Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PR COVID-19: „From Russia with love!” După chinezi, și Putin se oferă să ne salveze lumea, după ce Rusia a raportat un număr infim de îmbolnăviri cu coronavirus

Putin coronavirus

Foto: Guliver Getty Images

„Teme-te de chinezi chiar și când îți fac daruri”, articolul pe care l-am publicat în dimineața zilei de 23 martie 2020, a avut un impact important, oamenii sunt interesați să citească despre ofensiva mediatică întreținută și promovată de către regimuri autoritare. Și sunt interesați să se pună la adăpost de propaganda nocivă a acestor regimuri.

Rusia este catalogată de către Freedom House ca fiind o țară în care libertățile cetățenilor nu sunt respectate, cu un scor de 20, pe o scară de la 1 la 100, Rusia este considerată “not free”.

Conform Freedom House, „Puterea în sistemul politic autoritar al Rusiei este concentrată în mâinile președintelui Vladimir Putin. Cu forțe de securitate loiale, un sistem judiciar aservit, mass-media controlată și un legislativ de către un partid de guvernământ și facțiuni de opoziție pliabile, Kremlinul este capabil să manipuleze alegerile și să suprime dizidența autentică. Corupția răspândită facilitează legăturile dintre birocrați și grupuri de crimă organizată.

(n.r. În imaginea de mai sus, publicată de Washington Post, Vladimir Putin vizitează un spital unde sunt tratați pacienți infectați cu coronavirus, poartă un costum special care îi asigură protecție totală)

Dar ce se întămplă în Rusia? Până la ora scrierii acestui articol, Rusia a raportat 495 de cazuri, la o populație de 144 de milioane de locuitori, lucru care stârnește consternarea întregii opinii publice, de pe întreg mapamondul. Doar în Luxemburg, un stat cu o populație de 600.000 de locuitori, au fost raportate 875 de cazuri.

Întrebarea care se pune este „Spune Rusia adevărul în legătură cu numărul cazurilor raportate către Organizația Mondială a Sănătății?”

Într-o ieșire ironică, președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a catalogat drept ciudată închiderea graniței ruso-belaruse, afirmând că oficialii de la Kremlin nu înțeleg ce se întâmplă.

Pe plan intern, Rusia se confruntă cu un val de scepticism în legătură cu numărul de cazuri raportate, populația își amintește de modul în care autoritățile au comunicat în despre dezastrul de la Cernobîl (1986) sau epidemia de HIV/SIDA din anii '80, subiecte ce au fost cenzurate masiv de către Kremlin la vremea respectivă.

Cum acționează Rusia pe plan extern? Marketing și demagogie, promovate agresiv. În data de 22 martie, regimul de la Kremlin a decis să trimită în Italia echipamente medicale pentru combaterea COVID-19. Pe acestea scria „From Russia with love”.

Într-o ieșire publică, Ovidiu Raețchi exprimă clar situația cu care ne confruntăm în prezent (Sursa: Facebook Ovidiu Alexandru Raețchi):

„Cât despre Putin, acesta va face tot ce este posibil să țină cât mai jos raportările privind numărul de infectări până la sfârșitul lunii aprilie, când ar urma să aibă loc referendumul prin care să fie declarat președinte pe viață. Pentru el e foarte important sa fie "întronizat" înainte ca pandemia să scoată la iveală eventualele probleme din sistemul sanitar.

În acest timp, Uniunea noastră Europeană, cu toate greșelile și ezitările ei, a ales să spună adevărul și să lupte deschis, la vedere, cu catastrofa. Fără bugete secrete pentru a-și cosmetiza imaginea și a poza în erou salvator, fără armate de trolli care să țintească imaginea altor state prin campanii fake news. Aici, în UE, noi putem zilnic sa ne criticăm liderii și să tragem semnale de alarmă - făcând astfel ca lucrurile să fie corijate. În timpul asta, în China și Rusia totul va fi minunat - pentru că sistemele autoritariste au această obsesie de a-și dovedi cu orice preț "superioritatea" în fața "liberalismului decadent". Ca la Cernobîl. Ca la Tienanmen.

Doar că, așa cum vom înțelege în următoarele luni, adevărul este cel mai mare inamic al Covid-19. Iar minciuna propagandistică - cel mai mare aliat al său. Dacă în ianuarie 2020 am fi știut tot adevărul despre coronavirus, omenirea nu ar fi astăzi aici.

Uniunea Europeană va fi profund afectată de această pandemie. Se va încovoia, îndoi și zgudui din toate încheieturile. Va fi atacată din toate părțile - Rusia si China vor face tot ce le stă în putere ca să-și extindă influența în interiorul ei. Dar va ieși mult întărită din această criză. Pentru că a spus adevărul și s-a supus criticii propriilor cetățeni - lucru care îi va permite sa își corecteze greșelile și să adopte cele mai eficiente strategii. Asta nu se întâmplă niciodată în sistemele cu președinți aleși pe viață.“

Este important să știți că atunci când distribuiți pe Facebook poze și texte cu tot felul de autocrați care luptă cu COVID-19, ce pozează în salvatori, să aveți în minte un singur lucru, din secunda 1 în care faceți asta vă transformați într-un vector de transmisie a unor știri false prin care subminați interesele propriei națiuni.

Înainte de a vă declara admirația pentru Putin, pentru Xi Jinping sau oricare alt reprezentant al unor regimuri autocrate, iubiți-vă în primul rând țara, România, așa cu bune și rele, România este casa noastră, nu Rusia, nu China. România!

România face parte din familia Uniunii Europene. În această familie putem critica politicieni, avem dreptul de a-i schimba din funcții prin vot liber și ne putem exprima opiniile, pentru că libertatea de exprimare este garantată în România și în Uniunea Europeană.

De aceeași libertate de exprimare se folosesc și site-uri obscure, care promovează știri false, prin armate de comentatori, de trolli care prin comentariile și articolele îndoielnice încearcă să denigreze libertățile de care ne bucurăm în Uniunea Europeană și România. În Rusia și China nu au aceste libertăți, în România și Uniunea Europeană, da!

Locul României este alături de democrațiile occidentale. Modelul în care un tătuc dictează, iar ceilalți se supun, este unul care a eșuat. Regimurile care promovează minciuna ca model de bună guvernare sunt unele eșuate.

Este timpul să spunem „România, te iubesc!” și văzând solidaritatea oamenilor, vom iubi din ce în ce mai mult această țară, cu bune și rele! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu spune nimeni sa le faceti statuie chinezilor sau rusilor ori sa le multumiti, dar nici sa aruncati cu noroi, macar pana depasim situatia asta.

    "populația își amintește de modul în care autoritățile au comunicat în despre dezastrul de la Cernobîl (1986) sau epidemia de HIV/SIDA din anii '80 subiecte ce au fost cenzurate masiv de către Kremlin la vremea respectivă". Nu stiu daca ati aflat dar URSS (regimul comunist, socialist) a cazut in 1991, dupa catastrofa de la Cernobil si epidemia de HIV, iar Rusia a trecut la democratia reprezentativa.

    Mergand pe aceeasi logica si nemtii isi amintesc cum le-au fost ascunse cele intamplate in lagarale de concentrare, nici macar familiile soldatilor nu stiau ce se intampla, dar ce vina are Merkel?! Sau guvernul actual al Germaniei?!

    Nu ii mai bagati in aceeasi oala pe rusi si chinezi. Rusia este totusi o tara democrata, poate nu cum ne-o dorim noi, dar n-au o dictatura crminala, total dementa, precum China. Succes.
    • Like 0
  • Altă scârbavnică compilație, scrisă la indicație.
    Îmi iubesc țara, dar nu-i iubesc relele, care trebuie nimicite cum ar fi mafiile de partid, politrucii, incompetenții aroganți, pensiile și privilegiile speciale, pentru cei fară merite, acordate în baza jafului facut asupra celorlalți.
    N-am să iubesc niciodată și îmi va fi veșnic scârbă de Dragnea, Dăncilă, Olguța, Pintea ca și de slugoii veșnici ca Vuță, Gaidac, Gradinaru, Lumezeanu, și din păcate mulți alții, ca să nu pomenim de Băsescu.
    • Like 1
    • @ Roman Ruleacov
      Buna ziua, va multumesc pentru interventie. Din pacate exista puncte de vedere precum cele expuse de catre dumneavoastra. Suntem in 2020, ar trebui sa stiti ca libertatea de expresie este garantata.
      "Scrisa la indicatie"... am observat acest mod de gandire la persoanele care nu se pot exprima pe un subiect si folosesc expresii de genul acesta cand nu pot argumenta. Iubiti Romania, inainte de orice altceva!
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Interes pur. China ajută că dezastrul stârnit de ei a paralizat toată economia lumii, ei trăgând acum consecințele. Chiar dacă ei acum își revin ( ceea ce nu prea cred, e posibil sa se confrunte cu un al doilea val ) totuși nu mai au unde-și desface mărfurile, piesele, produsele intermediare că s-au cam închis fabricile peste tot.
    Rusia are și ea interese comerciale dar și de alta natură: își mai aduce aminte cineva de presiunile pentru a nu deschide un gazoduct? Acum pozează în eroi ca mai apoi să vrea să pună condiții. În situația în care la ei e incert, nu pot să cred că au numai 658 de cazuri! Dar straniu, se pare că si acolo se coace încet ceva. E doar o pură întâmplare asemănarea cu China?
    • Like 2
  • Si inca ceva! Cautati neaparat imaginile din seara asta cu doctorita romanca care afla ca a primit un aparat din Korea de Sud cu care va putea face de 10 ori mai multe teste pentru depistarea oamenilor infestati cu covid in acelasi interval de timp si daca va veti uita atent la fata ei veti intelege si dv cat de mult se gandesc italienii la Putin si cat la vietile in aditie pe care chiar le vor putea salva . Si apoi uneori o viata face cat o lume intreaga! Nu credeti?
    • Like 0
  • Transformati totul! Dintr-un articol despre ajutoare pentru Italia m-am trezit in mijlocul unui articol despre dusmaniii umanitatii, China si Rusia, cu toate relele pe care le raspandesc. Probabil nu as fi deschis postarea daca stiam unde duceti discutia. Mai sunt si alte tari care fac ceea ce fac China si Rusia pentru a ajuta in lupta cu pandemia? Coreenii din sud au trimis 41 t de echipamente medicale Romaniei: 45000E pentru un aparat de testare! Vorbiti despre ajutoare sau injurati cele doua tari, popoare? Le luati in deradere? Sunt implicate populatii, numeric zic, cam de trei ori mai mari decat populatia Europei!
    Daca ar fi sa exprim un gand despre cele multe scrise de catre dv. as intreba daca stiti ca sub conducerea comunista China a devenit a doua putere economica a lumii cu sanse mari sa depasesca SUA? Ok, poluare, altele ce pot fi incriminate (nu as vrea sa intru in exemplificari de acelasi fel de peste tot) toate fac parte insa din alta discutie. Abaterea atentiei de la esenta, oricum, va este caracteristica. Apoi Rusia. Sa vedem ce iese la alegerile pe care le pomeniti. Daca il vor alege pe Putin presedinte pe viata, spuneti poporului rus ca-i prost? In „Piata Rosie” ? Aveti dreptul asta? Nu zic curajul. Daca rusii asta vor? Si ei nu cred in ceea ce credeti dv? Lasati lectiile date altor popoare si incercati lectii romanesti! Spor si, sistem imunitar functional!
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Am auzit ca oricum ai asambla un ventilator medical rusesc, tot mitraliera iese!
    • Like 3
  • Stimate moderator sau autor,la baza societatilor democratice stau o serie de drepturi si libertati .Libertatea de exprimare este una dintre cele importante. Aceasta presupune ca ,chiar si atunci,cand nu esti de acord cu ce spune interlocutorul tau sa nu-l cenzurezi,adica sa-i inchizi gura doar pentru ca tu poti sa faci asta.Acest lucru il fac dictatorii si regimurile dictatoriale. In toata presa occidentala ai sa gasesti exemple in care oamenii isi expun o parerea contrara autorului fara ca cineva sa-i cenzureze.Daca insa tu faci acelasi lucru nu ai caderea morala sa dai lectii de democratie. Ca fapt divers ,te anunt ca asta a fost exact un test ( pe care l-ai picat cu succes) pentru a vedea cat de democrati sunt unii de pe la noi care fac elogiul democratiei dar uita sa se conformeze valorilor ei cand altii spun altceva. In rest ,s-auzim de bine !
    • Like 0
  • HA,HA, ! Care democratie? Unde e democratia?
    • Like 1
  • Interesant cat de mult se aseamana cele doua popoare asiatice - chinezii si rusii ! Daca nu luam in seama statura oamenilor , pigmentul pielii , forma ochilor ( oricum , componentii unui consistent bazin antropologic rus au ochii si forma fetei de tip mongoloid , deh , tatarii secolelor XIII - XVI , sireacii ...) putem lesne observa ,la ambele populatii , un mare numar de asemanari culturale , mod de gandire , comportamente , frici , chiar si preferinte gastronomice ! Adaug si fantasme si plasmuiri politico-sociale - asv Revolutia bolsevica & Revolutia culturala , samd . Astfel , teama de cnut , cultul stapanului , bejania prin siberii sau mongolii indepartate , obedienta , viclenia mujicului rus sau siretenia taranului chinez - intre doua inghitituri de votka sau cateva fumuri de opiu , pas cu pas , tiptil sau violent , au dus la Octombrie Rosu sau la Marsul cel Lung . Astfel , cei doi vicleni asiatici , au dat un nou curs Istoriei , contemporaneitatii mondiale si iata , economiei globale , dupa cum se vede ca o face de fo' 2 decenii , creatia politica a lui Mao , Deng Xiao ping - China . Daca nu vom fi atenti si vom fi cooperanti cu aceast potop euro-asiatic , tolerandu-i la nesfarsit esenta si obiectivele , dand preemtiune bunastarii si cooperarii economice cu acestia, in dauna democratiei si valorilor de tip crestin , euro-atlantice , schritt bei schritt ,acesti doi tirani , ne vor vinde insidios la inceput si mai apoi ne vor impune cu forta , valorile lor odioase - cnutul , frica , obedienta , dublul limbaj , triplul mod de gandire , adoratia tatucului atot stiutor sau a imparatului atot puternic ... Europa . Europa , este Patria mea . Aceasta, alaturi de celelalte creatii ale sale , Statele Unite, Canada , Australia , reprezinta un taram al democratiei , al bunastarii economice , un taram al Dreptului Roman , un taram al previzibilului . Interesant . Iubitorii de siberii sau de mongolii ,cei se dau de ceasul mortii impotriva UE sau USA, detractorii acestora , o fac de la caldurica si comfortul si siguranta pe care acestea le ofera ! Tristi lingai - platiti sau pro bono ... Europa , Patria mea !
    • Like 4
  • Excelent articol ca si precedentul legat de chinezi. Din pacate populatia a fost complet imbecilizata de social media in ultimul deceniu incat acum crede absolut orice este postat, fara nici cel mai mic interes de verificare a informatiei.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult