Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Echipamente militare furnizate de SUA trupelor afgane, pradă de război în mâinile talibanilor. Ce spune un oficial al Pentagonului, întrebat de reporteri despre planuri de a ține departe de insurgenți armele americane

talibani - arme

Foto: STR / Xinhua News / Profimedia Images

Generalul american Hank Taylor a spus luni la o conferință de presă la Pentagon că nu are informații despre planuri ale SUA de a ține departe de talibani armele, vehiculele, avioanele și alte materiale de război americane, în timp ce talibanii își consolidau controlul asupra Afganistanului.

Responsabilul din Statul Major american a fost întrebat de un reporter dacă SUA „iau orice fel de măsuri pentru a împiedica aeronavele sau alte echipamente militare să cadă în mâinile talibanilor”.

Foto: Alex Wong/ Getty images / Profimedia

După ce a spus „nu am informații” despre astfel de pași, generalul Taylor a fost întrebat: „Deci nu se iau măsuri de către forțele americane pentru a preveni ca echipamentul să cadă în mâinile talibanilor, prin distrugerea acestuia sau orice altceva?”

Replica responsabilului din Statul Major american a fost: „Nu am răspunsul la această întrebare”.

Imagini cu echipamente militare americane, confiscate de talibani de la trupele afgane, au fost publicate pe rețelele sociale în ultimele zile, după ce insurgenții au luat sub control complet Kabulul.

O serie de videoclipuri de propagandă surprind luptători sărbătorind confiscarea mașinilor de luptă ​​furnizate de americani trupelor afgane, a tancurilor și armelor de asalt de la forțele de securitate afgane.

Foto captura nypost

Luna trecută, de exemplu, un comandant taliban a declarat pentru Sky News că oamenii săi au capturat un depozit de provizii, inclusiv 70 de puști cu lunetă, 900 de tunuri, 30 vehicule militare Humvee, 20 de camioane și 15 vehicule blindate. Talibanii au intrat în aceeași perioadă și în posesia unui container de transport maritim plin de grenade și mortiere, având etichete pe care scria: „Proprietatea guvernului SUA”.

Aflați și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult