Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Starea business-ului în România, rezumată de un antreprenor: „Multe investiții sunt înghețate. E șocant ce s-a întâmplat cu ordonanța lăcomiei. În mediul de afaceri domnește frica. Când vezi legiferare prin OUG în justiție, ți se face părul măciucă”

Dragos Anastasiu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Antreprenorul Dragoș Anastasiu spune că a primit semnale că multe investiții sunt „înghețate, puse pe hold”, din cauza lipsei unui sentiment de încredere la nivelul mediului de afaceri din România, cauzat de impredictibilitatea la nivel legislativ.

Mulți investitori nu vin pentru că în business „se gândește în decade”, iar dacă acest lucru nu va fi înțeles de factorii de decizie „va fi o catastrofă în România”, a declarat Dragoș Anastasiu, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Antreprenorul spune că modul în care a fost adoptată „ordonanța lăcomiei” la sfârșitul anului trecut a fost „șocant” pentru mediul de business, iar asta conduce la distrugerea totală a încrederii. 

„În special, pe zona de încredere, când vezi legiferare prin OUG la modul general  și mai ales în justiție, ție ca mediu de afaceri ți se face părul măciucă. Pentru că principala dorință a antreprenorilor este predictibilitatea, să își poată face din timp planurile, dar câteodată, când problemele îți vin de azi pe mâine, fie nu ai solutie, fie nu ai energie să mergi mai departe. În justiție mai ales, modul în care se fac lucrurile generează frică în mediul de afaceri și în acel moment te-ai retras”, a explicat Dragoș Anastasiu.

Mediul de afaceri nu simte că ar avea un partener de dialog în cei de la guvern, a adăugat Anastasiu. 

„După parerea mea OUG 114 o să se schimbe în anumite chestiuni, solicitarea este să amânăm toate aceste efecte ale OUG 114 timp de 6 luni, în acest timp putem să discutăm”, spune Dragoș Anastasiu. 

Citește și:

Patronul unei firme de taxi, șicanat și înjurat în trafic de propriul angajat: „Mi-a arătat tot felul de semne și era cu jumătate de corp afară, cu client în mașină. L-am chemat apoi pe respectivul la mine…”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • fc check icon
    eu nu pot avea încredere în mediul de business pentru care omul este o resursă. alo, gara?!?
    • Like 1
  • Tot respectul pentru dl. D. Anastasiu dar nu înțeleg de ce organizațiile antreprenorilor nu au o acțiune proactivă și transparentă prin care să cheme guvernul la masa tratativelor cu propuneri fundamentate și disponibilitate la compromis, nu cu ce am văzut până acum: nu acceptăm nimic, nu avem ce discuta cu „proștii” din guvern, guvernul trebuie să retragă, să anuleze, trebuie să plece, etc. O astfel de atitudine nu cred că arată prea mare deșteptăciune și disponibilitate la dialog a mediului de afaceri, ci mai degrabă o poziție de forță, de berbec demolator care nu ajută pe nimeni. Un om deștept este acela care îl convinge pe cel prost despre ignoranța sa.
    • Like 1
  • Același clișeu răsuflat ca UBER nu plătește taxe in Romania.... UBER plateste taxe in tara mai mult decât orice firma de taxi. Cine nu cunoaște realitatea, sa tacă!
    • Like 0
    • @ Filip Calin
      Articolul ăla cu așa zisele taxe plătite de UBER a fost un fake news. Cred că ești printre puținii care nu au aflat. Suma plătită de clienți pleacă direct într-un offshore iar aici se întorc doar 75% din sumă, cea revenită partenerilor. De altfel așa zisă chitanță pe care o emit ei e de fapt o hârtie fără valoare, nu e fiscalizată și implicit nu o poți deconta în contabilitate.
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      -
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      -
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      1. Nu stiu despre ce articol fake news vorbesti, pentru că nu l am citit. Nu mi iau informațiile din nu stiu ce articole.
      2. La cei 25% care raman la firma offshore, partenerii din Romania plătesc TVA si impozit pe profit.
      3. UBER emite facturi pentru fiecare cursă in numele partenerilor. Aceste facturi sunt inregistrate in contabilitate si generează toate taxele plătite de catre aceștia.
      4. Nu ma apuc sa comentez pe aici daca nu sunt informat exact.
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      Nu plătesc tva în România, plătesc tva comunitar. E bine că ești informat!?!?!? Bine, oricum nu contează, ei nu respectă nici o reglementare în ceea ce privește domeniul transporturilor. Asta e de fapt marea problemă, ei au un statut special deasupra legilor naționale ceea ce creează clar o concurență neloială.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Dacă tu folosesti "tva comunitar" in loc de tva intracomunitar, e clar cat înțelegi ce inseamna aceasta taxă.... Sau poate tu crezi ca aceasta "tva comunitara" e cumva un caine comunitar, sau o pisica comunitara sau chiar un șoricel comunitar....Ce pacat ca nu traim in India, ca atunci aveam si maimuțe, vaci și elefanți comunitari....Am fi trait in pace si am fi avut cu toții o relație " intracomunitara"

      Șoferii UBER au atestat profesional pentru conducători auto in regim de închiriere obținut de la ARR, iar firmele partenere au autorizație de transport persoane obtinuta de la primarie. Asa ca, măcar doua reglementări în domeniul transportului de persoane sunt respectate si nu niciuna, asa cum afirmi tu informat si foooaaaarte sigur pe tine!
      UBER cere de 5 ani reglementarea acestui serviciu in Romania. Exista in parlament un proiect de lege in acest sens. Sa vedem ce se intampla.
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      Vezi să nu te prindă poliția că-ți ia numerele pe 6 luni. Între timp poți să le spui povesti cum că tu lucrezi legal. Ai depus declarația de venit la ANAF? Nuuuu!! Nasol. Atunci ai să vezi că doar tu plătești dar o să fie prea târziu.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      1. Răspunsul tău este o replică a unui om care a rămas fără...replică!
      2. Ai deja certitudini cand tu esti rau de tot pe langa subiect!
      3. A te informa riguros inainte de a scrie comentarii, este doar respect de sine si fata de cei care citesc...
      4, Ai fi foarte surprins daca ai afla cate informatii exacte am despre diverse subiecte.
      5. Da! Sunt arogant! Foarte!
      6. Locuiesc la o distanță între 191 și 495 de km fata de orașele în care funcționează UBER.
      7. Am 74 de ani si nu mi mai arde de munca...
      8. Si, si, si....Nu am permis de conducere....
      9. Punct.
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      Eu am lucrat pe taxi cândva și am prieteni care fac UBER. Nu vorbesc
      (scriu) din auzite și din ce am mai citit prin presă. Nu-mi pari arogant, doar ridicol. Atât. Lozinci de finutz în ciuda vârstei. Finutz-ul nu e informat, el știe, el e,, evoluat".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult