Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

DNA: O parte din aspectele conținute în investigația jurnalistică a Rise Project fac obiectul unui dosar penal. Au fost solicitate date de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri că o parte din aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată joi de Rise Project, despre Tel Drum SA și Liviu Dragnea, fac obiectul unui dosar penal aflat pe rol la DNA. 

UPDATE „ANAF nu e o instituție politică, noi nu ne facem calendarul de controale în funcție de declarațiile și acțiunile anumitor politicieni (...) Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertății presei", a spus vineri președintele ANAF, Bogdan Stan, întrebat de ziariști despre controalele inspectorilor fiscali la sediul Rise Project și HotNews.

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul de vineri al DNA.  

RISE Project a publicat un raport secret despre oamenii și banii șefului PSD - raport care se află acum în arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), departamentul de informații al Ministerului de Interne, poreclit „Doi și-un sfert”.

Documentul vizează afacerile cu bani publici ale grupării, zeci de licitații, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență.

Jurnaliștii de la Rise scriu că PSD a deturnat legea de organizare a celei mai controversate structuri de informații din România - DGPI - pentru ca DGPI să rămână exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, după ce un punct esențial în lege a fost schimbat. Este vorba despre articolul 8, care seta comanda departamentului și definea un sistem de control încrucișat. Au dispărut, astfel, avizul CSAT și ierarhizarea militară, arată investigația Rise.

În raportul obținut de Rise Project, ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate.

Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive.

Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”, scriu jurnaliștii Rise Project.

DGPI a susținut, joi seară, printr-un comunicat de presă, că documentul prezentat de Rise Project nu i-ar aparține, dar arată că „potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi”.

Gelu Ștefan Diaconu, fostul șef al Fiscului, a reacționat pe blogul său după ce inspecția antifraudă de la ANAF a mers joi în control Rise Project, la doar câteva zile după ce platforma a publicat o anchetă despre legăturile lui Liviu Dragnea, șeful PSD, din Brazilia și chiar în ziua în care Rise anunța alte dezvăluiri despre Liviu Dragnea. 

„Vă asigur că nu exista nici un element de risc fiscal major care să justifice intervenția Antifraudei. De fapt pe domnii de la ANAF, cozile de topor ale lui Dragnea, îi interesa cine îi finanțează pe Rise Project și Hotnews. Aflând numele acestora, contractele în derulare, urmau să acționeze asupra acestor finanțatori. De asemenea, trimiteau un puternic mesaj că dacă mai stau „alături” de cele două redacții vor avea probleme cu fiscul. Era un mesaj puternic și pentru toată mass-media, care dacă nu se raliază celor care ridică osanale Farului din Alexandria pot să devină victime”, a scris pe blogul său fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

Citește aici investigația Rise Project

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe ei , pe mama lor! LCK are srijinul presedintelui , al poporului , sprijin extern . Gainarul asta de Dragnea are sprijinul unor hoti din parlament. Eu zic ca LCK castiga meciul asta, insa imi fac griji pentru ea ,pt ca idiotul asta a vizitat America de Sud unde legea se face cu pistolul. Oricum ar fi bine sa se inceapa si o ancheta privind importul de cocaina din America de Sud . Ma tot bate gandul ca nu poti face atatia bani cati are Dragnea ,nici macar din furat.
    • Like 1
  • În sfârșit o luminiță la capătul tunelului !... Felicitările mele, RISE Project !!
    • Like 4


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult