Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragoș Neacșu, CEO, Erste Asset Management: Simțim că am devenit ținte. Suntem suspectul de serviciu. Dacă Ordonanța lăcomiei rămâne așa, va fi sfârșitul sistemului de pensii private

Dragos Neacsu - Foto Facebook/Dragoș Valentin Neacșu).

 (Foto: Facebook/Dragoș Valentin Neacșu)

„Dialogăm cu niște fantome”, „ne simtim ca niște ținte”, „suntem suspecții de serviciu”, „e extrem de greu să încerci să construiești orice formă de încredere, câtă vreme ai în față doar niște instrumente și nu pe cei care cu adevărat ar trebui să fie responsabili”, spune Dragoș Neacșu, CEO Erste Asset Management, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Ordonanța așa-numită a lăcomiei, adoptată la finalul anului trecut, „a venit total din neant”, fără să existe consultări, sau un studiu de impact. „Dar cele mai lovite dintre toate sunt fondurile de pensii”, consideră Dragoș Neacșu.

Reprezentanții societăților de administrare a fondurilor de pensii private sunt tratați „cu ostilitate” de către autorități.  

„Am devenit ținte. Ne simtim ca fiind niște ținte, fără să fi provocat în nicun fel. Suntem suspecții de serviciu. Suntem străini, într-un fel sau altul reprezentăm interese străine, suntem împotriva a nu știu ce. Încerc să delimitez. Care sunt valorile pe care noi nu le respectăm? Ce nu respectăm dintr-un cod genetic naționa? Ce ni se impută?”

„Suntem tratați cu ostilitate, pot să depun mărturie. Faptul că nu am fost consultați la o grozăvie ca asta care schimbă fundamental o grămadă de reguli ale jocului este cel mai mare pas înapoi. Este cel mai rău lucru pe care l-am trăit în 20 de ani de când sunt în business”, spune CEO Erste Asset Management.

Dacă așa-numita ordonanța nu va fi modificată, „nu doar pe ici, pe colo, ci în punctele ei esențiale”, vom plăti cu toții prețul unor plecări importante din țară. Se vor retrage nu doar companii, ci și oameni, vor fi „pierderi semnificative” la nivel de resurse umane, crede Neacșu., Dacă Ordonanța lăcomiei rămâne așa, va fi sfârșitul sistemului de pensii private, subliniază el.

Dialogul cu autoritățile? Senzația este că „dialogăm cu niște fantome”. „Avem certitudini că cei cu care stăm de vorbă nu sunt cei care iau deciziile”, spune Neacșu.

„Ideea e că noi avem un dialog cu toate argumentele raționale, iar de partea cealaltă avem o enigmă, dialogăm cu niște fantome. Nu știm dacă cei cu care stăm de vorbă sunt cei care până la capăt... de fapt avem certitudini că nu sunt ei cei care iau deciziile.

„Este extrem de greu să încerci să construiești orice formă de încredere, câtă vreme ai în față doar niște instrumente, si nu pe cei care cu adevărat ar trebui să fie responsabili pe acele locuri, să-și asume și dialogul cu argumentele pro si contra, și deciziile care rezultă pe baza unui consens la care contribuim cu toții. Compromisul nu e un cuvânt rău, câtă vreme e rezultatul unei negocieri echilibrate și transparente”, a subliniat Dragoș Neacșu.

El vede OUG ca „un îndemn” adresat jucătorilor din piața de profil de a pleca. 

„Da, se poate spune și asta. e un îndemn: Nu mai suntem interesați de business-ul vostru și avem alt plan. Nu stim care e alt plan. Nu stim înca lucrul acesta”. 

Moderator: Dacă OUG rămâne așa cum fost dată la sfârșitul anului trecut, înseamnă sfârșitul sistemului de pensii administrat privat în România?

Dragoș Neacșu: Dacă rămâne în această formă, da. Se poate vorbi de Pilonul II la timpul trecut.

Moderator: Dacă se decid să renunțe, ce se întâmplă cu aceste conturi? Sunt bani depuși în ani de zile.

Dragoș Neacșu: Există soluții numai până în 30 iunie. Actuala legislație, anterioară OUG-ului, deci legile de funcționare ale fondului administrat privat Pilonul II si Pilonul III, care există din 2006, prevăd un mecanism, câtă vreme mai există the last man standing, câtă vreme mai există măcar un jucător care poate prelua, rând pe rând, activele tuturor celor care se retrag. Dacă și ultimul jucător, până în 30 iunie, decide să lichideze voluntar acest business, din considerente pe care le-am enunțat deja (obligația de a aduce capital semnificativ - n.n..), suntem în No man's land, suntem într-un teritoriu în care nu există nicio regulă, nu există nimic aplicabil.

Moderator: Poate să vină statul să-mi ia banii din cont si să-i ducă la Pilonul I?

Dragoș Neacșu: Nu are cum. Problema e (...) dacă (...) cele 7 companii private ( care administrează cele 7,5 conturi individuale - n.n.), ale unor acționari internationali, europeni sau chiar globali, dacă ei trebuie să dispară, pentru că acesta este planul, trebuie să ne punem întrebarea: "Cine va veni în loc?”

Moderator: Cine poate veni în loc?

Dragoș Neacșu: Foarte puține instituții. Nu mă pot gândi, în momentul de față, decât la instituții de tip bancar, care există în acest moment.

Prin OUG 114/2018, administratorii de fonduri de pensii trebuie să  îsi majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decât de zece ori față de regulile care existau pâna la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârșitul acestui an.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Dacă dispar fondurile private se duce și singura șansă de a avea o pensie decentă . Contributivitatea e o mare măgărie atâta timp cât ai pensii speciale și persoane pensionate înainte de a avea stagiul complet.Tineretul va muri la locul de muncă și nu va mai apuca pensia.
    • Like 1
  • fc check icon
    nu există decât o soluție. distrugerea sistemului capitalist. distrugerea sistemului economic. distrugerea sistemelor care au rădăcini în trecut. pentru că ai ce pune în loc. fără să fii dator cuiva/nimănui. există structura viabilă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult