Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ion Iliescu, inculpat azi oficial pentru crime împotriva umanității la Revoluție

Ion Iliescu în 1989

(Foto Guliver/Getty Images)

Fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpaţi în dosarul Revoluţiei, au anunţat, vineri, reprezentanţii Parchetului General. Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu, s-a creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100. După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuşe, scrie News.ro.

”Prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul penal intitulat generic «Revoluţia Română din decembrie 1989», au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru şi preşedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) şi Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p”, a anunţat, vineri, Parchetul General.

Potrivit procurorilor, cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte ”exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu”.

”Probatoriul administrat a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român”, au transmis procurorii.

Aceştia susţin că, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.

”Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. La rândul lor, cei patru inculpaţi ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni şi dezinformări. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe”, a mai transmis Parchetul General.

Procurorii spun că psihoza teroristă ”ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice”.

”Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00). Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”, se mai arată în comunicatul Parcheului General.

Probatoriul administrat în cauză relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ”ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”.

”Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste”, mai spus procurorii.

Aceştia precizează că inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

”Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României”, mai spus procurorii.

Parchetul General transmite că ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a fost comunicată inculpaţilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Max Max Max Max check icon
    am facut si eu revolutia......cu incredere si emotie.....pentu ca porcul asta sa vina la putere !!!! am plecat din tara la scurta vreme, fara sa-mi iau "certificatul de revolutionar " hahahaha ! stiti ce-mi zice un amic din Romania, care e milionar, : prietene, am tot ce-mi doresc...dar cand deshid poarta, tot in Romania sunt !!!!!!
    • Like 2
  • Păi, conform normelor legale, până la o hotărâre definitivă...
    Personal, am așteptat ”prea mult” să se facă dreptate. Viețile omenești, batjocorite de ordinele celor ajunși să decidă, trebuie răzbunate. Cine a tras? Ordinele! În armată ordinul se execută! Eram în armată în anul 1989, eram militar în termen la o unitate din județul Arad. Din fericire, chiar dacă ne-au dat câte un zinc (o cutie de tablă cu circa 2.000 de cartușe) nu a fost nevoie să tragem. Ne-a trebuit circa o jumătate de zi pentru ca să putem să pornim toate mașinile din cazarmă, pentru a tracta tunurile. Era o atmosferă apăsătoare; chiar dacă nu conștietizam cam ce urma... Am înlocuit tot felul de piese de motor, bateriile, carburatoare (pentru ca aveam camioane ”Bucegi”, pe benzină), Benzina își pierduse proprietățile, fiindcă stătuse în rezervoare cu anii. Poate că mai furau și cadrele câte puțin, se mai evapora... Totuși, până la urmă nu am mai plecat din unitate cu mașinile; acțiunile noastre limitându-se la paza unor obiective de interes local: ” fabrici, instalații de apă, etc. Am avut și cuiburi de mitralieră pe acoperisul cazarmei, așteptând să fim atacați de elicoptere ungurești - conform zvonurilor.
    În sfârșit, după toate cele scurse în 29 de ani, observând culmile pe care s-a cocoțat gașca de partid, ajutată inclusiv de ”nelucrarea” organelor din poliției și parchete, vreau să văd că sunt trași la răspundere și, mai ales, condamnați capii bolnavi ai nației.
    Și numai pentru mineriadă, ilici trebuie condamnat; alături de ceilalți complici. Peste toate, este necesară și interzicerea unor drepturi pentru vinovații de abuzuri contra umanității.
    Este o întâmplare faptul că tocmai în aceste zile ( după atâția ani) parchetul face ceva concret?!
    Nimeni nu este mai presus de lege! Teoretic.
    • Like 2
  • Ionel check icon
    Dl Voicu Nicolae are dreptate si subscriu la cele preceizate de dansul. Atunci eram cu totii fericiti ca am scapat de dictator si peste 95 % de acord de uciderea lor. Sa vii acum la aproape 30 de ani sa faci un rechizitoriu......sa vadcine o sa judece, probabil o tanara de 30 de ani !!! Apropo, un avocat imi spunea ca infractiunea de "crime împotriva umanităţii" nu era prevazuta de codul penal de la 1968, in vigoare la pretinsa data a comiterii. In aceasta situatie, daca o fapta nu este prevazuta de legea penala in vigoare la data producerii ei nu poate fi pedepsita. Atunci, despre ce vorbim !!??
    • Like 1
    • @ Ionel
      raimond check icon
      Corect. Justitia nu are ce cauta. Un glont in cap, la zidul de la Targoviste. Scurt si la obiect. Cati nevonovati au murit la revolutie? Sute? Peste o mie se pare? Atunci 1000 de securisti comunisti, incepand de la cei mai mari, la zid. Cine a murit deja (vezi "eroul" Iulian Vlad) a scapat. Simplu. Evreii si-au urmarit criminalii si peste hotare, i-au vanat prin Argentina, toata America de Sud unde se refugiasera crezand ca scapa. Fara procese, e o pierdere de vreme.
      • Like 2
    • @ Ionel
      Corect, de ce sa judecam un genocid? Ca despre asta vorbim.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Liviu check icon
      Aveti o argumentare similara cu bolsevicii dupa caderea lui Stalin- "tovarasi de ce sa mai judecam fapte care s-au intamplat acum atata timp, sa uitam si sa mergem mai departe".
      • Like 1
  • În decembrie 1989 s-a produs o schimbare de regim, regimul comunist a fost eliminat. Despre cum s-a întâmplat acest lucru, cât ajutor extern a fost, ce planuri au fost create, câți eroi au făcut sacrificiul suprem pentru a se întâmpla această schimbare de regim cred că este de datoria istoricilor să se pronunțe. A pune justiția în postura de a condamna actul schimbării de regim este un demers de neconceput, a condamna pe cei considerați organizatorii acestei schimbări de regim înseamnă că dorim restaurarea regimului comunist, Iliescu și cei din jurul său ( Roman, Băsescu, G.V. Voiculescu, etc, ) pot fi judecați pentru organizarea mineriadelor, nu pentru organizarea răsturnării regimului comunist.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      "procurorii precizând că, DUPA înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu, s-a creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100. După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuşe" - despre ce vorbim? Justitia nu condamna schimbarea de regim, ci faptul ca s-a tras in populatie. Da, conteaza cum s-a actionat atunci si e perfect legitim ca justitia sa se pronunte in cazul asta.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Știți cine a tras cele 12,6 milioane de cartușe și de ce, ați trăit acele zile ? Militarii în termen de atunci au fost aduși în cazărmi de pe șantiere și de pe câmpurile nerecoltate încă, mulți dintre ei nici nu executaseră vreo ședință de tragere cu armamentul din dotare, cu ordinul de alarmă de luptă. În plus, civilii s-au înarmat cu armamentul gărzilor patriotice pentru apărarea revoluției. Pe acest fond de haos și lipsă de instrucție s-au tras acele milioane de cartușe, de cele mai multe ori de frică, și este o minune că nu au fost mai multe victime. Oricum, cei care trebuia neapărat eliminați au fost eliminați de trăgători profesioniști, cu armament de ultimă generație. Că planul de creare a psihozei teroriste a fost întocmit în afara țării o dovedește războiul electronic declanșat asupra forțelor aeriene din acea vreme cu mijloace moderne specifice armatelor altor țări „prietene”.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Asa, si? Inseamna ca nu exista vinovati pentru toti acei morti? Tocmai ca exista si foarte bine ca in sfarsit se investigheaza acest lucru, acei criminali merita sa infunde puscaria. Planul de creare a psihozei a fost intocmit in afara tarii, spuneti. OK, daca aveti dovezi, prezentati-le in cadrul procesului.
      Apropo, daca observati nu militarii luati de pe camp sau santiere sunt inculpati, nu despre ei e vorba in articol.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Ce regim a fost eliminat în '89?
      Ia mai zi odată, că poate n-am înțeles eu bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult