Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Don`t get butthurt, internăucilor!

Mulți internauți români got butthurt, adică au sărit de fund în sus la zicerea lui Bernie Sanders: „Today, people living în Bucharest, Romania, have access to much faster Internet than most of the US. That`s unacceptable and must change”.

Ei traduc asta așa: „Sanders e profesorul care spune clasei «N-ați fost în stare să faceți la teză nici cât Gigel», Gigel fiind România, loaza din ultima bancă”. Înainte de a fi eronată, această interpretare e înfumurată. De ce? Deoarece ea presupune că Gigel, așa loază cum e el, este cunoscut de restul clasei – ceea ce nu e cazul României în SUA. Nu vreți să știți câți dintre americani n-au habar unde e România pe glob și nici cea mai firavă dorință să afle. Darmite să știe că Bucharest e capitala acestei România.

Bernie este un candidat de prim-plan al campaniei prezidențiale. Afirmația lui, înainte de orice, a făcut un mare serviciu României, aducând în mintea a milioane de americani numele unei țări cu capitala mai tare decât SUA la net – nu la criminalitate, nu la poluare sau corupție, la internet, internăucilor!

Mulți navigatori pe net din SUA vor fi intrat să vadă what the fuck is Bucharest, România, și cum a făcut să aibă viteza asta. Alții își vor fi zis că n-ar strica o vizită în România – dacă românii sunt așa de iuți la net, poate că mai au și alte oportunități, facilități pe-acolo, cine știe, poate chiar și autostrăzi.

L-am urmărit atent pe bunicul Bernie. E un om onest, inteligent, plin de bun-simț, un umanist care vrea să-i apere pe simplii americani de lăcomia fat cats, cotoșmanii de pe Wall Street. L-aș vota mâine, chiar dacă știu cât îi e de greu să se lupte cu hoașca Udrea de Washington.

Bernie are umor, replică, e ironic, chiar caustic, dar nu e agresiv, nu insultă, nu-și jignește adversarii. Ce-a spus el are un sens cât se poate de clar: o țară mult mai mică și infinit mai puțin cunoscută decât America, reușește, bravo, să ne bată în linia întâi a competiției tehnologiei de vârf mondiale.

E inacceptabil. Ceea ce nu înseamnă că ambasadorul Hans Klemm trebuie să le ceară bucureștenilor să-și gâtuie netul, că nu e de nasul lor, ci să schimbăm lucrurile în US ca să-i ajungem din urmă.

Internăucii, în schimb, au sărit ca arși că Bernie Sanders s-a atins de „țărișoară”. Din diminutivul ăsta, scoate capul un frumos complex de inferioritate deghizat în unul de superioritate. Sau invers. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu a înțeles nimeni că trebuie să ne gâtuie internetul, am fost toți morți de plăcere că ne-a băgat și pe noi cineva în seamă. Ce este cool la internetul ăsta e că el a ajuns așa cool pe fondul unui dezinteres total al guvernului (care nu a reglementat domeniul) și al marilor firme bucuroase să vândă posturi TV. Li s-a fâlfâit de rețelele de cartier câțiva ani buni, iar când s-au hotărât să vândă internet și companiile mari, au constatat cu stupoare că piața era ocupată de niște băieți care umpluseră țara de de cabluri. Au fost nevoiți să ofere abonamente mai bune și mai ieftine decât „rețeliștii” care nu s-au lăsat nici ei măturați de pe piață de RCS, RDS; Romtelecom șamd. Internetul ăsta este o dovadă foarte bună de cum ar fi putut fi toată România dacă propriile noastre guverne ne-ar fi lăsat dracului în pace să ne descurcăm singuri. În rest nu a mers mai nimic, pentru că peste tot au reglementat în draci și, mai ales, au vrut și ei dacă nu o halcă mult prea mare din ce aveam noi, să ne strângă de gât și să ia ei tot.
  De aceea au mers bine doar internetul și căpșunarii.
  • Like 1
 • Domnule CTP, dumneavoastra va imaginati ca americanii brusc au devenit interesati in mod pozitiv de Romania. Eu nu cred asta, din contra cred ca au ras inca o data de noi, oaia neagra( acum mondiala, am depasit stadiul european) care vezi doamne are o stea in frunte. Asa cum si englezii se stamba si ne dispretuiesc cand suntem luati in balon cu tiganii . Ne dispretuiesc dle CTP , nu ne admira! Si nimeni nu reactioneaza . Domnii de la ministerul de externe si presidentie au o viata superba, beau cafelele si o freaca la rece, incaseaza mita si calatoresc pe banii statului cat cuprinde. Dar cand vine sa faca ceva pentru imaginea Romaniei ……….pauza.
  Uitati-va la Ungaria, vecina noastra. O tara mica care nu o duce economic mult mai bine ca si noi . Ar fi putut Mr. Bernie Sanders sa o dea drept exemplu in acest context? Nu cred. Nu s-ar fi potrivit. Ungaria e privita drept o tara decenta, o atractie turistica. Presa internationala vorbeste frumos despre Ungaria. Si Ungaria are grija sa se vorbeasca frumos despre ea. Singurul care mai primeste bobarnace , este Victor Orban, dar si el devine din ce in ce mai popular. Toata lumea stie cine e presedintele Ungariei. In schimb nimeni nu stie cine conduce Romania. Si aproape toata lumea este convinsa ca Romania este un fel de Bangladesh. De aceea a folosit-o Bernie drept exemplu. Si fiti sigur ca occidentalii care au citit informatia ( nu numai americanii) a inteles comparatia in acest sens.
  Si totusi Romania nu e ( inca ) un Bangladesh. Sper ca mai avem mandria a ne considera deasupra .
  In loc de o automultumire nefondata( vezi doamne Romania are internet de mare viteza! Dau navala americanii!) as astepta de la dv. o atitudine mai critica la adresa autoritatilor statului care nu fac NIMIC pt Romania pe plan international. Singurii care ne reprezinta in Europa sunt tiganii . Ei sunt peste tot cu pancarde de gat pe care scrie ceva de genul– Sunt un ROMAN SARAC, FIE-VA MILA = asta e imaginea Romaniei in exterior, domnule CTP. Stiu asta pt ca traiesc acolo si pot sa va spun ca noi, majoritatea romanilor, oameni decenti si profesionisti, nu putem schimba aceasta imagine. Suntem coplesiti de cei care ne fac reclama negativa. E trist , dar asta e realitatea.
  • Like 0
 • Felicitari, domnule Cristian Tudor Popescu, va citesc cu mare drag articolele, sunteti pe aceeasi "frecventa" cu mine! Va doresc zile senine, pline de pace! Cu ceva timp in urma, am vazut un documentar despre Univers, cu Carl Sagan, ceva minunat, mi-a ramas in minte "punctul acela de miscare" din imensitatea universului, ei bine, punctul acela era Pamantul, planeta pe care locuim noi, oamenii, "si ne credem minunati" ( ca sa-l citez pe Eminescu). Va rog cautati pe youtube documentarul, e fascinant, m-a facut sa ma simt mica, mica, mi-am vazut "musuroiul" in care sap in cautarea mea. Caci da, in toata alergatura, in toata cautarea, ma aflu eu in cautarea mea! Va iubesc, domnule Cristian Tudor Popescu!
  • Like 0
 • Mult zgomot pt nimic , da așa e romanul se bagă in seama singur .
  • Like 0
 • "loaza din ultima bancă" :))) trebuie sa recunoastem ca ati facut un upgrade semnificativ de limbaj! cred ca se datoreaza si echipei de tineri cu care sunteti in treaba in ultima vreme. ma bucur sa citesc si loaza nu doar bicisnic, pe care l-ati supra solicitat.
  • Like 0
 • Da, si eu as vota cu Bernie Sanders daca as fi american. Ca sa nu cistige hoasca de Clinton. Dementul ala dela republicani nu e eligibil - doar nu au capiat americanii de tot sa se potcoveasca cu un bufon periculos ca Trump
  • Like 1
  • @ Gheorghita Zbaganu
   Bro la noi a castigat basescu de doua ori, si personal cred CA Trump e mult mai capabilities decat el ( mai ales CA omul a facut Bani in private, nu toata viata angajat la stat )
   • Like 0
 • Din gama USA si alegeri:

  Încă se mai auzeau uralele mulțimii după investirea noului președinte când se auzi soneria inconfundabilă a telefonului roșu. În birou se lăsă o liniște de mormânt, cum e firesc când urmează o ciocnire între Titani. Noul președinte ridică receptorul din care izbucni o voce bărbătească într-o engleză curată, cu accent rusesc:
  -Hello Mr President.
  Trump răspunde ușor întârziat:
  -Hello Mr President.
  (discuția nu s-a purtat în română, cum era de așteptat, ca atare o traducem)
  -Vă felicit pentru victoria în alegeri, pentru noua funcție. Ați mai fost președinte parcă, la Miss America, nu?
  -Da Mr Putin, dar am mai fost președinte și al câtorva corporații, de la Trump Tower la Trump Steaks. Și iată, precum au prevestit proorocii, acum sunt președintele CELEI MAI MĂREȚE ȚĂRI din lume.
  -Eh, să ne tutuim, suntem cei mai puternici bărbați din lume, Donald. Vrei să zici a doua cea mai măreață țară din lume. Dacă ați fi cea mai măreață, de ce ați asculta Justin Bieber și ați bea Coca Cola?
  -Hă hă, Vladimir, văd că ai un fel de umor, probabil asta a fost una din glume.
  -Da, umorul rusesc e legendar. Și femeile noastre sunt cele mai frumoase din lume.
  -Vlad, nu pot să te contrazic, știu totul despre rusoaice, în plus, cu 1000 dolari închiriezi o duzină.
  -Păi Donald, nici nu îmi imaginam că altfel s-ar apropia vreo femeie de tine, în general fetelor tinere le e frică de clowni.
  -Bă Putin, auzi, eu măcar nu trimit KGB-ul să îmi aducă gimnaste cu forța, ai înțeles?
  -Bă, până aci, de prietena mea NU te legi, ai înțeles?
  -Sau ce? Ce o să faci?
  -Păi vă omor pe toți băi!
  -Dacă nu vă omor eu întâi!
  Spre groaza tuturor celor prezenți în birourile prezidențiale, 2 degete tremurând de furie se îndreptară simultan spre 2 butoane mari roșii. Peste câteva minute fatidice, în timp ce Skeeter Davis cânta veselo-deprimant "The end of the world" din toate difuzoarele planetei, oamenii începeau să se transforme în funingine în toate orașele mari ale lumii, întâi în Rusia și SUA, apoi în restul țărilor, că doar bombe cu hidrogen avea toată lumea. După ore interminabile, radiațiile și valurile imense de căldură ajunseră și pe autostrăzi unde lumea fugea disperată spre dealuri și sate izolate, sate care au mai rezistat câteva ore.
  În acest timp, în tunelele energetice de sub Munții Bucegi, Deceneu al 123-lea îi trezi pe dacii suspendați în cuvele atemporale:
  -Frații mei Daci, luați-vă bardele, a venit momentul profețit, vom merge afară să resetăm lumea, să o repopulăm cu sânge curat. Așa cum am făcut-o de atâtea ori, pe atâtea planete.
  Notă: știu, e doar semi-plauzibil, dar de ce să riscăm?
  • Like 5
 • check icon
  Sund în acord cu dl. CTP cu "traducerea" mesajului lui Sanders. "O țară obscură din estul europei, care încă au căruțe cu cai, are viteza internetului mai mare ca a noastă. E inacceptabil pentru SUA (care e vârful tehnologic), și acest lucru trebuie să se schimbe în SUA". Acum, dacă e să traducem așa, întradevăr unii se pot simți lezați, din sentimentul ăla de inferioritate pe care-l avem și pe care, unii de afară (și româniu și stăini) chiar îl cultivă. Mie însă mi s-a părut foarte amuzant. De ce? Din cauza ultimei propoziții. Postul lui Sander așa cum a fost scris, fără să spună clar ce este inacceptabil, a dat subiect pentru interpretări amuzante. Pentru că venind din partea unui candidat la președinția SUA, vrând nevrând ne duce cu gândul la iluștrii înaintași, care justificându-se "acest lucru este inacceptabil" au invadat țări pentru a căuta fictive WMD și a instaura "democrația". Până la urmă nimeni n-a avut de suferit. Sanders a făcut știre în presa SUA cu un comment, iar noi ne-am făcut cunoscuți prin reacțiile pe care le-am avut (butthurt sau unele chiar amuzante - cum a fost berniespeedtest.com. Până la urmă reprezintă publicitate gratuită, așa că să ne zică mersi.

  • Like 3
 • Interesant!! Un mathematician apreciaza un umanist! .... iar "hoasca Udrea de Washington".... mi-aminteste de Vadim Tudor... si nici macar nu arata a pamflet!
  • Like 1
 • Samsara check icon
  Internăucii...Exact.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult