Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

După ce a constatat că „nu se știe câți angajați are statul”, ministrul Muncii a decis să-i înroleze pe toți cei plătiți din fonduri publice în Revisal, „care devine Reforma”

Violeta ALexandru - gov.ro

 Foto gov.ro

​Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunțat că începe un demers de înrolare a tuturor angajaților plătiți/angajați de statul român în REVISAL, care va deveni REFORMA - Registrul Electronic al Forței de Muncă Angajate.

În prezent în REVISAL sunt 1,4 milioane de angajați contractuali (prin contract de muncă) la entități „de stat”. „De stat”, adică instituții publice sau entități private controlate de stat, explică ministrul. „REVISAL/REGES + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000. La Ministerul Finanțelor este o situație foarte utilă: Posturi ocupate în sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000). Toate aceste date sunt utile, dar trebuie să avem o singură sursă, interogabilă și actualizată constant cu toate informațiile necesare care să ne dea imaginea totală a celor care muncesc”, spune Violeta Alexandru.

„Conform ultimului raport de guvernanță corporativă, legislație parțial anulată de Partidul Salvați Deținuții (ca să pierdem urma acestor entități), Administrația centrală e proprietara a 225 de întreprinderi care însumează 180.000 de angajați, iar administrația locală e proprietara a 1.250 de întreprinderi care însumează 100.000 de angajați

Acestora li se adaugă peste 135.000 de funcționari publici și circa 9.000 de demnitari (7.000 sunt doar primarii și viceprimarii celor aproape 3300 de localități).

În REVISAL/REGES nu se regăsesc structurile „militare”, MAI (despre care nu spunem, totuși, că e structură militară), MAPN, STS, SPP și serviciile secrete. Nici persoanele angajate prin contract de management prin și mandat de reprezentare și, personal, nu văd de ce nu ar fi.

Ca să ajung acolo unde mi-am propus, anume ca REVISAL/REGES să devină Registrul Electronic al Forței de Muncă Angajate (REFORMA) din România și care să cuprindă și sistemul privat, dar și pe cei plătiți, într-o formă sau alta, din bani publici nu va fi ușor. Sunt legi de schimbat. Mai este și o schimbare de mentalitate”, scrie pe Facebook ministrul Muncii.

„România nu știe, cu certitudine, cine e angajat și mai ales câte persoane plătim din bani publici. Trebuie muncit și pus la punct un unic punct - sursă pentru toate date despre forța de muncă din România. M-am decis să mă apuc de treabă. Și aici.

Toți angajații din România, toți funcționarii, toți demnitarii, toți cei cu contracte de management, toți cei cu mandate de reprezentare indiferent de unde, de cine și cum sunt plătiți o să fie în această evidență. Și în baza de date facem o bifă: fonduri publice. Ca să știm cine e plătit din banul public. Cele 4,5 milioane de angajați din privat merită să știe asta. Începem!”, a spus ministru Muncii.

Violeta Alexandru a declarat recent, la Digi24, că nu există o bază de date care să centralizeze toți angajații de la stat, iar aceasta este o problemă mai veche a sistemului. În registrul electronic de evidență a salariaților - REVISAL- sunt salariații din sistemul privat, a spus ministrul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult