
Foto: Martin Divisek / EPA / Profimedia
Ministrul Energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga (62 de ani), a făcut câteva recomandări persoanelor fizice și companiilor din Elveția despre cum pot folosi cu moderație resursele în timpul crizei energetice. Pe scurt, sfaturile sună așa: încălziți mai puțin locuința și biroul, stingeți toate aparatele și lumina, răciți mai puțin frigiderul și ...dușul în doi.

Oficialul elvețian a atras imediat atenția cu această propunere inedită de economisire, iar subiectul a ajuns repede pe buzele tuturor. Mulți s-au amuzat, dar ministrul Energiei a subliniat că propunerea este serioasă.
Într-un interviu acordat „Tages-Anzeiger”, Simonetta Sommaruga a adăugat: „Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”.
Sommaruga a spus că la rândul ei și-a schimbat deja comportamentul din prima săptămână în care a pornit campania pentru economisirea resurselor energetice. „Am devenit mai consecventă, de exemplu când sting luminile. (...) Oamenii mei își pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton”, a precizat ea.
Ministrul a respins criticile conform cărora campania a venit prea târziu. „Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul de încălzire.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Când vine vorba de economie de energie cred că ar trebui să împărțim speța în două:
1) E clar că va fi o penurie de energie, mai ales la iarnă. În aceste condiții, că vrem - că nu vrem vom consuma mai puțin. Fie de bunăvoie, fie prin apariția penuriei, a black-out-urilor etc fie prin creșterea inevitabilă a prețurilor, în continuare. Guvernanții vestici încearcă și ei, după mintea lor (stupidă) și inspirația lor (blocată) să vină cu soluții care mai de care mai originale, până se ajunge la aberații de genul celor emise de ministresa elvețiană. Astfel ea pare mai degrabă - în loc de a veni cu soluții pragmatice - că își devoalează frustrările și nevoile. Îmi cer scuze, dar parcă pare nostalgică ea însăși după un duș în doi, mai ales la vârsta domniei sale. Și nu sunt eu mai măgar la faza asta decât e ea ridicolă și lipsită de bun simț. Dar soluții pentru economisire există și trebuie aplicate, cu o singură condiție: să fie rezonabile, să nu ne umilească și să nu ne trimită înapoi în practicile comuniste. Totul trebuie să fie rezonabil, firesc, eficient și în primul rând să aibă sens. Astfel și populația poate înțelege și poate să ușureze sarcina conducătorilor, să participe din convingere și nu să se opună vehement.
2) Dar rămâne o MARE întrebare: cum de am ajuns, noi europenii în așa hal? Parcă am fi ultimii oameni din fundul Africii. Și să nu-mi spuneți că totul e numai vina lui Putin. Putin, cu războiul lui agresiv și nedrept, are și el partea lui de vină, evident. Dar războiul a venit doar ca o picătură care a umplut paharul unei crize DEJA EXISTENTE. Liderii europeni, în ”înțelepciunea” lor neomarxistă evidentă, luaseră mai demult niște măsuri din topor, fără a gândi cu capul, ci mai degrabă cu ”dosul”. Și mai mult decât atât, au forțat și toate țările membre să acționeze la fel. În special pe cele mai servile, cum e și România. Anume, în același timp s-a procedat la ”înverzirea” forțată a energiei (închiderea de termocentrale, respectiv atomocentare, dar și la păstrarea unei piețe libere / liberalizate. Astfel că ÎNAINTE de declanșarea războiului criza deja își arăta colții, prin scumpiri ale energiei de toate felurile (din toamne trecută) și chiar penurie. Războiul a venit să se suprapună peste catastrofa deja existentă. Iar liderii europeni, care acum vin cu propuneri din astea grotești și imposibile, nu par deloc rușinați, nu bagă deloc capul în pământ că totul se întâmplă în primul rând din prostia sau ticăloșia lor. Unul nu a venit în fața poporului să-și facă mea culpa cu ceva de genul: ”stimați cetățeni, ne pare extrem de rău că politicile noastre (uneori) inadecvate în domeniul energiei, optimismul economic exagerat, ideologizarea uneori greșită a politicilor economice și neaprecierea corectă a riscurilor geopolitice, au făcut ca în acestă perioadă să trebuiască să SUFERIM cu toții pentru a depăși criza.” N-ar fi fost mai cinstit așa? Ba da, dar cum să-și recunoască ei, marii șmecheri de la butoane, prostia și incompetența?