Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

După Magi, irozii…

Dacă sfârșitul de an calendaristic este marcat de venirea Magilor la Betleem, închinarea lor dinaintea Copilului Ceresc, începutul anului este sub semnul Irozilor. E lecția cea mai grea a credinței, atunci când o trăiești. 

Orice trăiești în taina credinței poate fi interpretat de Irozi drept atac la persoana și statura lor prețioasă, de cele mai multe ori inventată. Irod, numit cel mare pentru merite identificate de istorici, nu și de contemporani, pornește atacul la copiii din regiunea Betleemului din disperare. Își ucisese propriii copii ca să nu-i pericliteze tronul. Disperarea omului bolnav de putere, bolnav de funcție. Ironia este că atunci când Irod condamnă pe prunci la moarte, Iisus împreună cu Maica Sa și cu Iosif trecuseră de două ori pragul Ierusalimului, pe sub nasul lui. O dată la opt zile după nașterea sa, când a fost circumcis și a doua oară, la patruzeci de zile când a fost adus la templu și înfățișat oficial dinaintea lui Dumnezeu. Templul era la nici șase sute de metri de sala lui de tron…Un templu pe care-l restaurase, dar nu se simțea primit în el. Din cauza necredinței sale și împilării propriului popor, zic istoricii, din cauză că-l deranja Dumnezeul despre care tot auzea și care-i limita puterea.

Irod este un intermediar al unei relații fragile între Roma, atotstăpânitoare și poporul său, hrănit din așteptarea mesianică. Pe de o parte politeismul roman, neiertător dacă ar afla că a apărut un rege nou acolo unde numise pe Irod de rege. Pe de altă parte, propriul popor, monoteist, care aștepta cu înfrigurare venirea lui Mesia. Irod preferă să lovească în credința poporului său. Boală grea la irozi, până astăzi.

Celălalt Irod este legat de moartea Sfântului Ioan și nu este străin de momentele Patimii Mântuitorului. Irod Antipa se arată fiul tatălui său întru toate. Și frate cu Arhelau, care la vremea Paștelui anului 4 d.Hr avea să-și masacreze poporul. Să dea bine la Roma. Cezarul însă nu admite excesele și exilează pe Arhelau în Galia.

Irod Antipa fusese școlit la Roma, execută ordinele Romei cu exces de zel. Se teme de Ioan Botezătorul, îl spionează și-l ucide. În numele unei false demnități: jurământul la beție. Ioan predică sfârșitul lumii cunoscute. Identifică pe Mesia. Antipa, care are o lungă istorie de depravare, dezmăț și lux nelimitat, asumă un conflict cu Ioan a cărui singură crimă declarată public este așteptarea și vestirea Mielului lui Dumnezeu, venit tocmai ca să ridice păcatele lumii. Pentru că-i reproșează lui Antipa păcatul însurării cu soția fratelui său, Ioan este arestat și capul său oferit pe tipsie prețuire unui dans.

Nu am auzit mai multe prostii despre învățătura Bisericii și despre noi, ca oameni ai credinței, ca în anul ce a trecut. Pentru cei care cunosc istoria Bisericii nu e o noutate. Doar colportorii unor atari inculturi cred că sunt noi acuzele. Noi știm că nu există erezii noi ci doar ereziarhi plini de noutatea metodei, plini de curajul împoșcării cu mizerii, într-o lume în care libertatea de a vorbi se confundă cu libertatea de a prosti oameni

Cei doi Irozi au un numitor comun. Cea mai interesantă dintre formele de ateism, după Miguel de Unamuno, ateismul în care nu-l negi pe Dumnezeu, dar El te încurcă și atunci faci tot ce poți să-l elimini din ecuația vieții persoanale. În numele acestui ateism ucid. Ei seamănă cu Iuda, apostolul ratat, mai atent la pungă decât la Hristos.

Idolatrii vremii în care trăim și-au făcut un vițel de aur din averea Bisericii. Joacă în jurul lui, întorc spatele tablelor legii și hulesc. O analistă, care citează din articolele sale ca dintr-un clasic, ne prezintă tara anului 2015 ca fiind refuzul unei guvernări mondiale, bazate pe legi impuse de sus în jos, socotind universalismul drept un produs de conjunctură și liberalism moral. Un grup de oameni liberi cugetători fac infuzie de religiozitate și transformă un Vodă în idol, doar pentru că a luat Bisericii. Un vodă îngropat, la un moment dat, totuși, în locașul bisericii Sfinții Trei Ierarhi, semn că biserica nu i-a reproșat niciodată civismul. 

Cum nici acum Biserica nu poate fi împotriva civismului, ci a cinismului prin care este acesta manipulat. De cele mai multe ori împotriva democrației autentice care nu poate fi doar apanajul media sau al străzii. Nu am auzit mai multe prostii despre învățătura Bisericii și despre noi, ca oameni ai credinței, ca în anul ce a trecut. Pentru cei care cunosc istoria Bisericii nu e o noutate. Doar colportorii unor atari inculturi cred că sunt noi acuzele. Noi știm că nu există erezii noi, ci doar ereziarhi plini de noutatea metodei, plini de curajul împroșcării cu mizerii, într-o lume în care libertatea de a vorbi se confundă cu libertatea de a prosti oameni. Știu că vremea darurilor și a liniștii a trecut. În surdină, câteva petarde au stins liniștea. Va fi un an cu Magi sau cu irozi deplini cel care va veni? Nu știu. Ce știu este că Iisus Hristos este minunatul însoțitor al vieților noastre. Chiar și a celor care, ei știu din ce motive, simt nevoia de a-l vinde pe treizeci de arginți. Sau mai puțin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Razvan check icon
    Observ ca biserica nu i-a atitudine decat atunci cand ii sunt lezate interesele materiale sau legile canonice , poate ar fi bine in viitor sa nu mai sustineti " Irozii" care se joaca de-a guvernarea de 26 de ani pe spatele nostru. Nu pot sa nu ma intreb cine, cui s-a vandut pentru 30 de arginti ,retrocedari de paduri , sustineri politice si alte avantaje materiale ? In opinia mea Biserica este partasa la "genocidul" la care Romania este supus . Cand ai pasit in Biserica si ai indemnat poporul sa voteze cu specimenele care ne conduc ai devenit si responsabil si iresponsabil.
    • Like 0
  • Apetenta pentru magi, reprosuri celor care vor sa deschida o dezbatere cat de mica, refuzul iesirii din izolare (Roma, puterea laica)...parinte, era clar ca sunteti o manevra de propaganda de cand ati aparut, la fix, intr-un moment interesant. De fapt, daca ne amintim, au fost lansate vreo trei rachete, dv. fiind cea mai viabila. Partea proasta e ca, citind articolul, partei lansat din ungherele cele mai intunecoase, acolo unde dezbatere inseamna "cand a fost mai bine - in antichitate sau in Evul Mediu?". Si asta o spune cineva care uneori urmareste Trinitas.
    • Like 0
  • Ce glumă de articol! Ateii l-au vândut pe Isus pe 30 de arginti? Sau preotii care se duc la fiecare usă să cerşească bani sau fac alianţe politice cu partidul respectiv de la Guvernare pentru alocarea de fonduri noi?. "Libertatea de a vorbi se confundă cu libertatea de a prosti oameni". Aici e vorba de Biserică, nu? Până la urmă voi vă duceţi în şcoli să îndoctrinaţi copii, nu ateii. Lumea vă critică şi vă detestă (cum voi ne detestaţi pe noi) pentru că şi-au dat seama că îi prostiţi de 25 de ani în a crede că sunteţi o organizaţie religiosă, pe când sunteţi un business. Ar trebuii să vă fie ruşine cu cea ce a devenit Biserica Ortodoxă "Română", care cere bani de la credincioşi pentru orice: căsătorii, înmormântări, botezuri, şi mai nou îşi bagă nasul în Constituţie ca să ne facă din nou de râs în Europa şi să demonstreze că suntem din nou ultimii şi în respectarea drepturilor omului. Ayatollah ar fi mandru de voi pentru felul în care implicaţi religia în politică şi societate. Bravo BOR, mulţumim pentru tot!
    • Like 0
    • @ Robert Alexandru Petraru
      Robert, totusi cine-i d-nul asta, Ayatollah, care-i asa mandru de BOR-ul nostru?
      • Like 0
    • @ Robert Alexandru Petraru
      N-ai idee, ce mult mi-as fi dorit sa ma lamuresti tu!
      • Like 0
  • otheh check icon
    Citindu-va textele din ce in ce mai des, incep sa imi dau seama ca stramosul dvs. nu este Hristos, ci Darwin. Fie vorba intre noi, cred ca ar fi putin cam suparat pe dvs. pentru ca ati tradat tabara maimutelor. Dar, cum nu a fost vorba de 30 de arginti, ci de mult mai mult, cred ca v-ar circumstantia.
    • Like 0
    • @ otheh
      Ce usor e sa vorbesti, cand nimic nu ai a spune...
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      otheh check icon
      Daca auzi voci, poate ar fi indicat sa treci pe la papa neculae sa-ti faca o slujba de exorcizare. Pana una alta, papa neculae foloseste pentru a-si expune teoriile antiateiste o platforma ( republica) fondata de unul, CTP, care a facut praf biserica in nenumarate articole. Deci, se pare ca irozii sunt destul de toleranti, in final. In spiritul egalitatii de tratament, astept ziua in care papa nicolae il va invita pe CTP in amvon sa le vorbeasca enoriasilor.
      • Like 0
    • @ otheh
      So clever! Oare de ce nu sunt surprins?! :P
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      otheh check icon
      Lucrati la Patriarhie si in schimbul de noapte?
      • Like 0
  • check icon
    Pacat ca nu v-ati nascut cu vreo 3-400 de ani mai devreme domnule Necula, puteati sa tineti acest discurs cu torta in mana in fata ateului criminal si ucigas de bebelusi legat de rug. Dar cu finalul sunt de acord : "într-o lume în care libertatea de a vorbi se confundă cu libertatea de a prosti oameni. Știu că vremea darurilor și a liniștii a trecut. În surdină, câteva petarde au stins liniștea." Vremurile in care biserica prostea oamenii in liniste a trecut. Anul trecut cateva petarde, anul acesta artificii, anul viitor trinitrotoluen.
    • Like 2
    • @
      Wow, Ionut, ce periculos ti-ai propus sa fii anul asta! :) Eu ti-as recomanda ca TNT-ul pregatit de tine pentru Biserica, sa-l folosesti pentru un boost propriu in domeniul pe care-l combati cu atata ardoare. Pentru ca voi, acesti autointitulati atei, nu aveti decat doua idei si alea tepene, iar o deschidere mai ampla in directia asta, v-ar ajuta macar sa va revendicati proprietatea cuvintelor si a ideilor, atunci cand va "aruncati in lupta". Daca reusesti sa intelegi, ce vreau sa spun... :P
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      check icon
      Multumesc pentru recomandari. Totusi, mai bine doua idei tepene bazate pe realitate decat multe idei flexibile bazate pe basme si fantezii.
      • Like 2
    • @
      Ionut, n-as zice ca e o alegre prea inspirata sa ai doua idei fixe. Prefer oricand, basmele... :P
      • Like 0
  • nobody check icon
    Habar n-am daca exista Dumnezeu, din punctul asta de vedere sunt agnostic. Dar sper sa existe Dumnezeu, sa-i pedepseasca pe popii carora li se potriveste perfect fraza asta: "Ei seamănă cu Iuda, apostolul ratat, mai atent la pungă decât la Hristos". Nu prea am contacte cu mediul bisericesc, dar inca nu-am intalnit preotul ala care sa nu fie interesat de bani. La ei totul se invarte in jurul banilor. Cel mai mult m-a frapat lacomia si lejeritatea cu care iti cer sume imense pentru botez, cununie, pomana si alte activitati asemanatoare. Generalizez? Poate. Dar sunt convins ca am dreptate pentru cele mai multe cazuri.
    • Like 5
    • @ nobody
      In "eventualitatea" in care, vei ajunge odata si-odata, in fata lui D-zeu, ce speri sa auzi de la El; "fiule, te inteleg si te iert de toate pacatele, ca prea multi preoti corupti ai intalnit la viata ta"?... :) Sigur ca da...
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      nobody check icon
      Nu sunt atat de arogant incat sa-mi imaginez ca D-zeu si-ar bate capul cu un fir de nisip ca mine. Chiar crezi ca o entitate capabila sa creeze infinitul Univers iti va observa macar jalnica existenta? La scara Universului, in timp si spatiu, esti ca si inexistent, o infinitezimala scanteiere.
      • Like 0
    • @ nobody
      Wrong answer! :) Daca accepti existenta Lui, atunci nu e necesara aroganta, ci doar putina logica, cat sa intelegi ca daca si-a gasit timp sa te creeze, sigur Isi va face timp sa te si judece...
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      nobody check icon
      Dar de ce sa ma judece? Daca asa m-a creat El, pacatos, ce sens are sa ma judece? Nu stia din start ca sunt supus greselii? Ce logica e asta?
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      otheh check icon
      Si tigrii, si ei vor fi judecati? Sau broastele testoase? Si ele sunt tot o creatie a divinitatii, deci ar trebui sa li se aplice acelasi tratament juridic. Exista tribunale specializate? Vor fi tigrii condamnati pentru ca nu sunt crestini? Si, in afara de aceasta, ce este bine si ce este rau? Sau, ce este adevarul? Inchizita a fost buna? Inchizitorii, cu siguranta, credeau ca fac lucruri bune la vremea lor. Dar Iuda? Noi il condamnam pentru ca a incalcat loialitatea, nu legalitatea, intrucat, in circumstantele date, turnatoria lui a fost un act de legalitate, hristos fiind considerat un infractor. Iuda s-ar putea apara foarte bine invocand legea timpului ( tempus regit actum); atunci, de ce sa nu ii condamnam si pe cei care isi toarna prietenii la procuratura? Si ei incalca loialitatea, dar respecta legalitatea. Si, in final: logic vorbind, daca admitem faptul ca dumnezeu e anterior tuturor religiilor, atunci trebuie sa acceptam ca el nu este crestin. De unde stim ca nu o sa ne judece dupa coran, sau dupa preceptele budiste? Sau, poate, dupa o biblie gnostica?
      • Like 1
    • @ nobody
      Asa cum esti supus greselii, esti "supus" si indreptarii, ca d'aia te-a facut om si nu robot, nu? De ce, daca ai cunostinta pacatului, sa nu lupti cu el? Te judeca, pentru ca te-a facut constient si ti-a dat puterea sa intelegi cine si ce esti. Deasemenea ti-a dat si puterea sa lupti cu pacatul din tine, dar si libertatea de a alege sa n-o faci. Intelegi? Ce logica ar fi fost, sa fie altfel? :)
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      nobody check icon
      Si care e scopul? Ma face asa cum sunt, imi pune la dispozitie niste pacate si vrea sa vada ce se-ntampla? Pai daca e omniscient nu stie oricum ce se va intampla, dinainte? Calea mea este prestabilita, ce sens are sa ma lupt cand sunt sigur ca nu pot schimba nimic?
      • Like 0
    • @ otheh
      1. Breaking news: animalele nu sunt oameni (si bineinteles, iarna nu-i ca vara)! Daca n-ar fi asa, aici ar trebui sa faci inchisoare, iar D-zeu sa te judece pt. pentru crima daca-ti tai porcul de Craciun, nu?
      2. Despre bine si rau ai fost invatat, iar cand ai nevoie in diferite situatii, raspunsurile o sa le gasesti in tine. D-zeu este Adevarul, restul e relativitate, chiar si "imuabilele" legile naturale.
      3. Inchizitia n-a fost buna. Nu tot ce se face in numele unei religii este bine si corect. Exemple de razboaie si atrocitati, sunt cu miile, de-a lungul istoriei. Oligarhii vremurilor s-au folosit dintotdeauna de religie, pentru a stapani, cuceri, domina. Lucrul asta nu invalideaza religiile, insa. Sau nu pe toate. Daca tu alegi sa faci dintr-un lemn, o bata, asta nu inseamna ca lemnul este inutil. Ai fi putut alege sa faci un scaun, nu?
      4. Nu inteleg la care "noi" te referi, insa stiu ca Iuda l-a tradat pe Hristos si nu vreo lege a vremii, d'aia nici n-a fost judecat atunci. Iuda n-a inteles nimic din invataturile Lui Hristos, altfel s-ar fi cait si nu s-ar fi spanzurat, ulterior.
      5. Recunosc ca n-am inteles mare lucru din sofismul cu D-zeu, coran, precepte budiste, etc...
      • Like 0
    • @ nobody
      Calea ta nu este prestabilita si poti schimba ceva, ca d'aia ai puterea sa alegi. D-zeu stie ce vei face in masura in care esti predictibil. Predictibil esti si pentru un psiholog, pana si pentru cei din jurul tau, in masura in care te cunosc. Singurul care vede insa "the big picture" este D-zeu, d'aia puterea lui de predictie este peste limitele noastre de intelegere. Tu esti predictibil atat timp cat nu-ti folosesti liberul-arbitru, atat timp cat te lasi purtat doar de insticte, atat timp cat refuzi sa cauti sa intelegi pana la capat ce-i cu tine si care-i rostul tau. Un om fara cultura si care se lasa prada instinctelor primare, este extrem de predictibil, chiar si pentru noi, cei de langa el. Religia si mai ales ortodoxia, nu-ti cere sa inghiti nemestecat si nu-ti spune "nu cerceta". Dimpotriva, cauta, intreaba-te si mai ales nu te opri la raspunsuri facile si situatii convenabile. Un exemplu de situatie convenabila e urmatoarea: preotii sunt corupti, pupatoarele de moaste sunt proaste, deci toate religia asta e de doi bani si e clar ca D-zeu lor nu exista sau cel putin nu asa cum il prezinta ei. Eu zic asa: continua sa-ti pui intrebari si sa cauti raspunsuri, fa si putina munca de "teren" si oleaca de "practica", pentru ca n-o sa-ti strice deloc, iar ceea ce cauti n-ai sa gasesti stand numai in fata calculatorului. Apoi, sa nu uiti ca si preotii sunt oameni, deci supusi pacatului, iar bisericile nu sunt populate numai cu sfinti. P.S. O sa inchei aici polemica noastra, pentru ca tinde sa devina o "neverend discussion". Toate cele bune...
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      nobody check icon
      Evident, o sa ne invartim in jurul cozii. Daca tu crezi ca poti schimba ceva, inseamna ca nu crezi ca D-zeu este omnipotent si omniscient. Conform Dex-ului, omniscient inseamna ca stii totul. Dar absolut totul, trecut, prezent si viitor.
      • Like 0
    • @ Icsulescu
      otheh check icon
      Eu cred ca n-ai inteles nimic din nimic. Ti_a dat tie dumnezeu dezlegare sa tai porcul? Nu, asta ti_a dat-o Mos Neculae, prietenul tau. Sa nu ucizi! Asta este porunca. Dar voi vreti sa haliti purcei de Craciun si, de aceea, talmaciti totul in favoarea voastra, cand aveti un interes. Aleluia!
      • Like 0
    • @ nobody
      check icon
      Va certati cu el degeaba, credinta tine de irational, intotdeauna se va gasi un argument irational pentru a contra orice argument rational.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult