Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După ce China ne-a oferit cu generozitate Covid-19, acum ne oferă darul vindecării, vaccinul care va scoate lumea de la terapie intensivă. Câtă încredere să avem în darurile chinezilor

Air China

Foto: Guliver Getty Images

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune, este sezonul cadourilor, al reclamelor în care Moș Crăciun ne aduce Coca Cola, în timp ce pe fundal curge piesa lui Dean Martin – Let it snow. Anul acesta am achiziționat un televizor nou, este 4K, putem privi filme cu prietenii, meciuri de fotbal, asta în timp ce petrecem cu familia în jurul mesei. Este un Crăciun frumos, de Revelion mergem în Austria, la schi. Am “prins” o ofertă pe ultima sută de metri. Am considerat că nu merită efortul de a ne înghesui pe pistă la Predeal.

Vom pleca cu mașina, ne place mult libertatea de mișcare, iar drumul este superb. La întoarcere mergem la Parndorf, vrem să cumpărăm niște cadouri pentru părinți și niște hăinuțe pentru copii.

Așa au stat lucrurile în 2019.

Cum stau lucrurile în 2020.

Sărbătorile de iarnă se apropie, este sezonul cadourilor, dar din cauza izolării sociale, impusă de situația creată de pandemia de coronavirus, vom comanda online cadourile pe care dorim să le achiziționăm. Prietenii sunt la un click distanță, pe Zoom, la fel și părinții. Din cauza faptului că sunt o categorie vulnerabilă, evităm să ne întâlnim cu ei, dar mai vorbim pe Skype. Le-am achiziționat un calculator și am apoi i-am învățat cum să îl folosească. Ne adaptăm.

La televizor sunt meciuri de fotbal, însă se joacă cu tribunele goale. Parcă ne uităm la un antrenament ofcial. De Crăciun stăm în casă, orașul este carantină, incidența Covid-19 este de peste 10 la mie. La colțul blocului este mereu o patrulă de poliție. Ieri, când am ieșit din bloc, m-am grăbit si din cauza asta era să îmi iau o ditamai amenda. După ce mi-am tras masca pe față, am uitat să iau după mine declarația pe propria răspundere. Oamenii au fost înțelegători, mi-au explicat că este necesar să fiu responsabil să să respect regulile.

În casă este bine, cald, nu ne plângem, copiii fac școală on-line, în pauze este o mega sporovăială. Toată lumea vorbește în același timp, dar sunt simpatici.

Anul acesta vom rămâne acasă, nu vom pleca nici în Austria, la ieșirea din oraș sunt patrule, mergem cu declarație peste tot. Germania a propus ca statele alpine din UE să nu deschidă stațiunile de schi în acest sezon de iarnă, pentru a limita răspândirea COVID-19. Si Italia susține o astfel de măsură, însă Austria se opune. Totuși, vom rămâne acasă. Un an putem sări pete concediu. În Asia, China promovează masiv clipuri de publicitate turistică. Ne gândeam să vizităm piața Tiananmen, în memoria studenților care în 1989 au demonstrat pentru libertate, însă nu, stăm acasă.

Pe fundal se aude Dean Martin, cu aceeași „Let it snow”. Ne mai înveselește și ne face să ne amintim de 2019 și de lucrurile ce ne făceau fericiși, dar nu știam cât de importante sunt.

Și trebuie să fim optimiști, nu există altă posibilitate de a depăși această criză de sănătate, venită la pachet cu o criză economică.

Această pandemie ne-a răpit nu doar libertatea de care ne bucuram, ci ne-a făcut să conștientizăm ce vieși frumoase aveam și nu știam. Ne doream să mergem oriunde în Europa, o puteam face nestingheriți. Doream să mergem în oraș, la restaurant, la mall sau oriunde, nu era niciun fel de problemă.

Între timp, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 64 de milioane, iar 1,5 milioane de oameni au decedat.

Singura posibilitate de a recâștiga libertatea de mișcare este apariția unui vaccin. Dacă anii trecuți așteptam cadourile de Crăciun, anul acesta așteptăm un vaccin care să stopeze nebunia asta.

După ce China a mușamalizat cazurile de Covid-19 și a dus o campanie mediatică masivă în Vest, pentru a câștiga simpatia europenilor, expediind măști pe care apăreau nume de companii chinezești, acum ne oferă un nou “dar”, un vaccin, dispusă fiind să îl împartă cu toată lumea.

Această campanie globală oferă Chinei o oportunitate de a-și repara imaginea, care a fost grav deteriorată la începutul anului, când statul comunist a ascuns adevărul despre Covid-19.

Vaccinurile pot fi, de asemenea, folosite de Beijing ca instrument pentru politica sa externă prin care urmărește a-și proiecta puterea și întări sferele de influență la nivel mondial. La începutul

Această campanie, alături de cea din lunile martie – aprilie, când a expediat sute de tone de materiale de proastă calitate în Europa dorește a reabilita China în ochii Occidentului. Dar vor putea aceștia să își spele imaginea?

Aceste gesturi vin în contrast cu intențiile liderilor partidului comunist chinez, care la ultima adunare, desfășurată la Beijing în 29 octombrie, nu si-au ascuns intențiile militare, economice și tehnologice. Cel mai important lucru, aceștia își propun contestarea rolului de lider mondial al Statelor Unite. China este dispusă să expedieze sute de milioane de doze, într-un efort susținut de a-și curăța imaginea, mai ales către țările aflate în curs de dezvoltare, în special cele din Africa, America de Sud și Asia. Am putea spune că statul chinez este foarte generos din punct de vedere geostrategic.

În timp ce statele occidentale au lăsat impresia, la începutul pandemiei, că încă nu sunt decise a acționa, China a fost într-o permanentă ofensivă, în primul rând mediatică. După ce problema a scăpat de sub control și a afectat grav economiile țărilor dezvoltate, acum oferă ieșirea din criză prin oferirea nu doar de vaccinuri, ci și de fonduri. Peste 3 miliarde de dolari. O sumă infimă în comparație cu daunele provocate de către criza declanșată în Wuhan.

Între timp, experții internaționali din domeniul sănătății publice au pus la îndoială, de asemenea, vaccinului dezvoltat de către China, întrucât eficacitatea și siguranța acestuia nu a fost suficient dovedită prin studii clinice.

Însă darurile chinezești nu vin doar cu avantaje. Nu, acestea sosesc la pachet cu controlul strict al relațiilor economice. Extrapolând, ne putem uita spre Hong Kong pentru a vedea cum a respectat China principiul “O țară, două sisteme” și libertățile cetățenilor.

Ce îmi doresc pentru 2021? Revenirea la normalitatea pe care o aveam înainte de 2020, un sistem bazat pe libertate și strângerea relațiilor cu partenerii occidentali ai României.

Și da, să ne vedem cu părinții și bunicii noștri față în față, în timp ce petrecem în familie de Crăciun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • China e vinovata, in totalitate, de tot ce se intampla, Nu are nimeni curajul? Este un virus care sufera numeroase mutatii. Acum o luna avea 38. S-a asternut tacerea.
    • Like 0
  • China a ajuns unde a ajuns din cauza lacomiei corporatiilor si a minunatului concept de globalizare. Sper din tot sufletul ca democratii sa nu schimbe atitudinea adminsitratiei americane din ultimul timp fata de China . E pana la urma singura natiune care poate seta un trend.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Chinezii sunt vinovați pentru ce s-a întâmplat sa zicem din noiembrie și pana în ianuarie.
    Însă din ianuarie și pana în decembrie ne-am dat singuri cu stângul în dreptul, în frunte cu marele lider mondial. Ba chiar dinainte, de când am am mutat în Asia toată industria și nu mai suntem capabili în occident sa producem un capăt de ata. Sau ca am construit o economie înfloritoare care se prăbușește ca un castel de cărți de joc pentru ca s-au închis frizeriile.
    Avem motive serioase sa ii înjuram pe chinezi însă nici liderii noștri n-ar trebui scutiți de flegme.
    • Like 2
    • @ Parerist
      Nume check icon
      De acord!
      • Like 0
    • @ Parerist
      Ia fa o firma si poti sa produci unde vrei tu si ce vrei tu. Dar ce sa faci daca suntem zgarciti si lacomi. Toti vrem sa muncim putin pe multi bani dar sa cumparam ieftin si bun. Ei bine cum sa impaci toate criterile? Pai produci in Asia de sud-est( China, Taiwan, Cambodgia, Vietnam, India etc). Pentru ca acolo ii ieftin , simplu si au si forta de munca calificata. Iar daca pana de munca erau doar mana de lucru , in ultimii ani au devenit si o forta de know-how , iar asta sperie mai rau occidentul. Au devenit lideri mondiali in noile technologii cum ar G5 , inteligenta artificiala , etc. Acum nu ii momentul sa ii injuram ci sa punem mana pe carte si sa construim. Dar noi ne-am cam sabotat viitorul in ultimii 30 ani. Nu mai avem mecanici , sudori,strungari,zidari,tamplari. Avem doar filozofi si demagogi. Iar in domeniul IT unde avem impresia ca suntem buni ne ocupam mai mult de mentenenta decat de inovatie. Asa ca domnule Vuta , China nu vine cu cadouri , dar o sa vina cu tavalugul dar nu ne vine mintea la cap. Toti din jurul nostru ne-a intrecut in orice domeniu , dar noi inca dam vina pe altii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult