Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dr Fauci: Pentru a preveni noi mutații e nevoie nevoie să vaccinăm cât mai mulți oameni, cât de repede și de eficient putem

Anthony Fauci

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național pentru Alergii și Boli infecțioase și consilier medical șef al președintelui SUA, a declarat că noile variante ale coronavirusului, descoperite în Marea Britanie și Brazilia, par să fie mai infecțioase, poate mai letale și mai greu de tratat, și ar putea depăși, ca pondere, în SUA, până în martie sau aprilie, virusul aflat în circulație în prezent.

Virușii ARN, cum este și SARS-CoV-2, suferă ușor mutații, iar mutațiile sunt mult mai posibile cu cât virusul se răspândește mai mult într-o comunitate, spune imunologul american, într-un interviu pentru The Washington Post.

„Ceea ce am văzut în ultimele luni nu este ceva la care nu ne așteptam. Au existat mutații, dintre care multe nu au deloc relevanță funcțională. Nu schimbă nimic funcțional în ceea ce privește virusul, dar, din când în când, atunci când există o mulțime de infecții în comunitate și în lume, apar mutații care afectează structura virusului; de exemplu, ar putea să-l facă mai transmisibil, ar putea să îl facă mai periculos, să provoace boli mai grave. Dar, ceea ce este important, ar putea în cele din urmă să evite efectul protector atât al anticorpilor monoclonali, cât și al anticorpilor care sunt induși de un vaccin”, a explicat dr Fauci.

Dr. Anthony Fauci a declarat că tulpina descoperită în decembrie anul trecut pentru prima dată în Marea Britanie, denumită „B117”, care are o transmisibilitate crescută, și - potrivit unor descoperiri recente ale cercetătorilor britanici - ar duce la infecții de o gravitate mai mare, există și în SUA, în peste 30 de state.

Tulpina B117 nu pare să se sustragă deloc de la protecția oferită de vaccin, spune Fauci, însă „o mutație mult mai îngrijorătoare și mai problematică” a coronavirusului este cea care este acum dominantă în Africa de Sud, care este denumită „B351”.

Dr. Fauci spune că tulpina din Africa de Sud creează îngrijorări, deoarece „evită mult mai mult efectul protector al anticorpilor induși de vaccin, nu suficient pentru a face vaccinurile să nu fie eficiente, dar le face mai puțin eficiente”. 

„Trebuie să fim atenți la faptul că, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, acesta va acumula mai multe mutații și, chiar dacă avem încă un nivel de protecție prin vaccinurile de pe piață, există două probleme care trebuie avute în vedere: prima - o supraveghere a secvențierii genomice, astfel încât să știm când apar aceste mutații în țara noastră și a doua - trebuie să fim pregătiți să actualizăm vaccinurile, dacă se dovedește că mutațiile evoluează mai mult în sensul evitării complet a efectului protector al vaccinului”, spune Fauci. 

Imunologul a explicat că tulpina descoperită în Africa de Sud este deja prezentă în SUA. Autoritățile au raportat două cazuri - unul în Carolina de Sud și unul în Maryland. Faptul că tulpina a fost descoperită la persoane care nu au călătorit în Africa de Sud înseamnă că există o răspândire comunitară, sunt mai mulți oameni sunt infectați cu această versiune a coronavirusului. Iar aceasta se va răspândi tot mai mult, explică medicul.

„Dar așa cum am spus de multe ori și aș vrea să o repet din nou, astfel încât oamenii să o poată înțelege, cel mai bun mod de a preveni evoluția mutațiilor este de a suprima replicarea virusului în comunitate, ceea ce înseamnă că avem nevoie să vaccinăm cât mai mulți oameni, cât de repede putem și cât de eficient putem”, a spus dr Fauci. Răspândirea infecției, cazurile noi raportate în fiecare zi, nu numai în Statele Unite, ci și în lume, lasă un teren deschis ca virusul să sufere mutații”, subliniază imunologul.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • vaccinarea in masa nu previne noi mutatii. Si la gripa apar mutatii anual, si la rujeola sunt mutatii la cativa ani, ambele boli bine vaccinate. Virusul isi cauta gazde si se adapteaza dupa caz, ca si omul.
  Vaccinarea scade contagiozitatea si reduce numarul de imbolnaviri si usureaza povara pe sistemul medical.
  • Like 0
 • Hai sa îmi dau și eu cu părerea ca sunt roman și pot.
  Nu sunt medic deci este foarte posibil sa nu am dreptate.
  Din ce am înțeles eu vaccinurile de pe piața nu te protejează împotriva covid ci doar în caz ca ai luat boala nu mai faci o forma grava organismul răspunzând mai bine la virus. Deci afirmația domnului Fauci este cel puțin parțial falsa.
  Tu dacă iei boala automat când virusul se înmulțește pot apărea mutații. Atât timp cât vaccinul nu te imunizeaza la boala nu putem vorbi de oprirea mutațiilor. Într-adevăr dacă vaccinul reduce perioada în care ești bolnav va rezulta ca mai puțin viruși se înmulțesc în corp deci șansă mai mica ca virusul sa sufere o mutație.
  Adevărul este : Dacă te vaccinezi, porti masca și ai o norma igienica bună, virusul se răspândește mai puțin și astfel șansă de mutație este mai mica dar nu 0.
  O seara faina.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Ce declaratie din putul gandiri: logic ca daca ne vaccinam mai multi si mai repede, incidenta virusului cu sa fara tulpinele noi va scadea.
  Vorbeste si Fauci sa se afle in treaba si media copiaza ca sa aiba ce pune pe "hartie"...
  Intrebarea principala - peste tot si nu numai la noi - este cu ce si cu cine?
  In ritmul acesta in luna ianuarie o sa o luam de la inceput cu cei vaccinati anul acesta, prin urmare cei fara probleme sau cu probleme minore de sanatate nu o sa apuce sa se vaccineze niciodata. Sau iti gasesti o pila sau sa dai o spaga la un spital.
  Poate daca vor incepe sa le puna si in vanzare sa prindem si noi ceilalti.
  • Like 0
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Media a făcut totdeauna așa.
   Dacă n-ar scrie despre absolut tot ce le trece prin cap ori dacă n-ar exploata fiecare subiect până la ultima picătură ( și subiectul corona e o vacă de muls fermecată, oricât o mulgi mai are destul lapte) spre exasperarea noastră, am spune că-i dictatură și presa nu-i liberă.
   Poate nu vorbește să se afle în treabă, oare n-are USA vreun contract cu Pfizer că tot se produce acolo?....
   Totuși problema e cât se poate de serioasă, faza următoare ar fi cumpărarea patentului și producție autohtonă, și asta în orice țară cu ceva capacități de producție. Solidaritatea în cazul ăsta poate duce la un glorios fiasco.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult