Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„M-a bătut o noapte întreagă numai cu bastonul la palme și tălpi”. Dosarul revoltei din noiembrie `87 de la Brașov a fost blocat. Mizele reale ale asaltului asupra Justiţiei

Uzina Brasov

(Foto: captura TVR)

„Aha, tu ești din Brașov?”

„Da.”

„Știi să schiezi?”

„Nu știu să schiez.”

„Apoi m-a lovit și m-a pus să stau flexat, cum stau schiorii când schiază. Și m-a lovit cu pumnul în piept”.

Iosif Farcaș, se oprește puțin din povestit și tușește, retrăind momentul. Mărturia sa, despre care Republica.ro a scris aici, este cutremurătoare: „M-a bătut o noapte întreagă numai cu bastonul la palme și tălpi. Eram încălțat. Am crezut că nu doare așa. Ei, surpriza cea mare e că doare mult mai rău încălțat, pentru că dacă te bate descălțat după două-trei lovituri tălpile amorțesc și palmele la fel și durerea devine... nu suportabilă, dar mai ușor de suportat... e greu de descris. Știau ce să facă. Mă băteau încălțat și apoi mă puneau să pășesc. Simți că ți se taie picioarele de la genunchi din cauza bătăii la tălpi”.

Iosif Farcaș este unul dintre miile de participanți la revolta din 15 noiembrie 1987, izbucnită la secția 440 „Matrițe” a uzinei Steagul Roșu din Brașov. Era prima mare revoltă împotriva regimului Ceaușescu.

Manifestația a fost reprimată cu cruzime de autorități. 61 dintre muncitori aveau să fie condamnați la locul de muncă, dar și deportați din oraș.

Torționarii sunt la pensie, liniștiți. Unii au intrat în firme de avocatură. Sau la conducerea unor universități.

Joi dosarul Brașov a fost blocat. Șansele ca torționarii să fie pedepsiți au devenit practic nule.

Procurorii de la Secția Parchetelor Militare (SPM) care timp de patru ani au încercat, cu sprijinul câtorva cercetători de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), să descâlcească ițele acestui dosar au fost spulberați.

La nici 24 de ore de la anunţul ministrului Tudorel Toader privind demararea procedurilor de revocare ale procurorului general Augustin Lazăr, deja primele efecte sunt cuantificabile.

Cu o grabă suspectă, oamenii lui Tudorel Toader s-au aruncat asupra Secţiei Parchetelor Militare, pe care doar cu două săptămâni în urmă acelaşi ministru o slăbise prin prevederile introduse în „reforma” sa, prevederi care au avut ca efect disoluţia colectivelor care lucrau la finalizarea unor dosare de mare importanţă publică: dosarul revoltei de Braşov din noiembrie 1987 şi cel al Revoluţiei din decembrie 1989. De data asta s-a mers direct „la rădăcină”: dosarul Braşov 1987 a fost ridicat integral de la Secția Parchetelor Militare, cel al Revoluţiei doar parţial. De ce?

„Pretextul este unul simplu. În anchetarea muncitorilor braşoveni au fost implicaţi numeroşi procurori - civili şi militari - , care ulterior şi-au continuat cariera în magistratură. În cazul dosarului Revoluţiei este vorba despre participarea lui Dan Voinea - la acea oră procuror militar, ulterior magistrat - la faimosul proces de la Târgovişte.

Astfel, abia înfiinţată secţie pentru investigarea magistraţilor s-a prevalat de puterile sale şi a mutat dosarele sub jurisdicţia sa. Ce înseamnă asta? Blocarea anchetei până la noi ordine. Procurorii de la SPM au rămas pur şi simplu fără obiectul muncii. Ce se va întâmpla în continuare cu aceste dosare este greu de estimat”, explică Mădălin Hodor, istoric și cercetător la CNSAS.

În noiembrie 2014, Parchetul de pe lângă ÎCCJ dispunea infirmarea a două ordonanțe care stipulau neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunile contra păcii și omenirii, stabilind necesitatea redeschiderii urmăririi penale în toate aceste cazuri. Așa a luat naștere ceea ce media a numit „procesul comunismului”. Una din cele mai importante spețe ale acestor cercetări, prin complexitate, valoarea clarificatoare privind represiunea anilor ’80, multitudinea celor implicați, afectați, victime și torționari, proximitatea faptelor care oferea o șansă importantă Ministerului Public de a descoperi și trage la răspundere pe cei vinovați de crime împotriva umanității, devenite imprescriptibile, este cazul Brașov 1987.

Cercetarea în acest complicat dosar a început în 2015, fiind coordonată de Secția Parchetelor Militare de pe lângă ÎCCJ. Natura evenimentelor a obligat conducerea S.P.M., atât prin generalul Ion Vasilache, cel care conducea SPM la momentul constituirii acestui dosar – trecut în rezervă în 14 iulie 2016, dar mai ales a generalului Gheorghe Cosneanu, să solicite CNSAS, ca principală instituție implicată în gestionarea și cunoașterea arhivelor celei mai importante instituții represive a regimului comunist – Securitatea – documente clarificatoare și explicații privitoare la represiunea care a succedat, începând chiar cu ziua de 15 noiembrie, revolta muncitorilor de la uzina „Steagul Roșu”.

Așa a fost posibil ca CNSAS să sprijine constant, cu un volum impresionant de documente și sinteze clarificatoare, corpul de procurori și polițiști judiciariști care au muncit să pună pe picioare acest caz.

„Munca acestor oameni nu se limitează la documentele care sunt constituite acum între coperțile unui dosar. Formarea unui corp de experți într-o anumită problematică este partea cea mai dificilă atunci când vorbim de crimele produse de aparatul represiv comunist. Înțelegerea modului cum instituțiile statului totalitar funcționau, developarea responsabilităților, înțelegerea muncii conspirate, clarificarea identității celor care au fost implicați în anchetă și în vasta cultură represivă care a succedat anchetei și arestului, pentru civilii arestați, nu e regăsibilă între acele coperți. Ea e în mințile acestor oameni de la SPM, în experiența dobândită, în cunoașterea acumulată”, spune istoricul.

Crimele împotriva umanității nu se probează doar prin întâlnirea circumstanțelor legale regăsibile în articolele Codului Penal sau a jurisprudenței CEDO, punctează cercetătorul CNSAS. „Acestea se reconstituie, asemenea unui organism fantomatic, din modul în care funcționa Direcția a VI-a, Cercetări Penale din cadrul Departamentului Securității Statului, a modului în care ofițerii acesteia lucrau sub acoperirea Direcției similare din cadrul Inspectoratului General al Miliției și a tuturor elementelor care au compus, pe straturi și nuanțe, represiunea. Faptele de tortură, deportarea, relele tratamente nu sunt precizate negru pe alb în documente. Nimeni nu conspecta obsecvios câte palme administra unui arestat sau de câte ori l-a „pus pe bară” și l-a bătut până la leșin atârnat între două mese. Ca să recompui această sinistră fotografie ai nevoie să înțelegi riguros, chirurgical, responsabilitățile, modul de lucru, cum să citești documentele, cum să pui în context afirmațiile și faptele”, subliniază istoricul.

Or Secția Parchetelor Militare dovedise, de-a lungul acestor ani, o lăudabilă bună credință și o deschidere care începea să semene cu atitudinea unor instituții europene în materie.

Posibilitatea însă ca foști ofițeri de securitate să ajungă în sălile de tribunal pentru crime împotriva umanității, posibilitatea ca foști slujbași ai Cercetărilor Penale din cadrul D.S.S., ajunși după 1989 magistrați, să plătească pentru actele de tortură, posibilitatea ca sutele de muncitori, victime ale umilințelor să ceară – la un moment dat – socoteală torționarilor lor, a făcut ca actuala putere din România să reacționeze.

Și așa au făcut, preluând întreaga speță despre care vorbim de la SPM și mutând-o la nou înființata Secție de anchetare a magistraților. 

„Graba acestei mutări este teribil de suspectă, cu atât mai mult cu cât vorbim despre fapte care au avut loc acum mai bine de trei decenii. Când vorbim despre declinarea competenței poate chiar ar trebui să ne gândim, în mod serios, la competență. Cum se va construi ea în noua Secție? Cine o va garanta, atâta vreme cât o problemă atât de dificilă, care excede stricta cultură a legii, intrând masiv în cea istorică și de criminologie comparată, este în mod vădit ignorată?”, adaugă Hodor.

Lipsiţi de sprijinul procurorului general Augustin Lazăr, cu şeful (generalul Gheorghe Cosneanu) deja anchetat de Inspecţia Judiciară pentru că a îndrăznit să demareze cercetările în cauza violenţelor din 10 august 2018, procurorii de la SPM au fost pur şi simplu pulverizaţi. Într-o singură zi. Și odată cu ei, şansele ca după aproape 30 de ani să aflăm în sfârşit adevărul despre cele două cauze, care sunt de interes major pentru societatea românească.

Dacă avea cineva dubii care sunt mizele reale ale asaltului asupra Justiţiei, după ziua de joi lucrurile sunt mult mai clare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar cei care au o anumită vârstă și citesc cu atenție articolul vor înțelege legătura cu...Iliescu. Iliescu înainte de a pune în aplicare lovitura de stat, a făcut niște promisiuni pe care le-a și ținut cu prețul unei trădări a poporului român mai ales a celor care au avut ori ei ori familiarii lor de suferit după persecuțiile Securității și a regimului bolșevic cei mai în vârstă. Astfel criminali ca Ficior sau Vișinescu au fost puși la secret sub un fel de protecție a tăcerii, garnisită cu pensii mai mult decât substanțiale, aceste animale continuându-și viața fără să aibă mustrări de conștiință. ”Afacerea” aceasta ar trebui să aibă o mare rezonanță în actele justiției pentru că este alături de decedații din Decembrie 1989 și după cea a împingerii poporului român (atunci la începutul anilor 1990 eram 23 de milioane) într-o direcție care avea ca scop să-i dezbine, să-i pună unii împotriva altora. Iliescu nici dacă ar mai trăi 100 de ani de acum încolo, tot nu ar acoperi anii de închisoare pe care îi merită. Practic, spus în două cuvinte, după Decembrie 1989 armata celor care l-au ajutat pe Ceaușescu să ne țină în foamete și sărăcie și ulterior l-au trădat, au fost „vopsiți” de Iliescu pentru a nu putea fi recunoscuți, pentru că erau foarte de folos fiind puși acolo unde sunt și astăzi ori ei ori odraslele lor. De exemplu la primele alegeri din martie 1990, alegeri așa zis libere deși era pregătită fraudarea dacă nu ieșea Iliescu, Președinții Secțiilor Județene de Votare erau foștii Șefi de Securitate de la Județe : de exemplu la București a fost șeful Securității de la Galați și tot așa : cel de la Vrancea la Mureș, cel de la Mureș la Tulcea, etc. I se par cuiva LIBERE alegerile, cu așa „câini„ de pază la Secțiile de Votare Județene ? Fără să știm, fără să fim de acord chiar dacă nu am știut, în acești 28-29 de ani am fost mai rău dacă am fi fost torturați. Am fost metodic lipsiți de ce moștenisem din punct de vedere economic de la Ceaușescu : de locuri de muncă, de rezerva valutară a României care a ajuns în conturi offshore în beneficiu celor precum Voiculescu și MULȚI ALȚII care s-au ascuns bine, au stat și continuă să stea în umbră dar neoprindu-se să ne facă mult, mult rău. Cu cât opunem mai multă rezistență la răul lor, cu atât ei se fac și mai prezenți în măsurile pe care Dragnea le ordonă contra noastră. Deși sunt ultimul care o doresc, soluția de a scăpa de ei și ai judeca, este o ADEVĂRATĂ REVOLUȚIE, din păcate cu vărsare de sânge pentru că așa vor ei sau mai bine zis doar luați la „baionetă„ vor ceda, vor fi învinși.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Dvs spuneti "Cercetarea în acest complicat dosar a început în 2015" !!! (De ce asa tarziu, no comment )Deci, 2015,2016,2017 si 2018.....si inca se cereceta !! Dar daca la anul, in 2019, se va termina cerecetarea ? ce veti spune ? Sa fiu sincer eu am mai mare incredere intr-o sectie civila decat intr-una militara. Apropo, stiti ca am citit undeva ca nicio tara occidentala din UE nu mai are sectii militare de procurori si judecatori !!? Sigur exista insa in Rusia. Legarea solicitarii de revocare de acest dosar mi se pare fortata.
    • Like 0
  • Lacheul tudorel se dovedeste un personaj atat de detestabil din cauza indarjirii cu care lucreaza in folosul borfasilor si, iata, chiar si a tortionarilor, incat mie unul imi provoaca o scarba pe care o resimt fizic si profund - de fiecare data cand il aud vorbind. Si, pentru ca eu unul nu am alte parghii in ceea ce priveste penalizarea actiunilor individului, nu-mi ramane decat sa imi tratez scarba expectorand puternic fix intre ochii respectivului - cu proxima ocazie si de fiecare data cand voi avea neplacerea de a-l intalni fata in fata.
    Nu indemn pe nimeni sa recurga la un astfel de gest, insa nici nu pretind ca imi va parea rau daca va primi astfel de complimente.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult