Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dulcegării lângă bradul corporatist. Anul acesta am aflat că Secret Santa nu există

Crăciun corporatist

În ultimii ani, tot mai des auzim printre angajații corporatiști de Secret Santa. Adică un fel de eveniment unde toți ne oferim cadouri și, o dată pe an, ne prefacem că suntem colegi de treabă, ne zâmbim, ba mai mult ne și salutăm, după care printre dinți ne urăm „Sărbători fericite!”

Ideea a venit probabil de peste Ocean. Este tot un soi de socializare între angajați. Nu suntem noi o mare echipă? Nu așa am învățat în teambuilding-uri? Atunci să ne bucurăm tot în echipă că, iată, vin sărbatorile! Așadar, încolonați, cu spiritul de turmă foarte bine dezvoltat, trecem în agendă: Secret Santa. Normal, încercuim de minimum 2 ori sarcina de serviciu. Ba chiar o și prioritizăm.

La ora anunțată pe email, mimăm bucuria sărbătorilor în clădirea de sticlă fără lumină naturală, dar cu aer condiționat, lângă bradul artificial cu mesaj ecologic.

Cu ce ne alegem după ce cadourile au fost oferite? Păi, cu nimic. Ba nu, greșesc. Cu încă o bifă în agendă și cam atât. Sau cu încă o acțiune în echipă, la fel de artificială ca mai toate întâlnirile de peste an în care ne lăudăm, dăm impresia că suntem profesioniști și ne aplaudăm.

Chestia asta de inspirație americană - să tragi un bilețel cu numele unui coleg pentru ca apoi să îți pui toată imaginația la contribuție să cumperi ceva care să nu stârnească antipatii - se vrea un pretext pentru a uita răutățile de peste an.

Chiar așa?

Să fim serioși! Ați urmărit reacțiile colegilor când își iau cadoul de sub bradul corporatist? Câteva minute de zâmbete, după care... surpriză! Într-o bisericuță, născută ad-hoc evident, începe bârfa, încep șușotelile: „iar ceramică?” sau „o bijuterie pe care nici maică-mea n-ar purta-o, dragă” sau „iar o cană de Crăciun, mai am 5”... Știu, cunoașteți aceste situații, nu auziți aceste lucruri pentru prima dată!

Inevitabil, încă un cadou va ajunge la coș. Nu acum, normal. Să zicem prin primăvară, când Secret Santa va fi de mult uitat și mimarea zâmbetului că ai primit cadoul potrivit nu va mai fi temă de barfă afară, la țigară.

PS. Începând cu acest an, am decis să pun punct acestui mod fals de exprimare a bucuriei; bugetul pe care ar fi trebuit să-l folosesc, l-am redirecționat către copiii vecinului de la etajul 5 care își doreau un brăduț adevarat, natural; nu pot să descriu fericirea de pe chipurile lor! Voi ce alegeți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-am inteles niciodata de ce "Secret Santa" se organizeaza in cadrul companiei multinationale, realitatea este ca participantii la acest joc isi ofera de fapt cadouri intre ei. O pot face la fel de bine undeva in oras, in ideea in care sunt amici foarte buni, o pot face la un pub dupa program sau oriunde altundeva. Mai mult decat atat, chiar si la maturitate tot mai exista o emotie cand Mos craciun cel cu barba alba iti ofera un cadou din sacul sau plin cu cadouri. Circula o poanta faina in mediul online, ceva de genul, nu mai radeti de copiii care inca cred in Mos Craciun, sunt inca multi adulti care inca mai pupa moaste !
  • Like 0
 • check icon
  Ce înseamnă ad-hoc?
  Dacă aveți un răspuns pentru întrebare, înseamnă că în text e vorba de o bisericuță secretă (secret chapel).
  • Like 0
 • check icon
  Gresiti, unora le place, chiar se socializeaza, si unii chiar pun efort in alegerea cadoului. Nu am vazut nicaieri pe cineva care sa fie obligat sa participe, multa lume refuza, inclusiv eu, si nu se face mare caz pe asta. Va trebuie o cauza pentru care sa scrieti, pentru ca asta e cat se poate de frivola si inofensiva.
  • Like 1
  • @
   Ce, s a intamplat? V a facut tandari mirajul globului de sticla corporatist si v ati refugiat, instinctual, in cubicle?:)) Fara suparare, dar refuzul de a participa la astfel de activitati te trage in jos(nu esti "tamable") chiar cel mai mare profesionist, pentru ca ce conteaza mai mult in lumea corporate decat aparenta de talent/abilitate/generozitate? Daca ai intr adevar aceste calitati, e vai si amar de tine in lumea hienelor. Covrajul sa arate bine, ca de marul putred din interior nu i pasa nimanui. Cunosc un manager de multinationala, sigur, "bun organizator", super tare in toate, dar care scrie "vati" si "v-om". Gesturile astea sunt doar spoiala, nu ti trebuie o zi sa daruiesti si sa fii empatic, just be.
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   check icon
   Comentariul tau denota doar frustrari si nereusite.
   • Like 1
 • Prea multa "heatereala"...
  Daca ai primit o cana sau ceva impersonal, cel mai probabil tu esti de vina pentru ca restul colegilor lucreaza zilnic cu un strain...

  ps: si la mine s-a facut Secret Santa si nu a mai fost o drama, toata lumea s-a bucurat de oferit/primit cadouri.
  ps2: daca nu te simti bine in echipa respectiva esti libera sa pleci. Nu te forteaza nimeni sa petreci 8 ore/zi alaturi de persoane care iti displac sau pentru care esti antipatica!
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult