Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Procurorul federal confirmă pentru una dintre cele mai mari publicații braziliene: Liviu Dragnea este investigat pentru suspiciuni privind spălare de bani în Brazilia

Președintele PSD, Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate, sunt suspecți într-un caz de spălare de bani în Brazilia. Informația a fost confirmată pentru RISE Project și Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicații din Brazilia, de către procurorul federal, Carlos Wagner Barbosa Guimarães.

Autoritățile braziliene au inițiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu acestea, în iulie anul trecut.

Procurorul federal, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit „portocale” ca să spele bani și să achiziționeze proprietăți în Brazilia. În portugheză, laranja, adică portocală, este termenul care desemnează interpușii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupți sau criminali pentru a-și ascunde implicarea în diverse afaceri, scrie Rise Project.

Cererea de asistență judiciară a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public și a Poliției din România. Ea a fost procesată de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor și Cooperare Internațională care face parte din Ministerul Justiției din Brazilia și a fost trimisă mai departe către Parchetul din statul Ceara. 

Rise Project scrie că, potrivit procurorului federal din Brazilia, Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniți din afaceri corupte din România la achiziția de proprietăți pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Procurorii brazilieri investighează două „portocale”, doi interpuși: Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate al lui Dragnea și fost acționar principal al TelDrum SA și un localnic, Cauby Cursino Campos Junior, fost taximetrist, care a semnat toate documentele tranzacțiilor braziliene derulate de Mugurel Gheorghiaș.

Gheorghiaș deține o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux - „Casa Grande” -, dotată cu teren de tenis și piscină pe malul oceanului Atlantic, potrivit Rise Project.

Casa Grande, vila cu teren de tenis și piscină cumpărată de acționarul principal al TelDrum SA în Brazilia (foto: RISE Project)

Liviu Dragnea și avocații săi nu au răspuns solicitărilor RISE Project și ale jurnaliștilor brazilieni. Procurorul federal le-a spus jurnaliștilor că Dragnea este reprezentat în Brazilia de avocați din Fortaleza, contractați de o casă de avocatură din Portugalia. Aceștia au cerut acces la dosar și au declarat, în numele politicianului, că Dragnea nu este implicat în corupție nici în România, nici în Brazilia.

În noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală în România sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, alături de alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum. Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

New York Times: Șeful partidului aflat la putere în România, investigat în Brazilia

Publicația New York Times preia o știre Reuters sub titlul: „Șeful partidului aflat la putere în România, investigat în Brazilia”, Jurnaliștii citează informațiile prezentate de Rise Prohect și amintesc că Dragnea este judecat în România pentru abuz în serviciu și investigat pentru formarea unui grup infracțional organizat cu scopul deturnării fondurilor europene. 


„Transpareccy International situează România între cele mai corupte state europene. Bruxelles-ul, care ține sistemul judiciar din România sub monitorizare specială, i-a lăudat pe magistrați pentru efortul lor de a combate corupția. la începutul anului 2017, încercările coaliției aflate la putere de a slăbi legislația anticorupție a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii”.

Liviu Dragnea, întrebat despre investigația din Brazilia: „M-au prins când vindeam portocale pe plajă” 

Liderul PSD a răspuns vineri ironic - „M-au prins când vindeam portocale pe plajă” -, sau a evitat să răspundă la mai multe întrebări adresate de jurnaliști referitoare la ancheta RISE Project. Întrebat dacă are proprietăți în Brazilia, liderul PSD are a negat și a precizat că are doar „ce e în declarația de avere”, iar despre informațiile prezentate de jurnaliștii RISE Project și cei brazilieni a spus că sunt „false”. 

Reporter: Jurnaliștii scriu că sunteți deja reprezentat acolo (în Brazilia) de o casă de avocatură. 

Liviu Dragnea: Haideți să discutăm despre congres.

Reporter: Ați jucat tenis vreodată acolo?

Dragnea: Ce?

Reporter: „Casa Grande” e o proprietate pe o plajă din Brazilia, unde spun jurnaliștii de la RISE Project, dvs mergeați si..

Dragnea: Până acum erau importanți cei patru candidați.

Reporter: Să lămuriți acest subiect.

Dragnea: De ce să lămuresc eu, oricine iese cu o prostie trebuie să o lămuresc eu? Lămuriți-o voi, să o lămurească ei.

Reporter: E întâmplătoare apariția subiectului fix în ziua de dinaintea congresului?

Dragnea: E cu totul întâmplătoare, azi, înainte de congres.

Reporter: Ar exista un local care vă place, potrivit jurnaliștilor,  „Laranja Mecanica” (Portocala Mecanică), ați fost acolo?

Dragnea: Nu. Nu știu, dar dacă e cazul mă duc.

Reporter: Despre felul în care a fost achiziționată acea proprietate, Casa Grande, știți ceva? Asta era problema - banii cu care a fost achiziționată.

Dragnea: Nu. Nu știu.

Reporter: Pe Mugurel Gheorghiaș îl cunoașteți?

Dragnea: Cred că îi cunosc tot neamul și strămoșii lui.

Reporter: Ați fost în Brazilia cu dumnealui?

Dragnea: Am încheiat discuția despre acest subiect, am mai discutat despre aceste subiecte și în anul 2017, înțeleg că este o supărare și trebuie să se reîncălzească ciorba, au reîncălzit-o, eu nu o mănânc, e simplu. 

Reporter: Informațiile privind acea anchetă din Brazilia sunt false sau nu?

Dragnea: Da.

Reporter: Aveți avocați care vă apără în Brazilia?

Dragnea: Iar reluați asta, o reîncălziți? Păi m-ați întrebat de patru ori, ce naiba, amestecăm congresul cu ciorba, cu portocalele? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • pai daca este atat de capabil , este anchetat si in Brazilia , isi merita locul in psd , ba chiar mai mult . Nici nu stiu daca in tarisoara asta exista o functie pe masura . Eu zic sa-l faca si patriarh (isi lasa barba..ce..) . Bravo lui !
  • Like 2
 • Haide ,domnilor...''ce naiba''? ...hm....si-a pierdut rabdarea domnul Dragnea?Reactioneaza urat la intrebarile jurnalistilor,ii scapa expresii neortodoxe. Ma uit la stiri si ma gandesc de ce un personaj care probabil isi merita pedeapsa,o va si primi(dr Luncan) in timp ce altii,in frunte cu Dragnea -le inchide gura jurnalistilor care cauta raspunsuri ,cu acest :''Haide ,domnilor...''ce naiba''? de ce le dam voie acestor oameni sa isi bata joc de noi in felul acesta grotesc ? Nu ne mai trezim?
  • Like 1
  • @ Sorana Sorca
   Victor66 check icon
   Si ce vrei sa le facem?
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult