Foto: Inquam Photos
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că, în mandatul său, vor fi schimbate din nou planurile-cadru și programele școlare. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi sper să mă sprijine ca să facem o programă profesionistă. La ciclul primar, se pare că am reuşit să facem o programă suficient de echilibrată şi este apreciată de foarte mulţi oameni, inclusiv de cei care se uită din afară la sistemul românesc de învăţământ. Dacă vom reuşi să facem asta şi la gimnaziu şi, ulterior, la liceu cred că este un lucru pozitiv”, a declarat Ecaterina Andronescu într-un interviu pentru Adevărul.ro.
Anunțul Ecaterinei Andronescu vine după ce programa pentru gimnaziu a trecut deja printr-o schimbare, nu mai departe de anul 2017. Mai mult, actualul ministru al Educației vrea și reducerea numărului de ore. Întrebată dacă va schimba planurile-cadru pentru gimnaziu și liceu, Ecaterina Anronescu a răspuns: „În mod categoric, da. Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare. N-am înţeles de ce a crescut numărul de ore, pentru că unui copil la 11 ani îi este greu să facă faţă unui program de 32-34 de ore pe săptămână. Care este rezultatul? Îl antagonizăm pe elev faţă de şcoală. Aceasta devine o instituţie pe care el n-o mai vrea, iar asta nu aduce un beneficiu acumulărilor pe care el trebuie să le facă”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.
Administrația Prezidenția a refuzat să promulge legea care scade „din pix” numărul de ore din învățământul preuniversitar
Reducerea a numărului de ore la 25 pe săptămâna este prevăzută și de legea Educației trecută deja prin Parlament, pe care președintele Iohannis a refuzat ieri să o promulge și a trimis-o la reexaminare. „Motivul reexaminării îl reprezintă măsurile introduse la articolul I, punctul 4, prin care se realizează reducerea din pix a numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceal începând cu următorul an școlar. Astfel, potrivit acestor noi reglementări, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de învăţământ este în medie de 20 de ore pe săptămână, la învăţământul primar, 25 la învătământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal”, a declarat joi Ligia Deca, consilierul prezidențial pe Educație. „Orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare, învățare și evaluare. Nu există o analiză a modului în care formarea elevilor va fi afectată de aceste schimbări. Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ”, a adăugat ea.
Ecaterina Andronescu s-a declarat „surprinsă” de decizia Administrației Prezidențiale de a trimite legea la reexaminare. „Am fost puţin surprinsă, că am o relaţie de comunicare cu doamna Deca şi m-a surprins puţin că putem să discutăm şi lucrurile acestea ca să nu se rostogolească în felul acesta. Dar nu e târziu nici mâine, nici poimâine pentru că până la urmă sistemul de învăţământ nu este nici al lui Andronescu, nu este nici al acestui Guvern, este un sistem de învăţământ care trebuie să ne pună în situaţia să lucrăm toţi ca el să crească în performanţă”, a spus ea pentru Adevărul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In Marea Britanie programul scolilor primare si secundare, inclusiv anul 0, este de la 9:00 la 15:00. Basca diferite alte cluburi la care se pot duce elevii dupa ora 15:00. De zeci de ani exista programul asta. In schimb, In Romania, ministrul educatiei vrea sa micsoreze numarul orelor. Pentru ca asa vrea muschii ei, nu din alte motive. De ce sa adoptam un sistem care functioneaza cu succes de cateva decade cand putem sa distrugem si Ce a mai ramas din sistemul existent, nu?
La clasele primare s-ar putea scoate de exemplu religia, fără să fie dat nimeni afară: profesorii de religie s-ar putea cupla cu câte-o biserică, și să ofere elevilor — oficial — activități și școli de vară, care ar fi foarte bine primite, atât de părinți, cât și de copii și de biserică.
Cred de asemenea că ar trebui eliminat sistemul de after school din clasele primare, generator de conflicte de interese. În prezent, deși legea și regulamentele în interzic, el o duce bine-mersi, fiind prezent la aproape fiecare clasă din ciclul primar, cu aceeași învățătoare cu care copiii fac ore de curs. Dacă acest sistem s-ar elimina pe bune, deja ciclul primar ar putea deveni prietenos pentru elevi, temele s-ar reduce ca dificultate și lungime, iar învățătoarele ar fi mai relaxate, putându-și focaliza mai bine energia pentru orele de curs, de dimineață, plătite din banul public.
Evident, ar trebui eliminat și sistemul de concentrare al elevilor în „școli de elită” : școlile ar trebui să primească elevii exclusiv pe baza proximității. fără excepție!
Iar dacă se va reduce și numărul de ore de la gimnaziu la 25 în mandatul Ecaterinei Andronescu, eu voi deveni simpatizant pesedist! (hai, poate nu simpatizant, dar cu siguranță nu-i voi mai urî ca acuma).
Mai bine sa scoată matematica, ca matematicieni oricum ajung putini, dar Dumnezeu ne vede și ne judeca pe toți! :D
P.S. După câțiva ani de ”hârtii” trimise la școlă, inspectoratul școlar (roșu) și minister, am primit confirmarea faptului că învățământul este gratuit și este interzis cerșitul de bani de la părinți și elevi; inspectorul (roșu) a urcat pe site o ”adresă” în acest sens, dar în realitate nimic nu s-a schimbat! Voi continuați să vă țineți mâinile jegoase în buzunarele mele ! Mi-e silă!