Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Marele abandon. Afganii care au crezut în democrație vor plăti scump pentru visul lor

Aeroportul din Kabul

Foto: Shakib Rahmani/ AFP/ Profimedia

Scene greu de imaginat vin dintr-un teritoriu pe care statele occidentale, în frunte cu SUA, au încercat, timp de două decenii, să-l democratizeze.

1.000 de miliarde de dolari, prezența armatelor, ONG-uri, experți și așa mai departe. Inclusiv formarea unei armate noi, care să susțină administrația, un președinte pro-occidental. După atâția bani cheltuiți și după atâtea eforturi, toți ar fi crezut că au ajuns într-un punct în care schimbarea este ireversibilă.

Toate valorează însă astăzi nimic.

Despre geostrategie, interesele din regiune, despre cine câștigă și cine pierde, istorie veche și recentă sunt îndreptățiți să vorbească specialiștii și cei care au studiat atent tot ce s-a întâmplat acolo.

Ca om simplu, nu poți să nu te întrebi unde e America aia pe care o așteaptă toți să te elibereze, cum a ajuns cea mai mare putere a lumii din punct de vedere militar și economic să fie umilită de niște insurgenți care au cucerit oraș cu oraș până la Kabul fără să întâmpine rezistență.

Gândurile mele sunt în aceste zile la oamenii care au crezut în democrație, tinerii care au îndrăznit să-și radă barba, care au lucrat cu americanii ca translatori, tinerele care s-au apucat de școală crezând că țara lor se transformă, că ei au o șansă reală să trăiască în democrație.

Va fi vai de cei care au rămas și nu pot să plece, pentru că vor răspunde pentru actul lor simplu de curaj, acela de a spera că vor duce o viață normală.

Acesta este marele abandon, aceasta este marea dezamăgire, aceasta este marea lecție care, din păcate, va fi învățată de cei care au participat la procesele de democratizare. Anume că visul lor e destrămat și că astăzi sunt la mâna talibanilor.

Până în 2001, talibanii impuseseră pedepse greu de imaginat în societățile libere- lapidarea celor bănuiți de adulter prin execuții publice, femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să meargă șa școală, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar femeile au fost obligate să poarte burka din cap până în picioare.

Pentru cetățenii Afganistanului, retragerea atât de prost gestionată de administrația Biden este o catastrofă. La nivel de simbol, SUA înregistrează cea mai gravă lovitură de imagine. Pentru că întrebarea pe care și-o pune orice om simplu este: Dacă vin americanii să mă salveze (într-un scenariu ipotetic), pot să am încredere, să colaborez cu ei, să mă bazez pe ei, sperând că într-o zi voi fi liber? Sau voi fi abandonat, la un moment dat, în această luptă?

România și alte 60 de state ale lumii au semnat o scrisoare comună prin care cer să se facă toate eforturile pentru a le permite cetățenilor din Afganistan să plece din țara lor, dacă vor o viață liberă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "There ain't no such thing as a free lunch"
    Timp de 20 de ani poporul afgan a fost aparat de cea mai puternica armata din lume. Nu a platit nimic.
    Dar plateste acum. Si ce pret ...
    • Like 3
  • Imaginea SUA este președintele Joe Biden: un om în declin fizic, cu unele amintiri despre îndepărtate reușite. Imaginea SUA este este dolarul american de pe care ochiul veghetorului citește declarația "in God we trust". Tot imaginea SUA este obezitatea morbidă de fast food, și lipsa medaliilor olimpice la probele de sprint. Imaginea SUA sunt cele mai mult de 1000 de miliarde, cheltuite în 20 de ani de Afganistan, precum și cele 48,8 grade Celsius din vara asta din sudul Italiei. Dacă în 20 de ani, se investeau cele 1000 de miliarde în convertirea deșertului Saharian în perdele de arbori oare câte grade Celsius ar fi fost anul acesta în sudul Italiei? Imaginea SUA este o trinitate: un egoist, un lacom, un mincinos, iar fiecare dintre ăștia trei, tocmai au început să coboare dincolo de linia orizontului!
    • Like 0
  • check icon
    Poate se gasesc pe aici unii in stare sa citeasca cateva pagini ...

    https://www.contributors.ro/interviu-cu-armand-gosu-universitatea-din-bucuresti-pakistan-este-marele-castigator-de-pe-urma-retragerii-americane-din-afganistan/

    https://politiqueinternationale.com/revue/n166/article/afghanistan-linevitable-victoire-des-talibans

    https://www.les-crises.fr/oui-la-cia-est-entree-en-afghanistan-avant-les-russes-par-zbigniew-brzezinski/

    <b>Zbigniew Brzezinski :</b><i> Qu’est-ce qui est le plus important au regard de l’histoire du monde ? <b>Les talibans ou la chute de l’empire soviétique ? Quelques excités islamistes où la libération de l’Europe centrale et la fin de la guerre froide</b> ?</i>
    • Like 0
  • check icon
    Ei rau asa .. dar poate o sa va invatati ca "democratia" nu inseamna doar sa porti/sa nu porti barba , ONG-uri, experți in teorii de gen și așa mai departe. Inclusiv formarea unei armate siu unei politii noi, samd ci si o societate care sa o "suporte". Care sa confere "temelie" constructiie "democratice"

    Ori o societate tribala asa cum este cea afgana (detractorii zic ca e cam aceiasi din timpu lu Alexandru Macedon) nu este capabila sa siporte o constructie "democratica"

    In rsst .. da retragerea di Kabul a fost "superb" pregatita! Omagiu marelui Biden!!!
    Da se poate si mai rau ... la Seul au lasat arhivele intacte !!!
    Si imaginea am,erocanilor?
    Cui ii pasa? Cine isi va mai aduce aminte peste .... 3 luni? Doar idiotii care isi amintesc de retragerea din Seul! Cativa bizoni caraghiosi acolo!

    Restu o sa continue sa puna caramida peste caramida fara sa se uite ca la baza este .. nisip!
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Vin americanii. Pleacă americanii.
    Românii i-au așteptat 45 de ani. Uitaseră că exact acei americani îi lăsaseră rușilor ca pradă/ convenție de război. Și că n-aveau cum să vină să-i elibereze de sub cisma sovietică și nici nu aveau de gând. Au venit când drumul a fost liber.
    Ce-au crezut afganii frumoși, liberi dar naivi? Americanii abandonează o luptă atunci când nu le mai folosește cum își abandonează șopârla coada. Au stilul să sacrifice timp, investiții și chiar oameni când au alte interese. Am uitat cum și-au sacrificat proprii soldați și civili să afle direct efectele radiațiilor. Se întâmpla prin anii '50 în Nevada. Oamenilor li s-a spus că ar fi inofensive în timp ce autoritățile știau adevărul. Și de ce le-ar păsa de alții? Au investit timp, bani și vieți, și cu ei toți participanții la operațiunile din Afganistan, cică de menținere a păcii. Au considerat scopul atins ori că nu mai merită, valea. Trump a început, Biden a desăvârșit. Interesul poartă fesul. Măcar e consecvent.
    Or să mai vină când talibanii vor fi exportat deja terorism care-i va amenința direct. Și vor sta exact atât până își vor atinge iarăși scopul. Și de obicei acest scop e imediat și pragmatic, așa sunt ei.

    De haram a fost, de haram s-a dus. Libertatea are preț când o obții singur cu arma în mână. Și la urma urmei, de ce ar fi stat ei acolo 200 de ani să civilizeze un popor îndărătnic? Le-au dat undițe dar n-au vrut să învețe să pescuiască. Americanii nu fac acte de binefacere, să ne/le intre bine în cap. Și de fapt nimeni.
    • Like 1
  • 20ani este foarte putin. Ma ingrozesc gandindu-ma la co o sa patimeasca toate femeile/fetele/fetitele din regiune. Au avut o sansa sa invete, dar n-au mai avut sansa sa-si educe baietii astfel incat aceste lucruri sa nu se mai intample. 20ani este foarte putin. Poate 100ani, cel putin 2 generatii sa fi trecut, era mult mai bine. Ar fi fost altceva. Acum sansa aceasta a plecat. Regiunea se va intoarce in timp si civilii au sa sufere crunt.
    • Like 1
  • Din evoluția evenimentelor se vede că americanii nu au învățat nimic din istorie. URSS a gestionat mult mai bine situația având în vedere că au câștigat rapid războiul în Afganistan iar statul comunist afgan a rezistat încă 10 ani după plecarea trupelor sovietice prin forțe proprii in ciuda susținerii talibanilor de către SUA cu bani și armament modern (pe atunci îi numea luptători pentru libertate nu teroriști ca acum ) etichetarea depinde de interesul propriu restul e propagandă. Cert este că afghanii nu se omoară după modelul occidental având în vedere că au cunoscut doar modelul feudal și statul nici macar nu are autoritate asupra teritoriului , modul de organizare e mai degrabă tribal unde fiecare lider local își exercită puterea pe regiunea pe care o controlează. Pe de altă parte afghanii nu suportă nici o ocupație indiferent de doctrina promovată de ocupația respectivă. Faptul că o parte extrem de mică de intelectuali afghani au ales prin plecarea din țară civilizația și nu tribalismul nu elimină tradiționalismul și modul arhaic de viață dorit de majoritatea populației. Pe de altă parte neavând petrol sau alte resurse americanii nu mai sunt dornici de cheltuieli militare enorme și pierderi de vieți omenești care nu aduc nici un profit , aia cu democratizarea e pură propagandă pentru că soldații ca și în alte războaie au comis multe abuzuri și nu au fost văzuți niciodată că eliberatori ci mai degrabă ca forță de ocupație așa că după plecarea lor armata afghană nu avea nici un interes să lupte pentru niște obiective străine de cultura și mentalitatea propriului popor. E greu să impui un model occidental în țări islamice cu tradiții arhaice și mai ales să fie impuse prin forță și corupție.
    • Like 3
  • mhm check icon
    Si de ce ar avea SUA vreo obligatie? Au venit, i-au alungat pe talibani, au omorit la greu dintre ei. Afganii, acum antrenati si inarmati, au decis ca nu are rost sa lupte pentru idealurile alea cool. Au depus armele, la revedere. Democratie, drepturile omului, stat de drept - softul nu e interesant pentru o mare parte din oamenii aceia. Asadar uninstall, format c:, reboot.
    • Like 4
  • check icon
    Gindurile tale nu sint si la “ armata” afgana de 300k soldati,echipati cu armament modern si instruiti timp de 20 de ani la standarde occidentale,care au pus armele jos si-au luat-o la fuga din calea a 75k talibani inarmati cu pusti?Gindurile tale nu sint la presedintele “ democrat” afgan care,in loc sa coordoneze lupta anti-talibana,si-a incarcat 4 masini si-un elicopter cu bani si-a taiat-o din tara?Gindurile tale nu sint si la miile de barbati ONLY care se agata de avioane pe pista,in loc sa lupte pentru femeile si copiii ramasi in urma?Fiecare,in lumea asta,are exact soarta pe care o merita,impotenta nu se vindeca cu exercitii de democratie.Asa au trait de mii de ani,n-ai cum
    sa-i schimbi.Soarta e cruda,uneori,dar nu i te poti opune.Mai ales cind esti las si nu faci nimic pentru a o influenta.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult