Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dr. Radu Țincu: Cu peste 4.000 de cazuri în fiecare zi, cel mai probabil în 10-12 zile sistemul de terapie intensivă va fi complet paralizat

Radu Tincu

Foto captura digi24

Cel mai negru scenariu pe care îl iau în calcul medicii de la terapie intensivă în prezent este cel al depășirii capacității de ATI pe întreg teritoriul României. „Cu peste 4.000 de cazuri în fiecare zi cel mai probabil sistemul de terapie intensivă, în 10-12 zile, va fi complet paralizat”, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dr Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă - toxicologie la Spitalul Floreasca din București. 

Dr Țincu spune că oricât de mult s-ar aplica politica de reducere numărului de intervenții chirurgicale care nu sunt urgente, acestea nu pot să fie reduse la zero. „Este evident că va trebui să păstrăm anumite paturi de terapie intensivă pentru oameni care au alte patologii. Scenariul cel mai negru acesta este - depășirea capacității naționale. Atunci va trebui să cerem ajutor internațional. Este singura posibilitate, pentru că și dacă am primi infrastructura medicală, ea nu este însoțită și de personal medical”, spune medicul.

Moderator: „Nu ar trebui să cerem de astăzi ajutor internațional?” 

Dr Radu Țincu: „În mod categoric este nevoie deja de a stabili anumite contacte cu țările care ne-ar putea ajuta, la un moment dat, pentru că și acest personal care vine din acele țări nu poate veni de pe o zi pe alta, trebuie timp să își pregătească și ei resursa umană. Și să nu uităm faptul că nici Europa nu stă foarte bine în ceea ce privește evoluția pandemiei. Va trebui să avem discuții deja din timp, ca să știm pe ce ne putem baza, nu să ajungem la momentul în care oamenii nu mai pot fi tratați în spitale”.

O altă variantă, care nu o exclude pe cea deja menționată, este cea a transferului unor pacienți către țările europene. „Ne amintim că și Germania a întins mâna țărilor învecinate în primul val al pandemiei și au fost transferați cu acele avioane de terapie intensivă pacienți din Italia, Franța către spitalele nemțești. Aceasta este altă variantă care poate fi luată în calcul”, a punctat dr Radu Țincu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din august numărul de internați ATI crește constant, cu 50 de cazuri pe săptămână, acum a ajuns la 787.
    În martie Grupul de Comunicare Strategică al guvernului se lăuda cu „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/top-surprinzator-romania-pe-primele-locuri-in-ue-la-numarul-paturilor-de-terapie-intensiva-alaturi-de-germania-si-austria-1282345
    Cum pana corbului în 2 săptămâni mai mult de TRIPLAȚI numărul de internați ATI?!
    • Like 0
  • Suntem companie de pompe funebre . Oferim cosciuge ermetice la pret avantajos. Oferim masti de mare calitate pt preoti si cantori. Si oferim loc de veci cu sol argilos cu grad ridicat de etansare. Consultatii la nr . 017477372666 . Sau la sediul nostru de pe strada Moastelor nr.13. Masca la intalnire nu ii obligatorie ( ca doar asa ne facem clienti fideli pe veci).
    PS. Nu fi fraier nu purta botnita.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult