Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PNL și USR se pronunță pentru schimbarea legislației privind acțiunile la purtător, după ce un raport publicat de Rise Project arată că Dragnea este „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la Tel Drum SA"

Parlamentari ai PNL și USR au reacționat vineri pe Facebook după ce un raport publicat joi de Rise Project arată că președintele PSD Liviu Dragnea este „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la Tel Drum SA". 

Despre acțiunile la purtător nenominale a vorbit miercuri seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 sociologul Alin Teodorescu, care a spus că aceasta este una dintre explicațiile pentru averile mari ale unor politicieni.

„Vă anunț că lucrăm la un proiect de modificare a legii societăților comerciale pentru a asigura transparența acționariatului firmelor care au contracte pe bani publici. Cum ar putea fi identificat un eventual conflict de interese în cazul unei societăți cu acțiuni la purtător?”, a scris vineri pe Facebook președintele PNL, Ludovic Orban.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu scrie că USR va pleda pentru interzicerea accesului la proceduri de achiziții publice pentru societățile comerciale cu acțiuni la purtător nenominale.

„Considerăm că este momentul ca România să facă pași serioși către o transparență reală a acționariatului firmelor, prin eliminarea acțiunilor la purtător nenominale. Această formă de ascundere a beneficiarilor reali subminează și golește de conținut măsurile de promovare a integrității în sectorul public și în mediul de afaceri. Până la tranșarea legislativă a acestei probleme, USR va pleda pentru interzicerea accesului la proceduri de achiziții publice pentru societățile comerciale cu acțiuni la purtător nenominale”, a scris pe Facebook senatorul Vlad Alexandrescu.

Sociologul Alin Teodorescu a declarat miercuri seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale.

„(Politicienii) au participat la gestiunea fondurilor publice. În România în ultimii 30 de ani au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din '97 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu.

Întrebat de moderatori cum au fost ascunse aceste sume, sociologul Alin Teodorescu a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990 care permite deținerea de acțiuni la purtător nenominale.

„E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, între care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. (...) Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodorescu.

Teodorescu a explicat că dacă vor fi modificate aceste legi din 1990, fie prin inițiativă guvernamentală, fie prin inițiativă parlamentară, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragii mei republicani,
    Le stim pe toate foarte bine, ca si cum se fura,ca suntem condusi de nulitati in marea lor majoritate si excroci, ca nu avem de niciunele nici someri ca cei mai productivi oameni, inclusiv crema intelectualitatii au plecat in strainatate, dar eu va spun ca pentru a fi valabila zicerea: "POPORUL ISI MERITA ALESII" este nevoie mai intai sa se introduca legea obligativitatii de a vota.Numai atunci putem sa spunem ca ne meritam soarta.
    • Like 0
  • Oral, partidele politice romanesti au o caracteristica comuna, sunt reactive.
    • Like 0
  • Inițiativă strălucită, deși mai mult decât tardivă... vom vedea dacă până la urmă se va şi pune în practică... căci politicienii noștri cunosc prea bine teoria pentru a ști că aplicarea ei nu prea le-ar conveni...
    • Like 4
  • Dee Dee check icon
    Vorbe de vacanță parlamentară. Vom face bine ca să nu fie rău, dar când ne întoarcem.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult