Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Doina Cornea a luptat, a riscat cu viața, a crezut degeaba

Doina Cornea - Corneliu Coposu - Mediafax

( Foto: Mediafax)

„E trecut de miezul nopţii şi ar trebui să dorm…Dar mă uit şi mă tot uit la fotografia asta. Am fost şi eu acolo – student, cu păr lung, jeanşi şi adidaşi albi. Zbieram şi eu «Jos comunismul!» Ştiam ce spun şi, mai ales, simţisem cum e cu comunismul… Frig în casă, apă călâie o oră pe zi, două ziare («Scânteia» şi «România Liberă» ) cu nea Nicu şi tovăraşa, pâine rece, flacăra minusculă la aragaz – ca să încălzeşti o crăticioară cu mâncare, îţi lua o jumătate de oră.

Coposu, Raţiu, Doina Cornea, Diaconescu, Ţepelea…

Pulberea s-a ales. Dar ce e amuțitor e că s-a ales praful de amintirea lor. De numele lor. De chinurile pe care oamenii ăştia le-au îndurat prin puşcării. De tot ce îşi imaginau ei atunci, în ’90. ”Corneliu Coposu, îţi spune ceva?”/ ”Da, e un bulevard” – nu m-ar mira deloc acest dialog, azi…

Au trecut 23 de ani de-atunci. Unde am fost eu, în anii ăştia, de-a ajuns România aşa cum e acum?”

Am scris rândurile astea acum șase ani. Simt la fel și acum.

Doina Cornea a murit vineri.

A luptat, a riscat cu viața, a crezut degeaba.

Dumnezeu s-o ierte.

Și ea, la rândul ei, pe noi.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult