Foto: cozi în supermarketuri, marți seara, București. Românii fac stocuri de mâncare. (colaj Facebook Ramona Mihai/ Republica)
IERI
1. Ce anume, în afară de niște tradiții mistificate, de niște orgolii gâdilate patriotic și de o limbă tot mai stâlcită îi face pe oameni să se considere ca aparținând poporului român?
2. Ce anume ne aduc din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat părinții noștri și ce anume din această moștenire dorim noi și putem noi să transmitem copiilor noștri?
3. Ce anume din moștenirea trecutului sau din ceea ce ni s-a spus că ne-a construit in timp identitatea ca popor am preluat și în ce fel? Cinstea? Corupția endemică. Ospitalitatea? Ditrău. Codru-i frate cu românul? Defrișările masive și ilegale. Râul, ramul? Gunoaie peste tot. Grija pentru copii? Orfelinate, Caracal. Credința strămoșească? DNA la BOR, Tanacu, opulență.
4. Ce anume moștenim din trecutul comunist și ce am învățat din experiența lui dramatică? 5. În ce fel am înțeles să ne despărțim de acest trecut comunist și, dacă nu am făcut-o, de ce nu am făcut-o? Din comoditate? Din lașitate? Din interes?
AZI
1. Ce îi ține pe români împreună, în afară de obișnuință? Întrajutorarea? Încrederea? Speranța? Muzica populară? Alternanța deal-vale? Antena de satelit? Micii și sarmalele?
2. Care este setul minim de valori (două, trei, cinci) în jurul cărora se adună – ori s-ar putea aduna – azi oamenii de la orașe și sate, bărbații și femeile, tinerii și bătrânii deopotrivă?
3. Care sunt cuvintele pe care le folosim cel mai des ca să ne descriem ca societate? Noi, ca români, ce suntem pentru noi înșine în primul rând și cel mai adesea?
4. Care ne sunt liderii, politici, culturali, spirituali ori pur și simplu morali, în jurul cărora să ne regăsim și în care să ne încredem?
5. Despre ce ne vorbesc aceia care se pretind a fi conducătorii noștri? Și pe care dintre valorile noastre, dintre credințele și comportamentele noastre s-au înălțat ei ca să ne devină conducători?
MÂINE
1. Cine anume, dintre românii de azi, grup profesional, echipă, partid politic, asociație, individ, este capabil să arate compatrioților săi o direcție, un sens pentru a rămâne împreună și a construi laolaltă un viitor?
2. Care sunt proiectele materiale, politice, economice, culturale, spirituale, pe care se întemeiază acum societatea românească? Ce anume construim pentru viitor și ce este viitorul?
3. Cum își imaginează cei mai mulți dintre români viitorul? Fiecare în legea lui sau toți laolaltă după legea comună și superioară tuturor?
4. Noi toți, laolaltă, cei de aici și cei plecați, cum ne imaginăm România în 2030? Dar în 2050?
5. Fiecare dintre noi, dacă ar fi să murim mâine, de la un virus ucigaș sau doar striviți de cărucioarele supraîncărcate ale compatrioților manipulați de media iresponsabilă, de la un incendiu, de la o gazare, de la o infecție, dacă ar fi să murim cu zile, așadar, și am mai avea câteva minute să transmitem un ultim mesaj copiilor noștri, ce le-am spune?
Aflați mai mult:
- Cristian Lică: Cât de neajutorați suntem dacă virusul chinezesc ajunge în România? (+ audio)
- Andrea Ghiță: Un ghinion nu vine singur | „- Nu avem măști”, mi-a spus farmacista. „- De ce?”. „- Pentru că se importă din China”
- Dorina Achelăriței: „- Veți fi deportată!…” Toată corona-nebunia a început după ce am avut „norocul” să fac o escală de 6 ore la Beijing
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
România e încă în zona gri, nici un caz adică. Dar dacă mâine apare unul, pun pariu, va fi haos. Din nou i-a găsit nepregătiți că au avut altceva de făcut: să se dea huța pe balansoarul puterii.
Statul până acum a a stat că de aia-i stat. Dar și dacă va fi ceva, și e o chestiune de noroc și de timp până, vor sări în sus ca sculați din somn. De la neglijare se va trece brusc la acțiune. Sau acționism.
Un exemplu tipic, oamenii încearcă să se asigure, să suplinească singuri ceea ce statul nu face.
IERI
1-2. Cultura, comunitate, atitudine, valori. Lucuri subtile - poti sa le vezi cand emigrezi si te inconjori cu alti oameni. Realizezi ca varful iceberg-ului e doar o parte mica. Iar agitatia din presa cu care te hraneai zilnic devine zgomot de fond.
3. Coruptia si statul roman sunt rezultate ale ordinii comuniste, in care nu aveai nicio rasplata pentru initiativa privata. Nu stiu in ce masura le-am 'preluat', sau ne-am pomenit cu ele in brate, ca un copil nascut cu sifilis. Restul sunt subiecte diferite si foarte vaste.
4-5. Mostenim un aparat de stat disfunctional, o societate cu incredere scazuta, o lipsa de cultura politica si in special economica (sa faca statul, dom'le!). Acestea din urma ne fac vulnerabili si la socialismele europene - tin minte si acum cati naivi ridicau in slavi Barnevernetul cand separa o familie care nu facuse nimic rau.
AZI
1. Ce-i tine pe un barbat si o femeie impreuna?
2. Avem multe valori - alea civice (democratie, stat de drept), economice (proprietate privata), culturale (religii, norme si conventii). Nu stiu in ce masura e bine sa ni le punem ca si palmares si sa iesim cu ele la inaintare spunand: "astea ne definesc in totalitate". Dar e bine sa fim constienti de ele.
3. Depinde pe cine asculti. In general, o demoralizare totala si complex de inferioritate. Sau o indragostire naiva fata de institutiile UE, care vor veni de sus sa ne salveze de noi insine.
4-5. Avem 2 elite: vechea elita post-comunista (ex. PSD, Antena 3) si noua elita cosmopolita progresista (Digi 24, hipsteri middle-class, influenceri de social media). Multi oameni se invart in jurul uneia dintre cele 2, propaganda functioneaza bine. Din partea mea, ambele elite sunt nocive si o cauza pierduta.
MAINE
1-2. Multa lume are ceva bun de dat. Economic, sper ca o tara post-comunista sa aiba un nou avant spre piata libera si intreprindere privata. Social, sper ca o comunitate locala destul de unita sa invete ceva de la societatile balcanizate si divizate din metropolele vestice.
3-4. Depinde cat de bine se va descurca economia. Succesul depinde de incurajarea dezvoltarii de afaceri si simplificarea aparatului de stat (pe care nu ni-l vom putea permite in forma actuala).
5. As incepe elaborand mai pe larg ideile de mai sus. Si incurajandu-i sa se educe, sa munceasca din greu si sa gandeasca cu mintea lor. Si sa-si faca prieteni cu care sa se poarte bine - omul sfinteste locul.
Interesant e că. precum G Firea cu taxa oxygen, vă pitiţi în spatele mulţimii ca să vă etalaţi sofismele ofensate de reacţia pulimii. Nici o clipă nu vă trece prin minte să apelaţi la conceptul de adevărată siguranţă naţională care, vai, e şi de data asta lăsat de politruci la discreţia individului.
V-aţi gândit că, în cazul unei epidemii este de evitat pentru o vreme contactele între indivizi? Că aerul, apa şi haleala sunt chestiile alea de la baza piramidei lui Maslow la care nu se poate renunţa? Că o rezervă oarecare de apă şi mâncare (că de aer nu prea avem cum face) la nivelul fiecărei familii ar permite acesteia să stea "in-doors" pentru o vreme, să evite bulucelile cotidiene? Că politrucii nu s-au gândit să ofere pulimii un "pachet" de supravieţuire pentru o lună-două? Ei au pus deoparte doar pentru armia ce ar trebui, la o adică, să apere "patria" adică pe ei, politrucii.
Vă repeziţi să condamnaţi instinctele de supravieţuire ale concetăţenilor, deşi, sunt convins că v-aţi asigurat propriile mijloace de "tarversare" a perioadei dificile.
Curat corect poltic! Şi greţos! Aşa cum ne (şi vă) descrie N Grosu: hoţ şi ipocrit.