Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Don`t get butthurt, internăucilor!

Mulți internauți români got butthurt, adică au sărit de fund în sus la zicerea lui Bernie Sanders: „Today, people living în Bucharest, Romania, have access to much faster Internet than most of the US. That`s unacceptable and must change”.

Ei traduc asta așa: „Sanders e profesorul care spune clasei «N-ați fost în stare să faceți la teză nici cât Gigel», Gigel fiind România, loaza din ultima bancă”. Înainte de a fi eronată, această interpretare e înfumurată. De ce? Deoarece ea presupune că Gigel, așa loază cum e el, este cunoscut de restul clasei – ceea ce nu e cazul României în SUA. Nu vreți să știți câți dintre americani n-au habar unde e România pe glob și nici cea mai firavă dorință să afle. Darmite să știe că Bucharest e capitala acestei România.

Bernie este un candidat de prim-plan al campaniei prezidențiale. Afirmația lui, înainte de orice, a făcut un mare serviciu României, aducând în mintea a milioane de americani numele unei țări cu capitala mai tare decât SUA la net – nu la criminalitate, nu la poluare sau corupție, la internet, internăucilor!

Mulți navigatori pe net din SUA vor fi intrat să vadă what the fuck is Bucharest, România, și cum a făcut să aibă viteza asta. Alții își vor fi zis că n-ar strica o vizită în România – dacă românii sunt așa de iuți la net, poate că mai au și alte oportunități, facilități pe-acolo, cine știe, poate chiar și autostrăzi.

L-am urmărit atent pe bunicul Bernie. E un om onest, inteligent, plin de bun-simț, un umanist care vrea să-i apere pe simplii americani de lăcomia fat cats, cotoșmanii de pe Wall Street. L-aș vota mâine, chiar dacă știu cât îi e de greu să se lupte cu hoașca Udrea de Washington.

Bernie are umor, replică, e ironic, chiar caustic, dar nu e agresiv, nu insultă, nu-și jignește adversarii. Ce-a spus el are un sens cât se poate de clar: o țară mult mai mică și infinit mai puțin cunoscută decât America, reușește, bravo, să ne bată în linia întâi a competiției tehnologiei de vârf mondiale.

E inacceptabil. Ceea ce nu înseamnă că ambasadorul Hans Klemm trebuie să le ceară bucureștenilor să-și gâtuie netul, că nu e de nasul lor, ci să schimbăm lucrurile în US ca să-i ajungem din urmă.

Internăucii, în schimb, au sărit ca arși că Bernie Sanders s-a atins de „țărișoară”. Din diminutivul ăsta, scoate capul un frumos complex de inferioritate deghizat în unul de superioritate. Sau invers. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult