Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doi preoți au fost amendați astăzi de poliție în județele Timiș și Iași pentru că au ținut slujbe în biserică, încălcând ordonanța militară nr. 1

Mașini de poliție

 (Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

Doi preoți au fost amendați duminică în județele Timiș și Iași, pe motiv de nerespectare a măsurilor impuse de autorități, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus, a anunțat Digi24.

Poliţiştii aflaţi în patrulare au descoperit că la Biserica Penticostală din Bethausen, din județul Timiș, avea loc o slujbă religioasă la care participau aproximativ 40 de persoane. 

Din verificările făcute de polițiști a reieșit că pastorul din localitate, un bărbat în vârstă de 39 de ani, a organizat slujba religioasă, începând cu ora 9:00. Oamenii legii le-au cerut persoanelor care participau la slujbă să respecte prevederile Ordonanței Militare nr. 1/2020, cu privire la adunările publice. Credincioșilor li s-a cerut să părăsească incinta bisericii, iar pastorul a fost amendat cu 300 lei.

În Iași, duminică dimineața, poliţiştii din Pașcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că într-o biserică, din comuna Ruginoasa, se desfășurau activități religioase la care participau 52 de persoane. Oamenii au fost evacuați din biserică, iar organizatorul slujbei religioase a fost amendat cu 5.000 de lei, conform Ordonanței Militare nr. 1/2020, care specifică faptul că se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    În toate bisericile se desfășoară slujbe religioase; statul trebuie să amendeze BOR cu o sumă suficient de mare încât să dea un comunicat prin care toți preoții să fie opriți de la mai încălca legea.
    • Like 1
  • 1. Nu inteleg cum, pentru aceeasi fapta, unul primeste o amenda simbolica (300 lei) iar celalalt una destul de consistenta in comparatie cu prima (5000 lei) - chiar daca insuficienta, tinand cont de gravitatea faptei
    2. Pe de alta parte, amenda nu pare a fi suficienta pentru toate aceste cazuri. Sunt sigur ca plasarea in arest pe perioada epidemiei (dar fara exceptii - cum suntem obisnuiti) ar face minuni.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult