Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dumnezeu chiar preferă lemnul și spațiile mici? Manifestul antiCatedrala

34 de personalități s-au alăturat trupei Taxi, pentru a transmite un mesaj extrem de simplu: acela că nu ai nevoie de „construcții faraonice”, precum catedrala Mânturii Neamului, pentru a te ruga și pentru a-ți arăta credința. 

Andreea Esca, Andi Moisescu, Andi Vasluianu, Dan Byron, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Toni Grecu sunt doar câțiva dintre cei care s-au alăturat mesajului de smerenie transmis de trupa Taxi în noul său videoclip. 

„Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, spune piesa, distribuită de nenumărate ori pe rețelele de socializare.

„Eu sunt o persoană foarte credincioasă și chiar cred în mesajul acelui clip. Oamenii pot să creadă în Dumnezeu și să se roage și la ei acasă într-un loc foarte mic, și într-o biserică mică, și, pur și simplu, afară în câmp și că nu are nicio legătură cu mărimea locului în care ne aflăm, ci cu mărimea sufletului nostru”, a spus jurnalista Andreea Esca pentru Republica.ro, care speră că mulți dintre români își vor da seama că și ei simt același lucru.

Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului de umor Divertis, vede în clip o „dojană smerită”. „Nu e vorba de un atac la cele sfinte, dacă ar fi fost nu m-aș fi băgat în chestia asta. E un mesaj de bun gust, spus cu ironie, o ironie ușor tristă, dar ironie. Pentru cine are urechi să audă poate va avea un rezultat, deși eu cred că e prea târziu pentru a schimba ceva. Acest cântecel este o exprimare publică a vocii unei părți a populației, o parte din populație gândește așa”, spune Toni Grecu.

Piesa „Despre smerenie” vorbește de la bun început despre Catedrala Mânturii Neamului: „Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la Catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că sigur era acolo, dar ur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”. Apoi de o biserică mult mai modestă, din lemn. „Până la urmă l-am găsit, într-o biserică din lemn. L-am văzut de la intrare. N-a fost greu, biserica are 100 de metri pătraţi în total. Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: eu cred că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un lucru e sigur : Bunului Dumnezeu SIGUR nu-i place fastul, exibiționismul.
  • Like 1
 • Nu se dădeau ei în vânt după spaţii mici. Era doar un pretext. Dacă numai unul singur cânta, ceilalţi 32 ce mai căutau acolo? Ca românul nu-i niciunul, unde-s mulţi putea fi unul. A fost o provocare în plasa căreia au căzut multi jurnalişti.
  • Like 0
 • check icon
  nene Valentin NU MAI CERSII MILA ! situatia este clara : voi faceti ce doriti cu banii poporului si va kkati pe popor, la fiecare 20 de ani se cutremura lumea voastra, poporul munceste zilnic pentru voi si va scuipam in gand, nu stiu sa zic care este mai fericit, ontanu nicolae fierar betonistul sau ontanu nicolae primarul !
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu erau termopane, dar dupa perioada hristica apare perioada genezei bisericii - scrisorile lui Pavel - unde se dau sfaturi de organizare, de conducere a unei biserici etc. Tot acolo.
  • Like 0
 • După unii Dumnezeu preferă termopanele. Deși, dacă stau un pic sa mă găndesc, Hristos nu avea nici Catedrală, nici termopane ... Dar avea o conștiință atât de evoluată, încă se pare că nici după 2000 de ani unii n-au reușit să o înțeleagă!
  • Like 2
 • Valentin check icon
  Cand nu era criza de lemn, era ok. Acum mai avem paduri?
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Printre altele: complexul respectiv include si spitalul Sf. Luca, un spital ultramodern, cu primiri urgente, heliport, blocuri operatorii, terapie intensiva etc. Deci e si spital. A fost prins in proiect de la bun inceput. E bun? Ne foloseste? Sau avem prea multe spitale si nu ne mai trebuiesc?
  • Like 2
  • @ Valentin
   storo check icon
   ....si unde-s toate alea, ca nimeni nu vorbeste/pomeneste de ele ?? De ce nu au facut mai intii spitalul ultramodern, cu toate facilitatile, si mai apoi hangarul asta de biserica...? Trufia e unul din pacatele de moarte, din cite stiu eu....
   • Like 1
 • Valentin check icon
  Fratilor, ia luati de-aici: 1) Basilica San Pietro; 2) Notre Dames; 3) Sagrada Familia; 4) Catedrala Sf. Maria (Valencia); 5) Domul din Florenta; 6) Sf. Sofia; 7) Catedrala Wawel (Cracovia); 8) Domul din Pisa (turnul inclinat din Pisa); 9) Catedrala Sf. Stefan (Viena); 10) Domul din Siena; 11) Catedrala Sf. Vitus (Praga); 12) Catedrala din Koln; 13) Catedrala Saint Paul (Londra). Toate din lemn, nu?
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   maestre, vorba e, l-au avut ei pe stefan ce mare, mircea cel batran, ... ? nu ? nasol, ca noi facem catedrala si ei n-au dastia :) ... ca sa zic direct, tare retardat poti fi daca ai ajuns sa compari istoria unei tari de granita intre imperii cu asa tari mari !
   • Like 0
  • @ Valentin
   buna comparatie. Toate acestea au fost facute de imperii cuceritoare in secole unde alaturi copiii mureau de subnutritie si in analfabetism.
   Cred ca ai descris nivelul emotional al bisericii romanesti: evul mediu intunecat, 1750 toamna, roasa de invidie ca nu a construit nimic la fel de monumental ...
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Dumnezeu prefera spatiile mici numai la ortodocsi. Pe catolici ii lasa cu spatii gigant.
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   cred ca anumite cazuri, Dumnezeu prefera prostii cafre vorbesc in numele lui :)
   • Like 1
 • Cum zice si Dan Todorescu "EU cred ca..." eu cred ca daca ar exista dumnezeu, ar prefera lemnul si spatiile mici. Iar asta e doar o credinta, o banuiala nu o certitudine. Acest aspect se pare ca le scapa cohortelor de cruciati din presa sau de aievea care i-au si le-au sarit in cap : " dar de unde stie asta/ astia ce prefera dumnezeu ??!!! E decoratoru lui de interioare !!?? " - Nu stie ba, boule, doar crede ! Asa cum si tu crezi...sau tu ai certitudinea ? Hai, demonstreaza tu ca de fapt nu prefera lemnul. Certitudinosule
  • Like 3
  • @ Boboiciov Andrei
   Valentin check icon
   Si spitalul care urma sa fie construit in acest complex tot din lemn ar trebui sa fie?
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult