Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Două beri și-un usturoi ca să ne apărăm de coronaviruși. Întâmplare cu români la coadă la Apocalipsă

Casă de marcat supermarket

Țipă unii că murim. Țipă alții că de ce se țipă. Sunt isterici ăia care țipă după Apocalipsă. Sunt isterici ăia care țipă făcând apel la calm.

În definitiv, suntem cu toți la aceeași coadă, în marele supermarket național: unii care-și vârfuiesc cărucioarele cu apă, făină și hârtie igienică, alții care și le-au vârfuit deja și îi pun pe Facebook pe „disperații” din jur.

N-avem până la această oră niciun caz de coronavirus în România confirmat oficial, dar oamenii de la coadă știu că e mușamalizare, că „ăștia ascund adevărul”, s-a zis și pe Facebook. Nimeni nu e dispus să creadă în autorități, în Arafat și Cercel, e o criză acută de neîncredere.

E o probabilitate mai mare să mori accidentat în timp ce-ți faci selfie decât să mori de coronavirus, dar presa o ține din sculare în culcare cu „virusul ucigaș” pe care îl incantăm, doar-doar om intra și noi în rândul lumii.

N-a dat nicio molimă în România, dar oamenii de la coadă au în ADN informația genetică ce le dictează să facă stocuri în vremuri de restriște. În orice apocalipsă zombie, cărucioarele de supermarket sunt recuzită obligatorie, iar la noi se turnează marți seara blockbusterul „Așteptând coronavirusul” cu mii de oameni care au contractat febra cumpărăturilor, ca la un semn.

- Băi, a-nnebunit lumea cu coronavirusul ăsta, se exclude din nebunia generală un nene care tocmai și-a pus în cărucior 20 de kile de făină.

Toate casele de marcat funcționează la foc continuu, cozile șerpuiesc printre rafturile golite de apă plată și hârtie igienică.

Un lungan se bagă în față:

- N-am decât 2 beri…

- De ce nu vă duceți la casele automate? îl direcționează cineva.

- Păi n-ați văzut ce cozi sunt și acolo?!

Acum, are dreptate și omul… ce să facă, să stea la coadă ca toți proștii?!

Se strecoară printre cărucioarele bară la bară, e volubil și atent cu nevoile oamenilor:

- Vă puneți voi botnițele alea pe gură, dar tot o să muriți! ne spune cu amabilitate.

- Hai, domne, termină cu glumele astea, îl ceartă o doamnă. După ce că te-am lăsat în față, te mai legi și aiurea de oameni.

Lunganul se înveselește brusc.

- Doamnă, eu sunt asocial și nu lucrez de 20 de ani, se scuză „2 beri”. Da vă zic eu, orice răceală de-asta trece cu bere și usturoi. Sau cu pălincă, după caz.

Doamna de la casă îi scanează berile și cedează:

- Gata, ultima persoană! De azi dimineață, m-ați înnebunit cu coronavirusul vostru. Nu m-am ridicat de pe scaun nici să mă duc la baie… Oricum toți murim la un moment dat.

Oamenii râd, plătesc și pleacă. Cu coronavirusul ăsta, zici că au venit Crăciunul și Revelionul în același timp. Morții sunt departe, ai putea spune că în supermarketul România atmosfera este mai degrabă de sărbătoare neagră, de splendidă catastrofă, ca-n „Titanic vals”. Lumea se înfioară cu gândul la „virusul ucigaș” pe care deocamdată îl luăm la fel de în serios ca pe monștrii de Halloween. Stăm la coadă în parcul de distracții al consumerismului și ne rugăm să ne ocolească. Oricum, paza bună trece primejdia rea. Doamne ajută de cărucioare pline! Până la cele cuvenite pe masa de Paște mai e puțin…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • alt chel inteligent nevoie mare. Dvs cum reactionati STIIND ca natia va goli rafturile?... aveti macar atata creier sa realizati ca sunteti vitelul in imaginea data? Jesus, cat penibil pe telectualitatea romana. PS. asta v o scrie unul de la tara, care stia ce va fi si s-a asigurat din timp, pt a nu pune presiune ca altii pe oferta .
  • Like 0
 • sper ca lumea isi cumpara si cate un sapun. Alaturi de apa face minuni contra majoritatii virusurilor, bacteriilor si ceva paraziti.
  • Like 1
 • Deveniți penibili, o mie de articole de doi lei dar scrise cu o superioritate caraghioasă. Articole tipice celor cu #în față.
  • Like 2
 • Lipsea Caragiale din coada asta.
  • Like 1
 • Parerist check icon
  Al catelea articol pe tema asta? Doar pe platforma asta sunt 6-7, din care unul singur bazat timid pe un pic de stiinta si se vorbeste de spalatul pe maini.
  Sincer nu mai pot cu virusul asta ucigas, toata media urla non stop (inclusiv pe republica) si apoi tot media (de ex republica) se mira ca lumea e panicata, iar politicienii actioneaza ca niste muste fara cap.
  Halal jurnalisti, bravo, la mai mare!
  • Like 4
  • @ Parerist
   E subiectul cel mai nou si mai sexy, trebuie muls pana la ultima picatura.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Parerist check icon
   Da, si are si avantajul ca se auto-intretine... sa scriem cat mai mult ca sa speriem oamenii, ca sa avem ce scrie despre cat sunt oamenii de speriati. Prima lectie de la scoala ajutatoare de presa, vorba alora de la RockFM...
   • Like 4
  • @ Parerist
   Corina check icon
   Cel mai drăguț articol pe tema asta. Am fi fost mai săraci fără percepția Negruțiu de la o coadă de coronavirus.
   • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult