Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Am muncit mult pentru această medalie. Părea imposibilă acum două luni”. Două medalii olimpice de argint pentru România la canotaj, câștigate de echipajele Ioana Vrînceanu/Roxana Anghel și Gianina van Groningen/ Ionela Cozmiuc

Argint la dublu rame

Foto: TVR 1

România a câștigat două medalii de argint la dublu rame feminin și la dublu vâsle categoria ușoară, feminin. Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel au reușit după o cursă dramatică să recupereze din decalajul inițial și să se claseze pe poziția a doua, în spatele Olandei. 

La puțin timp după aceea, canotoarele  Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au câștigat medalia de argint în proba feminină de dublu vâsle, categoria uşoară, 

Ioana Vrînceanu își dorește să facă o cursă bună mâine, în finala de 8+1„Este un vis împlinit am muncit mult pentru această medalie. Părea imposibilă acum două luni, dar am avut niște antrenamente grele pot să spun și se pare că concursul a fost al nostru și am reușit să câștigăm o medalie. A fost o cursă bună, nici nu știu cum să o descriu acum. Am reușit să plecăm mai bine ca data trecută și am reușit să ne facem treaba noastră, nu a celorlalte echipe și asta am făcut până la final. Nu am tras în funcție de celelalte echipe. Nu am stat să ne uităm după ele. Domnul Antonio Colamonici ne-a și spus să fim calme și să lăsăm barca să tragă pentru noi. Nu să tragem noi pentru barcă.

După medaliile de ieri atmosfera a rămas la fel, noi am încercat să rămânem concentrate pentru că știam că mai avem treabă, mai avem și mâine o cursă. I-am felicitat pe toți cei care au tras, dar am încercat să stăm cât mai departe de ei și să rămânem concentrate pe ce avem de făcut. Acum trebuie să ne refacem puțin, după care o să ieșim la antrenament cu colegele noastre pentru cursa de mâine. Nu promitem nimic pentru mâine, ne dorim doar să facem o cursă foarte bună să facem cursa noastră. Ne luăm energia din această medalie”, a declarat Ioana Vrînceanu, potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român

„Am simțit tribuna de la 1000 m, la niciun alt concurs nu a fost tribună atât de lungă. De obicei tribuna este pe ultimii 250 m acum de la 1000 m lumea începea să țipe să urle dar nu ne-am lăsat deconcentrate de acest lucru. Am știut că pe ultimii metri avem de urcat. Le mulțumim tuturor care au fost alături de noi pentru că la fiecare colț de tribună era câte un steag al României. Le mulțumim mult pentru că ne susțin indiferent de rezultat. I-am văzut după cursă pentru că în timpul cursei nu scoatem capul din barcă.  Medalia olimpică nu se compară cu nicio altă medalie, este un sentiment unic chiar dacă este argint am simțit o ca fiind aur și că am fi cele mai bune din lume.

Anul trecut la mondiale noi am avut și niște probleme medicale, se știe, și chiar dacă ne-au bătut acolo noi n-am făcut cea mai bună cursă. ”, a afirmat Roxana Anghel, potrivit sursei citate.  

„Așa sunt medaliile olimpice, epuizante”

Foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Pentru Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen, care au concurat în proba de dublu vâsle, categorie uşoară, a fost o probă epuizantă, „Sunt mândră de acest rezultat. Suntem mândre că suntem pe podiumul olimpic la această competiție. Așa sunt medaliile olimpice, epuizante. Acum suntem puțin șifonate, dar suntem bine.

Mi-am dorit foarte mult o medalie, şi iată că este la gâtul nostru. Culoarea este mai puțin importantă acum. Pentru noi, acest argint înseamnă foarte mult, e prima și singura medalie, așa că ne bucurăm din plin de ea!” , a declarat Ionela Cozmiuc. 

Proba de dublu vâsle, categorie uşoară a fost ținută pentru ultima dată la Jocurile Olimpice, ea nemaifiind inclusă în programul olimpic pentru JO 2028, de la Los Angeles.

„A fost o cursă foarte bunăm foarte grea. Am lăsat totul pe apă, de la prima până la ultima lovitură. Din păcate astăzi a fost Marea Britanie mai bună, dar noi suntem foarte fericite pentru rezultatul ăsta. La a treia ediție olimpică și ultima pentru această categorie ușoară am luat argintul olimpic și este un rezultat foarte mare pentru noi și pentru România. Suntem mândre de rezultatul pe care l-am obținut, pentru că am dat tot, nu am lăsat nicio rezervă, nicio fărâmă de energie acolo. Și chiar sunt mândră de ceea ce am reușit să facem.

Cursele olimpice sunt strălucitoare și grele ca medalia. După o cursă foarte grea de 2000, da suntem cât se poate de bine. Am fost bine, ne-am simțit în formă. Am fost pregătite, dar acum clar suntem obosite. Ne ia răul pe fiecare pe rând. Așteptăm să ne revenim, să se termine tot și să mergem în cameră, să vedem totul la rece, pentru că acum totul este foarte cald. Nici nu știu cine a venit pe locurile 3, 4, 5, 6. Trebuie să ne liniștim puțin și fizicul și psihicul.

Pentru noi este un obiectiv îndeplinit este un obiectiv de care suntem amândouă mândre. Pentru că noi am stabilit că trebuie să ne facem cursele noastre cele mai bune și ce va fi după linia de finiș va fi bonus. Şi asta am și făcut. Sunt foarte mândră de cursele pe care le-am făcut și implicit de rezultatul pe care l-am dobândit la final, pentru că este unul muncit. Dar suntem fericite pentru el.!” a afirmat Gianina van Groningen. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult