Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dragnea: Rog Guvernul să înceapă niște discuții cu Fondul Proprietatea, că poate statul vrea să răscumpere acțiuni pe care le are Fondul la diverse companii din România

Liviu Dragnea - PSD Ilfov

Liderul PSD a vorbit sâmbătă la PSD Ilfov despre modificarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență, nemulțumit de funcționarii publici din ministere și agenții care „nu sunt ușor de schimbat” și care „au o singură preocupare - cum să scrie de ce nu se poate”. 

„Nu sunt ușor de schimbat. Pentru că am întocmit Codul administrativ, l-am votat. A fost atacat la CCR, a venit înapoi la Parlament. Poate totuși guvernul se gândește că ar trebui adoptat prin OUG. Pentru că de doi ani și ceva de zile noi suntem la guvernare, dar nu la putere”, a spus Liviu Dragnea. 

Liderul PSD a cerut Guvernului să înceapă discuţii cu Fondul Proprietatea (FP), pentru ca statul să răscumpere acţiuni deținute de FP la diverse companii.

„De aici de la Ilfov, eu rog Guvernul să înceapă niște discuții de exemplu cu Fondul Proprietatea, că poate statul vrea să răscupere acțiuni pe care pe are Fondul Proprietatea la diverse companii din România. Poate vor să vândă. În alte țări statul a răscumpărat. Vorbesc de țări din vestul  Europei”, a spus Dragnea.

Cele mai importante declarații:

„În continuare, în ministere și agenții sunt oameni care au o singură preocupare. Cum să scrie de ce nu se poate. Și dacă nu găsesc motive legale că nu se poate, e motivul general - se încalcă Constituția.

Toți funcționarii din România se pricep la Constituție. Absolut toți. De ce? Ca să nu se facă, să nu se dezvolte, să nu se dea sprijin către autoritățile locale. Să nu se avizeze programe serioase de dezvoltare.

Nu sunt ușor de schimbat. Pentru că am întocmit Codul administrativ, l-am votat. A fost atacat la CCR, a venit înapoi la Parlament. Poate totuși guvernul se gândește că ar trebui adoptat prin OUG. Pentru că de doi ani și ceva de zile noi suntem la guvernare, dar nu la putere. Eu nu am vorbit cu un primar din această țară care să nu se plângă de cât de mult timp îi trebuie să obțină niște avize sau niste aprobări și în final, după un an, doi, să i se spună că nu. O țară nu se poate dezvolta așa.

„Poate cineva totuși ascultă, că nu am de gând să vorbesc degeaba niciodată”

Am adoptat Legea prevenției, legea prevenirii. Care e scopul acestui demers? Ca instituțiile statului să nu mai meargă peste firmele românești și cum ajung acolo să plece neapărat cu amendă sau le închidă prăvălia. Nu vor să țină cont de ea. Dacă șefii de instituții, ANAF, Antifraudă, Protecția Consumatorului, ANSVSA sau alții nu înțeleg că sunt șefi ai unor instituții ale statului român, care se bazează pe capitalul românesc, care vrea să ajute capitalul românesc, înseamnă că n-au ce căuta în acele funcții. Capitalul românesc trebuie protejat.

Dacă o firmă greșește, trebuie ajutată să funcționeze în continuare. Pentru că mii de firme românești au fost închise, ba de DNA, de Antifraudă. Ați văzut vreo firmă străină din România închisă? Nici nu doresc asta, dar de ce trebuie să se concentreze toți pe firmele românești? Poate cineva totuși ascultă, că nu am de gând să vorbesc degeaba niciodată.

De ce s-a ajuns în situația în care muncitorii români sunt tratați cu dispreț? Această coaliție ce vrea să sărăcească România, condusă de leneșul de la Cotroceni, a tăiat legea dialogului social. Românii trebuie protejați în țara lor. (...)

Sunt mai proști românii decât alții, sunt mai leneși ? De ce sunt apreciați oriunde muncesc în lume, și aici la multinaționale? Doar pentru faptul că acceptă salarii mai mici?

„Vrem să trimitem la Bruxelles ură, venin, zgomot, scandal, ipocrizie sau vorbe goale? ”

Cei care merg la Bruxelles din partea noastră ca și europarlamentari trebuie să aibă obiective patriotice sută la sută. Am ales să vorbesc despre patriotism, pentru că știu bine că deranjează. De când nu se mai vorbește de patriotism în România? De ani de zile. Așa ni s-a transmis de ani de zile. Nu mai vorbiți despre patriotism, nu mai este țara pe primul loc. Numai nouă ni se tot spune. Ce e foarte rău e că ne spun asta niște români care nu duc o bătălie pentru țara asta. Care nu cer, ba dimpotrivă, când văd că cineva începe sa înjure sau să critice România, hop și ei.

Nu mai putem accepta întruna ca România să aibă drepturi mai mici și obligații mai mari decât alte țări. Pentru că nu există explicatie pentru asta. Trebuie să se bată pentru mai multe fonduri europene pentru români, să se lupte pe proceduri care să ajute România, să se lupte ca România să fie respectată în Uniunea Europeană.

Putem aștepta noi, noi românii, aceste lucruri de la ceilalți? Dați-mi un singur exemplu, nu dvs, oricine, un exemplu, din listele prezentate de alte partide, de oameni care se pot bate pentru România. Vorbesc de PNL, URS, minus, PLUS. Ați simțit că acești oameni vibrează, ard pentru țara lor? Nu țara lor e importantă, ci cum să se gudure mai bine pe lângă șefii lor de la Bruxelles, cum să le facă pe plac mai bine, cum să nu deranjeze.

Românii trebuie să aleagă foarte simplu, dureros, dar foarte simplu în mai la alegerile europarlamentare. Între niște români patrioți, care știu să muncească, care au curaj să ceara, cum e Victor Negrescu, care are curaj să se bată pentru țară, sau Claudia, sau ceilalți, care niciodată nu o să se bată pentru asta? Vrem să trimitem la Bruxelles ură, venin, zgomot, scandal, ipocrizie sau vorbe goale.? Sau vrem să trimitem un grup de oameni care fac acolo tot ce le stă în putință ca țara noastră, micul nostru colț de lume, să fie ajutată?.

Trebuie să le spuneți oamenilor, să-i ajutați să le spuneți adevărul. Suntem un partid mare, pentru că am muncit și am făcut programe în primul rând pentru oameni. Noi PSD, eu ca președinte, în centrul oricăror programe ale noastre este omul, nu instituția, nu sistemul, si paralel și neparalel. Un guvern care nu se gândește că nimeni nu trebuie lăsat în urmă este un guvern antinațional. (Aplauze)

„Ne-a ținut cineva în puf, ne-a protejat cineva? Urmăriri, hăituiri, amenințări, blocaj...”

M-ați întrerupt. N-am venit aici pentru lozinci și nici pentru a smulge aplauze. Am venit azi încărcat de foarte multă dorință de a încerca să fim foarte pragmatici și serioși în această campanie electorală. E o campanie, va fi o campanie foarte grea, deja a început, dar să nu uitam că nici cei doi ani care au trecut nu au fost ușori. 

Ne-a ținut cineva în puf, ne-a protejat cineva? Urmăriri, hăituiri, amenințări, blocaj și cu toate aceasta uitati-vă că România are cea mai mare creștere din UE. În nicio țară nu s-au scăzut taxe și impozite si au crescut salarii si pensii. 

Averea României, am crescut Produsul Intern Brut în doi ani de zile cu un sfert. Nicăieri în lume nu s-a întâmplat așa ceva. Nu e magie. Nu e vrăjitorie. E doar un program de guvernare bine gândit, bine aplicat. Veniturile acestei țări au crescut cu o treime. Salariul minim a crescut. În acest an punctul de pensie ajunge la 1265, cu toate minciunile celorlalți, pentru că programul nostru a produs peste 600.000 locuri de muncă noi în 2 ani, și va produce în continuare.

Sigur că sunt supărați pe noi că dacă spunem că o firmă din Ilfov cu capital românesc plătește taxele si impozitele asa cum scrie la lege zicem că și o firmă străină ar trebui să plătească la fel, că e aceeași lege. Dar se constată offshore-uri, transfer de profit, export de profit, prețuri mari, se sugrumă comerțul românesc, de exemplu. Ne plac tuturor magazinele mari, sunt frumoase. 

„Eu n-am fost membru PCR niciodată”

(...) Eu n-am fost membru PCR niciodată. Dar mă gândeam că poate s-a spus Sectorul agricol Ilfov, plecând de la conceptul ca această zonă să poată să livreze produse agricole și alimentare Bucureștiului. 

Oameni buni, câte produse alimentare mai pleacă în București acum? De ce fermierii români nu ar avea dreptul ca produsele lor să fie găsite în galantare? Să mâncăm și noi produse românești. Nu avem dreptul ăsta, nu? Dar avem obligația să mâncăm mere, pere, prune și alte legume, roșii, cu otravă. Să spunem deschis, e otravă. Toate chimicalele sunt otravă.

Au șansa să ajungă la marile lanțuri? Noi să stăm cu mâinile pe piept și să spunem că nu se poate?!

Îți recomandăm

„Poate statul vrea să răscupere acțiuni pe care le are Fondul Proprietatea”

La gaze să stăm să ne uităm cum crește prețul? Domnule, sunt eu nebun, sunt eu antieuropean când spun lucrurile astea? De ce a crescut prețul la lemne? Pentru că o companie străină tot ridică prețul de achiziție. Și noi să nu facem nimic?! Păi nu vreau să naționalizăm, dar totuși aceste companii nu au fost ridicate de la zero. Erau făcute de pensionarii noștri. Și noi ce să facem? Să spunem mergeți cu prețul până la cer. Nu. Am pus să limităm.

De aici de la Ilfov eu rog Guvernul să înceapă niște discuții de exemplu cu Fondul Proprietatea, că poate statul vrea să răscupere acțiuni pe care le are Fondul Proprietatea la diverse companii din România. Poate vor să vândă. În alte țări statul a răscumpărat. Vorbim de țări din vestul Europei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este campanie electorală. A început, din disperare, pentrucă este, la ora actuală, cel mai urât (de la ură), partid, alături de alde si udmr, cu minciunile caracteristice, cu atacul la instituțiile statului. Nu susțin că acestea funcționează perfect, în interesul național, dar au fost împânzite, de-a lungul timpului, cu pesedisti fideli, aceasta este mărirea actuală a locurilor de muncă, doar bugetari, paraziți, pile, curve, obligații, o formă de cumpărare. De ei se plânge? Urmează fondul proprietatea, care și așa, dădeau niște dividende de tot râsul, marii majorități a acționarilor, conducerile celor trei, parcă, fonduri, se perpetuau de la an la an, oare degeaba?. Vor europarlamentari fideli tarii? De aia s-au făcut de râs, au încercat să fure voturi, întocmai ca acasă, în plin parlament european? Să continue această "tradiție"?! Acum este și bolnăvior, tocmai când avea înfățișare la tribunal?! Sărăcuțul!
  • Like 0
 • Doamneeee ce haos e în guvernarea asta .... habar-n-au de capul lor... când să cumpere, când să vândă .... !!!
  • Like 3
 • "Domnule, sunt eu nebun, sunt eu antieuropean când spun lucrurile astea?"- Esti un jeg corupt, aia esti.
  "Nu mai putem accepta întruna ca România să aibă drepturi mai mici și obligații mai mari decât alte țări. Pentru că nu există explicatie pentru asta." - ba da, exista, uite-te in oglinda.
  • Like 5


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult