Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

E bun, a întors huiduielile în glorie! Ce am învățat eu de la Chris Martin, în a doua seară de concert

Chris Martin - foto Razvan Mitroi

Îmi plac oamenii deștepți pentru că am ce învăța de la ei. Unul dintre ei a fost Chris Martin, Coldplay, seara a doua de concerte în București. Că atunci am fost eu la concert.

Așadar, după dezbaterea națională a huiduirii manelei găzduite în concertul Coldplay în prima seară, a venit Chris Martin și ne-a lovit cu psihologia maselor. A aplicat câteva reguli de bază:

1. Mulțimea/publicul/poporul are întotdeauna dreptate. Chris Martin a acceptat că huiduielile erau legitime.

2. Chiar când mulțimea nu are dreptate, îi dai satisfacție. Chris Martin a solicitat un moment de descărcare prin huiduieli, fără rețineri. Stadionul s-a executat cu osârdie.

3. Nu faci morală, nu cerți publicul niciodată! Îi transmiți ideile tale în așa fel încât să creadă că asta a vrut el. Chris Martin a chemat pe scenă trei spectatori aleși „aleatoriu”, cu care a cântat demonstrativ un hit. Unul dintre ei avea și un afiș comemorativ cu Colectiv. „Ok, cântăm pentru victimele de la Colectiv”. Bang!

4. După ce ai captat atenția și acceptanța publicului, dai lovitura de grație: Manelistul de cu o seară înainte a fost invitat din nou, de data asta cu acompaniament integral Coldplay. „Sorry, noi iubim oamenii și muzica asta. Dacă vă deranjează, 3 minute mergeți la toaletă, sau dați mesaje prietenilor”. Bang, bang! Moment de grație! Stadion în delir.

E foarte bun Chris Martin. Și nu vorbesc de super-show-ul lui. A întors huiduielile din prima seară în glorie. Concluzia lui: fiți mai relaxați, iubiți-vă mai mult! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Reason check icon
    https://www.youtube.com/watch?v=MDXn2v23RNc spune tot ce e de spus
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    deranjata nu e muzica data acolo si promovarea ei atat de agresiva. a ajuns si in romania ultra liberalismul in care daca critici orice face o femeie, negru, tigan sau gay esti automat ceva cu fob la sfarsit, indiferent daca critica are rost sau nu. dar da, hai sa promovam ceva ce e atat de reprezentativ pentru inapoierea noastra culturala. daca erau cantate de rutenii din romania sau de tatari nu cred ca mai sarea nimeni sa zica ca vai rasism ca cineva canta cum vrea sa isi omoare dusmanul sau cum femeia e un obiect.

    e hilar cum ultra liberalii apara manelele, dar in acelasi timp daca fix aceleasi lucruri sunt spune de altii o sa sara ca vai misoginism, trebuie sa acceptam ca parerile celor sub 25 de ani sau ultra liberali sunt doar o dereglare
    • Like 5
  • Mihai check icon
    Si uite asa a manipulat spectatorii sa inghita pastila amara.
    • Like 4
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Și spectatorii s-au lăsat manipulați că deh, nu se cuvine să te critice intelighentsia!
      • Like 4
  • Aici nu-i vorba de iubire si nu asa se lamuresc oamenii ca trebuie sa se iubeasca. Seara a fost glorioasa pentru ca Martin a stiut sa intoarca momentul, a manipulat nitel, iar oamenii, nefiind rasisti dupa cum se vede, neincrancenati si aflati in fata idolului pentru care au dat si o gramada de bani sa-l vada, normal ca au cedat si s-au comportat civilizat. Si pana la urma e foarte bine. Daca erau rasisti cu adevarat, ar fi trebuit sa rupa scena. De aici concluzia ca nu erau. Si tot asa n-au fost nici cei din prima seara.

    Desigur ca avem si reactiile manelistilor, pe alocuri chiar dispretuitoare, arogante si chiar agresive. Unii zic bine le-a zis-o, adica majoritarii (cei iubitori de manele) catre minoritari (cei neiubitori de manele).

    Manelisti îmbogățiți pe seama prostiei majorității care moare daca nu-i canta Guta lângă tortul de nunta. În rest, manelistii impletiti cu lumea interlopă o duc bine. Cate taxe si impozite plătește, la cat venit declarat, toată floarea cea vestita a interlopimii cu turnulețe? ANAF-ul habar n-are. Cum centrul Timisoarei e luat de interlopii romi, iar oamenii sunt terorizati in propriile case? Politia habar n-are. In tara asta nimeni nu stie nimic si daca stie merge pe burta.

    Dar asta-i un amănunt si sa nu ne incurcam în el.
    Principalul e ca se simt discriminati !? De ce? Ca nu se imbogatesc si mai tare pe seama prostiei românești?
    Cand vedetele stau la masa cu interlopii (Padina, de exemplu) dupa care se iveste un scandal si apare si o crimă ce am putea spune? Nimic, sa nu-i discriminam. Incepe acum sezonul estival. Ce de masini scumpe, de lux, cum le place televiziunilor sa spuna, vom vedea la Mamaia, nu are rost sa mai discutam. Toate dotate cu bate. Toate facute din sudoarea muncii: sa organizezi retelele de prostitutie, de trafic si distributie de droguri, nu-i usor.

    Sunt ziaristi, comentatori, psihologi, bagatori de seama care cearta minoritatea neiubitoare de manea, Li se pare ca sunt cool, ca sunt tari si ca-i mișto sa iubesti maneaua, sa nu cumva sa ai alta parere ca inseamna ca esti rasist, imbecil, tâmpit, discriminezi si trebuie sa fii pus la zid.

    De ce Coldplay nu a avut un alt invitat? Sunt atâția puști (fete si baieti) extraordinar de talentați in tara asta, sunt atatia tineri care încearcă să razbeasca, sa se faca remarcați. De ce sa alegi pe cineva realizat, cu bani si care e deja cunoscut lumii ce ascultă acest gen de muzica? Doar pentru rasă. Asta-i raspunsul.

    Si daca a tinut să aibă un rom pe scena, Chris Martin putea sa invite pe cineva foarte talentat, putea sa aiba un număr memorabil cu muzica lăutărească si muzica clasica si ar fi fost extraordinar, gen Trio Dragnea de la Romanii au Talent
    Putea sa creeze un moment remarcabil cu Emanuel Barica asa cum l-am vazut tot la Romanii au Talent.
    Toti au fost aplaudati, nimeni nu a huiduit pe motiv ca sunt romi.

    Dar nu, Chris Martin a vrut sa provoace. Ce a rămas memorabil din tot? Rasismul românilor.
    Mai rasisti decat Francezii, Germanii, Italienii?

    M-am raportat la acea emisiune pentru ca am vazut secvente din ea de-a lungul celor catorva saptamani in care s-a desfasurat si mi-au placut multi dintre participanti. Multi cu premii obtinute prin tara si prin strainatate de care habar nu avem. Nu sunt prezentati pe nicaieri, nu stie nimeni de ei. Castigatorul, Cristian Ciausu, un baiat de 14 ani ce canta incredibil la nai, foarte talentat, a fost un castigator pe merit.
    Exista o vorba romanesca: mamaliga romaneasca nu o sa explodeze. Si asa este. Popor mai indiferent, mai dezinteresat, mai neimplicat ca poporul roman, nu mai exista. De unde atata inversunare in a-l face atat de rasist, nu stiu. 70% dintre romani se simt bine in mijlocul manelelor.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult