Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Dulcegării lângă bradul corporatist. Anul acesta am aflat că Secret Santa nu există

Crăciun corporatist

În ultimii ani, tot mai des auzim printre angajații corporatiști de Secret Santa. Adică un fel de eveniment unde toți ne oferim cadouri și, o dată pe an, ne prefacem că suntem colegi de treabă, ne zâmbim, ba mai mult ne și salutăm, după care printre dinți ne urăm „Sărbători fericite!”

Ideea a venit probabil de peste Ocean. Este tot un soi de socializare între angajați. Nu suntem noi o mare echipă? Nu așa am învățat în teambuilding-uri? Atunci să ne bucurăm tot în echipă că, iată, vin sărbatorile! Așadar, încolonați, cu spiritul de turmă foarte bine dezvoltat, trecem în agendă: Secret Santa. Normal, încercuim de minimum 2 ori sarcina de serviciu. Ba chiar o și prioritizăm.

La ora anunțată pe email, mimăm bucuria sărbătorilor în clădirea de sticlă fără lumină naturală, dar cu aer condiționat, lângă bradul artificial cu mesaj ecologic.

Cu ce ne alegem după ce cadourile au fost oferite? Păi, cu nimic. Ba nu, greșesc. Cu încă o bifă în agendă și cam atât. Sau cu încă o acțiune în echipă, la fel de artificială ca mai toate întâlnirile de peste an în care ne lăudăm, dăm impresia că suntem profesioniști și ne aplaudăm.

Chestia asta de inspirație americană - să tragi un bilețel cu numele unui coleg pentru ca apoi să îți pui toată imaginația la contribuție să cumperi ceva care să nu stârnească antipatii - se vrea un pretext pentru a uita răutățile de peste an.

Chiar așa?

Să fim serioși! Ați urmărit reacțiile colegilor când își iau cadoul de sub bradul corporatist? Câteva minute de zâmbete, după care... surpriză! Într-o bisericuță, născută ad-hoc evident, începe bârfa, încep șușotelile: „iar ceramică?” sau „o bijuterie pe care nici maică-mea n-ar purta-o, dragă” sau „iar o cană de Crăciun, mai am 5”... Știu, cunoașteți aceste situații, nu auziți aceste lucruri pentru prima dată!

Inevitabil, încă un cadou va ajunge la coș. Nu acum, normal. Să zicem prin primăvară, când Secret Santa va fi de mult uitat și mimarea zâmbetului că ai primit cadoul potrivit nu va mai fi temă de barfă afară, la țigară.

PS. Începând cu acest an, am decis să pun punct acestui mod fals de exprimare a bucuriei; bugetul pe care ar fi trebuit să-l folosesc, l-am redirecționat către copiii vecinului de la etajul 5 care își doreau un brăduț adevarat, natural; nu pot să descriu fericirea de pe chipurile lor! Voi ce alegeți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-am inteles niciodata de ce "Secret Santa" se organizeaza in cadrul companiei multinationale, realitatea este ca participantii la acest joc isi ofera de fapt cadouri intre ei. O pot face la fel de bine undeva in oras, in ideea in care sunt amici foarte buni, o pot face la un pub dupa program sau oriunde altundeva. Mai mult decat atat, chiar si la maturitate tot mai exista o emotie cand Mos craciun cel cu barba alba iti ofera un cadou din sacul sau plin cu cadouri. Circula o poanta faina in mediul online, ceva de genul, nu mai radeti de copiii care inca cred in Mos Craciun, sunt inca multi adulti care inca mai pupa moaste !
  • Like 0
 • check icon
  Ce înseamnă ad-hoc?
  Dacă aveți un răspuns pentru întrebare, înseamnă că în text e vorba de o bisericuță secretă (secret chapel).
  • Like 0
 • Gresiti, unora le place, chiar se socializeaza, si unii chiar pun efort in alegerea cadoului. Nu am vazut nicaieri pe cineva care sa fie obligat sa participe, multa lume refuza, inclusiv eu, si nu se face mare caz pe asta. Va trebuie o cauza pentru care sa scrieti, pentru ca asta e cat se poate de frivola si inofensiva.
  • Like 1
  • @ Marius Malus
   Ce, s a intamplat? V a facut tandari mirajul globului de sticla corporatist si v ati refugiat, instinctual, in cubicle?:)) Fara suparare, dar refuzul de a participa la astfel de activitati te trage in jos(nu esti "tamable") chiar cel mai mare profesionist, pentru ca ce conteaza mai mult in lumea corporate decat aparenta de talent/abilitate/generozitate? Daca ai intr adevar aceste calitati, e vai si amar de tine in lumea hienelor. Covrajul sa arate bine, ca de marul putred din interior nu i pasa nimanui. Cunosc un manager de multinationala, sigur, "bun organizator", super tare in toate, dar care scrie "vati" si "v-om". Gesturile astea sunt doar spoiala, nu ti trebuie o zi sa daruiesti si sa fii empatic, just be.
   • Like 0
  • @ Bogdan Melinte
   Comentariul tau denota doar frustrari si nereusite.
   • Like 1
 • Prea multa "heatereala"...
  Daca ai primit o cana sau ceva impersonal, cel mai probabil tu esti de vina pentru ca restul colegilor lucreaza zilnic cu un strain...

  ps: si la mine s-a facut Secret Santa si nu a mai fost o drama, toata lumea s-a bucurat de oferit/primit cadouri.
  ps2: daca nu te simti bine in echipa respectiva esti libera sa pleci. Nu te forteaza nimeni sa petreci 8 ore/zi alaturi de persoane care iti displac sau pentru care esti antipatica!
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult