Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ecaterina Andronescu: „Care este rațiunea unor proteste când PSD este la putere? De regulă, protestele se fac împotriva Puterii”

Ecaterina Andronescu

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ideea unui miting organizat de PSD este criticată chiar din interiorul partidului. Invitată luni seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că se opune organizării mitingurilor împotriva statului paralel și că protestele nu sunt cel mai potrivit lucru înaintea sărbătorilor.

„Personal nu cred că este cea mai potrivită soluție în preajma sărbătorilor să facem acest lucru. Nu am avut posibilitatea să mă exprim în partid în legătură cu acest subiect, dar dacă o să fie cazul, o să am această poziție. Care este rațiunea unor proteste când PSD este la putere? De regulă, protestele se fac împotriva Puterii. Ideea acestor proteste se leagă de un semnal care trebuie dat să înceteze orice fel de abuzuri”, a spus Ecaterina Andronescu.

Moderator: „Există în România un stat paralel?”

Ecaterina Andronescu: „Nu știu să dau răspunsul la această întrebare. Vreau să trecem peste ea. Cred că statul acesta este unul funcțional atât timp cât toate instituțiile lui funcționează în limitele prevăzute de lege”.

Nici liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu rezonează cu ideea PSD de a organiza mitinguri de susținere în replică la protestele față de schimbarea legilor justiției și a Codului Fiscal, în timpul cărora a fost cerută demisia Guvernului.

„Nu ştiu cine organizează proteste, eu nu sunt încă informat, dar lumea e liberă să protesteze. Se întâmplă de atâta vreme. E în ultima vreme o anumită tendinţă de a muta disputele politice, lupta politică, din Parlament, care este forumul democratic, în stradă”, a spus luni Călin Popescu Tăriceanu. El a adăugat că nu crede că este nevoie de mitinguri de susținere a puterii. „Eu cred că nu e nevoie în acest moment de mitinguri de susţinere”, a afirmat acesta.

Liderii PSD intenționează să organizeze astfel de manifestații la sfârșitul săptămânii, iar Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a spus că vor fi de fapt proteste față de „statul paralel”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult