni, ținându-se de mână. Nu scandau nimic, erau tăcuți, dar prezenți cu totul, având conștiința că apără ceva. M-am apropiat de ei și le-am spus:

- Cinste dumneavoastră pentru faptul că sunteți aici, deși este frig și plouă mărunt.

Iar ei, cu voce stinsă, mi-au răspuns:

- Nu pentru noi am ieșit, noi nu mai apucăm prea multe zile, suntem bătrâni și bolnavi, dar vrem ca fiica noastră să se întoarcă acasă, după terminarea studiilor. Ea și voi, cei tineri, să mai aveți un viitor în România.

M-au impresionat bătrânii.

Țara asta, sfâșiată cum e, are o salvare, sirenele ei se aud de departe și pe măsură ce trec zilele, sunetul de cvartă perfectă devine tot mai strident, anunțând sfârșitul celor cocoțați la putere și renașterea noastră, pentru a câta oară, a celor aparent fără putere! Poate că avem nevoie de perfuzii, dar suntem vii, suntem încă vii și nu ne-am pierdut speranța!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca "Mircea Ionescu", cel ce a comentat pe aici, chiar este activ in invatzamantul din Romania, imi pare rau de cei care au de suferit, fiind eventual nevoitzi sa asculte ce are de spus acest.... Dupa ce ca e "varza", mai shi semnalizeaza cu... "vi sa dat pensii si salari", ca sa nu discutam shi de alte gresheli gramaticale crunte.....
    • Like 0
  • Vai cata melodrama:)Si când Basescu,dictatorul interlop,v-a taiat pensiile de ce nu va plangeati?Unde era strada atunci?Eu când am vrut sa ies in strada atunci m-a amenintat ,,Funebriu" ca voi zbura din invatamant.Nu era libertate,era amenintare si sange.Acum ca aveti voie sa iesiti in strada si vi s-a dat pensii si salari faceti galagie,S va fie rusine!
    • Like 0
    • @ Mircea Ionescu
      Sa nu zici ca ești profesor! Mai ai ceva treaba cu gramatica.
      • Like 0
    • @ Mircea Ionescu
      Demnitatea umana nu se masoara in pensii sau in salarii. Daca cineva care lucreaza in invatamant gandeste asa nici nu ma mira ca tara asta se duce de rapa. Nu avem o centura a capitalei decenta insa avem latifundiari proveniti din bugetari. Care dupa ce au furat ani de zile vor legi care sa-i recompenseze pentru asta. Munciti nu ganditi, asa v-a invatat tovarasul Ilici. V-a dat Olguta ceva maruntis la salarii da nu vedeti inflatia unde a ajuns. Apropo de pensii, la cum merg treburile nu prea vad cum o sa aveti asa ceva.
      • Like 0
  • Liviu check icon
    Şi nu se va întoarce, pentru că nu este vorba doar despre politic, e vorba şi de ăia care o taie pe linia de tramvai, de ăia care te claxonează pe trotuar că nu mai au răbdare (deşi trotuarul e dreptul tău), de scuipaţi, de rahaţii de câine, de mirosul de urină de la colţuri etc. Sunt mai multe.
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Din pacate, din totalul batranilor tarii asteia ( ma refer la cei cu pensie...) probabil doar 10-15 % gandesc asa;
    Restul sunt prea preocupati de otrava picurata zilnic in urechile car enu mai inteleg nimic- ca sa mai gandeasca la vreun viitor; probabil nu au copii, sau copiii s-au "facut mari" pe la vreo institutie de stat, sau...nici macar atat: nu-i duce...
    • Like 0
  • Ionel check icon
    (SUN TZU, 544 – 496 BC, general şi filozof chinez) „Arta supremă a războiului este înfrângerea inamicului prin înşelătorie, fără luptă. Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului; Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice în afaceri dubioase; Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni, utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte, răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţării ostile, întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor, ridiculizaţi tradiţiile adversarilor, discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă”......nu ca Dragnea ar fi un mare luminator, din contra, dar se potriveste perfect
    • Like 2
    • @ Ionel
      S-a potrivit încă din '90 când, la recomandări "dezinteresate" s-a început distrugerea și aservirea țării. Cine conducea atunci?
      • Like 2
  • Impresionant,și cât de trist!
    • Like 0
  • check icon
    Dar atunci de ce au votat PSD ? Statistic batranii voteaza mereu pensii mai mari si banii sa fie luati din marirea taxelor si imprumuturi pe care toti tinerii vor trbeui sa le plateasca.
    • Like 1
    • @
      Știi ce se spune despre cei foarte siguri pe ei?
      • Like 0
    • @
      De unde știți că acești doi oameni au votat PSD?Eu sunt pensionară,cu o pensie sub salariul minim valabil acum,am și probleme de sănătate nu simple,dar NU am votat PSD,și NU îl voi vota.
      • Like 5
    • @
      Nu poți ști cine agitat și ce a votat. Pensii mai mari da, ne dorim după o viață de muncă. Ne dorim ca ultimii ani de viață său trăim lipsiți de grija zilei de mâine. Evident, nu e cazul in prezent. De ce anumite categorii de paraziți să aibe pensii mari iar noi, cei mulți să ne numărăm ultimul bănuț?
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Va inteleg frustrarea cu nedreptatea pensiilor, mai ales cand toti fostii securisti au ditamai pensiile iar muncitorii cinstiti de abia au pensii sa le acopere traiul zilnic. Dar parerea mea este ca e iresponsabil sa nu iti pui deloc problema cum se vor obtine acei bani. Iar PSD-ul in special dintre partidele care au trecut pe la guvernare are o istorie de a lua imprumuturi sau de a muta datoriile dintr-o parte in alta ca sa nu se prabuseasca sistemul social. Ca sa nu mai vorbim ca prea putin si-au impins in fata oamenii competenti, doar pe cei cu carisma si de o prostie atat de mare incat frizeaza reauavointa. Si atunci pe ce baza sa le acorzi incredere?
      • Like 0
    • @
      John check icon
      Tinerii de ce nu au mers la vot, știind că bătrânii votează psd ?
      Nu mai sunt nici eu tânăr, dar nu aș vota psd chiar dacă ar fi singurul partid. Dar am fost la vot.
      • Like 3


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult