Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Mai este aceasta o societate?” Dacă mâine am muri călcați de cărucioarele supraîncărcate ale compatrioților speriați de un virus ucigaș…

Cozi în supermarketuri, coronavirus

Foto: cozi în supermarketuri, marți seara, București. Românii fac stocuri de mâncare. (colaj Facebook Ramona Mihai/ Republica)

IERI


1. Ce anume, în afară de niște tradiții mistificate, de niște orgolii gâdilate patriotic și de o limbă tot mai stâlcită îi face pe oameni să se considere ca aparținând poporului român?


2. Ce anume ne aduc din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat părinții noștri și ce anume din această moștenire dorim noi și putem noi să transmitem copiilor noștri?


3. Ce anume din moștenirea trecutului sau din ceea ce ni s-a spus că ne-a construit in timp identitatea ca popor am preluat și în ce fel? Cinstea? Corupția endemică. Ospitalitatea? Ditrău. Codru-i frate cu românul? Defrișările masive și ilegale. Râul, ramul? Gunoaie peste tot. Grija pentru copii? Orfelinate, Caracal. Credința strămoșească? DNA la BOR, Tanacu, opulență.


4. Ce anume moștenim din trecutul comunist și ce am învățat din experiența lui dramatică?
5. În ce fel am înțeles să ne despărțim de acest trecut comunist și, dacă nu am făcut-o, de ce nu am făcut-o? Din comoditate? Din lașitate? Din interes?

AZI


1. Ce îi ține pe români împreună, în afară de obișnuință? Întrajutorarea? Încrederea? Speranța? Muzica populară? Alternanța deal-vale? Antena de satelit? Micii și sarmalele?


2. Care este setul minim de valori (două, trei, cinci) în jurul cărora se adună – ori s-ar putea aduna – azi oamenii de la orașe și sate, bărbații și femeile, tinerii și bătrânii deopotrivă?


3. Care sunt cuvintele pe care le folosim cel mai des ca să ne descriem ca societate? Noi, ca români, ce suntem pentru noi înșine în primul rând și cel mai adesea?


4. Care ne sunt liderii, politici, culturali, spirituali ori pur și simplu morali, în jurul cărora să ne regăsim și în care să ne încredem?


5. Despre ce ne vorbesc aceia care se pretind a fi conducătorii noștri? Și pe care dintre valorile noastre, dintre credințele și comportamentele noastre s-au înălțat ei ca să ne devină conducători?

MÂINE

1. Cine anume, dintre românii de azi, grup profesional, echipă, partid politic, asociație, individ, este capabil să arate compatrioților săi o direcție, un sens pentru a rămâne împreună și a construi laolaltă un viitor?

2. Care sunt proiectele materiale, politice, economice, culturale, spirituale, pe care se întemeiază acum societatea românească? Ce anume construim pentru viitor și ce este viitorul?

3. Cum își imaginează cei mai mulți dintre români viitorul? Fiecare în legea lui sau toți laolaltă după legea comună și superioară tuturor?

4. Noi toți, laolaltă, cei de aici și cei plecați, cum ne imaginăm România în 2030? Dar în 2050?

5. Fiecare dintre noi, dacă ar fi să murim mâine, de la un virus ucigaș sau doar striviți de cărucioarele supraîncărcate ale compatrioților manipulați de media iresponsabilă, de la un incendiu, de la o gazare, de la o infecție, dacă ar fi să murim cu zile, așadar, și am mai avea câteva minute să transmitem un ultim mesaj copiilor noștri, ce le-am spune?

Aflați mai mult:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este vreo diferenta intre black Friday si asaltul din zilele acestea ? Nu prea ! In micile mini market -uri ale comerciantilor romani nu se intampla nimic.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon

    România e încă în zona gri, nici un caz adică. Dar dacă mâine apare unul, pun pariu, va fi haos. Din nou i-a găsit nepregătiți că au avut altceva de făcut: să se dea huța pe balansoarul puterii.
    Statul până acum a a stat că de aia-i stat. Dar și dacă va fi ceva, și e o chestiune de noroc și de timp până, vor sări în sus ca sculați din somn. De la neglijare se va trece brusc la acțiune. Sau acționism.
    Un exemplu tipic, oamenii încearcă să se asigure, să suplinească singuri ceea ce statul nu face.
    • Like 0
  • Multe din intrebarile asta sunt bune, desi suna a intrebari ale unui copil de 5 ani despre sex si dragoste. O sa incerc sa dau niste raspunsuri, inevitabil vagi, la niste subiecte atat de ample despre care se pot scrie carti.

    IERI
    1-2. Cultura, comunitate, atitudine, valori. Lucuri subtile - poti sa le vezi cand emigrezi si te inconjori cu alti oameni. Realizezi ca varful iceberg-ului e doar o parte mica. Iar agitatia din presa cu care te hraneai zilnic devine zgomot de fond.
    3. Coruptia si statul roman sunt rezultate ale ordinii comuniste, in care nu aveai nicio rasplata pentru initiativa privata. Nu stiu in ce masura le-am 'preluat', sau ne-am pomenit cu ele in brate, ca un copil nascut cu sifilis. Restul sunt subiecte diferite si foarte vaste.
    4-5. Mostenim un aparat de stat disfunctional, o societate cu incredere scazuta, o lipsa de cultura politica si in special economica (sa faca statul, dom'le!). Acestea din urma ne fac vulnerabili si la socialismele europene - tin minte si acum cati naivi ridicau in slavi Barnevernetul cand separa o familie care nu facuse nimic rau.

    AZI
    1. Ce-i tine pe un barbat si o femeie impreuna?
    2. Avem multe valori - alea civice (democratie, stat de drept), economice (proprietate privata), culturale (religii, norme si conventii). Nu stiu in ce masura e bine sa ni le punem ca si palmares si sa iesim cu ele la inaintare spunand: "astea ne definesc in totalitate". Dar e bine sa fim constienti de ele.
    3. Depinde pe cine asculti. In general, o demoralizare totala si complex de inferioritate. Sau o indragostire naiva fata de institutiile UE, care vor veni de sus sa ne salveze de noi insine.
    4-5. Avem 2 elite: vechea elita post-comunista (ex. PSD, Antena 3) si noua elita cosmopolita progresista (Digi 24, hipsteri middle-class, influenceri de social media). Multi oameni se invart in jurul uneia dintre cele 2, propaganda functioneaza bine. Din partea mea, ambele elite sunt nocive si o cauza pierduta.

    MAINE
    1-2. Multa lume are ceva bun de dat. Economic, sper ca o tara post-comunista sa aiba un nou avant spre piata libera si intreprindere privata. Social, sper ca o comunitate locala destul de unita sa invete ceva de la societatile balcanizate si divizate din metropolele vestice.
    3-4. Depinde cat de bine se va descurca economia. Succesul depinde de incurajarea dezvoltarii de afaceri si simplificarea aparatului de stat (pe care nu ni-l vom putea permite in forma actuala).
    5. As incepe elaborand mai pe larg ideile de mai sus. Si incurajandu-i sa se educe, sa munceasca din greu si sa gandeasca cu mintea lor. Si sa-si faca prieteni cu care sa se poarte bine - omul sfinteste locul.
    • Like 0
  • Asa fac toti oamenii cand le intra frica in oase....Massmedia are o mare vina....Virusul nu e mai ucigas decat alte virusuri....Massmedia i-a crescut proportiile....si oamenii actioneaza in consecinta....ca niste animale speriate....,..Nimic nu e nou sub soare .....asemenea manifestari au mai fost ...sunt ...si vor mai fi...A fi rational in momente de frica...nu e apanajul tuturor....Putini sunt cei care-si controleaza si-si depasesc ...impulsurile irationale....
    • Like 0
  • Domnule Ciprian Mihali, la întrebările IERI, ASTĂZI, MÂINE 1,2 3,4 şi 5 găsiţi răspunsuri greu de contestat în lucrarea: Nicolae Grosu - Bestemele Naţiei Române.

    Interesant e că. precum G Firea cu taxa oxygen, vă pitiţi în spatele mulţimii ca să vă etalaţi sofismele ofensate de reacţia pulimii. Nici o clipă nu vă trece prin minte să apelaţi la conceptul de adevărată siguranţă naţională care, vai, e şi de data asta lăsat de politruci la discreţia individului.

    V-aţi gândit că, în cazul unei epidemii este de evitat pentru o vreme contactele între indivizi? Că aerul, apa şi haleala sunt chestiile alea de la baza piramidei lui Maslow la care nu se poate renunţa? Că o rezervă oarecare de apă şi mâncare (că de aer nu prea avem cum face) la nivelul fiecărei familii ar permite acesteia să stea "in-doors" pentru o vreme, să evite bulucelile cotidiene? Că politrucii nu s-au gândit să ofere pulimii un "pachet" de supravieţuire pentru o lună-două? Ei au pus deoparte doar pentru armia ce ar trebui, la o adică, să apere "patria" adică pe ei, politrucii.

    Vă repeziţi să condamnaţi instinctele de supravieţuire ale concetăţenilor, deşi, sunt convins că v-aţi asigurat propriile mijloace de "tarversare" a perioadei dificile.

    Curat corect poltic! Şi greţos! Aşa cum ne (şi vă) descrie N Grosu: hoţ şi ipocrit.
    • Like 2
  • Despre cei cu carucioarele pline de alimente. Unul mai NEINTELIGENT ca celalalt! ,,Neinteligent" il interpretati cum doriti, sa nu se supere Viorel din Blegesti.
    • Like 1
  • E și normal: dacă guvernul lui pește prăjit o freacă la rece, ceățenii nu stau cu mânile-n sân, ci se pregătesc pentru ce-i mai rău: care-i problema?!
    • Like 2
  • Lia Muj Lia Muj check icon
    Iubiți-vă copiii! Noi nu v-am iubit și ne-am bătut joc de viitorul vostru. Nu fiți o turmă de oi care nu reușesc să gândească. Acesta ar fi un mesaj pe care l-aș lăsa copiilor noștri.
    • Like 4
    • @ Lia Muj
      In loc de mesaje, trebuia sa le lasam o tara curata, din toate punctele de vedere. DIn moment ce nu te-ai batut pt viitorul lor, atunci sunt de inteles ca n-or sa te creada cand o sa le spui cat de mult ii iubesti.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult