Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

După o perioadă de tăcere, Ambasada SUA vorbește din nou despre nevoia unui stat de drept și-l apără pe judecătorul Cristi Danileț

Joe Biden, Klaus Iohannis

Foto: Administrația Prezidențială

Ambasada SUA la București a reacționat după ce judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, pe motiv că a postat pe TikTok filmulețe despre care CSM susține că ar aduce „atingere imaginii justiției”. Astfel, Ambasada SUA le transmite un mesaj de îngrijorare autorităților române și vorbește, din nou, despre importanța statului de drept.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. 

Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Americanii astia iar isi baga nasul unde le fierbe oala , cum isi permit ei sa se amestece in treburile interne ale gruparii patronate de prea-puternicul Bogdan Mateescu de Govora , mare patriot , mare judecator , pe care daca-l cauti pe internet sa vezi cu se s-a ocupat el in materie de stiinte juridice , te ratacesti rau :
  - CV de negasit , odata ajuns la CSM nu-ti mai trebuie CV...
  - absolvent al marii facultati de la Sibiu si cam atat . Dupa aia daca mergi pe Google Scholar se vezi contributiile domniei sale in stiintele juridice , foaia se umple cu alti Mateescu caci altfel ar fi ramas GOALA...
  Cautare Google Scholar :
  - Cristi Danilet - 228 de citatii - are o suma de carti si articole despre drept
  - Bogdan Mihai Mateescu - ZERO dupa cum bine observa domnia sa , ZEROURILE nu au ramas numai in matematica , au ajuns si la CSM.
  Ne mai intrebam de ce merge treaba prost ? Pai promovam lichele si curcani in calduri cu aspect apetisant...
  • Like 5
  • @ Radu Bogdan
   Felicitari ,Stimate Domn ,ptr cuvintele adevarate si intelepte ,
   --Asa o fi ,? Dar personal regret mult ,iesirea din sistem a Domnlui , C Danilet !
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult