Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prima reacție a lui Joe Biden după ce talibanii au cucerit Afganistanul: „Trupele americane nu pot să lupte și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl poarte”

Joe Biden, declarație despre Afganistan

Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a apărat ferm, în prima sa declarație despre situația din Afganistan, decizia de a retrage trupele din țara cucerită acum de talibani. 

„Îmi susțin cu fermitate decizia. După 20 de ani, am învățat pe calea cea grea este că nu există niciodată un moment potrivit pentru a retrage forțele SUA. De aceea suntem încă acolo. Înțelegem foarte bine riscurile. Am planificat fiecare situație de urgență. Dar le-am promis americanilor că voi fi mereu sincer. Adevărul este că toate s-au întâmplat mai repede decât ne aşteptam. Ce s-a întâmplat? Liderii politici afgani  s-au dat bătuți și au fugit din țară. Armata afgană s-a prăbușit, uneori fără să încerce să lupte. În orice caz, evoluțiile din ultima săptămână au demonstrat că încheierea acum a implicării militare în Afganistan a fost decizia corectă”, a afirmat președintele american.

Joe Biden a spus că scopul intervenției americane nu a fost niciodată să construiască o națiune, ci să împiedice crearea pe teritoriul Afganistanului a unei baze care ar putea servi drept sursa unor atacuri teroriste împotriva SUA.

„Am făcut asta. Am slăbit serios forța Al Qaeda în Afganistan. Nu am renunțat niciodată să îl vânăm pe Osama bin Laden și l-am prins. Asta a fost acum un deceniu.

Misiunea noastră în Afganistan a fost niciodată construirea unei națiuni. Nu a fost să creeze niciodată o democrație unificată și centralizată.

Singurul nostru interes național vital în Afganistan rămâne astăzi ceea ce a fost dintotdeauna: prevenirea unui atac terorist asupra teritoriului american”, a mai spus șeful statului.

Soldații americani nu trebuie să lupte și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl poarte ele însele, a afirmat Biden, care a insistat pe ajutorul oferit de SUA în pregătirea și dotarea armatei afgane.

„Le-am dat toate șansele pentru a-și determina propriul viitor. Ceea ce nu le-am putut oferi a fost voința de a lupta pentru acel viitor”

„Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl poarte ele însele. Am cheltuit peste o mie de miliarde de dolari. Am instruit și echipat o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni puternici - incredibil de bine echipați - o forță mai mare decât armatele multor aliați ai NATO.

Le-am dat toate instrumentele de care aveau nevoie. Le-am plătit salariile, am asigurat menținerea forței lor aeriene, lucru pe care talibanii nu îl au. Talibanii nu au o forță aeriană. Le-am oferit sprijin aerian.

Le-am dat toate șansele pentru a-și determina propriul viitor. Ceea ce nu le-am putut oferi a fost voința de a lupta pentru acel viitor.

Există câteva unități ale forțelor speciale afgane foarte curajoase și capabile, dar dacă Afganistanul nu este capabil să reziste acum în fața talibanilor, nu există nicio șansă ca încă un an, încă 5 ani sau încă 20 de ani de prezență militară a SUA să fi făcut vreo diferență”, a declarat Biden.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil nici președintele Biden nu are habar ce se întâmplă în Afganistan... Aud că soldații armatei guvernamentale afgane, înarmați modern cu ceva din cele 1000 de miliarde cheltuite, n-au luptat că au solda neplătită din februarie( cam ca la Dinamo la noi) și și-au vândut arma cu 500 de dolari fiecare... Că talibanii au miliarde de dolari din comerțul cu opiu, în timp ce armata americană nu a distrus cultura de opiu că i-ar fi necăjit pe țăranii afgani. Este incredibil, este noaptea minții ce informații împroașcă mass media cu ocazia fugii de răspundere din Afganistan... Ce se întâmplă acum în Irak, în Siria, în Afganistan, este viața pe care civilizația democrației o implementează cu forța armelor celor ce nu sunt pregătiți să fie democrați...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult