Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

După 30 de ani, Dosarul Revoluției e trimis în sfârșit în instanță. Gelu Voican Voiculescu, la Digi24, „sufocat de indignare” după anunțul lui Augustin Lazăr

Augustin Lazăr

(Foto Inquam Photos)

Dosarul Revoluției a fost finalizat. Anunțul a fost făcut luni de procurorul general Augustin Lazăr care a precizat că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei.

„Secţia Parchetelor Miltiare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înaintat instanţei de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de «Dosarul Revoluţiei». Este un moment deosebit pentru justiţia militară şi pentru justiţia română în general, un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar şi a unei datorii de onoare faă de istorie şi faţă de patrie. Finalizarea acestei cauze de către procurorii militari reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-a asumat în urmă cu trei ani", a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a prezentat scuzele Ministerului Public pentru „durata excesivă a anchetei penale”, care a durat aproape 30 de ani.

În 21 decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei. Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, s-a creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus la decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100.

Într-o intervenție prin telefon la Digi24, Gelu Voican Voiculescu, care face parte dintre persoanele trimise în judecată în dosarul Revoluției, a spus că este „sugrumat de indignare” pentru că procurorul general Augustin Lazăr, „un om compromis din punct de vedere instituțional”, „are îndrăzneala să apară public și să vorbească de revoluție”.

Rechizitoriul are 12 volume, în total 3.280 de file, majoritatea instrumentate după 13 iunie 2016.

COMUNICATUL PARCHETULUI GENERAL:

Una dintre prioritățile strategice ale Ministerului Public, în exercitarea rolului său constituțional de a apăra interesele generale ale societății, ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, a constituit-o soluționarea așa numitelor ,,dosare istorice”, reprezentând acele cauze vizând clarificarea unor aspecte esențiale privind istoria recentă a țării.

Astfel, la data de 1 august 2016, procurorii militari din cadrul Secţiei Parchetelor Militare, în cauza denumită generic drept ”Dosarul Gheorghe Ursu”, vizând moartea cunoscutului dizident anticomunist, au dispus trimiterea în judecată a doi foști ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, precum și a unui fost ministru de interne și a unui fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

În iunie 2017, procurii militari au finalizat ”Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990”, în care au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității 14 inculpați, printre care un fost șef de stat, un fost prim-ministru al guvernului interimar al României, un fost viceprim-ministru al guvernului interimar al României și un fost director al Serviciului Român de Informații.

Astăzi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, după o evoluție complexă și complicată a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor săvârșite în acea perioadă, fapte ce au dus la căderea regimului comunist, suntem în măsură să anunțăm soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă.

Prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

1. Iliescu Ion - fost preşedinte al României,

2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi

3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare,

pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., cu aplic. art. 5 C.p.

Pentru întocmirea rechizitoriului Secției Parchetelor Militare au fost administrate, în principal, probe obţinute după data de 13.06.2016, dată la care, prin Încheierea nr. 469 din dosarul 1483/1/2016, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale. Procurorii militari au obținut prin ancheta desfășurată probe noi, iar în urma declasificării documente esențiale, care au contribuit la cunoașterea împrejurărilor comiterii faptelor și la aflarea adevărului.

În urma cercetărilor și probatoriului administrat s-a constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.

Ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale M.Ap.N. (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful aviaţiei militare) ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării. Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român.

Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodată, ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor.

Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României.

Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei:

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Ceauşescu Nicolae – fost preşedinte al României, pentru conduitele constatate în intervalul 16.12.1989 – 22.12.1989 (orele 12:06), întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Vlad Iulian - fost şef al Departamentului Securităţii Statului şi Postelnicu Tudor – fost ministru de interne, pentru conduitele constatate în intervalul 16.12.1989- 22.12.1989, întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev.şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Milea Vasile – fost ministru al apărării, pentru conduitele constatate în intervalul 17.12.1989-22.12.1989, întrucât a survenit decesul acestuia, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Militaru Nicolae – fost ministru al apărării, Stănculescu Atanasie Victor – fost ministru al apărării şi Dumitrescu (Cico) Emil – fost membru al C.F.S.N. şi ministru, pentru conduitele constatate în intervalul 22.12.1989-31.12.1989, întrucât a survenit decesul acestora, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Eftimescu Nicolae – fost şef al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major al Armatei şi Hortopan Ion - fost comandant al Comandamentului Infanterie şi Tancuri (C.I.T.), pentru conduitele constatate în intervalul 22.12.1989-31.12.1989, întrucât a survenit decesul acestora, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. şi ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i şi k din C.p., de către Brucan Silviu – fost factor decizional al C.F.S.N., pentru conduitele acestuia, constatate în intervalul 22.12.1989-31.12.1989, întrucât a survenit decesul acestuia, cauză de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale,

- cu privire la conduitele numiţilor Mocanu Mircea – fost comandant al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului (C.A.A.T.) şi Dinu Ştefan - fost şef al Direcţiei Informaţii din Marele Stat Major (D.I.A.), întrucât nu există probe concludente în sarcina acestora cu privire la existenţa infracţiunilor contra umanităţii, prev de art. 439 din C.p.,

- cu privire la conduitele numiţilor Roman Petre – fost prim-ministru al Guvernului României, Brateş Teodor – fost redactor şef în cadrul T.V.R. şi Toma Ioan – fost ministru al tineretului, deoarece în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 din C.p.

- cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 lit. a, f din C.p. cu aplic. art. 5 C.p., de către Igreţ Viorel – fost prim secretar al Comitetului Judeţean de Partid Mureş, având în vedere că în sarcina acestuia nu există probe concludente pentru săvârşirea acestei infracţiuni sau a altei infracţiuni prevăzută de legea penală.

***

În temeiul art. 329 din C.p.p., rechizitoriul întocmit de Secția Parchetelor Militare (12 volume – 3280 de file) urmează a fi înaintat în cursul zilei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – instanţă competentă să judece cauza în fond, însoţit de trei copii certificate şi de dosarul cauzei (3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost administrate după data de 13.06.2016).

***

Prin cooperare interinstituțională și-au adus contribuția următoarele instituții:

1. Ministerul Apărării Naţionale – pentru identificarea, declasificarea şi punerea la dispoziţie a multor documente militare de arhivă;

2. Senatul României – pentru facilitarea declasificării, scanării şi punerii la dispoziţie a Stenogramelor şi raportului Comisiei Senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989;

3. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – pentru punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare aflate în administrarea acestei instituţii;

4. Serviciul Român de Informaţii - pentru identificarea, declasificarea şi punerea la dispoziţie a multor documente militare de arhivă;

5. Ministerul Afacerilor Interne – sprijin logistic;

6. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – sprijinul logistic.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă în nicio situație principiul prezumției de nevinovăție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta ar putea fi semn de inceput de pocainta al natiei sau ce a mai ramas din ea.
    Asta si fotografia in premiera a unei gauri negre, evenimente epocale. Maine vom afla ca domnul procuror a furat gaura neagra spre a o planta in dosar prin copy paste. Va urma o modificare a legilor fizicii care au permis asa ceva.
    • Like 0
  • Ciudata coincidenta ! Tocmai acum a aparut dosarul revolutiei din 1989, dupa ce dl presedinte a declansat procedura pt inceperea referendumului, la inceputul campaniei pt parlamentul european, la miscarile foarte periculoase a dl Dragnea cu dl Toader pt OUG si la ceea ce zicea dl Guran pe blogul domniei sale ca psd-ul a incalcat Constitutia si legile de functionare a partidelor politice.
    Cred ca dosarul asta e numai o parte din ce sa sapat pt descoperirea celor vinovati de ce sa intamplat atunci in 1989 , la revolutie si cred ca partea cu agenturilii secrete ale lui nea Nicu sunt inca secrete.
    • Like 0
  • Mușuroiul roșu a dat dovadă de mare deranj, fiind foarte pornit în a ataca procurorul, chiar cu câteva zile înainte de anunțul așteptat de mii de oameni - care au rămas în doliu după ce haita roșie a pus ghearele pe stat.
    Sigur că tocmai procurorii trebuiau să lămurească la timp acestă speță, dar când ne gândim că presiunile au fost imense, inclusiv de genul sinuciderilor, observăm, cu mai mare claritate, tăvălugul răspopiților din mass-media. Furtuna de minciuni, iscată din senin, pare tot mai transparentă.
    Eram militar în termen în decembrie, 1989 și, cu tristețe, îmi amintesc că fiecăruia dintre noi, militarii în termen, i-au fost înmânate mii de cartușe, fără nicio semnătură... apoi, am aflat că trebuie să asigurăm ”cuiburi de mitralieră” pe acoperișul cazărmii, pentru că ne vor ataca elicoptere ungurești... Am avut alarmă de luptă, cu ieșire din garnizoana dar, firesc, pentru că mașinile refuzau să pornească, din cauza benzinei care-și pierduse proprietățile, ordinul a fost revocat, astfel că nu am mai ieșit cu tunurile din cazarmă. Mai târziu am aflat că nenorociții care puseseră piciorul peste țară voiau ca noi să ne împușcăm unii pe alții, fiind trimiși unii către ceilalți, prin ordine bine regizate... voican zicea că o revoluție nu se judecă... dar criminalii de război?!
    • Like 6
  • Dorin check icon
    Oare să-l vedem pe Nea Nelu Kremlin la coteț ?Nu prea cred.
    • Like 3
  • Sa fie primit cu bucurie...
    • Like 2
  • Abia acum am înțeles de ce Augustin Lazăr trebuia dat jos... Pentru cei „raționali”, care se mai lamentează cu privire la acele vremuri „tulburi” și la metodele de „limpezire” a lor: decizia finală se află la judecători, fraților, nu la procurori... Dacă citeați articolul pănă la capăt, prezumția de nevinovăție încă se aplică... Toți cei care s-au simțit cu „musca pe căciulă” puteau clarifica din timp situațiile ambigue și nu cred că se mai ajungea aici... Acum, rahatul a lovit ventilatorul și judecătorii vor decide... În principiu, era și timpul să se afle „pe bune” ce s-a întâmplat... Asta-i tot...
    • Like 3
    • @ Ilie Neacsu
      Prezumția de nevonovăție nu se aplică și lui G.V. Voiculescu pentru că el deja se simte „sugrumat” de lațul în care ar trebui să atârne...poate. Ăstai sentiment (sau semn) de vinovăție desigur.
      • Like 0
  • Pare că este un dosar de reabilitare a ceaușismului, a comunismului. realitatea actuală ne spune că în decembrie 1989 un grup organizat, cu sprijin extern, a reușit răsturnarea regimului comunist și i-a executat pe reprezentanții acestuia, soții Ceaușescu. Condamnarea penală a acestui grup, nu face decât să deschidă drumul spre revenirea la regimul comunist, pentru că, nu-i așa, a fost răsturnat ilegal.
    Cred că ceea ce s-a întâmplat în acele zile tulburi, de la arestarea soților Ceaușescu și până la execuția lor, nu ar trebui să facă obiectul unei cercetări penale, ar fi o negarea a revoluției prin care s-a răsturnat regimul comunist, cred că trebuie să fie o sarcină a istoricilor să ne spună ce, cum și de ce s-a întâmplat.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nu e vorba de nicio negare a revoluției, ci de condamnare a unui grup care a confiscat revoluția prin punerea în operă a unui plan de masacrare a sute de oameni nevinovați de către niște teroriști inventați cu scopul de a fi "învinși" de cei care au conceput și pus în aplicare toată această mascaradă sângeroasă, astfel încât să le justifice preluarea puterii. Dar aveți desigur tot dreptul să fiți de partea criminalilor care acum au fost în sfârșit dați pe mâna justiției, doar suntem un stat democratic unde orice nostalgic după "epoca de aur", orice imbecil sau orice manipulator se poate exprima liber.
      • Like 6
    • @ Florian Nicolaescu
      Problema rămâne, oricum ai vrea s-o justifici.
      Că cei acuzați în proces au destule „bube în cap” este o problemă reală dar pentru ceea ce au întreprins după 25 decembrie 1989.
      În perioada de până la 25 decembrie 1989 nu poți să acuzi pe cei implicați în procesul de răsturnare a puterii ceaușiste fără să deschizi posibilitatea reabilitării puterii răsturnate.
      Trebuie să știți, dacă nu știți deja, că forțele armate erau în stare de război prin chemarea sub arme sub indicativul de război.
      Doctrina militară din acea perioada era o doctrină a războiului întregului popor, cu înarmarea gărzilor patriotice, cu formațiuni special pregătite pentru rezistență în teritoriul ocupat, totul pe fondul unei crase lipse de pregătire a armatei regulate cauzată de implicarea acestora în activități economice, singurele elemente ale forțelor armate care nu erau implicate în activități economice fiind trupele de securitate, forțele speciale de cercetare și rezistență precum și forțele armate aflate în serviciul de luptă permanent de poliție aeriană.
      O altă caracteristică a acelei perioade a fost implicarea mai multor servicii secrete străine care au participat la realizarea unei dezinformări care să vină în sprijinul răsturnării regimului ceaușist.
      Rezultatul unei astfel de situații a condus la rezultatul dorit, răsturnarea regimului ceaușist, dar cu o seriei de victime nevinovate, victime care nu cred că pot fi puse în sarcina celor acuzați, este ca și cum ai acuza conducerea forțelor armate și conducerea lor politică pentru pierderile de vieți omenești din timpul războiului.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Daca dumneata ai citi cu atentie informatiile si ai lasa emotiile PSD-iste de o parte , s-ar observa ca oamenii astia nu au fost adusi in fata justitiei pentru ce s-a intimplat in Decembrie 1989. Acesti oameni au provocat intentionat evenimente care au dus la moartea a sute de oameni nevinovati. Nu cred ca ei sunt vinovati de toti mortii de la revolutie dar sunt citeva cazuri in care evenimentele declansate prin directa lor dezinformare au produs numeroase victime.
      Dupa cite stiu eu daca esti arhitect si construiesti un bloc care se darima pe locatari , ei bine esti pasibil de puscarie , corect ?
      Deci ar trebui s-o lasam mai usor cu filozofia din virful patului , sunt parinti care si-au pierdut copii din cauza acestor indivizi . Nu cred ca este cazul sa va reamintesc ca in alte tari tranzitia s-a facut fara victime. De ce a fost la noi altfel ?
      Revenind la istorici , ei au tot spus ce s-a intimplat la revolutie ,dar trebuie sa mai avem si noi urechi sa-i auzim si minte destula ca sa ne aducem aminte.
      Eu unul care eram student la vremea aia am trait evenimente pe care doar trebuia sa le pui cap la cap sa-ti dai seama ca nucleul Iliescu/Militaru/Voican erau oamenii KGB si au fost instrumentali in tot ce s-a intimplat in Decembrie si lunile care au urmat.
      Totul a fost foarte bine organizat in pofida senzatiei de haos total.
      Ca sa va dau un exemplu elocvent trait personal in 1990 inainte de sesiunea de iarna (Februarie) , aveam o prietena de Sinaia care ma tot chema pe acolo. Cum eram destul de inconstient am mers acolo la sfirsitul lui Ianuarie si mi-am luat camera la hotel Sinaia . Toate cele trei hoteluri Sinaia , Montana si International erau pline de turisti RUSI de virsta : 20 -40 de ani, majoritatea barbati ( erau si citeva femei) care stateau toata ziua in HOTEL in receptie si jucau carti si table... Erau extrem de variati ca si infatisare probabil adunati de prin toate republicile sovietice. La un moment dat au venit niste autocare (multe) si i-au saltat pe toti in aceeasi zi si in acelasi timp. Atunci eram prea injectati cu versiunea revolutiei romane ca macar sa ne fi gindit ....
      Cititi rechizitoriul. Din nefericire nu cred ca o sa-l vad nici pe Iliescu si nici pe Voican la puscarie.

      • Like 4
  • E o absurditate. Cum poti sa-i acuzi pe oamenii aia de infractiuni contra umanitatii? Oricat ai uri niste oameni (Iliescu Voican) nu poti sa le pui in carca lucruri de o asemenea gravitate numai ca sa faci un dosar. Cine a trait vremurile alea mai ales in strada nu la tv stie ce era cum era si ce vorbea lumea si care era starea de spirit si cata manipulare dezinformare si haos era peste tot. Toata Revolutia a fost brutala haotica dar condusa din umbra de niste baieti care nu erau de la noi sau de-ai nostri. Nu era simplu sa agiti steaguri si sa strigi lucruri de neauzit la un miting facut de nea Nicu unde din 3 in 3 persoane era un securist. Tare mi-e ca partea asta de istorie va ramane deformata, nu ca ar fi singura, ca asa e la noi.
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      Mă bucură faptul că există oameni care gândesc rațional și nu emoțional !
      • Like 0
    • @ Magotu Enigmatic
      Într-adevăr au fost manipulare, dezinformare și haos, create cu bună știință de cei care acum sunt trimiși în judecată și pe umărul cărora plângeți din necunoaștere, prostie sau cu scopul de a manipula.
      • Like 3
    • @ Magotu Enigmatic
      Infracţiuni contra umanităţii? Prea vag. Ia uite ce zice DEX-ul despre cele incriminate : ♦ (În prezent) Ucidere în masă datorată unor motive politice, religioase sau ca urmare a ..... Bănuiţi care-i termenul care întoarce acestă definiţie aplicabilă la cele săvârşite de Nelu, Voican şi toată gaşca?
      • Like 0
  • Deci ne asteptam sa mai apara saptamana asta in presa cel putin doua scandaluri impotriva lui Lazar.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult