Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

M-am îmbolnăvit de covid și prefer să mă vaccinez de 3 ori pe an, decât să mă infectez, întrebându-mă cum voi scăpa de boală

masca la restaurant

Foto: James Jiao / Alamy / Alamy / Profimedia

8 martie 2022 este o dată despre care cineva, nu știm cine, dar există cu siguranță în labirintul puterii, poate spune cu mândrie între prieteni „atunci i-am condamnat pe toți la infectare".

Evident că legile devenite recomandări au fost și sunt ignorate. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă toate legile din România ar deveni peste noapte recomandări. Cine și-ar mai plăti impozitele, cine ar mai respecta regulamentul de circulație, cine și-ar mai respecta obligațiile contractuale și altele.

Prin urmare, sentința a fost executată și în familia noastră în aprilie, când boala a fost adusă [probabil - nu mai face nimeni ancheta epidemiologică] de un meșter fară mască, ce nu a ținut cont că socrul meu este o persoană în vârstă, cu multiple comorbidități, când a venit să îi instaleze aerul condiționat.

Am devenit și eu simptomatic, la 3 zile după ce l-am vizitat, pentru că acuza niște simptome de răceală. Nu am avut motive să îl suspectez de COVID-19 până atunci, pentru că socrul meu poartă mereu mască atunci când intră în magazine și nu socializează decât în bula noastră de siguranță, iar simptomele sale erau foarte ușoare.

Aș fi ignorat probabil și eu infecția, dacă nu aș fi asociat ușoara tuse cu care au debutat simptomele mele cu simptomele socrului meu. Din fericire, avem permanent în casă câteva teste rapide. Mi-am făcut un test rapid, care a ieșit pozitiv, apoi am făcut unul și socrului meu, care s-a dovedit și el pozitiv.

E straniu să vezi cum se pozitivează testul și îți confirmă că ești infectat cu unul din cei mai periculoși viruși apăruți în acest secol, pentru că așa a decis societatea că trebuie să fie. E momentul în care brusc ești recunoscător pentru știință și efortul făcut de aceeași societate de a produce și livra un vaccin care să ofere un grad înalt de protecție față de consecințele acestei infectări.

Am confirmat boala prin repetarera testelor la medicul de familie și am fost sunați și de DSP care ne-au recomandat să rămânem în izolare 5 zile. Evident după 5 zile eram în continuare pozitiv și am rămas pozitiv și după ziua 10. Am rămas în izolare până în ziua 14 când am avut primul test negativ. A fost neplăcut, însă nu înțeleg de ce ar prefera cineva să își infecteze familia și prietenii ieșind din izolare fără mască, atunci când este încă infecțios.

Cu o zi înainte de a deveni simptomatic am ieșit cu băiatul meu cel mic [clasa a VIII-a] la un film în mall, să sărbătorim reușita lui la școală. Dacă socrul meu nu ar fi fost simptomatic, ar fi fost ușor să cred că tusea e provocată de băutura rece pe care am consumat-o în acea seară.

Din fericire, atât eu cât și băiatul meu am purtat masca FFP2 la mall, deci nu am infectat pe nimeni.

------------------------------

Dorința de a nu infecta pe alții este motivul pentru care port și voi purta masca în spațiu închis, până când pandemia va fi declarată terminată de specialiști, nu de politicieni.

------------------------------

Am trecut așadar cu bine de faza acută a bolii și acum am rămas doar cu amenințarea formei pe termen lung a COVID-19. Pe de altă parte, am dobândit imunitatea hibridă și sunt încrezător că infectarea va rămâne probabil mai degrabă ca un al doilea booster, dacă tot nu ni se permite să facem doza 4 (deși au trecut 6 luni de la booster).

Toată familia mea este V3 (triplu vaccinată = 2 doze + booster), atât adulții, cât și copiii. Socrul meu a făcut o formă foarte ușoară, eu am făcut o formă foarte ușoară și am scapăt recent și de tusea reziduală care a trenat și după negativarea testelor.

Băiatul meu care avea boosterul făcut cu 1 lună înainte, nici măcar nu s-a infectat. A fost negativ, dar ne-am izolat toți 2 zile și nu am permis băieților să revină la școală decât după un al doilea test negativ.

Ironia este că, până acum, soția mea care călătorește mult în afara țării (doar cu grupuri testate înainte de plecare și izolare 2 zile și testare la sosire) este mai protejată decât noi, cei care am rămas în țară și nu s-a infectat niciodată. În 2 ani de pandemie, nu a avut nici un caz de infectare în grup, deși a petrecut cumulat 1 săptămână în aeroporturi și avioane aglomerate.

De la ea știu cât de bizar este pentru români să vadă că alte țări respectă măsurile de prevenție, chiar și în țările care aparent sunt extrem de relaxate. Pentru cele mai multe țări, „relaxare completă" înseamnă cam cum eram noi în vara anului trecut, deci nu vă așteptați la abandonarea completă a măsurilor dacă ieșiți din țară.

=============

Infectarea e însă și momentul în care îți dai seama cât este de importantă este campania de vaccinare, în contextul absenței oricăror măsuri de limitare a circulației virusului.

Viața se poate desfășura relativ normal și în siguranță, într-o populație înalt vaccinată și cu un minimum de măsuri de prevenție, cum ar fi masca la interior.

Noi însă am ales să revenim la o normalitate iluzorie, în care negarea oficială a pandemiei e confundată cu dispariția pandemiei. Nu înțeleg cum poate guvernul să își imagineze că fără siguranța și încredere publică economia poate funcționa normal, dar nici măcar asta nu ar fi o problemă dacă negarea pandemiei nu ar fi însoțită oficial și de abandonarea campaniei de vaccinare.

Vaccinarea este singura măsură care ne mai poate proteja de impactul valului 6, care urmează să ne lovească în toamnă, exact așa cum ne-a lovit și valul 4 în toamna anului trecut, în ciuda faptului că și anul trecut pandemia a fost declarată oficial terminată în România.

Abandonarea campaniei de vaccinare este adevăratul triumf al campaniei negaționist-antivacciniste, pentru că face guvernul complice în campania de infectare a unor largi categorii de persoane vulnerabile, care sunt și rămân în pericol de moarte în lipsa măsurilor de sănătate publică. Printre aceștia sunt și copiii noștri.

O să mai discutăm despre vaccinare, însă având în vedere că din 1 iulie se închid în mod absurd toate centrele de vaccinare și că medicii de familie vor fi foarte puțin dispuși să își asume vaccinarea anti-COVID.

Avem acum date din aproape toate țările civilizate care confirmă că în valurile 4-Delta și 5-Omicron (care au avut loc după debutul campaniei de vaccinare), 90% din decese au fost în rândul celor nevaccinați. Chiar și decesele din rândul celor vaccinați sunt în proporție de 80% dintre cei care nu și-au făcut și boosterul (a 3-a doza).

Tot ce mai putem face acum este să presăm autoritățile din România să ne permită să ne vaccinăm de fiecare dată când e recomandat de autoritățile medicale credibile din afara țării și să le cerem să mențină măcar un centru de vaccinare la nivelul fiecărui județ, până când vaccinarea prin medicii de familie este dovedită că funcționează mai bine decât iodizarea.

O alternativă și mai bună este ca vaccinul să fie disponibil la liber, chiar și cu plată, în farmacii, la fel ca alte vaccinuri. În felul acesta, deciza de vaccinare este pusă pe picior egal cu decizia de infectare.

Din păcate, categoria celor care vor să se vaccineze în continuare va deveni cea defavorizată și discriminată în România. Pentru aceștia pledez, nu mai încerc de mult să conving negationiștii să se vaccineze, ci doar pe cei care s-au vaccinat să își completeze în continuare schema de vaccinare.

Sunt acum trecut atât prin tripla vaccinare cât și prin boală și pot să vă spun că prefer să mă vaccinez de 3 ori pe an, decât să mă infectez de 3 ori pe an și să stau câte 3x câte 10-14 zile în izolare, întrebându-mă cum voi scăpa de boală. 

Îmi este peste putință să înțeleg cum poate cineva să prefere să se infecteze, fără protecția vaccinului. E ca și cum aș auzi un om spunând că preferă să sară din avion fară parașută pentru că au mai sărit și alții fără parașută și nu a pățit nimic [chiar dacă ei au sărit când avionul era la sol].

Tocmai de aceea am vrut să vă confirm și din experiența personală că boosterul (a 3-a doză) face o diferență reală și merită să vă vaccinați până când încă este simplu să vă vaccinați.

Ca să închei într-o notă optimistă, cred pe de altă parte că abia atunci când vaccinul va deveni accesibil doar prin pile și relații va deveni vaccinarea populară în România. Poate că cel mai bun lucru pentru campania de vaccinare este că nu se mai ocupă guvernul de vaccinare. Să speram doar că vă continua să aducă vaccin în țară.

Notă: Mi-aș dori ca de autorizarea vaccinării în România să se ocupe în continuare dr. col Valeriu Gheorghiță. Este cel mai competent oficial în care am încredere în această privință. Vreau cu această ocazie să îi mulțumesc și personal în numele familiei mele, pentru că sub conducerea sa am avut acces la vaccin simplu și eficient, imediat cum a fost aprobat de EMA și ECDC. Nici nu vreau să mă gadesc la alternativa de a trece prin boala COVID-19 fără protecția oferită de cele 3 vaccinuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vreti sa vedeti ce competente are nea Jurma? Verificati profilul lui pe Linkedin, si o sa vedette cita medicina face omuletul asta..
    • Like 0
  • Încă ceva: titlul articolului e incoerent și stupid. Îl citez, pentru a mă minuna încă o dată: ”M-am îmbolnăvit de covid și prefer să mă vaccinez de 3 ori pe an, decât să mă infectez, întrebându-mă cum voi scăpa de boală”. Deci Dl. Jurma ESTE vaccinat ”de 3 ori”, așa cum se exprimă. S-a infectat chiar în aceste condiții, dar e gata să repete exact același tipar de vaccinare cu același ser, de ce? Pentru a nu se infecta!!!! Păi tocmai ce s-a infectat!!! Deci preferă, apreciază și va repeta întocmai, anual, vaccinarea pe care a făcut-o ca să nu i se mai întâmple în viitor ceea ce tocmai i s-a întâmplat!?!?! Inteligent nevoie mare :-) :-)
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați avea dreptate însă am citit mai atent: el are 6 luni de la booster și se teme că nu va avea unde să facă al doilea booster ( când va fi timpul) că se desființează centrele de vaccinare și medicii de familie nu par prea încântați să preia vaccinarea. El a luat-o, cu boosterul de 6 luni însă fiul de o lună nu. Vaccinul protejează o vreme, ceea ce se știa deja.
      Adevărul e că nu sunt toți oamenii la fel. Dl Jurma a avut cancer și bănuiesc că nu stă prea bine cu imunitatea. Altii sunt în vârstă și au diverse boli, normal ar fi, care vrea să poată să se protejeze în continuare. Chiar dacă protecția aia nu ține cât am vrea.
      Părerea mea foarte personală ar fi s-o lăsăm mai usor cu răutățile. Dacă cineva vrea și 7 doze e STRICT problema lui. E limpede că obligatoriu nu va fi vreodată. Ce rost au dușmăniile astea? Lumea asta nu poate deveni mai bună dacă noi înșine nu devenim așa. Pleacă de la fiecare din noi, n-o să vină nici Zelenski nici Biden, nimeni să ne aștearnă o lume bună la picioare. La fel de personal cred că avem războiul fiindcă ne-am înrăit. Putem lupta pentru una alta ori să ne afirmăm opiniile fără a-i jigni pe cei din jur, respectându-i chiar dacă ne vine să-i facem proști. Face foarte, foarte bine, mai bine decat capacele peste cap, pot confirma. Doar o recomandare.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Vă dau mare dreptate în ceea ce privește evitarea răutăților din postări. Mă simt inconfortabil fiindcă eu, de felul meu, chiar dacă nu par (după ce scriu), sunt un tip chiar de treabă și bun la suflet. Dar anumite atitudini și concepții din spațiul acesta virtual au darul, din păcate, de a scoate ce e mai aspru și mai dur din străfundurile propriului sine. Dar nu dau vina pe nimeni altcineva decât pe mine. Chiar mă gândesc serios să mă potolesc cu postările fiindcă de multe ori chiar îmi fac și mie însumi rău, sau... mă fac pe mine însumi rău. Și nu sunt deloc împăcat cu asta.
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Aleg să scriu aici că de facebook mi s-a acrit.
    1. Virusul ăsta A FOST periculos, acum avem de-a face cu omicron care e mult, mult mai blând
    2. Dacă dvs credeți că numai în România e așa, vă pot da exemple că nu. Australia cea strictă a renunțat la măsuri. Toată Europa a relaxat masiv. Da, știu că au rate înalte de vaccinare însă nici țările cu rate mai joase nu-și mai permit să închidă ceva. Țările s-au îndatorat masiv, inflație, război în coasta noastră. O țară pe care o urmăresc e Germania unde politica neoficială e chiar aceea de infectare în masă, țara nu-și mai permite o subminare a economiei și măsuri restrictive care oricum în fața extrem de contagiosului omicron ar fi frecție la picior de lemn. Proiectul vaccinării obligatorii a picat. N-a fost adică votat ceea ce-l face pe ministrul Lauterbach să facă spume și pe virusologi să amenințe cu variante killer la toamnă. Nu mai știu ce face Austria dar se pare că-i foarte relaxată.
    3. Rudele și cunoștințele n-au prea scăpat de omicron, ba chiar au făcut forme enervante deși în majoritate triplu vaccinați. Asta e, vaccinul protejează de boală doar pe termen scurt și de forme severe mai lung, forme care acum sunt oricum rare.

    Noi, soțul și cu mine am avut delta, și mai și. Nici o problemă pulmonară, aveam atunci 2 doze. Poate de asta, poate norocul.

    Există persoane care la o încărcare virală mică nu fac nici un covid. Ori au imunitate naturală ori vaccinală ori ambele. DAR dacă primesc o doză mare de virus, da. Se pare că asta vi s-a întâmplat.
    Eu nu mai port mască decât când e obligatoriu, la vizite în spital de exemplu. Odată se termină orice pandemie iar de omicron nu mi/e frică chiar deloc.

    Relaxați-vă. Știu, la prima infectare e frica mare. Apoi știm că nu-i așa de rău. Am și eu teste, mă testez înainte de contactul cu persoane vulnerabile. Dar atât.

    Și nu în ultimul rând, avem aici aproape un război urât. În toată nenorocirea, bine că măcar pandemia s-a domolit. Nici Putin nu dorea ca soldații să fie bolnavi în tanc și să nu poată lupta, cred că ăsta e motivul pentru care a amânat invazia. Bine că nu mai e la ucraineni că se pot adăposti fără frică de coronavirus. Înainte de virus îi pot omorî rachetele. Ce-ar fi fost cu masca în adăpost?

    Și în final o mică glumă: se întreba un tip la începutul războiului: oare războiul nu-i o adunare mare de oameni? Va funcționa regula VV ( vaccinat/vindecat) ori trebuie și test? :)
    • Like 0
  • Un articol croit pentru a cânta în strună producătorilor de vaccin. Mai are tupeul autorul articolului să îi și mulțumească col. Gheorghiță (în numele întregii sale familii) pentru că sub conducerea sa (”înțeleaptă și vizionară” - nota mea) au avut ei parte de un vaccin simplu și EFICIENT (?!?!?) Adică toți din familie sunt triplu vaccinați și totuși unii s-au îmbolnăvit?!? Păi ce eficiență a vaccinului e asta? Dacă ne referim doar la evitarea formelor grave, atunci ăsta e un ajutor oferit de vaccin, într-adevăr, dar nu poate fi interpretat ca o adevărată EFICIENȚĂ. Eficiență mare îmseamnă puține INFECTĂRI, nu puține DECESE, la o grămadă de infectări. Iar vaccinurile de toate tipurile, odată cu apariția Omicron s-au dovedit foarte INEFICIENTE. Producătorii de vaccin (de exemplu Pfizer) nu s-au mai complicat să facă investiții pentru a îmbunătăți formula inițială a vaccinului (eficientă doar contra variantei inițiale), ci, cu un tupeu nemărginit au recomandat folosirea aceluiași vaccin depășit, dar pentru doza 3, doza 4 și.... cine știe? Dacă lucrurile merg în această direcție și vom avea neșansa unui val 6, cu o altă variantă virală, cu siguranță eficiența vaccinului actual va tinde spre ZERO. Dar Dl. Jurma face în continuare propagandă pentru folosirea ACESTUI vaccin total depășit. Nu ia poziție și nu cere eforturi ale specialiștilor pentru crearea unui vaccin mai actual și mai eficient. De asemenea, nu are nicio problemă că România a contractat un număr de doze de ”apă de ploaie” cât pentru Germania, ci grija dumnealui e să nu cumva să rămânem fără acestă prețioasă apă de ploaie. De aici se vede clar lobby-ul pro Big Pharma. Păi, vaccinați-vă domnule și cu doza a 7-a în fiecare an sau în fiecare lună, treaba Dvs., dar noi o să vă urmărim amuzați dacă nu cumva vă infectați din nou. Și nu se știe dacă de data asta forma nu va fi una mai gravă. Dar, din fericire, părerea mea e că nu o să vă mai infectați deloc, dar nu grație ”vaccinului-minune”, ci fiindcă cel mai probabil România a atins deja imunitatea de turmă. Asta fiindcă au existat foarte multe infectări ”ascunse”, neoficializate, de la începutul pandemiei.
    • Like 2
  • Bună ziua ce COMPETENȚE are „dr” Jurma, absolvent de medicină, care NU profesează??? Lumea e plină de PĂREROLOGI și dădători de stângul în dreptul, prea mulți comentaci ÎN AFARĂ DE CHESTIUNE și „influenceri” Deci vine un student de la „drept” și deschide proces împotriva statului român CONTRA unei OUG din 11,2020, emisă și aplicată, CCR constată după 16 luni NELEGALITATEA PE FOND, în mijlocul lunii februarie 2022, dar MASCA SE POARTĂ în continuare până la 9 martie pentru că DECIZIILE CCR SE APLICĂ DE ÎNDATĂ, doar păreologii așteaptă ȘI AZI MOTIVAREA!!!
    • Like 2
    • @ Friedrich-Wolfgang Ehrmann
      Nu are competențe nici in epidemiologie, nici in virusologie, in nimic. Este doar un pensionar cu păreri, dar nu înțelegem de ce a fost mediatizat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult