Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dumnezeu chiar preferă lemnul și spațiile mici? Manifestul antiCatedrala

34 de personalități s-au alăturat trupei Taxi, pentru a transmite un mesaj extrem de simplu: acela că nu ai nevoie de „construcții faraonice”, precum catedrala Mânturii Neamului, pentru a te ruga și pentru a-ți arăta credința. 

Andreea Esca, Andi Moisescu, Andi Vasluianu, Dan Byron, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Toni Grecu sunt doar câțiva dintre cei care s-au alăturat mesajului de smerenie transmis de trupa Taxi în noul său videoclip. 

„Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, spune piesa, distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare.

„Eu sunt o persoană foarte credincioasă și chiar cred în mesajul acelui clip. Oamenii pot să creadă în Dumnezeu și să se roage și la ei acasă într-un loc foarte mic, și într-o biserică mică, și, pur și simplu, afară în câmp și că nu are nicio legătură cu mărimea locului în care ne aflăm, ci cu mărimea sufletului nostru”, a spus jurnalista Andreea Esca pentru Republica.ro, care speră că mulți dintre români își vor da seama că și ei simt același lucru.

Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului de umor Divertis, vede în clip o „dojană smerită”. „Nu e vorba de un atac la cele sfinte, dacă ar fi fost nu m-aș fi băgat în chestia asta. E un mesaj de bun gust, spus cu ironie, o ironie ușor tristă, dar ironie. Pentru cine are urechi să audă poate va avea un rezultat, deși eu cred că e prea târziu pentru a schimba ceva. Acest cântecel este o exprimare publică a vocii unei părți a populației, o parte din populație gândește așa”, spune Toni Grecu.

Piesa „Despre smerenie” vorbește de la bun început despre Catedrala Mânturii Neamului: „Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la Catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că sigur era acolo, dar ur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”. Apoi de o biserică mult mai modestă, din lemn. „Până la urmă l-am găsit, într-o biserică din lemn. L-am văzut de la intrare. N-a fost greu, biserica are 100 de metri pătraţi în total. Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: eu cred că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un lucru e sigur : Bunului Dumnezeu SIGUR nu-i place fastul, exibiționismul.
  • Like 1
 • Nu se dădeau ei în vânt după spaţii mici. Era doar un pretext. Dacă numai unul singur cânta, ceilalţi 32 ce mai căutau acolo? Ca românul nu-i niciunul, unde-s mulţi putea fi unul. A fost o provocare în plasa căreia au căzut multi jurnalişti.
  • Like 0
 • check icon
  nene Valentin NU MAI CERSII MILA ! situatia este clara : voi faceti ce doriti cu banii poporului si va kkati pe popor, la fiecare 20 de ani se cutremura lumea voastra, poporul munceste zilnic pentru voi si va scuipam in gand, nu stiu sa zic care este mai fericit, ontanu nicolae fierar betonistul sau ontanu nicolae primarul !
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu erau termopane, dar dupa perioada hristica apare perioada genezei bisericii - scrisorile lui Pavel - unde se dau sfaturi de organizare, de conducere a unei biserici etc. Tot acolo.
  • Like 0
 • După unii Dumnezeu preferă termopanele. Deși, dacă stau un pic sa mă găndesc, Hristos nu avea nici Catedrală, nici termopane ... Dar avea o conștiință atât de evoluată, încă se pare că nici după 2000 de ani unii n-au reușit să o înțeleagă!
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Cand nu era criza de lemn, era ok. Acum mai avem paduri?
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Printre altele: complexul respectiv include si spitalul Sf. Luca, un spital ultramodern, cu primiri urgente, heliport, blocuri operatorii, terapie intensiva etc. Deci e si spital. A fost prins in proiect de la bun inceput. E bun? Ne foloseste? Sau avem prea multe spitale si nu ne mai trebuiesc?
  • Like 2
  • @ Valentin
   storo check icon
   ....si unde-s toate alea, ca nimeni nu vorbeste/pomeneste de ele ?? De ce nu au facut mai intii spitalul ultramodern, cu toate facilitatile, si mai apoi hangarul asta de biserica...? Trufia e unul din pacatele de moarte, din cite stiu eu....
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Fratilor, ia luati de-aici: 1) Basilica San Pietro; 2) Notre Dames; 3) Sagrada Familia; 4) Catedrala Sf. Maria (Valencia); 5) Domul din Florenta; 6) Sf. Sofia; 7) Catedrala Wawel (Cracovia); 8) Domul din Pisa (turnul inclinat din Pisa); 9) Catedrala Sf. Stefan (Viena); 10) Domul din Siena; 11) Catedrala Sf. Vitus (Praga); 12) Catedrala din Koln; 13) Catedrala Saint Paul (Londra). Toate din lemn, nu?
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   maestre, vorba e, l-au avut ei pe stefan ce mare, mircea cel batran, ... ? nu ? nasol, ca noi facem catedrala si ei n-au dastia :) ... ca sa zic direct, tare retardat poti fi daca ai ajuns sa compari istoria unei tari de granita intre imperii cu asa tari mari !
   • Like 0
  • @ Valentin
   buna comparatie. Toate acestea au fost facute de imperii cuceritoare in secole unde alaturi copiii mureau de subnutritie si in analfabetism.
   Cred ca ai descris nivelul emotional al bisericii romanesti: evul mediu intunecat, 1750 toamna, roasa de invidie ca nu a construit nimic la fel de monumental ...
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Dumnezeu prefera spatiile mici numai la ortodocsi. Pe catolici ii lasa cu spatii gigant.
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   cred ca anumite cazuri, Dumnezeu prefera prostii cafre vorbesc in numele lui :)
   • Like 1
 • Cum zice si Dan Todorescu "EU cred ca..." eu cred ca daca ar exista dumnezeu, ar prefera lemnul si spatiile mici. Iar asta e doar o credinta, o banuiala nu o certitudine. Acest aspect se pare ca le scapa cohortelor de cruciati din presa sau de aievea care i-au si le-au sarit in cap : " dar de unde stie asta/ astia ce prefera dumnezeu ??!!! E decoratoru lui de interioare !!?? " - Nu stie ba, boule, doar crede ! Asa cum si tu crezi...sau tu ai certitudinea ? Hai, demonstreaza tu ca de fapt nu prefera lemnul. Certitudinosule
  • Like 3
  • @ Boboiciov Andrei
   Valentin check icon
   Si spitalul care urma sa fie construit in acest complex tot din lemn ar trebui sa fie?
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult