Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Doi preoți au fost amendați astăzi de poliție în județele Timiș și Iași pentru că au ținut slujbe în biserică, încălcând ordonanța militară nr. 1

Mașini de poliție

 (Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

Doi preoți au fost amendați duminică în județele Timiș și Iași, pe motiv de nerespectare a măsurilor impuse de autorități, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus, a anunțat Digi24.

Poliţiştii aflaţi în patrulare au descoperit că la Biserica Penticostală din Bethausen, din județul Timiș, avea loc o slujbă religioasă la care participau aproximativ 40 de persoane. 

Din verificările făcute de polițiști a reieșit că pastorul din localitate, un bărbat în vârstă de 39 de ani, a organizat slujba religioasă, începând cu ora 9:00. Oamenii legii le-au cerut persoanelor care participau la slujbă să respecte prevederile Ordonanței Militare nr. 1/2020, cu privire la adunările publice. Credincioșilor li s-a cerut să părăsească incinta bisericii, iar pastorul a fost amendat cu 300 lei.

În Iași, duminică dimineața, poliţiştii din Pașcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că într-o biserică, din comuna Ruginoasa, se desfășurau activități religioase la care participau 52 de persoane. Oamenii au fost evacuați din biserică, iar organizatorul slujbei religioase a fost amendat cu 5.000 de lei, conform Ordonanței Militare nr. 1/2020, care specifică faptul că se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    În toate bisericile se desfășoară slujbe religioase; statul trebuie să amendeze BOR cu o sumă suficient de mare încât să dea un comunicat prin care toți preoții să fie opriți de la mai încălca legea.
    • Like 1
  • 1. Nu inteleg cum, pentru aceeasi fapta, unul primeste o amenda simbolica (300 lei) iar celalalt una destul de consistenta in comparatie cu prima (5000 lei) - chiar daca insuficienta, tinand cont de gravitatea faptei
    2. Pe de alta parte, amenda nu pare a fi suficienta pentru toate aceste cazuri. Sunt sigur ca plasarea in arest pe perioada epidemiei (dar fara exceptii - cum suntem obisnuiti) ar face minuni.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult