Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Doina Cornea a luptat, a riscat cu viața, a crezut degeaba

Doina Cornea - Corneliu Coposu - Mediafax

( Foto: Mediafax)

„E trecut de miezul nopţii şi ar trebui să dorm…Dar mă uit şi mă tot uit la fotografia asta. Am fost şi eu acolo – student, cu păr lung, jeanşi şi adidaşi albi. Zbieram şi eu «Jos comunismul!» Ştiam ce spun şi, mai ales, simţisem cum e cu comunismul… Frig în casă, apă călâie o oră pe zi, două ziare («Scânteia» şi «România Liberă» ) cu nea Nicu şi tovăraşa, pâine rece, flacăra minusculă la aragaz – ca să încălzeşti o crăticioară cu mâncare, îţi lua o jumătate de oră.

Coposu, Raţiu, Doina Cornea, Diaconescu, Ţepelea…

Pulberea s-a ales. Dar ce e amuțitor e că s-a ales praful de amintirea lor. De numele lor. De chinurile pe care oamenii ăştia le-au îndurat prin puşcării. De tot ce îşi imaginau ei atunci, în ’90. ”Corneliu Coposu, îţi spune ceva?”/ ”Da, e un bulevard” – nu m-ar mira deloc acest dialog, azi…

Au trecut 23 de ani de-atunci. Unde am fost eu, în anii ăştia, de-a ajuns România aşa cum e acum?”

Am scris rândurile astea acum șase ani. Simt la fel și acum.

Doina Cornea a murit vineri.

A luptat, a riscat cu viața, a crezut degeaba.

Dumnezeu s-o ierte.

Și ea, la rândul ei, pe noi.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult