Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dumnezeu e român!

Ziua națională a României, sărbătorită la Constanța

photo icon Ziua națională a României, sărbătorită la Constanța Sursa: ziuaconstanta.ro

Simt că lipsește ceva la parăzile de 1 Decembrie.

Avem Armata, care a defilat și anul ăsta, băieți spătoși, cu uniforme frumoase și cu toate armele de luptă, pe pământ și în aer. Îmi crește inima, adică mi se hipertrofiază și mai mult ventriculul stâng când îi văd, dar am și o mică temere – să nu fie invers, tehnica militară terestră în aer, iar aia aeriană, la pământ.

Dar dacă tot preamărim lupta de Ziua Națională, de ce nu iese la defilare și Biserica Ortodoxă Română? Nu e ea alături de Armată în încrederea populației? Nu luptă sfinții părinți zi și noapte, nu ca soldații, câte-un război din an în paște, împotriva Necuratului, a Nefârtatului, a lui Ucigă-l Crucea? Care nu se întrupează numai în atei și sectanți, dar își bagă coarnele, coada și ochiul euroi chiar în clerul ortodox, de la popă la vlădică.

Ce priveliște suitoare de inimi ar fi!

Un regiment de cădelnițari în odăjdii, de pildă, rotind armamentul deasupra capului mai ceva ca Bruce Lee nunceagul. Un batalion de mânuitori de crucioaie, cu care sunt antrenați să dea la cap din toate pozițiile. Apoi mândri purtători ai ciocanelor de toacă, și cu stânga și cu dreapta, capabili să pună palancă la pământ un comando.

Arma chimică ar fi tămâia, nicio pucioasă nu-i rezistă.

Trupele speciale, rapizii preoți în sutană trei sferturi, înarmați cu dăulătoarele limbi de clopot.

Și o divizie de veterani ai Securității.

Iar în fruntea tuturor, arhanghelul patriarh Daniel, care posedă arma supremă – iuțeala de mână cu care face cruci la foc automat poate să-l lase și pe Dracul în fundul gol.

Aș vrea să-l văd anul viitor pe președintele Iohannis spunându-le șirurilor de preasfinți: „Bună ziua!”, pentru ca aceștia să răspundă într-un glas: „Cu Dumnezeu înainte, domnule președinte! Dumnezeu e român!”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult