Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Două beri și-un usturoi ca să ne apărăm de coronaviruși. Întâmplare cu români la coadă la Apocalipsă

Casă de marcat supermarket

Țipă unii că murim. Țipă alții că de ce se țipă. Sunt isterici ăia care țipă după Apocalipsă. Sunt isterici ăia care țipă făcând apel la calm.

În definitiv, suntem cu toți la aceeași coadă, în marele supermarket național: unii care-și vârfuiesc cărucioarele cu apă, făină și hârtie igienică, alții care și le-au vârfuit deja și îi pun pe Facebook pe „disperații” din jur.

N-avem până la această oră niciun caz de coronavirus în România confirmat oficial, dar oamenii de la coadă știu că e mușamalizare, că „ăștia ascund adevărul”, s-a zis și pe Facebook. Nimeni nu e dispus să creadă în autorități, în Arafat și Cercel, e o criză acută de neîncredere.

E o probabilitate mai mare să mori accidentat în timp ce-ți faci selfie decât să mori de coronavirus, dar presa o ține din sculare în culcare cu „virusul ucigaș” pe care îl incantăm, doar-doar om intra și noi în rândul lumii.

N-a dat nicio molimă în România, dar oamenii de la coadă au în ADN informația genetică ce le dictează să facă stocuri în vremuri de restriște. În orice apocalipsă zombie, cărucioarele de supermarket sunt recuzită obligatorie, iar la noi se turnează marți seara blockbusterul „Așteptând coronavirusul” cu mii de oameni care au contractat febra cumpărăturilor, ca la un semn.

- Băi, a-nnebunit lumea cu coronavirusul ăsta, se exclude din nebunia generală un nene care tocmai și-a pus în cărucior 20 de kile de făină.

Toate casele de marcat funcționează la foc continuu, cozile șerpuiesc printre rafturile golite de apă plată și hârtie igienică.

Un lungan se bagă în față:

- N-am decât 2 beri…

- De ce nu vă duceți la casele automate? îl direcționează cineva.

- Păi n-ați văzut ce cozi sunt și acolo?!

Acum, are dreptate și omul… ce să facă, să stea la coadă ca toți proștii?!

Se strecoară printre cărucioarele bară la bară, e volubil și atent cu nevoile oamenilor:

- Vă puneți voi botnițele alea pe gură, dar tot o să muriți! ne spune cu amabilitate.

- Hai, domne, termină cu glumele astea, îl ceartă o doamnă. După ce că te-am lăsat în față, te mai legi și aiurea de oameni.

Lunganul se înveselește brusc.

- Doamnă, eu sunt asocial și nu lucrez de 20 de ani, se scuză „2 beri”. Da vă zic eu, orice răceală de-asta trece cu bere și usturoi. Sau cu pălincă, după caz.

Doamna de la casă îi scanează berile și cedează:

- Gata, ultima persoană! De azi dimineață, m-ați înnebunit cu coronavirusul vostru. Nu m-am ridicat de pe scaun nici să mă duc la baie… Oricum toți murim la un moment dat.

Oamenii râd, plătesc și pleacă. Cu coronavirusul ăsta, zici că au venit Crăciunul și Revelionul în același timp. Morții sunt departe, ai putea spune că în supermarketul România atmosfera este mai degrabă de sărbătoare neagră, de splendidă catastrofă, ca-n „Titanic vals”. Lumea se înfioară cu gândul la „virusul ucigaș” pe care deocamdată îl luăm la fel de în serios ca pe monștrii de Halloween. Stăm la coadă în parcul de distracții al consumerismului și ne rugăm să ne ocolească. Oricum, paza bună trece primejdia rea. Doamne ajută de cărucioare pline! Până la cele cuvenite pe masa de Paște mai e puțin…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • alt chel inteligent nevoie mare. Dvs cum reactionati STIIND ca natia va goli rafturile?... aveti macar atata creier sa realizati ca sunteti vitelul in imaginea data? Jesus, cat penibil pe telectualitatea romana. PS. asta v o scrie unul de la tara, care stia ce va fi si s-a asigurat din timp, pt a nu pune presiune ca altii pe oferta .
    • Like 0
  • sper ca lumea isi cumpara si cate un sapun. Alaturi de apa face minuni contra majoritatii virusurilor, bacteriilor si ceva paraziti.
    • Like 1
  • Deveniți penibili, o mie de articole de doi lei dar scrise cu o superioritate caraghioasă. Articole tipice celor cu #în față.
    • Like 2
  • Lipsea Caragiale din coada asta.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Al catelea articol pe tema asta? Doar pe platforma asta sunt 6-7, din care unul singur bazat timid pe un pic de stiinta si se vorbeste de spalatul pe maini.
    Sincer nu mai pot cu virusul asta ucigas, toata media urla non stop (inclusiv pe republica) si apoi tot media (de ex republica) se mira ca lumea e panicata, iar politicienii actioneaza ca niste muste fara cap.
    Halal jurnalisti, bravo, la mai mare!
    • Like 4
    • @ Parerist
      E subiectul cel mai nou si mai sexy, trebuie muls pana la ultima picatura.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      Da, si are si avantajul ca se auto-intretine... sa scriem cat mai mult ca sa speriem oamenii, ca sa avem ce scrie despre cat sunt oamenii de speriati. Prima lectie de la scoala ajutatoare de presa, vorba alora de la RockFM...
      • Like 4
    • @ Parerist
      Corina check icon
      Cel mai drăguț articol pe tema asta. Am fi fost mai săraci fără percepția Negruțiu de la o coadă de coronavirus.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult