Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin sparge blocul european cu berbecele Orban: Ungaria este prima țară europeană care admite deschis că va plăti gazul rusesc în ruble; urmează Austria, Slovacia și Germania?

Orban și Putin

Foto: Profimedia Images

Despre un avantaj de etapă al lui Putin: Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească un nou sistem de plată pentru gazul rusesc, care a fost cerut de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului comunitar și va oferi resurse financiare în numerar economiei Rusiei. Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia intenționează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a satisface o cerință rusă de plăți în propria monedă, potrivit unor surse care au vorbit cu jurnaliștii de la Financial Times.

La rândul său, Eni din Italia, unul dintre ceilalți mari clienți ai Gazprom, își evaluează opțiunile, au spus două persoane familiare cu discuțiile. Compania are timp până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru proviziile rusești, pentru a face o alegere. 

De altfel, UE a precizat joi că cei care cumpără gaz rusesc ar putea evita încălcarea sancțiunilor dacă declară achizițiile finalizate atunci când plătesc în euro sau în dolari, dar s-ar putea să nu mai existe nicio soluție dacă Moscova insistă să se folosească și un cont în ruble pentru tranzacție.

Ungaria joacă cum îi cântă Putin

Ministrul maghiar de externe a confirmat tot joi pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată cerută de Moscova pentru a plăti importurile de petrol și gaze. Astfel, Ungaria va face plățile în ruble. „85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracție, nu am ales situația”, a declarat oficialul ungar. Szijjártó a spus că nu există surse sau rute alternative care să le permită să înceteze importul de energie rusească în următorii câțiva ani.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat joi pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că UE nu poate accepta ca plățile în euro către Rusia pentru gaz să fie considerate finalizate de Moscova doar după ce sunt convertite în ruble, transmite Reuters. „Ceea ce nu putem accepta este că firmele sunt obligate să deschidă un al doilea cont și că între primul și al doilea cont, suma în euro se află în totalitate în mâinile autorităților ruse și ale Băncii Centrale a Rusiei, iar plata este finalizată doar atunci când este convertită în ruble”, a declarat oficialul, precizând că acest lucru ar putea fi considerat un împrumut către banca centrală rusă. „Aceasta este o eludare absolut clară a sancțiunilor”, a adăugat oficialul UE.

Conducte de gaz

Livrarea de gaze pentru Polonia și Bulgaria a fost întreruptă miercuri de Rusia, pentru că cele două țări au refuzat să se înscrie în schema Kremlinului, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu un șantaj.

Potrivit CNN, întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal, iar această schema îi oferă președintelui rus Vladimir Putin un avantaj politic și forțează companiile să intre în schema lui și să plătească în ruble.

Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către Uniunea Europeană în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor la petrol și gaze, chiar dacă volumele au fost mai reduse, relatează The Guardian. Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei declanșate de Kremlin în Ucraina, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut, sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Ceva nu merge bine in marea familie europeana. Era clar ca anumite state ca Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Austria si Germania sunt destul de dependente de gazul rusesc. Multi au declarat ca nu vor sa plateasca sin ruble si daca nu ma insel au fost si declaratii la nivel european, dar totusi de ce unii merg impotriva? EU chiar nu poate sa alinieze la nivel european necesarul de gaze naturale si sa faca schimb intre tari - am inteles ca noi avem surplus acum - ca sa acopere nevoile Uniunii, sau anumite tari - gen Ungaria si Germania - au de fapt o agenda ascunsa?
  Sper ca guvernantii nostri se trezesc in ceasul al 12-lea si incep sa gandeasca si sa actioneze. Dupa Ungaria - unde era cam previzibil ca o sa miste in front - iar daca Bulgaria va fi pusa cu botul pe labe - destul de usor cred eu - iar tarile din Vest in continuare tot spera sa ii vina mintea lui Putin la cap, cred ca am ramas cam de izbeliste pentru ca suntem si vom fi inconjurati de tari neprietenoase. Prin urmare jocul Rusiei ajutat cu idiotii utili si oportunistii din Romania o sa cam faca roade. Si sincer, incep sa fiu extrem de ingrijorat ca in cazul unui atac rusesc intr-adevar NATO va activa cel punct, prin urmare cred ca numai americanii poate ne mai pot ajuta cu ceva.
  • Like 0
  • @ Nume
   UE nu a facut fata niciunei crize, cel putin de la extindere pana in prezent. Totul s-a limitat la niste vorbe goale.. Din pacate romania este moarta fara nato si, in special, fara ue. Suntem tara care si-a canibalizat propria economie in favoarea unor escroci internationali in numele liberalizarii. Canibalizare ce a adus profituri unei clase politice de cea mai joasa speta.
   • Like 0
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Stimate domn, România are un surplus mic. În lunile de iarnă are chiar deficit și de aia cumpăra gaz rusesc, și anume ceea ce nu era acoperit de producția internă la preț exorbitant. Va aduceți aminte de șopârla aia antenistă cum că România are cel mai dezavantajos contract cu Rusia? Motivul e că României îi trebuie o cantitate variabilă care nu poate face obiectul unui contract ferm cum au celelalte state așa că rușii ne vindeau acele câteva procente lipsă la preț mare, repet, nefiind o cantitate fixă. Nu mă uit la A3 sau alte latrine, mi s-a servit și am facut o cercetare să lămuresc misterul. Deci România are, întâmplător, cea mai bună situație, având zăcăminte proprii. Nu la fel stă treaba și pentru celelalte țări care nu au.
   NU SE POATE schimba tactica de pe o zi pe alta. Toate aceste țări sunt captive. Reorientarea durează iar pe bulgari îi doare. Ungaria importă 85-95% din necesarul de gaz din Rusia. Vă imaginați ce ar însemna ca Putin sa le închidă lor robinetul. Nu că nu vor ori sabotează, din pripă nu pot ( nu vorbesc de celelalte probleme ale Ungariei ci strict de asta ).
   Neutralitatea Austriei. După WW2 Germania a fost împărțită după cum se știe iar obligația Austriei era să rămână neutră, ceea ce a și făcut.
   Germania cerșește gaz și petrol de unde poate și a alocat mult pentru Ucraina.
   Ideea asta cum că România ar trebui mai curând cu USA și UK nu-i nouă, o susține prin feisbuci demult un domn cu nume sonor, cu o vehemență și agresivitate -la adresa celor care nu-s de acord- demne de cauze mai bune.
   Autoflagelarea asta care vine dintr-o adevărată cultură a vinei și vederea în negru nu folosesc nimănui. Punct și de la capăt, ce se poate face DE ACUM. Plătim toți pentru somnul cu vise frumoase ale tuturor europenilor. Cred că Europa s-a trezit și la fel cred că nici USA nu vrea si nici nu urmărește scindarea EU. O Europă unde plutește suspiciunea între membri nu se apără eficient. În plus depinde de cine e la Casa albă. Dacă era Trump ne vedea naiba și nimeni nu garantează că nu se întoarce ori că nu vine unul mai rău.
   Nu ajută cu nimic o Europă scindată ori cu suspiciuni. Cine se bucură și-și freacă mâinile? Putin.
   Și încă ceva: USA e departe însă rusul e aici. Americanul poate să-și umfle mușchii ca un culturist plin cu steroizi însă replicile României e bine să rămână prudente. Nicidecum ciocul mic ci cu grijă.
   Doar uniți vom reuși.
   • Like 0
 • sa fie un inceput de dedolarizare? Ma intreb ce parere au chinezii si indienii ?!
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult