Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

După o perioadă de tăcere, Ambasada SUA vorbește din nou despre nevoia unui stat de drept și-l apără pe judecătorul Cristi Danileț

Joe Biden, Klaus Iohannis

Foto: Administrația Prezidențială

Ambasada SUA la București a reacționat după ce judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, pe motiv că a postat pe TikTok filmulețe despre care CSM susține că ar aduce „atingere imaginii justiției”. Astfel, Ambasada SUA le transmite un mesaj de îngrijorare autorităților române și vorbește, din nou, despre importanța statului de drept.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. 

Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Americanii astia iar isi baga nasul unde le fierbe oala , cum isi permit ei sa se amestece in treburile interne ale gruparii patronate de prea-puternicul Bogdan Mateescu de Govora , mare patriot , mare judecator , pe care daca-l cauti pe internet sa vezi cu se s-a ocupat el in materie de stiinte juridice , te ratacesti rau :
    - CV de negasit , odata ajuns la CSM nu-ti mai trebuie CV...
    - absolvent al marii facultati de la Sibiu si cam atat . Dupa aia daca mergi pe Google Scholar se vezi contributiile domniei sale in stiintele juridice , foaia se umple cu alti Mateescu caci altfel ar fi ramas GOALA...
    Cautare Google Scholar :
    - Cristi Danilet - 228 de citatii - are o suma de carti si articole despre drept
    - Bogdan Mihai Mateescu - ZERO dupa cum bine observa domnia sa , ZEROURILE nu au ramas numai in matematica , au ajuns si la CSM.
    Ne mai intrebam de ce merge treaba prost ? Pai promovam lichele si curcani in calduri cu aspect apetisant...
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      Felicitari ,Stimate Domn ,ptr cuvintele adevarate si intelepte ,
      --Asa o fi ,? Dar personal regret mult ,iesirea din sistem a Domnlui , C Danilet !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult